Published On: 01/01/202221.6 min read

În fiecare nou început de an, cu siguranță te gândești ce trebuie să faci diferit ca să începi anul adecvat, astfel încât lucrurile să meargă mai bine ca până acum. Mai mult de atât, știi că ai nevoie să faci ceva diferit pentru că, de obicei, planurile se opresc la câteva zile după ce au început.

Printre cele mai comune planuri de început de an se numără următoarele:

 • Te gândești să te apuci de sală și după câteva zile (maxim săptămâni) te trezești că ai viața prea ocupată ca să mai continui să mergi la sală.
 • Te gândești să te lași de fumat și cu primul moment în care ceva merge prost, scoți repede o țigară sau cumperi un pachet și aprinzi încă una, ca să te liniștești.

Probabil că începi anul nou cu o dorință fantastică de a schimba obiceiurile. Fie vrei să adaugi unele bune sau vrei să scapi de unele nocive. Însă efortul necesar e atât de mare încât, când trebuie să fii disciplinat, îți dai seama că era mai bine înainte. Și chiar dacă tușești o dată la câteva minute sau ai mai multă burtă decât ți-ai fi dorit, parcă tot mai bine era înainte…

Așadar, cum te asiguri că îți începi anul în forță?

Cum te asiguri că lucrurile pe care vrei să le faci anul ăsta nu sunt doar simple gânduri de care uiți după câteva zile?

Cum ajungi să nu mai pierzi timpul cu activități care nu au sens (de exemplu, social media) și să investești timpul respectiv în lucrurile pe care ți le propui?

Cum să îți începi anul în forță cu analiza TPV

Pentru a clarifica lucrurile și a nu te induce în eroare, TPV înseamnă Trecut – Prezent – Viitor, iar în continuare îți voi arăta de ce e important să faci o analiză TPV ca să îți începi anul în forță.

Pe scurt, vom vorbi despre unde ai fost anul trecut pe vremea asta, unde ești acum, și unde vei fi anul viitor pe vremea asta. Îți oferă claritate, iar scopul clarității este să îți alimenteze DE CE-ul și să îl consolideze, astfel încât să continui să faci lucrurile pe care ți le propui, chiar și atunci când încep să fie dificile.

Așadar, să începem.

Analiza TPV: TRECUT

Atunci când te gândești la trecut, mintea ta poate s-o ia pe arătură, motiv pentru care aș vrea să te ghidez puțin.

Când vine vorba de trecut, mă refer la anul care doar ce a trecut.

Dacă citești articolul ăsta în ianuarie 2022, atunci prin trecut mă refer la ianuarie 2021 și la intervalul de timp dintre ianuarie 2021 și ianuarie 2022.

De asemenea, vreau să fii conștient că nu poți schimba trecutul (chiar nu poți) și cel mai sănătos lucru pe care îl poți face este să îl accepți. Acceptarea trecutului conectată la conștientizarea prezentului te va ajuta să te simți recunoscător în prezent pentru lucrurile pe care le ai acum, chiar dacă trecutul tău nu a fost cel mai bun.

Având în vedere că nu poți schimba trecutul, singura activitate practică a analizei TPV în ceea ce privește trecutul are legătură cu câteva întrebări la care să răspunzi.

Așadar, ia lângă tine o hârtie și un pix și răspunde în scris următoarelor întrebări.

Adu-ți aminte de tine în urmă cu exact 12 luni și cu felul în care erai în urmă cu 12 luni. Închide ochii pentru 30-60 de secunde (maxim 3 minute) și gândește-te la asta. Adu-ți aminte ce făceai, ce lucrai, unde erai, cu cine îți trăiai viața. Încearcă să te gândești la felul în care te-ai simțit în urmă cu 12 luni și să-ți aduci aminte de câteva evenimente importante din perioada respectivă. Gândește-te la comportamentele tale conectate la respectivele evenimente.

