Atunci când mă uit felul în care definesc un stil de viață sănătos, îmi dau seama că de fapt vorbesc de multe direcții foarte diferite.
Pentru foarte multă lume, să ai un stil de viață sănătos înseamnă să mănânci sănătos și să faci sport, însă asta înseamnă doar să fii fizic sănătos. În timp ce sănătatea fizică e un lucru important de care viața ta depinde, pentru mine nu e îndeajuns.
Așadar, în continuare îți prezint felul în care mă uit eu la a avea un stil de viață sănătos. Ordinea nu e neapărat relevantă.
1. Gândește pozitiv
Aș spune că e probabil cel mai important obicei din cele 10, însă doar ce am spus că ordinea nu e relevantă. Însă, cu siguranță, gândirea pozitivă e importantă.
De fapt, gândirea pozitivă e atât de importantă pentru un stil de viață sănătos încât îmi influențează fiecare aspect al vieții.
Dacă nu aș avea o gândire pozitivă, nu aș fi unde sunt acum, cu toate experiențele pe care le-am avut până acum. Dacă nu aș gândi pozitiv, nu aș fi trecut peste toate momentele dificile de care am avut parte în trecut.
Gândirea pozitivă îți influențează perspectiva, iar perspectiva influențează felul în care îți trăiești viața.
Dacă ai ajuns să ai un job în care nu simți deloc că ești apreciat, e important să continui să gândești pozitiv. Gândirea pozitivă e ce te va face să acționezi și să începi să aplici pentru alte locuri de muncă.
În caz că gândești negativ, o să rămâi în jobul respectiv, considerând că nimeni nu te va aprecia, indiferent de locul de muncă pe care l-ai avea.
Gândire pozitivă | Gândire negativă |
---|---|
• Pot să câștig mai mulți bani făcând ce fac acum | • Nu voi câștiga niciodată mai mulți bani |
• Pot să alerg un maraton chiar dacă sunt gras | • Nu am cum să alerg un maraton cu burta asta |
• Pot să călătoresc chiar dacă am dificultăți financiare | • Nu pot să călătoresc pentru că nu câștig cel puțin 1000 de euro pe lună |
Totul începe cu ce îți propui să faci. Dacă nu gândești pozitiv, nu ai cum să-ți propui să faci ceva. Atât timp cât afirmațiile tale încep cu NU, te auto-programezi să stagnezi fix în momentul în care ești.
Schimbarea pe care ne-o dorim se întâmplă datorită faptului că aspirăm la ceva pe care încă nu-l avem.
Cum să începi să gândești pozitiv
Pentru început, conștientizează punctul în care ești.
Dacă ești super negativist, nihilist și consideri că existența ta pe planeta asta e irelevantă, acceptă că ăsta e punctul în care ești și pornește de acolo.
Apoi, pentru fiecare din următoarele întrebări, oferă un răspuns cât mai sincer.
- Ce te face să urăști oamenii?
- Ce te face să crezi că lucrurile sunt, în general, rele?
- Ce te face să crezi că lucrurile vor rămâne pentru totdeauna așa cum sunt acum?
Mai departe, pentru fiecare răspuns, găsește alternativa pozitivă.
De exemplu, dacă te face să urăști oamenii pentru că ți se pare că majoritatea sunt proști, gândește-te la câteva calități pentru care iubești oamenii. Poate că oamenii sunt empatici, creativi, sau muncitori. Scrie toate lucrurile ăstea pe o hârtie.
Iar ultimul pas e foarte simplu, însă necesită o repetiție. Și sună în felul următor:
- În fiecare dimineață, revizuiește hârtia pe care ai scris motivele pentru care iubești oamenii și citește-o, o dată, cu voce tare;
- De fiecare dată când întâlnești oameni care sunt proști, scoate hârtia pe care ai scris motivele pentru care iubești oamenii, și citește-o cu voce tare.
În timp, vei începe să gândești pozitiv. Adică, în loc să te gândești că oamenii sunt proști, te vei gândi că chiar dacă oamenii sunt proști, există oameni pe care îi iubești pentru că sunt muncitori, creativi sau empatici.
