Ai fost vreodată într-o situație neplăcută? Desigur că ai fost – toți am fost.

Și primul lucru la care te-ai gândit a fost să ieși cât mai repede posibil din situația respectivă, corect? Însă cu cât fugi mai mult de ea, cu atât te va afecta mai mult a doua oară când o vei întâlni.

Din păcate, va exista o a doua oară.

De exemplu, îți iei un job și începi să îl urăști. Iar apoi îți dai demisia. Cine spune că data viitoare situația nu va fi și mai neplăcută?

În articolul de astăzi voi împărtăși cu tine câteva perspective care te vor ajuta să îți schimbi felul în care te uiți la lucruri și să devii conștient de câteva lucruri prin care poți îmbunătăți situațiile neplăcute.

Însă înainte de toate, apasă butonul play pentru melodia de mai jos. Și continuă să citești.

1. Dacă urăști ceea ce faci, fă-o cu zâmbetul pe buze

Din moment ce am menționat obținerea unui job care nu îți place, voi continua în direcția respectivă.

În viață, nu ajungi să faci mereu ceea ce îți place. Sunt oameni cu care va trebui să porți conversații neplăcute. Vei avea proiecte și sarcini pe care le vei urî. Sau pur și simplu vei fi prea ocupat făcând lucruri pentru muncă încât nu vei mai avea timp pentru tine.

Toate aceste scenarii sunt neplăcute.

Așadar, cum definim neplăcut în aceste situații?

Ei bine, depinde de tine. Declanșatorul care te face să te simți inconfortabil într-o situație poate fi recunoscut doar de tine. Nimeni altcineva nu îți poate arăta declanșatorul.

Descoperirea declanșatorului respectiv te va ajuta să devii conștient de situațiile neplăcute de care vei avea parte pe viitor.

Imediat după, va trebui să te forțezi să zâmbești.

Există un lucru în care mereu am crezut despre puterea zâmbetului. Mereu când avem o stare de bine, zâmbim – acest lucru se întâmplă de când ne naștem și până când murim. Așadar, înseamnă că procesul prin care zâmbim este conectat la momentele bune.

Astfel, de ce să nu zâmbim și atunci când avem parte de momente mai puțin bine pentru a ne îmbunătăți starea de spirit?

Când vine vorba de lucrurile care nu ne plac, acestea ne afectează și ne fac triști, depresivi, nefericiți. Exact în aceste momente ar trebui să ne forțăm să zâmbim.

Așadar, ca o scurtă recapitulare, uite doi pași:

  • Atunci când ești într-o situație neplăcută, găsește declanșatorul;
  • Imediat după, forțează-te să zâmbești.

Ține minte să nu te pedepsești în cazul în care nu funcționează din prima. Dacă nu ești obișnuit să zâmbești spontan, la început se va simți ciudat și probabil vei considera că e stupid.

2. Când te simți furios, oferă iubire

Situațiile neplăcute câteodată ne fac să ne simțim furioși. Se întâmplă de cele mai multe ori atunci când suntem responsabili pentru problemele celorlalți.

De exemplu, se simte foarte frustrant când părinții tăi au credite bancare și datorii iar tu ești cel care trebuie să se ocupe de ele pentru că ești singurul lor copil și îți dorești să îi ajuți. Datoriile respective cu siguranță nu sunt problema ta, însă te simți responsabil.

Astfel de situații ar face pe oricine să fie furios și se pot dezvolta în niște frustrări foarte neplăcute.

Așadar, ce faci pentru a evita frustrările și furia? Începi să oferi iubire!

Aceia care te fac să fii furios nu o fac în mod intenționat. O bună parte din ei încearcă să te ajute sau pur și simplu își împărtășesc perspectivele cu tine. Ar fi cu adevărat egoist să forțezi pe toată lumea să gândească ca tine sau să te ajute exact în felul în care tu îți dorești să fii ajutat.

Oamenii sunt diferiți – cu cât îi înțelegi mai repede, cu atât îți îmbunătățești viața mai repede.

3. Atunci când simți că vrei să fii singur, construiește o echipă

Poate că ești obsedat cu dezvoltarea de chestii. Sau poate că îți dorești să pornești un proiect nou.

Dacă ești încăpățânat, cu siguranță vei dori să dori să începi singur. Eu sunt super încăpățânat și nu este niciun dubiu legat de faptul că încep proiectele singur.

Însă va veni vremea când vei întâlni oameni fantastici – acolo este momentul în care ar trebui să acorzi atenție.

Oamenii vin și pleacă, și probabil că nu îți pasă atât de mult de aceia care nu ies prea mult în evidență. Însă cum rămâne cu restul?

Sunt sigur că ai trecut prin asta.

Mi se întâmplă și mie din când în când. Mă duc la anumite evenimente și uneori întâlnesc oameni care au un vibe fantastic. Nu știu exact ce este, însă am un sentiment foarte interesant față de respectiva persoană, ca și cum ar trebui să îi cunosc și să pornim ceva împreună.

