După ce un prieten a tot insistat (ca un nebun) că ar trebui să călătoresc, am cumpărat o destinație aleatorie și am trecut granița pentru prima dată.

A fost doar pentru două zile și am explorat mai mult de 25 de km. Mă consider mai mult explorator decât turist pentru că în marea majoritate a timpului eram pe străzi unde nu era niciun turist.

*un turist este o persoană ghidată de hartă
*un explorator este o persoană ghidată de inimă și emoții

Dacă urmezi pașii pe care urmează să ții ofer, te va costa mai puțin de 150 de euro să vizitezi Valencia pentru două zile, incluzând biletele de avion, biletele de metrou, cazarea și mâncarea.

Înainte de vizită

Cumpărarea biletelor de avion

În urmă cu două luni, un prieten începuse să insiste să cumpăr un bilet de avion către o destinație aleatorie.

M-am dus pe websiteul Ryanair și am verificat dacă sunt rute din orașul în care locuiesc către orice alt oraș din lume. După ce am observat că pot ajunge în Valencia, mi-am cumpărat bilet fără să mă interesează altceva.

Nici măcar nu am citit politica companiei (cred că nimeni nu o citește) – de obicei nu fac asta. Însă când vine vorba de zboruri pe care poate că vreau să le anulez, mi-ar plăcea să știu că nu am această opțiune. Haha!

Așadar, am cumpărat un bilet dus-întors în data de 22 martie, la prețul de 53.22 euro.

Ca o scurtă paranteză, când am ajuns la aeroportul din Valencia, am întâlnit câțiva români care mi-au spus că au cumpărat biletul cu doar trei săptămâni în avans (nu două luni, ca mine) cu numai 30 de euro.

Avionul meu pleca pe 18 mai din Craiova, la 20:55, și ajungea în Valencia la 23:10. De asemenea, plecam din Valencia pe 21 mai la 6:55 și ajungeam în Craiova la 11:05.

Căutarea cazării

Pentru că era prea devreme să rezerv ceva, m-am gândit să caut cazare pe Couchsurfing.

Spuneam oamenilor că această experiență este prima mea experiență dincolo de graniță și că mi-ar plăcea să am un loc unde să stau. Câțiva au răspuns și au zis să îi contactez din nou, cu câteva săptămâni înainte de a ajunge.

Așa că am așteptat. Am ajuns în luna mai și am început să contactez din nou oameni de pe Couchsurfing pentru a găsi cazare. După ce am scris la mai mult de 30 de oameni și nu am avut niciun rezultat, am decis să nu mai caut cazare gratis – lucru care ar fi fost ideal – și am început să mă uit după cazare pe AirBnB și Booking.

Pe AirBnB, poți să stai la alți oameni acasă și să plătești costurile de cazare. Pe Booking, poți să găsești locuri ieftine în care să te cazezi, precum hosteluri.

Am găsit cu succes o cazare pe Booking – un hostel simpatic pentru care am plătit 15 euro pe noapte. Se numește The River Hostel și am avut micul dejun inclus în preț.

Vizita – două zile full în Valencia

Plecând din Craiova și ajungând în Valencia

Știi acel moment când îți iei zborul și oamenii spun că va fi o experiență unică și că mulți se tem de ea?

Ei bine, nu a fost și cazul meu. De fapt, mi s-a părut chiar distractiv.

Însă nu a fost la fel de distractiv și pentru persoana care stătea lângă mine.

Era o româncă, de aceeași vârstă cu mine, căreia îi era foarte frică de zbor. Avea un copil de 5 ani cu ea. Și în timp ce pentru mine era distractiv și îmi plăcea să mă uit pe fereastă ca să admir priveliștea, ea era foarte aproape de a face un atac de panică.

Am vorbit în timpul întregului zbor și părea să se fi relaxat.

Observasem că este genul acela de persoană extrovertită nebună, care spune cu voce tare tot ce gândește și chiar mi-a plăcut conversația pe care am avut-o cu ea – a fost puțin cam ciudată, însă într-o manieră plăcută.

Cu o mică excepție care a făcut întreaga situație, la un moment dat, să devină ciudată.

Fiul tipei, care avea 5 ani, spune că are nevoie la baie.