2. Fă mișcare zilnic
Medicul recomandă să faci 30 de minute de mișcare în fiecare zi.
Însă de ce? De ce mișcarea e atât de importantă? De ce 30 de minute și nu 10 minute?
De fapt, un studiu din 2011 spune că diferența foarte mare între mersul de 30 de minute și cel de 10 minute nu prea e, excepție făcând dimensiunea taliei. Dacă dimensiunea taliei e importantă pentru tine, plimbă-te pe jos pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
Un alt studiu din 2018 spune că plimbările în natură ajută la reducerea stresului.
Eu sunt genul de persoană care nu folosește un mijloc de transport în comun, pentru că orașul în care locuiesc în momentul de față e destul de mic și, dintr-o parte în alta a orașului ajung în maxim două ore, pe jos. Așadar, cred că merg zilnic pe jos și îmi și place să fac asta.
În schimb, nu-mi place faptul că orașul în care locuiesc are foarte puține spații verzi, motiv pentru care sunt cu un pas către a mă muta la munte.
Dincolo de toate lucrurile ăstea, poate ești in situația în care la locul de muncă depui efort fizic constant și apoi, după ce termini programul, nu-ți mai arde de plimbare pentru că ești prea obosit. De fapt, ești atât de obosit încât nici în weekend nu ai chef să te plimbi.
Ei bine, dacă vrei ca lucrurile să se îmbunătățească și să ai un stil de viață sănătos, atunci ar trebui să forțezi puțin lucrurile la început.
Conștientizează că plimbările te ajută să te relaxezi. Având în vedere că oboseala de care ai parte nu-i doar fizică, ci și neuronală, plimbările îți vor relaxa mintea și mintea îți va relaxa corpul.
Atât timp cât corpul tău e încordat și mintea ta se gândește la cât de încordat e corpul, ești blocat într-un cerc vicios nociv sănătății tale.
Cum să faci mai multă mișcare zilnic
Cea mai bună recomandare pe care o am aici este să te gândești la integrarea unei plimbări de 15-30 de minute în programul tău zilnic.
Atunci când te întorci acasă, de la locul de muncă, o faci cu autobuzul? Coboară cu o stație mai devreme și mergi pe jos până acasă. Te întorci acasă cu taxiul? Împarte traseul pe jumătate și prima jumătate fă-o cu taxiul, iar a doua jumătate pe jos. În felul ăsta mai economisești câțiva lei.
Dincolo de asta, nu recomand să ai un plan bătut în cuie. Doar propune-ți să începi și vezi de câte ori pe săptămână mergi pe jos.
Să presupunem că în prima lună ai mers pe jos, în medie, de două ori pe săptămână. Propune-ți ca pentru luna următoare să mergi pe jos de 3 ori pe săptămână. Încearcă și atunci când vremea nu e tocmai bună.
3. Mănâncă sănătos
Din toate obiceiurile din lista mea, care mă ajută să am un echilibru în stilul meu de viață, cu mâncatul sănătos am cele mai mari probleme.
Am momente (ce-i drept, în ultima perioadă mai rare) în care, atunci când nu sunt ok din punct de vedere emoțional, încep să mănânc junk food sau să beau cola. Mi-am dat seama că atât timp cât sunt atent la latura emoțională a vieții mele, mănânc sănătos. De fapt, nici măcar nu am poftă de junk food atunci când emoționalul e bine.
Îmi aduc aminte că în urmă cu câțiva ani, am reușit să slăbesc 5 kilograme într-o lună mâncând ce trebuie și făcând sport. Am scris un articol despre asta – citește-l aici: Cum să slăbești 15 kilograme într-un an.
Să mănânci sănătos e important. Ce mănânci e la fel de important ca felul în care mănânci.
Da, e important să te ferești de carbohidrați, să nu consumi multe calorii, iar mâncarea pe care o consumi să aibă fibre și proteine. Însă la fel de important e și felul în care mănânci.
În cazul meu, încerc să nu mănânc prea mult și ăsta e cam singurul lucru de care țin cont.
Dacă mănânc prea mult, am dificultăți în a mă concentra și nu mai sunt productiv. De fapt, mănânc mai mult decât am nevoie doar în momentele în care știu că vreau să mă relaxez și să nu fac nimic (exceptând momentele în care emoționalul e la pământ și atunci nu mai țin cont de regula asta).
