Published On: 24/01/20224.9 min read

Prima impresie apare mereu atunci când întâlnești pe cineva iar părerile sunt împărțite cu privire la cât durează până îți creezi prima impresie.

Tocmai am făcut o căutare pe Google și informațiile par să fie variate: între 33 și 100 de milisecunde, 10 milisecunde, 3 secunde, sau 7 secunde. Dincolo de răspunsurile variate, un lucru e sigur: durează foarte puțin să îți faci o primă impresie despre cineva sau ceva.

Partea mai puțin bună e că prima impresie nu e neapărat o informație adevărată, ci mai degrabă o informație care să te ajute să fii în continuare în siguranță.

Prima impresie e un instinct care se declanșează atunci când ai nevoie de o informație cu privire la ceva nou, ceva cu care nu ai mai intrat în contact până în prezent. Prima impresie te ajută să te simți în siguranță atunci când lucrurile nu sunt sigure.

De exemplu, să presupunem că la locul de muncă ai o colegă nouă. În funcție de îmbrăcămintea, comportamentul, abilitățile colegei și probabil multe alte aspecte, iei rapid o decizie care să te ajute să te simți în siguranță.

Creierul tău urăște lipsa de informații, așa că atunci când nu o are, se folosește de percepție pentru a completa spațiile lipsă. De exemplu, atunci când te uiți la noua colegă și vezi că este toată îmbrăcată în negru, vei avea un gând asociat cu respectiva informație. Dacă se bâlbâie când faceți cunoștință, vei avea un alt gând. Și așa mai departe. Și în felul ăsta ajungi să generezi informație care să te facă să te simți în siguranță.

Da, ăsta-i singurul scop al primei impresii: siguranța. În rest, n-are niciun sens. De fapt, dacă nu ești bine ancorat în realitate, prima impresie s-ar putea doar să te țină în zona de confort.

Poate că noua ta colegă poartă negru pentru că cineva drag a murit. Și poate că se bâlbâie pentru că e entuziasmată cu privire la noul loc de muncă. Însă prima impresie nu o să te ajute niciodată să descoperi lucrurile ăstea dacă ții cu dinții de ea și îți ghidezi viața pornind de la prima impresie pe care o ai despre lucrurile și oamenii din jurul tău.

Așa cum spuneam, prima impresie are rolul de a te face să te simți în siguranță. Dacă vezi pe cineva cu un cuțit în mână, iar persoana respectivă se află pe stradă și nu în bucătărie, atunci cu siguranță prima impresie îți spune că ceva nu e bine și că trebuie să ai grijă.

Însă dincolo de situații precum aceasta, ar trebui să începi să ignori informațiile pe care creierul ți le transmite în primele câteva (mili)secunde și să descoperi ce se întâmplă dincolo de acea informație inițială.

Cum să ignori prima impresie

Informația care vine odată cu prima impresie este o informație puternic emoțională, care îți influențează în mod direct convingerile. Convingerile pe care le ai deja formate sunt întărite de prima impresie, aceasta conectând situația nouă la convingerile puternice formate deja.

Atunci când îți propui să ignori prima impresie, trebuie să conștientizezi exact ce este: o informație puternic emoțională.

Informația asta nu are legătură cu un adevăr anume, ci are scopul de a te face să te simți în siguranță. Păstrează gândul ăsta în minte iar apoi propune-ți următorul pas practic: de fiecare dată când crezi că știi ceva despre o persoană pe care doar ce ai întâlnit-o, pune la îndoială ce crezi că știi și adresează întrebări despre respectivul subiect.

Dacă noua colegă poartă haine de culoare neagră și tu crezi că face asta pentru că ascultă muzică rock, întreab-o ce formații îi plac.

Dacă noua colegă se bâlbâie des, întreab-o de cât timp are astfel de dificultăți în comunicare și dacă a făcut ceva în privința asta.

Orice crezi despre noua colegă e doar o presupunere și nimic mai mult. Iar presupunerea asta e generată de prima impresie, care vrea doar să te facă să te simți în siguranță.

De cele mai multe ori, nu are sens.

Nu are sens să îți trăiești viața pornind de la niște presupuneri și să lași presupunerile respective să îți conducă viața.

Poate că …

Poate că noua ta colegă îți va fi cea mai bună prietenă.

Poate că tu și noua ta colegă veți dezvolta un business împreună.

Poate că noua ta colegă va fi alături de tine data viitoare când vei avea nevoie cu adevărat de ajutor.

Însă atât timp cât prima impresie îți dictează viața și nu îți dai voie să cunoști oamenii pe care îi întâlnești, viața ta va rămâne doar un poate că…

Reține faptul că în viață primești lucrurile pe care le meriți și de care ai nevoie, nu lucrurile pe care ți le dorești. Oamenii pe care îi întâlnești și lucrurile pe care le primești sunt cele pe care le meriți. Gândește-te la asta.

Până la urmă, putea să fie orice altă persoană sau putea să nu fie nicio persoană. Însă a fost exact persoana care a fost să fie.

Renunță la prima impresie, descoperă lucrurile care apar în viața ta și bucură-te de ele.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.