Ai avut vreodată un astfel de sentiment?

Dacă răspunsul este da, sper că ai păstrat respectiva persoană lângă tine și că ați făcut ceva împreună. Pentru că acela este primul pas către construirea unei echipe.

Următorul este să îți pui deoparte obsesia pentru a face lucrurile perfect. Din momentul în care decizi să creezi o echipă în jurul tău, aceștia se vor ocupa de sarcinile lor în felul lor. Iar dacă intervii, îți vei pierde echipa.

Lucrurile încep să crească dacă te dai la o parte din calea lor. Așadar, în loc să încerci să controlezi cel mai mic lucru, încurajează oamenii să fac tot ce le stă în putință.

4. Dacă ești dependent, fii curios și descoperă lucruri noi

Pentru mine, jocurile video au reprezentat o dependență.

În momentul acesta, aș putea juca jocuri video 24/7. În schimb, am ales să fac multe alte lucruri.

Într-o perioadă de 12 luni, scriu cărți, mă antrenez pentru maratoane, fac coaching cu oamenii, îmi creez tot felul de provocări, și multe alte lucruri. Nu încerc să mă laud. Tot ce încerc să spun este că momentul prezent ar fi fost cu totul altul pentru mine dacă al și ales doar să mă joc jocuri video.

În schimb, am ales să fiu curios și să descopăr cât mai multe lucruri. Însă, cel mai important este ce am descoperit despre mine.

Dacă într-o perioadă mai mare de un an faci același lucru din nou și din nou, poți să te numești dependent. Da, este valabil și pentru cazul în care singurul lucru pe care îl faci este să te duci la job. Ești dependent de locul de muncă.

Și există un efect negativ al oricărei dependențe despre care nimeni nu îți va spune – de obicei le pasă mai mult de programele lor decât de dependențele de care ai tu parte.

Cu cât faci mai mult un singur lucru, cu atât vei avea mai puțin timp pentru restul activităților. Logic, nu? Viața este făcută să o experimentăm cât de mult putem. Nu fi dependent de o singură experiență.

5. Dacă nu reușești, mulțumește-te cu mai puțin

Uneori, ne dorim atât de mult să devenim de succes încât ajungem să ne rănim.

Însă este stupid. Ar trebui să fim recunoscători pentru că putem să luăm parte la o asemenea călătorie. Ar trebui să fim bucuroși pentru că putem să înaintăm către succesul nostru. General vorbind, ar trebui să fim mai relaxați.

Una din definițiile mele pentru succes, nu cu mult timp în urmă, a fost următoarea: vreau să fiu cunoscut de toată lumea.

Destul de stupid în special pentru că acea definiție vine de la un om care e obsedat de setarea obiectivelor. Iar acel obiectiv nu este deloc specific.

Iar atunci m-a lovit. Am ajutat câțiva oameni până acum și în continuare fac asta. Poate că aș fi putut face mai mult, însă nu este ca și cum nu aș fi făcut nimic. De ce să mă simt prost? Mă simțeam prost fără să am un argument concret – probabil că așteptările mele erau prea ridicate.

Dacă te regăsești în această poveste scurtă, atunci ar trebui să îți adresezi o simplă întrebare: de ce îți dorești să fii de succes atât de repede?

Și încă un lucru.

Recent, am descoperit citatul acesta care m-a ajutat să fiu mai relaxat. Sper că va avea același efect și asupra ta.

A quiet and modest life brings more joy than a pursuit of success bound with constant unrest.” – Albert Einstein

6. Dacă simți că nimic nu se întâmplă, fii răbdător

Uite o lecție pe care am învățat-o în ultimii doi ani. Dacă forțezi lucrurile să se întâmple, acelea care ar trebui să se întâmple natural nu se vor întâmpla niciodată.

Este un alt lucru care m-a ajutat să mă relaxez. Am fost (și încă sunt) o persoană încăpățânată și impulsivă. Însă cu cât învăț mai multe despre arta răbdării, cu atât îmi pot controla mai bine echilibrul.

Consider că acest lucru are legătură cu așteptările.

Dacă te aștepți ca un lucru să se întâmple prea repede, s-ar putea să nu se întâmple deloc. Mai mult de atât, cât de multă atenție acorzi pașilor mici pe care îi faci?

Două lucruri se întâmplă:

  1. Nu faci niciun pas, nici măcar cel mai mic pas, în direcția obiectivului tău. Ceea ce înseamnă că ești un leneș!
  2. Nu ești capabil să observi pașii pe care îi faci pentru că așteptările tale sunt prea mari.

Acestea fiind spuse, fie trebuie să pornești ceva, fie trebuie să acorzi mai multă atenție pașilor mici pe care îi faci și să fii mândru.