În acel moment mă așteptam să nu se pișe pe scaun și că încă are timp să ajungă la baie. Doar că fix în secunda doi, tipa scoate o sticlă goală și își ajută fiul să se pișe.

” … OK! Este un nou nivel al lucrurilor ciudate… Iar oamenii fac asta în timpul zborurilor? Poate că data viitoare când călătoresc ar trebui să îmi iau și eu niște sticle goale.” mă gândeam eu în acele momente.

Trecând peste, după ce am aterizat, am început să cer ghidaj cu privire la metrou și la cum pot să iau metroul către oraș. Însă ce să vezi? Angajații aeroportului nu vorbesc engleza. What the fuck?!

Din fericire, am găsit alți români care au putut să mă ghideze sau care erau în aceeași situație. Am reușit cu ușurință să ajung la metrou.

De la aeroport și până în orice loc al orașului, biletul costa 4.90 euro. De asemenea, îmi aduc aminte că trebuia să păstrez biletul pentru că era nevoie de el atunci când părăseam metroul. A fost o călătorie de 25 de minute până când am ajuns de la aeroport la cea mai apropiată stație de hostel.

Am fost atât de obosit încât a trebuit să întreb de două ori care îmi este camera. Recepționista a menționat de două ori numărul patului meu, însă era ca și cum nu mi-ar fi zis nimic – de asemenea, era scris și pe cheia care mi-o dăduse.

Așa că m-am dus în cameră, m-am pus în pat și m-am culcat.

Însă nu am dormit prea mult. La ora 2 noaptea am fost trezit de recepționistă și un tip random. Părea că îi luasem patul și că ar fi trebuit să mă mut. Din fericire, recepționista a fost simpatică și m-a lăsat să dorm în continuare, chiar dacă tipul respectiv insista că acela este patul în care el dorește să doarmă.

Prima zi

M-am trezit destul de devreme, în jurul orei 7:30.

Am stat în pat pentru 30 de minute și imediat după am fost să îmi fac un duș. Am terminat în jurul orei 8:15, mi-am luat rucsacul și m-am dus să iau micul dejun.

La 8:50 am plecat din hostel cu primul lucru în minte pe care doream să-l văd – marea.

Însă nu am ales cel mai scurt drum până la marea pentru că voiam să văd felul în care arată orașul. Așa că am decis să mă plimb și să descopăr orașul, mergând pe străduțe care păreau să nu fie populate de turiști.

Aceasta este traseul din prima zi.

Am mers 17 km și mi-a luat în jur de 7-8 ore.

Scopul primei zile a fost să simt orașul, să văd fețele oamenilor și să mă duc pe plajă. Nu am avut în plan să văd Oceanograficul, însă am făcut-o. Și a fost fantastic. Voi vorbi despre el în scurt timp.

Un lucru amuzant s-a întâmplat în prima zi. Undeva între kilometrii 12 și 13 (poți să îi observi pe hartă) am văzut un semn de circulație care spunea „Valencia ->”. În acel moment mi-am dat seama că eram la un pas de a părăsi orașul și am început să râd.

Undeva la ora 18:30 m-am întors la hostel, am făcut un duș, m-am dus în pat și am văzut un film pe laptop.

Eram super obosit, așa că am adormit la 21:45. Însă nu pentru foarte mult timp…

Idiotul din noaptea precedentă voia din nou ceva. Îți aduc aminte de tipul de care ți-am povestit, nu? Cel care se plângea de faptul că dormeam în patul lui.

Ei bine, aceste paturi sunt în aceeași cameră, la câțiva metri unul de celălalt.

Era 22:30 și tipul mă trezește și îmi spune că acela nu e patul meu și că trebuie să mă mut. Credeam că glumește și i-am spus că discutasem despre aceeași situație cu o seară înainte.

Dintr-o dată, a început să țipe.

„I do this! I do this!”

Am fost surprins și, în același timp, prea obosit pentru idiotul ăsta și rahaturile lui. Așa că m-am mutat și l-am lăsat să se bucure (și probabil să se masturbeze) în patul mult dorit.

Îmi aduc aminte că am reușit să adorm în jurul orei 00:15 și că el nu era în pat. M-am trezit următoarea zi la 8:00 și el nu era în pat. Părea că nici nu ar fi dormit acolo.