Întrebări:

 • Care sunt cinci lucruri pe care le-ai regăsit la varianta ta de acum 12 luni de care în continuare nu ești mulțumit?

Exemplu: în urmă cu 12 luni erai fără un loc de muncă stabil și în continuare situația e aceeași.

 • Care sunt cinci lucruri pe care le-ai regăsit la varianta ta de acum 12 luni de care erai nemulțumit și care acum nu mai sunt prezente în viața ta?

Exemplu: în urmă cu 12 luni erai într-o relație nocivă, iar între timp ai avut curajul să ieși din respectiva relație.

 • Care sunt cinci lucruri pe care le-ai regăsit la varianta ta de acum 12 luni de care erai mulțumit și care acum nu mai sunt prezente în viața ta?

Exemplu: în urmă cu 12 luni ajunsesei să nu mai consumi deloc junk-food și o făceai de aproape 4 luni, iar în momentul prezent ai revenit la a mânca junk-food.

 • Care sunt cinci lucruri pe care le-ai regăsit la varianta ta de acum 12 luni de care erai mulțumit și care continuă să fie prezente în viața ta?

Exemplu: în urmă cu 12 luni reușisei să îți expui pentru prima dată picturile într-o locație publică și de atunci ai tot continuat să faci asta, luna viitoare având planificat să o faci din nou.

Aceste 4 întrebări au scopul de a te ajuta să creezi o imagine a felului în care era viața ta în urmă cu 12 luni și să faci o comparație cu felul în care viața ta arată în momentul de față. Comparația persoanei care ești acum cu a persoanei care erai ieri (sau anul trecut) este cea mai sănătoasă comparație pe care o poți face. Așadar, alocă timp și răspunde întrebărilor anterioare.

Analiză care să te ajute să-ți începi anul în forță

Dacă dorești să printezi imaginea cu cele 4 întrebări, apasă aici pentru a descărca imaginea la rezoluție mare.

Având în vedere că lucrurile nu mai sunt la fel ca acum 12 luni și că am menționat cele două puncte principale ale tranziției (TRECUT și PREZENT), este important să fii conștient și de tranziția de care ai avut parte, astfel încât să îți începi anul în forță.

Continuând să ai în minte cele două momente (TRECUT și PREZENT), gândește-te la drumul pe care l-ai făcut în ultimele 12 luni pentru a ajunge la momentul prezent. Închide ochii pentru 30-60 de secunde (maxim 3 minute) și gândește-te la asta. Adu-ți aminte care sunt deciziile pe care le-ai luat și cum deciziile respective te-au adus în momentul prezent. Gândește-te la calitatea deciziilor tale și la felul în care acestea au fost influențate. Încearcă să-ți aduci aminte cum ai ajuns să iei respectivele decizii și întreabă-te ce ar fi fost dacă nu ai fi luat respectivele decizii.

Întrebări:

 • Având în vedere fiecare din lunile anului anterior, care sunt deciziile (gândește-te la 1-3 decizii pentru fiecare lună) pe care le-ai luat și care au fost importante?

Exemplu: în luna ianuarie a anului trecut m-am reapucat de alergat, în luna februarie am început să citesc despre bitcoin, în luna martie am început să mă educ financiar și să investesc la bursă, și așa mai departe.

 • Pentru toate aceste decizii, scrie în dreptul fiecăreia așteptarea pe care consideri că o aveai.

Exemplu: în luna ianuarie a anului trecut m-am reapucat de alergare și mi-am propus alerg un semi-maraton.

 • Pentru fiecare din deciziile și așteptările anterior menționate, scrie care au fost rezultatele de care ai avut parte. În cazul în care decizia nu a avut rezultate, menționează de ce.

Exemplu: în luna ianuarie a anului trecut m-am reapucat de alergare și mi-am propus să alerg un semi-maraton, iar la 5 luni de la luarea deciziei am alergat semi-maratonul.

