Au trecut trei luni de când am scris ceva pe blog și se simte foarte obositor să scriu ceva din nou.

Așadar, mă gândesc să repornesc cu un articol scurt despre lucrurile care m-au ajutat până acum — valori, principii și perspective care îmi ghidează viața.

1. Să simți vibe-ul celorlalți și să îl absorbi este crucial

Pentru mine, ca și copywriter și coach, este foarte important să pot să absorb vibe-ul celorlalți. Mă ajută să empatizez mai mult cu clientul și să livrez valoare în direcția nevoilor lui.

Uite un exemplu. În copywriting, întotdeauna încerc să am o conversație telefonică de 10-15 minute cu clientul, nu despre produsul pe care îl vinde, ci despre viziunea lor din spatele businessului. De ce? Pentru că atunci când îmi povestește despre viziunea din spatele businessului este mult mai personal decât dacă îmi spune despre unul din produsele dezvoltate. Iar atunci când împărtășește informație personală este momentul în care vibe-ul începe să se simtă.

2. Să vorbești clar și răspicat și să te exprimi cât mai specific cu putință.

Sunt destui oameni al căror proces al comunicării este bazat pe gânduri și speranțe. Nu fi unul din ei.

De foarte multe ori rog oamenii să exprime mai mult ceea ce gândesc astfel încât să îi pot înțelege mai bine. Imediat după primesc răspunsuri precum „speram că o să te prinzi oricum”. Asta nu este comunicare pentru că, dacă ar fi fost comunicare, ar fi trebuit să se întâmple între doi oameni, nu între una și aceeași persoană.

Mai important de atât este atitudinea pe care o ai atunci când te exprimi. Încearcă să fii cât mai prietenos posibil. Să zbieri la oameni doar îți va distruge relațiile.

3. Să găsești metode creative pentru depășirea obstacolelor, atât pentru tine cât și pentru ceilalți

Să fii capabil să te ajuți pe tine este fantastic, însă a fi capabil să îi ajuți pe ceilalți este un stil de viață.

De-a lungul vieții mele, până acum am descoperit foarte mulți oameni extrem de pasionați care muncesc din greu în încercarea de a își monetiza pasiunea. Acolo este locul unde abilitatea de a găsi metode creative pentru depășirea obstacolelor contează cu adevărat. Dacă conectezi respectiva abilitate la propria pasiune, vei putea să îi ajuți pe ceilalți cu ceea ce faci.

4. Să îți lași mintea să zboare pentru a învăța cum să te concentrezi

Una din metodele pe care le-am găsit cu adevărat de impact pentru procesul meu creativ este să îmi las mintea să zboare oricând pare să fie necesar. Trucul este să devin conștient de asta.

Abia atunci când ești conștient de fricile tale ești capabil să te lupți cu ele. Abia atunci când ești conștient de problemele de sănătate poți să faci ceva în direcția respectivă astfel încât să te asiguri că ești bine.

Același lucru funcționează și pentru momentele în care îți lași mintea să zboare. Dacă ești conștient de ele, ajungi să înveți cum să te concentrezi mai bine.

Chiar și acum când scriu acest articol, mă gândesc la multe alte lucruri și nu mă pedepsesc pentru asta. Însă nu mă gândesc la lucruri stupide. În felul acesta, în cazul în care apare un gând interesant, îl notez și încerc să îl folosesc mai târziu.

5. Să te provoci să schimbi un obicei sau un gând

Pentru mine, provocările sunt atât de puternice încât mă pot motiva să fac orice. Însă asta nu înseamnă că dacă sunt provocat să fac lucruri stupide o voi face.

Provocările sunt atât de puternice încât anul trecut am făcut foarte multe lucruri grozave:

  • Am alergat 250 km;
  • Am făcut 90 de minute de dușuri reci;
  • Am citit cărți / ascultat podcasturi pentru 65 de ore;
  • Am scris o carte de 53000 de cuvinte;
  • Am fost la cursuri de dans și am dansat pentru 27-30 ore;
  • Am biciclit 414 km;
  • Am meditat pentru 37 de ore;
  • Am urcat și coborât în alergare 25000 de trepte;
  • Am făcut 2700 de genuflexiuni.

Poți citi mai multe despre respectiva experiență în cartea pe care am scris-o, Provocări de 30 de zile – cum să îți construiești un stil de viață excepțional.

6. Să ai curajul să faci ce este corect

La un moment dat, te vei afla în situații inconfortabile. Va trebui să îți dai demisia, să ieși dintr-o relația sau să faci ceva la polul opus așteptărilor celorlalți oameni.

Fix în acele momente, va trebui să ai curajul să îți susții punctul de vedere și să faci ceea ce consideri că este corect.