A doua zi

Am fost trezit de un tip care a căzut din pat.

Îmi aduc aminte că am auzit o bocănitură și un tip care mormăia ceva. M-am uitat să văd ce se întâmplă și tipul ăsta era pe podea. După ce l-am întrebat dacă e ok, a început să mormăie ceva din nou. De fiecare dată în spaniolă, așa că l-am lăsat să își continue ritualul de înjurături de dimineață – bănuiesc că asta făcea.

Imediat după am făcut un duș și m-am dus jos, cu rucsacul în spinare, să iau micul dejun.

Am lucrat puțin pe laptop și în jurul orei 11:00 am plecat din hostel, făcându-mi check-outul.

În această a doua zi am avut câteva lucruri în minte pe care mi-am dorit să le vizitez – câteva muzee și alte lucruri. Voi împărtăși cu tine ce am vizitat în scurt timp.

Uite care este traseul din a doua zi.

Am mers mai mult de 10km și mi-a luat în jur de 7-8 ore.

6 lucruri pe care să le faci în Valencia în mai puțin de 20 de ore cu buget foarte mic

Înainte de a începe aș dori să spun că am împărțit totul în câteva categorii.

1. Să simți orașul

Acesta este lucrul pe care l-am făcut în mai marea majoritate a primei zile.

Când am părăsit hostelul în prima zi, am vrut să mă duc pe plajă. Însă pe drum am mers încet și am admirat arhitectura orașului și am încercat să descopăr oricât de multe lucruri puteam – lucruri care adesea sunt omise de turiști.

Am văzut foarte multe locuri interesante și mi-am umplut sufletul de diverse emoții livrate de spiritul străzilor.

Mai mult, poți să abordezi localnici și să le adresezi întrebări simple precum „Care este lucrul pe care îl iubești cel mai mult la Valencia?” sau „Care este cel mai important loc pe care ar trebui să îl vizitez în Valencia?”.

A discuta cu localnici te va ajuta să descoperi vibeul orașului și te va inspira.

2. Să mergi pe plajă

Rușine mie că nu am vizitat plaja din România deloc.

Însă sunt bucuros că am vizitat-o pe cea din Valencia. Vei găsi locuri foarte mari unde să poți medita fără să te deranjeze nimeni, pentru că nu sunt foarte populate.

În pus, poți să te duci să înoți sau doar să simți nisipul printre degetele picioarelor și să te relaxezi.

Și mai interesant de atât, poți admira castelele și creațiile din nisip făcute de niște oameni foarte răbdători.

Faptul că m-am aflat lângă Marea Mediteraneană m-a făcut să mă simt relaxat și am început să mă gândesc la felul în care îmi trăiesc viața și la obstacolele de care m-am lovit. Chiar acolo, în acel moment, mi-am scos jurnalul și am scris câteva lucruri – ce îmi doresc să obțin și care sunt următorii pași pe care trebuie să îi fac în respectiva direcție.

3. Să vizitezi muzee și parcuri

Valencia este plină de muzee (și alte clădiri) pe care le poți vizita. Multe din ele nu necesită costuri.

În a doua zi, am vizitat următoarele: Museu de Belles Arts, Porta de Serrans, Museu de Prehistoria, Museu de les Ciencies and went by Hemisferic IMAX and Palau de les Arts Reina Sofia (Opera Valencia).

De asemenea, am vrut să vizitez Museo Taurino însă, din păcate, era închis.

În ceea ce privește parcurile, chiar cred că sunt foarte multe. Am vizitat Gulliver Park și chiar mi-a plăcut. Dacă vrei să descoperi parcurile din Valencia, tot ce trebuie să faci este să deschizi Google Maps și să dai zoom pe tot ce îți apare cu verde. Cu siguranță va fi un parc ce merită vizitat.

Mic dejun gratuit și tur al orașului gratuit cu The River Hostel

Dacă alegi acest hostel, vei avea parte de micul dejun inclus pentru 15 euro pe noapte. De asemenea, de joi până luni vei putea să te alături unui tur gratuit al orașului.

Am ales să nu fac asta pur și simplu pentru că sunt de părere că m-aș fi plictisit.