Exemplu: în luna martie am început să investesc la bursă, am investit de trei ori la rând, în trei luni diferite, iar apoi (în luna a patra) m-am oprit și nu am mai continuat. M-am oprit pentru că mi-am pierdut focusul, însă nu mai știu exact ce m-a făcut să mă defocusez.

 • Aruncă o privire la deciziile pe care le-ai luat și la felul în care deciziile ăstea ți-au influențat ultimele 12 luni din viață. Dacă ai putea să ajustezi un singur lucru, care ar fi lucrul pe care l-ai ajusta?

IMPORTANT: Încearcă să nu te gândești la o decizie, ci mai degrabă să te gândești la imaginea de ansamblu și să identifici decizia care a influențat (direct sau indirect) restul deciziilor. Pornește de acolo și încearcă să identifici un lucru pe care ai vrea să-l ajustezi.

David Mitran Sesiune Coaching

Înlătură definitiv orice obstacol din viața ta

Îți depășești obstacolele — pași practici prin care să înlături definitiv orice obstacol din viața ta.

Rezultate pe termen lung — primești o unealtă personalizată pe nevoile tale, care să te ajute să îți continui dezvoltarea fără ajutor extern.

Ești pregătit? Hai să începem! Îți ofer GRATUIT o sesiune de coaching de 30 de minute.

Analiza TPV: PREZENT

Când vine vorba de momentul prezent, vreau să ai în vedere că acest moment este conectat la tine și atât. Momentul prezent la care fac referire are legătură doar cu tine și are legătură directă cu felul în care îți începi anul.

Așadar, aș vrea să vezi acest moment prezent ca un moment prezent al tău. Un moment prezent în care să îți acorzi atenție doar ție. Orice altceva ar trebui, pentru o secundă, eliminat. Prin urmare, încearcă să nu te gândești la tine și la familia ta sau la tine și prietenii tăi. În partea asta a analizei TPV vorbim doar despre tine.

Momentul prezent se reduce la cine ești. Nu are legătură directă cu cine ai fost sau cu cine vrei să fii, ci mai degrabă cu cine ești. Motiv pentru care, vom începe cu acele lucruri care fac parte din tine și care sunt importante pentru tine: valorile tale.

În continuare, găsești o listă cu peste 80 de valori. Ia-ți câteva minute și aruncă un ochi peste lista de mai jos. Nu te grăbi.