Atunci când creierul meu cere mâncare (pentru că de cele mai multe ori creierul o cere, nu organismul), rămâne într-o stare de alertă până când primește mâncarea. Starea de alertă mă ajută să rămân concentrat pe lucrurile pe care le am de făcut și să fiu productiv.
Cum să mănânci sănătos
De fiecare dată când am vrut să adaug strictețe obiceiurilor mele și să urmăresc rezultatele schimbărilor pe care le făceam, foloseam Calendarul Seinfeld.
Calendarul mă face să îmi păstrez atenția pe un singur lucru și mă ajută să fac lucrul respectiv în fiecare zi.
Așadar, începe cu lucruri simple precum „renunță definitiv la băuturi carbogazoase”. Renunțarea în sine e dificilă. Însă lucrul la care renunți trebuie să aibă simplitate, adică să îți fie clar ce vrei să scoți din rutina ta alimentară.
Apoi, folosește Calendarul Seinfeld pentru a monitoriza fiecare zi.
Uite câteva articole în care am povestit despre Calendarul Seinfeld:
- Cum să îți începi anul în forță cu analiza TPV
- 5 metode care te fac productiv pentru munca de acasă
- Cum să nu procrastinezi și de ce continui să o faci
Dacă vrei să aprofundezi mai mult, în anul 2017 am folosit Calendarul Seinfeld pentru 12 provocări de 30 de zile și am scris despre asta într-o carte: Provocări de 30 de zile: Cum să îți construiești un stil de viață excepțional.
Îți place articolul? Trimite-l mai departe.
4. Muncește din greu (și inteligent)
Am ajuns în punctul în care mă mândresc cu faptul că, în domeniul meu de activitate, ce majoritatea oamenilor face în o săptămână, eu pot să fac într-o zi.
Sună puțin exagerat și poate și este, însă am muncit din greu ca să ajung la o asemenea eficiență. De asemenea, am muncit inteligent și am știut exact ce caut.
Am știut dintotdeauna ce înseamnă pentru mine un stil de viață sănătos din perspectiva muncii și am lucrat fix în direcția asta. Mi-am dorit dintotdeauna:
- să am libertatea de a face lucrurile pe care vreau să le fac;
- să muncesc atunci când îmi doresc să muncesc, fără să îmi impună cineva un program.
Și am reușit.
Am început de la a acorda atenție pasiunilor mele, iar apoi m-am focusat pe a monetiza pasiunile. Astfel, am ajuns să îmi trăiesc viața din scris, marketing și coaching, și mă bucur să pot spune că îmi câștig existența din a ajuta oamenii.
Cum să muncești inteligent
În viața asta, intenția este foarte importantă.
E important să îți propui să faci ceva cu viața ta și să te ții de planul pe care ți l-ai propus. Și să continui să te ții de planul tău, indiferent de care ar fi obstacolele de care urmează să ai parte.
Dacă nu te duci către lucruri și nu depui efortul către ce ți-ai propus, vei rămâne acolo unde obstacolele au apărut.
Așadar, cum muncești inteligent?
E greu de explicat, însă are legătură cu spiritul tău de observație. Cu cât observi mai multe lucruri în jurul tău și îți păstrezi atenția pe lucrurile care sunt importante pentru tine, cu atât vei ajunge să muncești mai inteligent.
Iar atunci când faci asta, e important să crezi în tine.
Să crezi atât de mult în tine încât, atunci când observi ceva diferit care merită băgat în seamă, să-ți dezvolți propriile metode prin care să ajungi acolo. Dacă nu crezi în tine, vei renunța la orice înseamnă muncă inteligentă și vei reveni la metodele deja existente, care te vor seca de energie și care nu sunt deloc productive.
Da, a munci inteligent înseamnă a avea metode specifice pentru lucrurile pe care le faci, metode pe care adesea vei fi necesar să ți le dezvolți. Se va întâmpla pe măsură ce îți vei găsi claritatea în muncă și vei ști exact ce ai de făcut.
