Atât curajul cât și încrederea sunt două emoții. Atunci când curajul și încrederea sunt prezente în viața ta, spui „am curaj” sau „mă simt încrezător”. Iar atunci când ești curajos sau încrezător, cei din jurul tău pot vedea asta. Însă ce înseamnă să ai claritate?
A avea claritate înseamnă a cunoaște detalii specifice despre un anumit lucru.
De exemplu, a avea claritate asupra limbii române înseamnă a înțelege mesajul pe care eu încerc să ți-l transmit. Știi cuvintele în limba română și le poți folosi pentru a înțelege ce îți comunic.
M-am apucat recent să învăț spaniolă și am o dificultate foarte mare în vorbirea limbii. Chiar dacă uneori pot să înțeleg mesajul care ajunge la mine, nu sunt în stare să răspund înapoi în limba spaniolă.
Asta mă face să cred că cu cât cunosc mai multe detalii specifice despre un anumit lucru, cu atât am mai multă claritate.
Să luăm un alt exemplu: gătitul.
Cu cât cunoști mai multe detalii specifice despre ingrediente, cu atât le poți combina mai bine pentru a da gust mâncării. Dacă, în general, folosești doar sare și piper la mâncarea pe care o gătești, vei fi fascinat de felul în care, spre exemplu, ierburile mediteraneene schimbă gustul mâncării.
Ce înseamnă să ai curaj?
Dacă mă gândesc la viața mea și experiențele de până acum, pentru mine, a avea curaj a însemnat să fac lucrurile pe care vreau să le fac indiferent de recomandările celorlalți. Și probabil că înseamnă același lucru.
Am renunțat la facultate și am continuat să fac lucrurile pe care am vrut să le fac, chiar dacă societatea îmi spunea mereu că trebuie să termin facultatea, chiar dacă părinții se așteptau să le arăt diploma de licență, chiar dacă mentorul meu de atunci insista să termin facultatea pentru că altfel nu se poate.
Am terminat un ultra-maraton de 64 de kilometri fără prea mare antrenament, chiar dacă prietenii îmi spuneau că e prea periculos.
Ba chiar am făcut lucruri care pot fi considerate stupide, doar pentru că eu am vrut să experimentezi lucruri. La un moment dat, undeva în 2017, mi-am desenat un pătrat pe frunte cu un marker pentru a … mai bine citești articolul decât să îți spun pe scurt care a fost treaba cu pătratul de pe frunte. Click aici: https://davidmitran.ro/2017/03/28/imun-la-critici/.
Pentru mine curajul a însemnat dintotdeauna să fac lucrurile pe care vreau să le fac. De fapt, nici nu m-am gândit vreodată că ce îmi doream eu să fac avea legătură cu curajul. Curajul era doar eticheta pe care ceilalți o puneau pe mine, datorită acțiunilor mele.
Luna viitoare, în martie, urmează să plec pentru unul din traseele Camino de Santiago. E un traseu destul de scurt, de 12 zile, și nu consider că am nevoie de curaj pentru a face asta. Însă oamenii cărora le-am povestit despre ce vreau să fac, m-au tot întrebat dacă o să mă descurc sau dacă nu mi-e frică de necunoscut. Sincer, nici nu mă gândesc la necunoscut.
Ce înseamnă să ai încredere?
Într-un fel, văd încrederea la polul opus al curajului.
Nu cred că trebuie să ai curaj pentru a avea încredere și nici încredere pentru a avea curaj. Cele două se completează reciproc însă nu depind una de cealaltă.
Pentru mine, încrederea are legătură cu cât de mult repeți ceva.
Am ajuns să mă simt încrezător să vorbesc în fața oamenilor abia după ce am vorbit de îndeajuns de multe ori în fața oamenilor.
Îmi aduc aminte că primele mele momente de public speaking au fost atât de aleatorii încât prima dată am avut emoții, a doua oară am repetat atât de bine ce aveam de zis încât n-aveam cum să dau greș, iar a treia oară m-a durut în cot și n-am fost în stare să vorbesc mai mult de două minute.
