Project Description

GHIDUL VORBITORULUI ÎN PUBLIC

FORMAT DIGITAL | DESCARCĂ MOSTRĂ

În 2012 intram într-un ONG și vorbeam pentru prima dată în fața unor oameni.

Țin minte că îmi era teamă, însă în același timp îmi aduc aminte că mă fascina felul în care ceilalți puteau să facă asta.

Prima dată când am vorbit în fața altor oameni, am fost dezastru. Aveam o prezentare proiectată în spatele meu, despre time management, erau 15-18 oameni în fața mea, și mă tot uitam la prezentare.

O pregătisem foarte bine, însă din cauza emoțiilor memoria îmi fusese blocată și îmi era dificil să îmi aduc aminte tot ce pregătisem. Nu a durat mai mult de 15 minute, având sub 10 slide-uri.

A doua oară, la cel mult o lună după prima prezentare, m-am pregătit și mai bine și am și citit despre controlul emoțiilor. Era o prezentare despre limbajul trupului, de 30 de minute, în cadrul aceluiași ONG.

Și am spus totul atât de bine, încât atât în timpul prezentării cât și după, am primit tot felul de întrebări, care mai decare. Mai mult de jumătate din ele m-au blocat și m-au emoționat încât, în cele din urmă, am părăsit scena rușinat.

A treia oară, tot în cadrul aceluiași ONG, a trebuit să susțin o prezentare despre ce voiam eu, pentru cel mult 2-5 minute.

Pentru că timpul era atât de scurt, am considerat că nu trebuie să tratez lucrurile cu prea multă seriozitate. Îmi aduc aminte că am făcut o prezentare despre nimic. Pe bune, adică descriam nimicul și îl legam de tot felul de informații irelevante.

Și pentru că era atât de scurt timpul, nici nu mi-am pregătit prezentarea. Iar atunci când a sosit timpul să o prezint, am clacat. N-am știut ce să mai zic. Mă tot întorceam către imaginea proiectată în spatele meu și apoi înapoi către public. Și în cele câteva minute am tot întors capul față-spate de îndeajuns de multe ori încât am amețit.

0
Cuvinte scrise
0
Capitole
0+
Cititori

Toate cele trei prezentări au avut loc în anul 2012.

A treia prezentare a fost parte dintr-un workshop de public speaking. Acolo a apărut, la un moment dat, un nene foarte experimentat, care ne-a vorbit despre abilitatea de a vorbi în fața oamenilor.

Abia atunci mi-am dat seama cât de multe am de învățat și cât de puține știu.

Așa că mi-am făcut curaj și am cerut ajutorul respectivului om. A ales să îmi fie mentor, să mă ajute în primul rând în dezvoltarea abilităților mele oratorice, mai apoi în cadrul dezvoltării mele, ca individ, și apoi în business.

Cu ajutorul mentorului, am pornit la drum în lumea public speaking-ului și am reușit câteva lucruri de care sunt mândru:

  • am fost trainer și mentor într-un proiect cu peste 10 ONG-uri implicate, pe o durată de 5 luni;
  • am vorbit la evenimente precum TEDxYouth, Bookland Evolution, 11even Experiences;
  • mi-am dezvoltat propriile ateliere de dezvoltare personală – 12 sesiuni pe o durată de 3 luni.

Abilitatea oratorică pe care îți dorești să o dezvolți se va dezvolta doar dacă te expui publicului și dacă vorbești în fața oamenilor. Altfel, este doar o informație, ca oricare alta, care ajunge la creierul tău. Diferențele se vor observa când o vei pune în practică.

DAVID MITRAN • GHIDUL VORBITORULUI ÎN PUBLIC

M-am gândit să îți spun toate aceste lucruri pentru că eu consider că se poate.

Atât timp cât îți dorești să faci o schimbare la tine, teama pe care o ai va părea minusculă în comparație cu dorința ta de a face ceva, orice ar fi acel ceva.

La mine, dorința a avut foarte mare legătură cu pasiunea mea pentru dezvoltare personală.