Dacă este un grup de oameni cu care călătoresc, va trebui să mă opresc de fiecare dată când grupul se oprește. Și poate că sunt lucruri pe care eu nu o să le gust la fel de bine ca întregul grup. Așa că de ce să aleg să fiu plictisit într-o experiență de grup și să nu mă bucur de a descoperi singur locurile?

Până acum, niciun cost

Așa cum poți observa, nu am menționat nimic legat de bani.

Așadar, dacă plătești biletul de avion, biletul pentru metrou, cazarea și mâncarea, vei cheltui mai puțin de 100 de euro. Îți voi spune imediat mai multe despre mâncare.

  • Bilet de avion dus-întors – 30-50 de euro;
  • Două nopți de cazare – 30 de euro;
  • Bilete de metrou – 10 euro;
  • Mâncare pentru două zile – 10 euro.

Poți să cheltuiești încă 50 de euro? Dacă da, sunt încă două lucruri pe care le poți face.

4. Să vizitezi Oceanograficul

ESTE PUR ȘI SIMPLU FANTASTIC!

Am văzut multe specii de pești, păsări, mamifere, fluturi, crocodili, delfini și așa mai departe.

Mi-a luat mai mult de 3 ore pentru a vedea totul și am fost puțin grăbit. Și văzând toate aceste specii foarte diferite m-a făcut să realizez că nu suntem singuri pe Pământ.

5.  Să mănânci mâncare tradițională

Nu intra în primul local pe care îl vezi, mai ales dacă ești în mijlocul orașului.

În timp ce te plimbi, încearcă să observi un loc care să te inspire și angajații să nu vorbească Engleza – așa știi că nu plătești extra doar pentru că ești turist. Nu am încercat nimic tradițional pentru că nu sunt interesat atât de mult de mâncare.

Așa cum am amintit mai devreme, poți să trăiești cu 5 euro pe zi pentru mâncare.

Dacă te duci într-un supermarket, vei putea cumpăra o sticlă de apă (1.5 litri) pentru doar 0.25 – 0.45 euro. De asemenea, poți cumpăra fructe (1 euro pentru 4-6 banane) sau sandwichuri (1-2 euro pentru un sandwich). De asemenea, țin minte că am văzut un loc unde puteai să cumperi o pizza mică cu 1 euro.

6. Ai la dispoziție mai mult de 20 de ore?

Fiind curios, am căutat evenimente să văd ce se întâmplă în Valencia.

Și unde este cel mai bun loc în care să cauți evenimente? Facebook!

Țin minte că am găsit un eveniment de tip Teatru Forum la care voiam să mă duc, doar că nu mă încadram în timp. Chiar dacă biletul era 5 euro, sunt sigur că sunt și evenimente la care intrarea este gratuită.

Uite link către evenimentul respectiv: http://www.lafabricadehielo.net/evento/artes-escenicas/que-hacemos-con-la-abuela/.

De asemenea, nu vorbesc deloc spaniola. Dacă ești ca mine și nu înțelegi spaniola deloc, acest lucru nu ar trebui să te oprească din explorat.

Gânduri generale despre Valencia

Chiar este un oraș pe care îl îndrăgesc.

Este prietenos pentru bicicliști –  oriunde vrei să ajungi, există piste de bicicletă și poți închiria bicicletă. În același timp, oamenii par să fie interesați de alergare – dacă ești într-un parc, sunt șanse foarte mari să vezi pe cineva alergând la fiecare 30 de secunde.

Orașul este foarte curat și, dacă dorești, poți sta pe iarbă să te relaxezi, să citești o carte sau chiar să te bronzezi.

Cu siguranță voi vizita Valencia cel puțin încă o dată. Iar dacă ar fi să aleg, ar fi unul din orașele în care aș alege să locuiesc pentru ceva timp.

Lucruri generale pe care le-am învățat despre călătorit și pe care le voi evita de acum înainte

1. Nu cumpăra bilete de metrou pentru ziua următoare – vor expira;

2. Nu plăti pentru cazare dacă ai avionul dis de dimineață – mai bine dormi în aeroport;

3. Nu cumpăra nimic din centrul orașului – este prea scump;

4. Încearcă să găsești cazare prin Couchsurfing sau AirBnB și să ai propria cameră – câteodată întâlnești oameni nebuni care te trezesc în mijlocul nopții doar pentru că ai ales patul greșit.