1. Familie 2. Onestitate 3. Curaj
4. Libertate 5. Aventură 6. Echilibru
7. Securitate 8. Bunătate 9. Compasiune
10. Loialitate 11. Muncă în echipă 12. Fitness
13. Inteligență 14. Carieră 15. Profesionalism
16. Conexiune 17. Comunicare 18. Relații
19. Creativitate 20. Învățare 21. Cunoaștere
22. Umanitate 23. Excelență 24. Răbdare
25. Succes 26. Inovare 27. Schimbare
28. Respect 29. Calitate 30. Prosperitate
31. Invenție 32. Comonalitate 33. Bunăstare
34. Diversitate 35. Contribuție 36. Finanțe
37. Generozitate 38. Divertisment 39. Anduranță
40. Iubire 41. Bogăție 42. Facilitare
43. Deschidere 44. Viteză 45. Eficiență
46. Religie 47. Putere 48. Distracție
49. Ordine 50. Afecție 51. Faimă
52. Progres 53. Cooperare 54. Justiție
55. Respect 56. Iubire pentru carieră 57. Apreciere
58. Bucurie 59. Prietenie 60. Bunăvoință
61. Iertare 62. Încurajare 63. Intuiție
64. Entuziasm 65. Claritate 66. A doua șansă
67. Schimbare 68. Implicare 69. Carismă
70. Respect de sine 71. Inspirație 72. Umor
73. Abundență 74. Credință 75. Leadership
76. Reciprocitate 77. Înțelepciune 78. Frumusețe
79. Acasă 80. Antreprenorial 81. Păsare
82. Fericire 83. Dezvoltare personală 84. Mulțumire
85. Armonie 86. Pace 87. Optimism
 1. Familie
 2. Onestitate
 3. Curaj
 4. Libertate
 5. Aventură
 6. Echilibru
 7. Securitate
 8. Bunătate
 9. Compasiune
 10. Loialitate
 11. Muncă în echipă
 12. Fitness
 13. Inteligență
 14. Carieră
 15. Profesionalism
 16. Conexiune
 17. Comunicare
 18. Relații
 19. Creativitate
 20. Învățare
 21. Cunoaștere
 22. Umanitate
 23. Excelență
 24. Răbdare
 25. Succes
 26. Inovare
 27. Schimbare
 28. Respect
 29. Calitate
 30. Prosperitate
 31. Invenție
 32. Comonalitate
 33. Bunăstare
 34. Diversitate
 35. Contribuție
 36. Finanțe
 37. Generozitate
 38. Divertisment
 39. Anduranță
 40. Iubire
 41. Bogăție
 42. Facilitare
 43. Deschidere
 44. Viteză
 45. Eficiență
 46. Religie
 47. Putere
 48. Distracție
 49. Ordine
 50. Afecție
 51. Faimă
 52. Progres
 53. Cooperare
 54. Justiție
 55. Respect
 56. Iubire pentru carieră
 57. Apreciere
 58. Bucurie
 59. Prietenie
 60. Bunăvoință
 61. Iertare
 62. Încurajare
 63. Intuiție
 64. Entuziasm
 65. Claritate
 66. A doua șansă
 67. Schimbare
 68. Implicare
 69. Carismă
 70. Respect de sine
 71. Inspirație
 72. Umor
 73. Abundență
 74. Credință
 75. Leadership
 76. Reciprocitate
 77. Înțelepciune
 78. Frumusețe
 79. Acasă
 80. Antreprenorial
 81. Păsare
 82. Fericire
 83. Dezvoltare personală
 84. Mulțumire
 85. Armonie
 86. Pace
 87. Optimism

Din toată lista de mai sus, alege 10 valori pe care le regăsești în viața ta. Din cele 10, menționează care sunt cele mai importante trei valori.

Uite exemplul meu. Pe cele mai importante le-am boldat și subliniat.

 1. Libertate
 2. Inteligență
 3. Profesionalism
 4. Conexiune
 5. Comunicare
 6. Creativitate
 7. Învățare
 8. Inovare
 9. Schimbare
 10. Dezvoltare personală

E important să îți cunoști valorile. Odată ce ai lista pregătită, poți trece mai departe. O să vorbim despre lucrurile de care te ocupi și despre ce îți place să faci astfel încât să te asiguri că îți începi anul în forță.

Cu ce te ocupi?

Profesional vorbind, la locul de muncă și dincolo de el, care sunt lucrurile de care te ocupi? Care sunt lucrurile pentru care ești plătit? Care sunt lucrurile pe care le tratezi cu o seriozitate formală?

Ia-ți 30-60 de secunde (maxim 3 minute) înainte să începi să scrii și gândește-te la lucrurile de care te ocupi în această perioadă. Perioadă = un interval de timp de 3 până la 14 zile.

De ce o astfel de perioadă? Pentru că se presupune că lucrurile pe care le faci într-o perioadă scurtă și care îți aduc un venit sunt lucruri repetitive, care se întâmplă și după ce perioada propusă a luat sfârșit.

În cazul meu, în perioada asta mă ocup cu următoarele:

 • Susțin sesiuni de coaching
 • Dezvolt strategii de marketing și mă ocup de implementarea lor
 • Urmăresc piața bursieră și investesc în direcțiile pe care le consider benefice

Ce îți place să faci?

Dincolo de viața profesională, care sunt lucrurile pe care îți place să le faci? Ce interese și pasiuni ai? Care sunt lucrurile pe care, atunci când le faci, te relaxează și te fac să te simți bine?