Simțeam că am ceva de transmis oamenilor așa că am decis că, oricât de teamă mi-ar fi, o să ajung să vorbesc în fața oamenilor. Și am ajuns. Am fost în stare să vorbesc în fața unor publicuri de peste 200 de oameni.

Senzația este fantastică!

Mereu am considerat că oricât de multe cunosc, toate cunoștințele mele sunt egale cu zero dacă nu le împărtășesc cu restul oamenilor. Astfel, am ales să împărtășesc cu tine o bună parte din informațiile pe care le cunosc privind vorbitul în public.

Apropo, mai am încă un lucru de spus despre evoluția mea.

David la 18 ani

David la 26 de ani

Îți vine să crezi sau nu, tot eu sunt și în poza din stânga. Dacă te uiți bine la ea, are o ștampilă pe ea. Este poza de pe diploma de la BAC. Haha

În cea de-a doua, la 8 ani distanță, sunt eu vorbind în fața a 70 de tineri liceeni, în Drobeta-Turnu Severin, pe 4 Noiembrie 2017.

În liceu eram atât de timid încât îmi era frică să vorbesc cu colegele din clasă. În liceu eram atât de timid încât, dacă mă uitam la o tipă care era pe celălalt trotuar și vedeam că se uită la mine, întorceam repede capul pentru că mă intimidam.

Acum vorbesc în fața a sute de oameni.

Și nu o spun pentru a mă lăuda, cu toate că nu am rețineri în a mă lăuda cu lucrurile la care consider că sunt bun. Însă o spun pentru că uneori și mie îmi este dificil să conștientizez întreaga schimbare.

“Indiferent că au în față un om sau mai mulți, oamenii vorbesc altor oameni, adică devin vorbitori publici. Ai observat și tu că într-un grup de oameni sunt câtiva care coagulează atenția celor din jur. De ce fac asta? Care sunt mecanismele, instrumentele, abilitățile pe care și le folosesc pentru a reuși asta? Cum ai putea să faci să devii tu centrul atenției în grupurile în care intri?

Vorbitul în public este o știință care are propriile reguli, axiome și teoreme. Indiferent dacă vrei să faci o meserie din vorbitul în public sau doar vrei să nu mai fii cel care ascultă și de al cărui nume iși mai amintesc doar puțini după ce petrecerea s-a încheiat, îți recomand să citești Ghidul Vorbitorului în Public.

After all, we are Homo Sociabilis.”

Cristian Toaxen – Sales Training Team Coordinator at Provident Financial Romania

“Ce apreciez la Ghidul Vorbitorului în Public e că are o strucutră clară și bine conturată, care îți permite să te duci țintit către ceea ce te interesează, sau către ceea ce consideri că reprezintă sau ar putea reprezenta un blocaj. Mai mult decât atât, mi se pare esențial că dezvoltă și tema ascultării eficiente pe care o consider esențial unui bun vorbitor în public.”

Laurențiu Tudor — Regizor și Actor

“A şti să vorbeşti în public nu mai este de mult o abilitate doar pentru unii dintre noi. A devenit o abilitate crucială deoarece oriunde te-ai afla sau orice ai face (eşti angajat, ești antreprenor, ești specialist într-un domeniu, etc) eşti nevoit să vorbeşti cu mai mulţi oameni în acelaşi timp şi chiar să ţii prezentări.

Ghidul realizat de David este mană cerească pentru cei care vor să capete această abilitate şi să treacă de barierele de a susţine o prezentare.

Spune DA vorbitului în public şi treci la acţiune.”

Laurenţiu Mihai — co-fondator al cursului Laboratorul de online cu o experienţă de peste 600 de ore de vorbit în public

“Modul în care comunicăm a devenit astăzi extrem de important, o știm cu toții. Dacă ești interesat să vorbești în public și să o faci bine, cartea lui David este o lectură care te va ajuta să evoluezi semnificativ!”

Florin Roșoga — Autor

Despre autor • David Mitran
Despre autor • David Mitran
David consideră că atingerea visurilor are foarte mare legătură cu felul în care ne setăm obiectivele și cu cât de bine acestea sunt conectate la stilurile noastre de viață, indiferent de cât de mari ar fi obstacolele.