În marea majoritate a timpului, viața mea este atât de chaotică încât dacă nu folosesc o astfel de unealtă, dependențele mele preiau controlul.

Sunt dependent de jocuri și sunt leneș. Mai mult, îmi este dificil să mă concentrez pe o singură sarcină și de cele mai multe ori se simte obositor atunci când încerc să o fac.

Pentru a adăuga puțin control vieții mele, de obicei caut unelte sau le dezvolt de unul singur astfel încât să mă asigur că sunt pliate pe nevoile mele.

Înainte să ajungi să citești mai multe despre uneltele pe care le folosesc pentru managementul vieții, aș vrea să menționez că nu le folosesc în fiecare zi. Este posibil să folosesc o unealtă pentru câteva săptămâni, apoi o altă unealtă pentru câteva zile, și așa mai departe.

1. Meditare

Folosesc meditarea ca unealtă încă de când aveam 15 ani, însă abia recent am descoperit că se numește meditare. Pentru momentele în care am fost stresat, meditarea a arătat rezultate fantastice și m-a ajutat să devin conștient de emoțiile și sentimentele mele.

Există două tipuri de meditare pe care le folosesc:

a. Meditare auto-ghidată

Procesul este simplu:

  • Mă asigur că nimeni nu mă deranjează pentru 30 de minute;
  • În primele 10 minute încerc să îmi golesc mintea de fiecare gând și să mă concentrez pe lipsa gândurilor;
  • În următoarele 20 de minute aleg un singur gând (de obicei acela care pare să nu vrea să dispară) și îl sparg în bucăți pentru a îl înțelege mai bine.

Acesta este procesul de meditare pe care l-am folosit cel mai mult, chiar și înainte să fi știut că acest proces se numește meditare.

Ca rezultat, ajung să mă simt mai stabil și să am mai multă claritate. Este un sentiment care mă ajută să am mai multă încredere în mine.

b. Insight Timer Meditation App

Nu folosesc aplicații atunci când vine vorba de un proces intern. În marea majoritate a cazurilor, folosesc un pix și o coală.

Recent, am scris o carte despre cum să îți îmbunătățești viața. Am căutat și câțiva influenceri și unul din ei mi-a recomandat această aplicație. Pe lângă faptul că am fost surprins de rezultate, are foarte multe tipuri de meditare incluse, este gratuită și ai acces la o comunitate frumoasă de oameni care meditează.

+ INFO „Cum să îți schimbi viața – îmbunătățiri practice zilnice”

2. Jurnal

Îmi aduc aminte prima dată când am încercat să scriu ceva într-un jurnal. Era despre o fată pe care o plăceam. Haha!

Însă eram un copil și habar nu aveam că exprimarea prin intermediul cuvintelor înseamnă mai mult de atât. Mă ajută să îmi curăț gândurile și îmi oferă o viziune clară a ceea ce îmi doresc, în general.

Pentru mine există două tipuri de exprimare prin intermediul cuvintelor:

a. scriu ceva în jurnal

Așa cum am menționat anterior, aceasta este metoda pe care o folosesc cel mai des. Și scriu cam orice în jurnal – de la idei la sentimente, de la dorințe la provocări dificil de atins.

b. scriu articole sau cărți

Acest lucru este diferit de scrierea în jurnal pentru că un articol sau o carte ce urmează să fie citită de altcineva este un declanșator pentru mine care îmi spune că îmi pasă de ceea ce cred ceilalți despre gândurile și sentimentele mele.

Îmi schimbă perspectivele de pe „eu și doar eu” pe „eu și poate ceilalți”. Este o metodă foarte bună prin care să mă detașez de propria persoană.

3. Notițe

A lua notițe poate fi asemănător a scrie într-un jurnal. Însă în același timp este diferit în foarte multe feluri.

Pentru mine, principala diferență are legătură cu cât de în profunzime va fi informația respectivă. Atunci când scriu în jurnal, încerc să ofer sens a ceea ce se întâmplă în viața mea și să încerc să îmbunătățesc lucrurile. Atunci când iau notițe, nu îmi pasă atât de mult de profunzime – îmi pasă mai mult de esența pe care o pun într-o propoziție de 10 cuvinte.

A lua notiție a fost dintotdeauna, pentru mine, despre a pune inspirație într-un loc sigur la care să am acces mai târziu.

Pentru a lua notiție folosesc două metode:

a. Smartphone-ul

Pur și simplu mă duc în Notes App în iPhone și încep să scriu. Înainte să fac asta, aveam mereu un mic carnețel cu mine în care scriam. Încă îl am, dar îmi este mai lejer să notez ceva rapid în telefon.

b. Evernotes

Aceasta este o alternativă digitalizată a carnețelului. Poți scrie idei și le poți organiza pe categorii. Poți adăuga etichete astfel încât să le găsești cu ușurință. Este o unealtă foarte bună pe care am folosit-o timp de câțiva ani.

4. Urmărirea veniturilor și cheltuielilor

Abilitatea de a îmi cunoaște banii este importantă pentru managementul vieții.

Pentru mine, a fi capabil să știu cât de mulți bani mai am în portofel, contul bancar, PayPal și așa mai departe, mă face să mă simt în siguranță. În același timp, la sfârșitul lunii știu exact câți bani am cheltuit și pot să îmi critic tranzacțiile pentru a îmi eficientiza cheltuielile.

Pentru a îmi urmării tranzacțiile folosesc WalletApp. Dacă vrei să o încerci, ar trebui să știi că poți (fără costuri) să adaugi până la trei conturi diferite (cash, carduri) și chiar să conectezi aplicația la cardurile tale de credit.