Vom continua în direcția anterior propusă, așadar ia-ți 30-60 de secunde (maxim 3 minute) înainte să începi să scrii și gândește-te la ce îți place să faci în perioada asta. Ține cont că perioadă înseamnă un interval de timp de 3 până la 14 zile.

În cazul meu, în perioada asta îmi place să fac următoarele:

 • Să ajut oamenii să își îmbunătățească viața
 • Să mă plimb și să ajung fie în locuri noi, fie în locuri în care am mai fost în trecut și care mi-au plăcut mult
 • Să petrec timp cu oamenii care îmi sunt dragi
 • Să scriu și să citesc
 • Să ascult muzică și să dansez

Din câte observi, am menționat totul pe scurt. Având în vedere că valorile tale, lucrurile de care te ocupi, și lucrurile pe care îți place să le faci vor fi conectate între ele, nu e neapărat necesar să intri în detalii. Însă, dacă dorești, poți menționa pe larg lucrurile cu care te ocupi și pe acelea pe care îți place să le faci.

Valorile tale, cu ce te ocupi, și ce îți place să faci

Pentru un moment, gândește-te la trecutul tău și la deciziile luate în trecut. Amintește-ți (sau chiar revizuiește) ce ai scris pe hârtie la partea anterioară a analizei.

Apoi, recitește ce ai scris până acum la partea a doua a analizei. Observă-ți cu atenție valorile, vezi care sunt lucrurile cu care te ocupi și acelea pe care îți place să le faci.

Iar apoi, trage linie și reflectează asupra felului în care poți să îți începi anul cu mai multă claritate.

Dacă te uiți la PREZENT, observi vreo conexiune între cele trei elemente ale prezentului (valori, cu ce te ocupi, și ce îți place să faci)?

În cazul meu, lucrez remote, iar asta are mare legătură cu libertatea (valoare importantă). Dacă vreau să plec într-un oraș, pot să lucrez liniștit de oriunde aș ajunge. Mai mult de atât, munca mea se învârte în jurul oamenilor, astfel că atât sesiunile de coaching cât și strategiile de marketing au legătură cu o altă valoare importantă mie și anume conexiunea. Iar nu în ultimul rând, partea de inovare are legătură cu faptul că îmi dezvolt singur produsele și serviciile și nu mă las influențat de tendințe și trenduri.

În cazul tău, cele trei elemente au lucruri în comun? Dacă da, felicitări. Dacă nu, nu te îngrijora. În cele din urmă se va întâmpla. Eu muncesc de ani buni la a-mi conecta cele trei elemente între ele și depun efort constant pentru a mă asigura că rămân conectate.

Înainte de a trece la ultima parte a analizei, mai am o întrebare care să te ajute să îți începi anul în forță.

Acum că ai înțeles cât de bine sunt conectate cele trei elemente ale prezentului între ele, gândește-te la trecutul tău și deciziile luate în ultimele 12 luni și întreabă-te: Cât de mult din respectivele decizii m-au ajutat să conectez cele trei elemente între ele?

Analiza TPV viitor

Analiza TPV: VIITOR

Precum în situația trecutului, atunci când te gândești la viitor, mintea ta poate s-o ia pe arătură, așa că aș vrea să te ghidez puțin.

Prin viitor mă refer la următoarele 12 luni din viața ta. Așadar, dacă citești articolul ăsta în ianuarie 2022, atunci prin viitor mă refer la intervalul de timp dintre ianuarie 2022 și ianuarie 2023.

Pe scurt, viitorul are legătură cu persoana care vrei să fii și are în vedere două direcții: strategii și experimente.

Ce strategii ai?

Gândește-te la obiectivele tale și la lucrurile pe care ți le dorești în următoarele 12 luni. Însă, mai mult de atât, gândește-te la relațiile, cariera, și pasiunile tale.