Totodată, nu există scurtături. Orice metodă pe care o găsești în altă parte e o scurtătură care nu va funcționa pentru tine. Atât timp cât lucrezi cu metodele altora, vei rămâne dependent de metodele celorlalți și … asta nu-i muncă inteligentă. E doar muncă asiduă cu metodele altora.
În momentul de față, am ajuns să am metode care să funcționeze foarte bine pentru lucrurile pe care le fac. Și funcționează atât de bine încât mă bucur de mult timp liber.
5. Rămâi puternic (emoțional)
Dincolo de a fi puternic fizic, e important să rămâi puternic emoțional.
Imaginează-ți că ai o conversație în contradictoriu cu o persoană apropiată și că, la un moment dat, îți spune NU. Orice ai fi cerut, răspunsul e NU.
Și pentru că e atât de important pentru tine lucrul ăla pe care l-ai cerut și nu l-ai primit, începi să țipi, să te agiți, să ridici vocea. A fi puternic emoțional înseamnă a rămâne calm în astfel de situații, în care emoțiile negative îți sunt declanșate, iar declanșarea acestora nu e benefică sănătății tale.
A rămâne puternic emoțional înseamnă totodată a face față despărțirilor, indiferent că vorbim de o relație cu persoana iubită sau vorbim de o relație părintească. Despărțirile sunt declanșatoare emoționale puternice.
De exemplu, atunci când unul din părinții tăi moare, e important să nu reacționezi puternic emoțional negativ la întâmplarea nefericită și să fii alături de celălalt părinte. Faptul că rămâi puternic emoțional e un atu pentru un stil de viață sănătos, atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău.
Cum să devii puternic emoțional
Din câte observi, a deveni puternic emoțional are legătură cu oamenii din jurul tău. Emoțiile adevărate, acelea care contează, au legătură cu oamenii.
Emoția care apare atunci când ți se strică mașina în comparație cu emoția care apare atunci când un prieten își rupe piciorul e incomparabilă. Așadar, pentru a deveni puternic emoțional e important să te înconjori de oameni. Și mai e important să faci încă un lucru: să fii vulnerabil.
Pentru a deveni puternic emoțional, e important să îți înțelegi emoțiile, să le accepți, și să le comunici.
Dacă te îndrăgostești de cineva, spune-i persoanei respective ce simți, chiar dacă sunt șanse să nu simtă același lucru. Dacă gestul unei persoane te deranjează, spune-i ce simți, chiar dacă e posibil să repete gestul.
În timp ce nu poți controla felul în care ceilalți se comportă cu tine, poți controla felul în care tu te comporți și te exprimi în relație cu comportamentul celorlalți.
Așadar, devino conștient de faptul că tăria emoțională se construiește printre oameni (nu printre obiecte) și înconjoară-te cu oameni. Însă e important să te înconjori cu oameni de calitate.
În timp ce oamenii de bună calitate te vor ajuta să îți construiești tărie emoțională, cei de slabă calitate te vor ajuta doar să… ai parte de frustrări emoționale.
Alege atent oamenii cărora le dai voie să facă parte din viața ta. Starea ta de bine depinde de asta.
6. Fii încrezător
A fi încrezător că lucrurile se vor întâmpla în direcția viziunii tale are legătură cu convingerile pe care le ai.
Credința și convingerea că lucrurile vor deveni din ce în ce mai bune te va face să acționezi către a îmbunătăți lucrurile din viața ta. Credința și convingerea că schimbarea este dificilă și că nu vrei să schimbi nimic în viața ta te va face să acționezi către a păstra lucrurile așa cum sunt.
A fi încrezător este despre a-ți construi convingerile care să te ajute să te îndrepți către locul în care vrei să ajungi, oricare ar fi el.
De exemplu, dacă îți propui să ai mai multă libertate la locul de muncă, atunci convingerile și credințele tale ar trebui să te ducă în direcția asta.
În cazul meu, convingerile mele sunt dezvoltate în direcția unui stil de viață sănătos, care se pliază pe felul în care eu vreau să-mi trăiesc viața. Au legătură cu lucruri precum: să îmi trăiesc viața făcând ce-mi place și să pot să ajut oamenii făcând ce-mi place.
