În ultima perioadă m-am încojurat cu oameni pe care să îi pot ajuta. Am devenit acea persoană care este capabilă să vadă obstacolele oamenilor și astfel încerc să îi ajut să le depășească.

Pur și simplu ăsta sunt.

Și în timp ce analizam problemele unui prieten în urmă cu câteva zile, am descoperit ceva în legătură cu răbdarea.

Nu am fost niciodată răbdător

Am fost mereu acea persoană care încearcă să facă lucrurile cât mai repede posibil.

Nu am înțeles niciodată de ce ar trebui să mă opresc și să aștept și să las lucrurile să se întâmple. Niciodată! Eram atât de sigur că eu sunt acea persoană care trebuie să facă lucrurile să se întâmple în loc să le las să se manifeste.

Îmi aduc aminte că îndepărtam oamenii din viața mea pentru că încercam să îi forțez să facă lucruri pentru a își depăși obstacolele. Nu e doar ridicol, însă a forța lucrurile să se întâmple este cel mai prost lucru pe care cineva l-ar putea face. Voi vorbi despre asta în scurt timp.

Ce înseamnă să ai răbdare?

A avea răbdare este abilitatea de a da voie lucrurilor să se manifeste în timp ce te ocupi de ele.

Nu vei putea ajuta pe cineva dacă îi forțezi să facă lucrurile pe care tu crezi că trebuie să le facă. Eu eram astfel.

Nu vei putea să ai un business dacă îți forțezi clienții să lucreze cu tine și negociezi cu ei agresiv termenii contractului. Eu eram astfel.

Nu vei putea să te bucuri de viață dacă încerci să forțezi lucrurile să se întâmple – întâlniri, prietenii, carieră și așa mai departe. Da, din nou eu.

Și consider că ai fost și tu în una din aceste situații – măcar în una din ele.

Însă există lucruri pe care nu le vezi atunci când încerci să faci lucrurile să se întâmple fără să le dai voie să se manifeste. Nu vezi cât de disperat ești. Nici eu nu vedeam asta la mine.

Ne dorim atât de mult să avem parte de lucrurile pe care ni le dorim încât încercăm să le controlăm destinul. Să semnezi un contract, să îți faci un prieten, să iei un job – în oricare din aceste situații vei fi văzut ca o persoană disperată care încearcă să forțeze lucrurile, chiar dacă ai mai încercat de 10 ori anterior și de fiecare dată ai primit un „NU” clar.

Iar acesta nu este cel mai rău lucru

Cu cât forțezi mai mult lucrurile, cu atât vei deveni acel tip de persoană care forțează lucrurile să se întâmple.

Dacă la început arătai precum o persoană disperată care forța lucrurile și oamenii își dădeau seama de asta abia după ce se întâmpla de 5-10 ori, de la un moment dat în colo oamenii o vor observa din prima.

Cum se întâmplă acest lucru?

Cineva care aleargă în fiecare zi pentru restul zilelor este un atlet, un maratonist.

Cineva care pictează, desenează sau cântă la un instrument în fiecare zi pentru restul zilelor este un artist.

Cineva care forțează lucrurile în fiecare zi pentru restul zilelor este un disperat.

Fiecare lucru pe care îl faci contează mai mult decât crezi. Și contează pentru că te schimbă în ceva, indiferent dacă tu îți dorești schimbarea sau nu.

Și nu vei putea să faci ceva care să dureze pentru că oamenii vor putea observa cât de disperat ești, chiar înainte să spui sau să faci ceva. Și te vei înconjura cu oameni care sunt la fel de disperați ca și tine.

Asta îți dorești?

Ai direcția A și direcția B. Pe care o alegi?

Nu alegi niciuna. Dacă alegi, pierzi.

În momentul de față ești pe un drum, numit și cursul vieții – vieții tale.

Să facem lucrurile puțin mai specifice. Să vorbim despre o situație ipotetică. Să presupunem că ai un job și, dintr-o dată, șeful tău îți spune că trebuie să îți dai demisia. Nu contează motivul – poate fi orice motiv.

Însă imediat ce o zice, îți oferă două opțiuni: poți să îți găsești singur un job sau te poate ajuta el să îți găsești un job.

Dacă alegi, pierzi.

De ce?

Consider că lucrurile se întâmplă cu un motiv. Și oricare ar fi motivul, nu îți era menit să fii în compania respectivă, făcând ceea ce făceai pentru încă X ani.

Când în final s-a întâmplat să poți merge mai departe, dacă alegi imediat, ignori orice altceva ar fi putut fi acolo.

Pe scurt, cine spune că alt job este singura opțiune? Mai mult, cine spune că doar șeful tău îți poate oferi jobul respectiv? Din momentul în care alegi ceva, negi orice altceva ar putea exista.

Ai curajul să cauți altceva sau trăiești viața cu care ești obișnuit?

Desigur, este posibil să crezi că trebuie să alegi ceva cât mai repede posibil pentru că …

1) Dacă nu alegi acum, pierzi oportunitatea

Ce oportunitate?

Dacă lucrurile se prezintă exact așa cum le ceri, aceea nu este o oportunitate. Acela este rezultatul a avea o temere prea mare.

Acesta este un mit iar adevăratele oportunități apar doar atunci când ai răbdare. Vei ajunge să ai diamante în viața ta dacă ești îndeajuns de răbdător.

Altfel, vei avea aceleași diamante false pe care le-ai avut mereu.

2) Dacă aștepți prea mult, procrastinezi

Dacă tu crezi că răbdarea are ceva în comun cu așteptarea, atunci ai înțeles totul grești.

A spune NU la orice apare în viața ta ca rezultat al fricii de a nu pierde oportunitatea nu are nicio legătură cu procrastinarea. Însă a spune NU și a face nimic are.

O să o repet încă o dată: A avea răbdare este abilitatea de a da voie lucrurilor să se manifeste în timp ce te ocupi de ele. Ultima parte (în timp ce te ocupi de ele) nu include a aștepta sau a fi leneș – însă include să muncești ca nebunul.

Ești un control freak!

Cu cât admiți mai repede, cu atât vei învăța mai repede să fii o persoană răbdătoare.

Fiind disperat, neavând capacitatea să aștepți, forțând lucrurile, și orice alt lucru menționat în acest articol au la baza câteva tipuri de frici. Și pentru că nu îți dorești să experimentezi aceste frici, încerci să controlezi fiecare lucru mărunt ce urmează să se întâmple.

Îți este teamă că vei pierde clientul dacă nu îl convingi să semneze contractul chiar acum.

Îți este teamă că vei pierde prietenul dacă nu vorbești constant cu el.

Îți este teamă că nevasta sau soțul te va părăsi dacă nu îi spui cât de mult o/îl iubești în fiecare zi.

Însă așa ajungi să îi faci să se îndepărteze. Și o faci pentru că îți este teamă. Și îți este teamă pentru că nu îți iei timp să analizezi.

Ești prea disperat să faci fiecare lucru să se întâmple încât alegi primul lucru care vine către tine și îl forțezi.

Super-puterea generată de răbdare

Vrei să știi care este acea super-putere?

Nu îți pot spune. Însă dacă ai îndeajuns de multă răbdare, viața îți va arăta.