Pentru toate lucrurile ăstea, ai strategii?

Cum te asiguri că obiectivele tale vor fi îndeplinite? Care sunt eforturile pe care le faci pentru a-ți întreține relațiile? Care sunt acțiunile prin care continui să evoluezi în carieră? Cum te folosești de pasiunile tale pentru a te bucura de viață?

Unde experimentezi?

Poate că lucrurile îți sunt clare. Poate că atunci când ai citit întrebările anterioare (acelea de la strategii) ți-a fost foarte clar ce ai de făcut.

Experimentele sunt bune indiferent dacă ai sau nu ai claritate.

 • Pentru atunci când ai claritate, experimentele te ajută să descoperi lucruri dincolo de limitele pe care ți le-ai trasat și cadrele în care ți-ai propus să acționezi.
 • Pentru atunci când nu ai claritate, experimentele te ajută să generezi claritate și să alegi o direcție.

Când vine vorba de strategii și experimente, te rog să ai în vedere că acestea sunt personale. Motiv pentru care nu o să îți spun cum ar trebui să arate strategiile și experimentele tale. În schimb, îți voi da un exemplu în ceea ce privește scrisul.

Scriu din 2009 și am scris tot felul de lucruri. Pentru mine, claritatea de care am parte în scris este mult mai profundă decât în multe alte aspecte alte vieții mele. Când vine vorba de scris, limitele și cadranele mele sunt foarte clare. Astfel, aceste limite și cadrane mă ajută foarte ușor să îmi generez strategii. De exemplu, pentru scrierea articolului pe care îl citești în momentul ăsta, care depășește 3000 de cuvinte, am început cu o idee (ce mi-ar plăcea să transmit mai departe) și am continuat cu o structură (felul în care ideea respectivă ar putea ajunge la tine). Iar apoi am început să scriu.

Atunci când strategiile sunt clare, experimentarea înseamnă a face acele lucruri care nu au nicio treabă cu strategiile. De exemplu, am momente în care mă apuc să scriu fără să știu despre ce vreau să vorbesc sau ce vreau să transmit. Sau pornesc de la o idee foarte clară, iar când ajung la jumătatea acesteia, următoarea propoziție mă forțez să o încep cu anumite cuvinte.

Așa cum spuneam, strategiile și experimentele sunt personale și acolo prefer să nu intervin. În schimb, de-a lungul timpului, mi-am dat seama că principalul obstacol de care oamenii au parte când vine vorba de experimentarea în sine sau de punerea în practică a strategiilor este procrastinarea. Așadar, îți voi oferi două unelte care să te ajute să nu pierzi timpul atunci când vrei să începi anul în forță.

Două unelte care să te ajute să nu pierzi timpul și să îți începi anul în forță

Cele două unelte sunt foarte simple și voi păstra totul pe scurt, iar pentru una din ele îți voi lăsa două articole care să te ajute să aprofundezi mai mult.

Prima. Începe-ți ziua cu trei sarcini care nu sunt pe placul tău

Toți avem parte de lucruri pe care nu ne place să le facem. Absolut toți. Tu nu ești excepție, nici eu nu sunt.

În 2017, când căutam obiceiuri pe care să mi le integrez în stilul de viață, am descoperit recomandarea asta: începe-ți ziua cu trei sarcini care nu sunt pe placul tău.

Argumentul din spatele recomandării era că atunci când îți începi ziua, în comparație cu momentul în care finalizezi ziua, ai mai multă energie și chef de muncă. Prin urmare, șansele să faci lucruri care nu sunt pe placul tău sunt mai mari.

Pentru mine a funcționat și a funcționat atât de bine încât, în timp, am învățat cum să nu mai mă uit la respectivele sarcini printr-o pereche de ochelari cu lentilă întunecată. Chiar dacă fac lucruri care nu-mi plac, am învățat să mă entuziasmez în legătură cu ele.