Nu te lăsa distras de acțiunile sau gândurile celorlalți și nu te implica în activități de care nu ai nevoie. Marea majoritate a oamenilor o fac pentru vor să fie observați în timp ce o fac. Alții o fac pentru că vor să se observe ei pe ei însuși că o fac. Însă doar câțiva au curajul de a face ce este corect.

7. Să nu îți pese de obstacolele tale

Atunci când mă gândesc la obstacole, mă gândesc la elemente statice. Însă oamenii au „fantastica abilitate” de a oferi proprietăți dinamice obstacolelor.

Imaginează-ți că te plimbi și la fiecare 10 minute pui în buzunar o pietricică (de dimensiunea unei unghii). Primele 5 pietricele abia dacă se vor simți în buzunarul tău. Însă cu cât pui mai multe pietricele, cu atât buzunarul va deveni mai greu.

Pietricelele sunt obstacolele pe care le întâlnești. Plimbarea este felul în care experimentezi viața. Buzunarul este sănătatea ta emoțională.

Nu oferi obstacolelor proprietăți dinamice pentru că vor rămâne alături de tine pentru restul vieții.

8. Să fii optimist

Îmi iubesc optimismul și abilitatea acestuia de a mă ridica atunci când sunt la pământ.

Însă ce este optimismul? Este o perspectivă general pozitivă asupra vieții? Pentru mine, optimismul este mai mult să știi că lucrurile vor fi întotdeauna ok într-un final și că experiențele nu sunt bune sau rele, sunt doar învățături.

Așadar, a fi un optimist m-a învățat că nu am o viața fantastică sau de rahat – ci doar am parte de momente fantastice sau de rahat pentru că viața este construită din momente al căror scop este să mă ajute să mă îmbunătățesc.

9. Să forțezi oamenii să facă lucruri mărețe

Consider că avem două tipuri de creier: cel folositor și cel nefolositor.

În marea majoritate a timpului în folosim pe cel nefolositor. De exemplu, atunci când vrei să faci ceva însă te gândești la toate obstacolele ce ar putea apărea și vii cu tot felul de scuze.

A forța oamenii să facă lucruri mărețe îi va ajuta să își activeze creierul folositor și să construiască în direcția lucrurilor pe care și le doresc.

10. Să crezi că poți ajuta pe oricine să se schimbe

Chiar și atunci când toate șansele pot fi împotriva mea, cred cu adevărat că pot ajuta pe oricine să se schimbe și să fie mai bun.

Însă acest lucru nu înseamnă că sunt dispus să ajut pe oricine, că oricine vrea să fie ajutat sau că oricine are curajul să pășească în afara zonei de confort.

Acest lucru mă ajută să pot să observ îmbunătățiri în ceilalți și să le ofer instrumentele de care au nevoie pentru a deveni oameni mai buni.

11. Să generezi oportunități cool ca un rezultat al faptului că găsești oamenii cu care rezonezi

La primul punct îți spuneam despre importanța vibe-ului celorlalți. Acel vibe îți va spune în același timp cât de bine te poți conecta cu cineva.

Să găsești oamenii cu aceleași valori, principii și perspective ca ale tale este o reușită fantastică. Și vei reuși să lucrezi mult mai bine cu ei pentru că vor vedea viața foarte aproape de felul în care tu o vezi.

12. Să te forțezi să râzi atunci când întâmpini o criză

În zilele noastre este foarte ușor să ne lăsăm distrași. Mai mult de atât, este foarte ușor să ne lăsăm distrași de lucrurile negative care se întâmplă.

De fapt, este atât de ușor să te lași distras de lucrurile negative încât poți să ajungi să folosești acest lucru pentru a te asigura că ești mereu într-o zonă de confort. Nu călătorim pentru că ne este teamă că cineva ne va face ceva rău. Nu experimentăm lucruri noi pentru că nu ne dorim să nu ne simțim în siguranță.

Cu toții ne temem. Însă în momentele în care mă tem, mă forțez să râd pentru a observa partea pozitivă a situației respective.

13. Să înveți să generezi energie mecanic

Foarte mulți oameni așteaptă ca ceva interesant să se întâmple în viețile lor astfel încât să poată construi pornind de la acel eveniment și să capete momentum.

Din păcate, aceste evenimente sunt rare și poți aștepta mult și bine după ele, irosindu-ți viața. În schimb, învață cum să generezi mecanic energia de care ai nevoie astfel încât să construiești lucrurile de care ai nevoie fără a le condiționa.

Până la urmă, lucrurile pe care le facem la început sunt întotdeauna mecanice. Nimic nu vine natural la început.