Însă nu-i ușor absolut deloc.
Toți suntem spălați pe creier încă de când suntem mici, iar spălarea asta pe creier vine de la oamenii apropiați nouă, care și ei au fost spălați pe creier.
De exemplu, dacă în momentul de față, spui mulțumesc de fiecare dată când primești ceva, probabil că faci asta pentru că așa ai fost învățat. Iar persoanele care te-au învățat să faci asta (părinții sau bunicii cel mai probabil) au fost învățați la rândul lor (de părinți sau bunici) să spună mulțumesc când primesc ceva. Așadar, în momentul de față ai o convingere care e veche de zeci (poate chiar sute) de ani.
A spune mulțumesc de fiecare dată când primești ceva e un lucru bun. Însă același lucru e valabil și pentru convingerile mai puțin pozitive.
De exemplu, e posibil ca părinții sau bunicii tăi să te fi învățat că nu e bine să vorbești fără să ți se dea voie, iar din cauza asta să nu fii cea mai sociabilă persoană. Stai liniștit, n-au făcut-o intenționat. Și ei au fost învățați asta, la rândul lor, de părinții sau bunicii lor.
Cum să fii mai încrezător
Pornind de la a-ți da seama că lucrurile de care ai parte acum nu sunt lucrurile pe care ți le dorești.
Dacă vrei să fii mai sociabil, dă-ți seama ce te ține pe loc și pornește de acolo.
Dacă vrei să ai mai multă libertate la locul de muncă, dă-ți seama ce te ține pe loc și pornește de acolo.
A-ți da seama ce te ține pe loc e dificil. Așa că îți recomand să apelezi la ajutor extern, precum un coach sau un terapeut.
Iar după ce-ți dai seama, acționează! Acțiunile respective sunt cele care te vor face mai încrezător.
Am scris o carte despre importanța subconștientului pentru lucrurile pe care ni le dorim: Mecanismele subconștientului: Importanța subconștientului în atingerea obiectivelor.
7. Îngrijorează-te mai puțin
Atunci când te îngrijorezi, mintea ta e focusată pe trecut sau viitor.
Fie te îngrijorezi cu privire la lucrurile din trecut care s-au întâmplat și pe care nu le mai poți schimba, fie te îngrijorezi cu privire la lucrurile din viitor care s-ar putea să se întâmple și pe care nu le vrei în viața ta.
De exemplu, dacă în urmă cu trei zile ai țipat la copilul tău pentru că ți-a cerut ciocolată, cu toate că i-ai explicat deja de 10 ori că nu mai are voie, vei ajunge să te îngrijorezi cu privire la relația pe care o ai cu copilul.
Dacă în momentul de față sunt șanse să-ți pierzi locul de muncă, vei ajunge să te îngrijorezi cu privire la momentul în care vei rămâne fără o sursă de venit stabilă.
Îngrijorarea nu are legătură cu momentul prezent.
Nu citești ce a scris David aici și te gândești … De fapt, orice ai putea să gândești, în legătură cu orice, nu are legătură cu momentul prezent. Încearcă. Gândește-te la ceva și vei vedea că nu are legătură cu momentul prezent.
Așadar, grijile pe care le ai sunt o iluzie de care creierul are nevoie pentru a putea fi în control.
Iar controlul ăsta uneori e bun pentru un stil de viață sănătos, alteori nu e bun.
E bun pentru că te conectează la ceva ce poate avea legătură cu realitatea în care trăiești. Dacă e posibil să-ți pierzi locul de muncă, e important să fii conștient de asta. Însă nu deveni obsedat cu pierderea locului de muncă pentru că, în loc să îți păstrezi atenția pe a găsi o soluție, îți vei muta atenția pe eventuala lipsă efectivă a locului de muncă. Și vei ajunge să te îngrijorezi.
Cum să te îngrijorezi mai puțin
Reconectează-te la prezent.
Găsește modalități prin care să reduci din gânduri și să te conectezi mai mult la prezent.
Cu cât reduci mai mult din ce gândești, cu atât mai bine. Gândurile tale ar trebui să aibă legătură cu felul în care evoluezi, nu cu felul în care s-ar putea ca în viitor să nu mai evoluezi.
