Setarea obiectivelor a fost întotdeauna o parte importantă din viața mea.

De fapt, obiectivele sunt atât de prezente în viața mea încât tot ceea ce fac este într-un fel sau altul conectat la un obiectiv. Întotdeauna mă uit după tipare, întotdeauna mă uit la numere și strategii, întotdeauna verific felul în care lucrurile funcționează.

Da, sunt atât de nebun!

În articolul de astăzi voi împărtăși cu tine puțin din nebunia mea pentru că ești pe cale să descoperi 5 din cele mai importante lucruri cărora le acord atenție în setarea obiectivelor.

1. Dacă este îndeajuns de mare, pot să îi aloc o perioadă de până la 3 ani

În urmă cu câțiva ani, m-am înrolat într-un curs de freelancing unde am găsit un business plan interesant. Încă îl folosesc datorită structurii sale.

Aceasta este ruptă în bucăți mici, în funcție de perioada de timp alocată:

  • Viziune de 3 ani;
  • Plan de 1 an;
  • Acțiuni cheie de 3 luni;
  • Pași săptămânali.

Atunci când îmi setez un obiectiv, am mereu această structură în minte. Mă ajută să înțeleg importanța obiectivului pe care urmează să îl setez și, în același timp, îmi oferă mai multă claritate.

A avea o astfel de structură (construită din pași, acțiuni cheie, plan și viziune) mă ajută să îmi ajustez obiectivul și să mă asigur că procesul de setare a obiectivului este unul corect. Nu vreau să am o viziune de 1 an sau acțiuni cheie de 3 ani. Ar fi pur și simplu ciudat … și probabil foarte greșit.

2. Cu cât mai puțin ajutor din exterior, cu atât mai bine

Consider că a cere ajutor este de ajutor.

În același timp, consider că dacă fac eu totul (sau oricât de mult pot face) procesul de creștere pe care urmează să îl experimentez va atinge maximul potențial.

De exemplu, să presupunem că îți dorești să construiești un business. Dacă vei cere ajutor încă de la început, este posibil să nu înveți atât de multe ca atunci când ai fi încercat să faci totul de unul singur.

Va fi mult mai dificil, cu siguranță. Însă în același timp vei internaliza mai mult informație și, în cele din urmă, vei crește mai bine.

Nu spun că nu ar trebui să ceri ajutorul. Spun că ar trebui să îl ceri doar atunci când este cu adevărat necesar.

3. Întotdeauna îl scriu pe o coală de hârtie

Un obiectiv scris pe o coală de hârtie are șanse mai mari să fie atins.

Atunci când scriu ceva cu pixul îmi aduc aminte mai ușor respectiva informație — probabil că acest lucruri este valabil pentru mai toată lumea. Și cu cât pot să îmi amintesc mai ușor ceva, cu atât sunt șanse mai mari să acționez în direcția respectivă.

Uneori îmi este greu să mă concentrez pe ceva anume, în special dacă necesită o atenție mai îndelungată de 15 minute. Haha. Însă a putea să îmi reamintesc constant că am de făcut ceva într-o direcție specifică, mă ajută să mă întorc la ceea ce este important pentru mine.

4. Îl tratez ca pe un experiment

Orice aș dori să fac și oricare ar fi obiectivul, întotdeauna îl tratez ca pe un experiment.

Dacă îl tratez ca pe ceva pe care îl doresc foarte mult, atunci când atingerea obiectivului nu funcționează este posibil să fiu dezamăgit. Însă dacă îl tratez ca pe un experiment, atunci când lucrurile nu merg conform așteptărilor mele sunt mai atent la ceea ce am învățat.

Până la urmă, îmi pasă mai mult de experiența de care am parte, nu de rezultatul acelei experiențe. În setarea obiectivelor, pentru mine există două tipuri de rezultate: acelea de care ai parte atunci când atingi obiectivul și acelea de care ai parte când reușești ceva cu lucrurile pe care le-ai învățat.

Sunt mult mai interesat de al doilea tip de rezultate. Și ar trebui să le ai în vedere dacă îți dorești să evoluezi chiar și atunci când ai parte de un eșec.

5. Întotdeauna măsor

Atunci când scriu un articol pe blog, măsor cât de mulți oameni au citit respectivul articol.

Atunci când alerg, măsor cât de mult am alergat și cât de repede.

Atunci când cumpăr mâncare, măsor cât de mulți bani am cheltuit.

A măsura în setarea obiectivelor este despre a cunoaște ceea ce faci astfel încât să ajustezi întreaga strategie pentru a îți crește șansele de succes în atingerea obiectivului.

Iar măsurarea nu ar trebui să necesite prea mult efort. Doar asigură-te că ai un carnețel mereu la îndemână și că faci o scurtă analiză în fiecare zi,