Cu cât fac mai mult lucrurile pe care le am de făcut, cu atât ajung să am mai multă încredere în mine.
În timp ce curajul este opțional, încrederea e importantă pentru atunci când vrei să ai claritate.
Curaj + încredere = ?
Nu cred că încrederea și curajul sunt îndeajuns pentru a ajunge să ai claritate. Însă cred că atât curajul, cât și încrederea, sunt pași importanți către claritate.
Curajul este opțional, în ideea în care te poți uita la lucruri prin perspectiva disciplinei și îți poți propune să faci ceva pentru că ești o persoană disciplinată.
În timp ce curajul îți dă energia să faci ceva în mod spontan, fără să te gândești la riscuri sau compromisuri, disciplina te ajută să raționalizezi lucrurile astfel încât să pornești în ritmul tău, fără să ieși prea mult din zona de confort.
Atât disciplina, cât și curajul, au scopul de a te face să acționezi și vei avea nevoie de cel puțin una din cele două pentru că fără acțiuni nu poți ajunge să fii încrezător.
Încrederea funcționează doar prin repetiție, iar repetiția trebuie să fie relevantă pentru acolo unde vrei să te simți încrezător.
Degeaba gătești în fiecare zi dacă pe tine te interesează să desenezi mai bine și să te simți încrezător când desenezi. Dacă vrei să te simți încrezător în abilitățile tale de desenator, atunci desenează zilnic.
Degeaba citești cărți despre cum să desenezi mai bine dacă nu pui în practică ce citești.
Atunci când vorbim de încredere, totul se reduce la o repetiție pragmatică.
Durerea din spatele încrederii nefondate
Să presupunem că tu nu vrei să faci lucruri pentru a avea încredere în tine pentru că tu ai oricum încredere în tine, fără să depui deloc efort. Și indiferent ce spun ceilalți despre tine și despre ce faci tu, încrederea e acolo.
Chiar crezi că așa funcționează lucrurile?
Ar fi tare ciudat să te duci la o competiție de dansuri sportive, fără să fi practicat deloc înainte, și să ai atât de multă încredere în tine încât să crezi că vei ieși pe primul loc.
Ar fi tare ciudat să te înscrii la un maraton fără să fi alergat deloc în ultimi 5 ani și să nici nu te antrenezi deloc în timpul rămas până la ziua competiției. Însă, să ai atât de multă încredere în tine încât să crezi că vei finaliza maratonul pe primul loc.
Încrederea care nu are o fundație construită în jurul unei repetiții pragmatice e o încredere prostească. Te va deconecta de la realitate și, în cele din urmă, vei ajunge dezamăgit și frustrat pentru că lucrurile nu sunt așa cum vrei tu să fie.
Curaj + încredere + ______ = claritate
În ecuația de mai devreme lipsește un element important pentru a avea claritate.
Să presupunem că vrei să aplici la un job și că urmează, spre exemplu, să creezi website-uri. Dacă, atunci când aplici la respectivul job, lipsește elementul cheie din ecuația de mai sus, nu vei avea claritate și nu vei putea să știi care sunt lucrurile pe care le meriți.
Elementul cheie este analiza – o analiză de sine și a eforturilor tale.
Dacă tu, timp de 4 ani de zile te-ai tot ocupat de creat website-uri, atunci analizează-ți eforturile din cel 4 ani și fii conștient de ele.
Uite un alt exemplu.
Să presupunem că ai un business și că vrei să soliciți finanțare unui investitor. Dacă nu știi câți bani ai în business, cât de mulți bani ai făcut în ultimul an, și cât de mari sunt costurile necesare pentru întreținerea businessului, nu vei știi câți bani să ceri investitorului.
Însă analiza asta nu-i doar pentru tine. Analiza asta nu-ți oferă doar ție claritate.
Atunci când îți cunoști eforturile anterioare, când știi foarte bine care sunt lucrurile la care ești bun, și când poți să demonstrezi asta mai departe, cei cu care interacționezi vor avea aceeași claritate pe care o ai tu asupra ta.