Cea mai bună modalitate prin care să te conectezi la momentul prezent este să faci lucruri care să te țină conectat la momentul prezent. Uite câteva activități: dansează, desenează, rezolvă un puzzle. Toate activitățile ăstea necesită concentrare iar concentrarea respectivă te menține conectat la momentul prezent. Și, totodată, sunt activități relaxante.
Dacă vrei ceva mai simplu de atât, încearcă exercițiile de respirație. Respirația, dacă stai bine să te gândești, este ceva ce se întâmplă în prezent. Respiri acum și aici, în momentul ăsta.
Am scris câteva articole despre prezent și importanța momentului prezent:
💚 Trimite articolul unui prieten pe Whatsapp, Telegram sau Email
8. Citește mai mult (și pune în practică ce citești)
Îmi place să cred că oamenii citesc destul de mult.
Indiferent că se întâmplă cu consistență sau nu, oamenii citesc destul de mult. Însă lipsesc două lucruri atunci când citim:
- Primul: citim fără să punem în practică ceea ce citim
E foarte simplu să spui că ai citit 50 de cărți de dezvoltare personală și că niciuna nu-i bună.
E fantastic de simplu să dai vina pe industrie și pe faptul că nimic nu funcționează, atât timp cât tu, cel care se presupune că vrea să se dezvolte, are așteptarea ca dezvoltarea să apară doar în urma cititului.
Să citim e simplu. Să punem în practică ce citim e dificil. Ca să nu mai vorbesc de analiza necesară procesului de dezvoltare de care ai nevoie ca să știi că te îndrepți în direcția pe care ți-ai propus-o.
- Al doilea: citim fără să avem o direcție pentru lucrurile pe care vrem să le învățăm
Până într-un punct, să citim ce ne trece prin mână, de la tot felul de autori, pare un lucru bun. Ne ajută să ne cunoaștem și să ne dăm seama ce ne place să citim și ce nu.
Însă, de la un moment dat încolo, dacă tu descoperi că ai probleme în ceea ce privește socializarea și continui să citești despre cum să faci business, citești degeaba.
Cititul are două scopuri: să ne relaxeze și să ne educe.
Dacă citești pentru a te educa, citește cu scopul de a te educa și alege cărți care au legătură cu problema pe care o ai, nu cu fantezia pe care o ai.
În timp ce incapacitatea exprimării propriilor emoții e o problemă, construirea unui business de succes e o fantezie. Focusează-te pe problemă înainte de a-ți îndeplini fantezia.
Cum să citești mai mult și să pui în practică ce citești
Începe prin a-ți identifica problema pe care o ai.
Iar apoi, cumpără o singură carte și atât. Poate să fie cea mai proastă carte pe care ai cumpărat-o vreodată – nu contează.
Cumpără o singură carte și lucrează pe ea pentru următorul an.
Dacă cartea e scrisă bine, o să îți sugereze tot felul de lucruri. De fiecare dată când cartea îți sugerează să faci ceva, pune în practică ce îți sugerează cartea.
În acel moment, vei avea tot felul de gânduri care te vor face să rămâi în zona ta de confort. Ignoră-le. Fii pragmatic și pune în practică (nu o dată, ci de 10 ori, de 100 de ori) lucrul pe care cartea ți-l sugerează să-l faci.
Asta înseamnă să te dezvolți: să pui în practică. Dacă doar citești, tot ce vei dezvolta la tine va fi iluzia că ai parte de dezvoltare. Dar va fi doar o iluzie.
9. Fii fericit
E important să fii fericit pentru un stil de viață sănătos, așa că mulți oameni caută să fie fericiți.
Sunt de părere că fericirea a ajuns să fie o simplă etichetă, iar noi nu mai știm cum să practicăm fericirea pentru că eticheta asta a ajuns să fie lipsită de sens.
În schimb, în loc să îndrăznim să căutăm orbește fericirea, recomand să ne mutăm atenția pe alte lucruri, precum recunoștință și empatie.
Sincer, eu am dificultăți în a defini fericirea și cred că se întâmplă asta pentru că, de la un moment încolo, am ales că nu mai vreau să fiu fericit. Fericirea, precum motivația, vine și pleacă oricând dorește. Ceea ce înseamnă nu prea e în controlul meu.
În schimb, recunoștința și empatia sunt în totalitate în controlul meu.
A fi recunoscător pentru ceva înseamnă a înțelege valoarea pe care lucrul respectiv o aduce în viața mea. Astfel, fiind conștient de valoarea cu care lucrurile din viața mea mi-o oferă, încep să le apreciez mai mult și astfel am parte de o liniște interioară profundă.
A fi empatic cu cei din jurul meu înseamnă a înțelege că dincolo de ce pot eu să observ, vor fi mereu lucruri la care nu am acces și cu care ceilalți se confruntă. Atunci când practic empatia, îmi aduc aminte mereu că ceilalți au parte de propria lor luptă, despre care doar ei știu.
Cum să fii mai fericit
Habar nu am.
De fapt, sunt de părere că fericirea nu există, ci că doar e o emoție pe care societatea o marketează de mii de ani. E doar ceva absurd către care ar trebui să înaintăm și către care nu ajungem.
Fericirea, pentru mine, înseamnă dezechilibru pentru că, de fapt, nu am control asupra ei.
Fericirea, pentru mulți oameni, apare atunci când un obiectiv dificil a fost atins. Pe scurt, fericirea e condiționată de cât de mult efort depui. Însă starea de bine pe care ți-o dorești ar trebui să nu necesite efort, ci mai degrabă calmitate.
Așadar, în loc să îți propui să fii fericit, propune-ți să fii liniștit.
Atunci când ești liniștit, lucrurile din jurul tău capătă alt sens și, în cazul meu, atunci când sunt liniștit, mă simt în siguranță.
Am scris un articol despre motivul pentru care cred că nu o să găsești fericirea pe care o cauți: Cauți fericirea? Uite de ce nu o vei găsi niciodată.
10. Relaxează-te
Cu cât muncești mai mult, cu atât devii mai puțin productiv, mai ales dacă munca pe care o faci este mai mult cu ajutorul creierului decât cu ajutorul corpului.
Relaxarea e importantă iar productivitatea are legătură cu cât de bine știi să te relaxezi.
Eu am învățat să-mi ascult corpul și să înțeleg că are nevoie de pauze. Iar atunci când pauzele sunt necesare, să i le ofer.
În pauzele mele, ies să fac o plimbare de cel puțin 30 de minute (uneori mă plimb și pentru două ore), desenez, mă joc pe calculator, citesc, văd un film. Însă am ajuns să nu am atât de mare nevoie de pauze.
În munca pe care o am de făcut există activități care au legătură cu pasiunile mele, așa că pot spune că sunt într-o continuă relaxare.
Dacă munca ta presupune lucruri care nu te pasionează, care nu sunt pe placul tău, și care trebuie făcute, atunci concentrează-te pe pasiunile tale în timpul liber.
Am avut mereu o înclinație pentru a face doar lucrurile care mă pasionează. Și am ținut cu dinții de direcția asta, astfel încât am ajuns în punctul în care să am acces la o libertate care mă ajută să mă relaxez.
Cum să te relaxezi
Dacă ne uităm la un stil de viață sănătos, relaxarea nu înseamnă să stai pe canapea, să bei bere și să te uiți la meci.
Într-un stil de viață sănătos, relaxarea înseamnă să știi că lucrurile pe care le ai de făcut nu sunt urgențe și că timpul pe care-l ai la dispoziție este îndeajuns.
Recomand oricui își dorește mai multă relaxare să pornească de la pasiunile pe care le are. Iar apoi să încerce să le monetizeze.
Odată ce ajungi să faci bani din lucrurile pe care îți place să le faci, toată viața ta e o relaxare.
În cazul în care nu îți cunoști pasiunile, am creat o unealtă care să te ajute în direcția asta: Cum să îți descoperi pasiunile.
Ai ajuns la finalul articolului. Dă un share! 💚
Cel mai practic ghid pentru procrastinatorul din tine
Descarcă GRATUIT ghidul care înlocuiește amânarea cu dezvoltarea.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.