Vrei să te ocupi de viitorul meu website și consideri că meriți 2000 de euro pentru asta? Arată-mi website-urile făcute anterior și fă-mă să înțeleg că munca ta merită cei 2000 de euro.
Vrei să îmi ceri să investesc 10000 de euro în afacerea ta? Arată-mi felul în care afacerea ta s-a dezvoltat în ultimii ani și fă-mă să înțeleg că nu voi pierde cei 10000 de euro.
Iar apoi, după ce îmi arăți, ai nevoie din nou de curaj și încredere.
Dacă nu ești curajos și încrezător să spui nu atunci când eu îți ofer 1400 de euro în loc de 2000 de euro, vei ajunge să fi ușor de manipulat.
Sunt foarte mulți oameni care nu vor să vadă valoarea pe care o oferi. Iar dacă o văd, o vor ignora. Foarte mulți (de fapt, exagerat de mulți) din oamenii de business pe care i-am cunoscut au făcut bani pornind de la ignorarea valorii pe care ceilalți sunt capabili s-o ofere.
Însă asta nu se întâmplă doar în mediul business.
Vei întâlni mereu oameni care vor încerca să profite de tine.
Dacă tu:
- Nu îți cunoști valoarea
- Nu ai curaj să faci lucrurile așa cum vrei să le faci
- Nu ai încredere în tine să faci lucrurile așa cum vrei să le faci
… ceilalți vor profita de tine.
Cum să ai mai mult curaj
Așa cum ziceam mai devreme, pentru mine, a avea curaj a însemnat să fac lucrurile pe care vreau să le fac indiferent de recomandările celorlalți. Însă asta nu cred că te ajută prea mult, în caz că vrei să ai mai mult curaj.
Pentru a avea mai mult curaj, cred că e important să înțelegi un lucru.
Curajul nu există. În schimb, există lucruri care se află la polul opus al curajului, precum frica.
Curajul e doar o etichetă pe care o primești atunci când ajungi să faci lucruri, chiar dacă ți-a fost teamă.
Așadar, pentru a avea mai mult curaj, fă lucrurile atunci când ți-e teamă să le faci. Cum faci asta?
Frica este o emoție și, dacă vrei să îi reduci din intensitate, trebuie să mergi la polul opus al emoțiilor – adică să devii rațional.
Data viitoare când îți este teamă, gândește-te la toate motivele pentru care se merită să înaintezi. Gândește-te la toate lucrurile de care nu ai parte dacă alegi să-ți fie teamă și să nu mai faci nimic.
Iar atunci când faci asta, nu vei simți curaj pentru că curajul nu există. În schimb, ar trebui să simți entuziasm.
De fiecare dată când te simți entuziasmat, conștientizează emoția respectivă, mai ales atunci când ți-e teamă. Entuziasmul te va ajuta să faci încă un pas, oricât de mic, către lucrurile pe care ți le dorești.
Cum să ai mai multă încredere
Când vine vorba de încredere, lucrurile sunt simple, dar și dificile.
Lucrurile sunt simple pentru că trebuie să devii un fel de robot. Trebuie să repeți un lucru de îndeajuns de multe ori – cel puțin până când ești mulțumit de rezultat.
Lucrurile sunt dificile pentru că trebuie să ai răbdare. Încrederea în propriile forțe nu o s-o construiești de pe azi pe mâine.
Imaginează-ți că vrei să înveți copywriting și să te simți încrezător în tine când faci asta. Copywritingul este o activitate îndeajuns de vastă încât, dacă vrei să înveți copywriting, ar trebui să spargi activitatea asta în bucăți și să o iei pas cu pas.
Ar trebui să înveți despre cuvinte, puterea cuvintelor, și energia din spatele lor. Apoi despre unde și cum să folosești cuvinte. Despre cum să combini cuvintele astfel încât să transmiți ideea într-o manieră diferită, unică.
Răbdarea e vitală când vrei să îți construiești încrederea în propriile forțe. E vitală pentru că fără răbdare nu vei avea șansa să pui lucrurile în practică de îndeajuns de multe ori încât să fii bun la ceea ce faci și să ai încredere că ai făcut lucrurile așa cum trebuie.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.