A doua. Folosește calendarul Seinfeld

În aceeași perioadă în care căutam obiceiuri, am dat de calendarul Seinfeld.

Pe scurt, Jerry Seinfeld (renumitul comedian) a creat acest calendar pentru a se asigura că scrie în fiecare zi. Acest lucru presupune să ai în fața ta un calendar cu câte un pătrat pentru fiecare zi din an și să îți setezi o activitate pentru fiecare zi. Activitatea se poate repeta pentru o săptămână, o lună, sau întregul an.

De exemplu, începând cu 15 decembrie 2021, mi-am propus să nu mai beau deloc sucuri și să fac asta în fiecare zi. Apoi, la sfârșitul fiecărei zile, în căsuța zilei respective, pun un X.

Scopul cu calendarul Seinfeld este să ai un lanț cât mai mare de X-uri, fără să rupi lanțul.

Citește mai multe despre calendarul Seinfeld:

Lista specifică de lucruri pe care să le faci ca să-ți începi anul în forță

Am vorbit despre TRECUT, PREZENT, și VIITOR și, în cazul în care ai răspuns în scris întrebărilor pe care le-am avut pentru tine, ar trebui să fi ajuns în punctul în care să ai mai multă claritate cu privire la noul an. Fără claritatea respectivă, îți va fi greu să începi anul în forță și să te ții de treabă.

Și pentru că respectiva claritate mi se pare foarte importantă, am creat o listă cu lucruri specifice pe care ar trebui să le faci. În continuare găsești categoriile principale, cu câteva recomandări. Însă va trebui să îți creezi singur lista.

Ce să înveți

Dacă dorești să printezi imaginea cu lucrurile pe care să le înveți, apasă aici pentru a descărca imaginea la rezoluție mare.

 • Educație

Având în vedere că lucrurile pe care ți le dorești (succes, bani, faimă, etc) sunt doar rezultatele a ceea ce ești, a investi în educația ta este mai mult decât important.

Care sunt lucrurile noi pe care vrei să le înveți anul ăsta?

 1. ____________
 2. ____________
 3. ____________
 4. ____________
 5. ____________

Recomandările mele: învață despre neuroștiință, despre istorie, despre psihologie, învață despre tine și descoperă-te.

 • Comportamente și obiceiuri

Comportamentele pe care le ai îți formează obiceiurile, iar cu ajutorul disciplinei, obiceiurile tale determină calitatea vieții pe care o trăiești.

Care sunt comportamentele și obiceiurile pe care vrei să le integrezi în stilul tău de viață anul ăsta?

 1. ____________
 2. ____________
 3. ____________
 4. ____________
 5. ____________

Recomandările mele: învață să spui mulțumesc și să zâmbești când faci asta, învață să faci complimente mărunte oamenilor, învață să te detașezi de emoțiile negative.

 • Finanțe

Felul în care îți gestionezi banii și felul în care economisești sunt două aspecte vitale ale vieții pe care o trăiești.

Care sunt lucrurile pe care le înveți anul ăsta care să te ajute să îți gestionezi mai bine banii?

 1. ____________
 2. ____________
 3. ____________
 4. ____________
 5. ____________

Recomandările mele: învață despre bitcoin și criptomonede, învață să investești la bursă, învață să economisești.

 • Relații și oameni

Suntem ființe sociale și, indiferent de cât de mult o recunoaștem sau nu, starea noastră de bine depinde de interacțiunile pe care le avem cu ceilalți.

Care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci anul ăsta pentru a avea relații de calitate în viața ta?

 1. ____________
 2. ____________
 3. ____________
 4. ____________
 5. ____________

Recomandările mele: învață să-i apreciezi pe cei din jurul tău, învață să fii răbdător, învață să comunici.

 • Carieră

Indiferent că ești angajat, freelancer, sau antreprenor, te afli în situația în care acțiunile tale generează bani.

Care sunt lucrurile pe care trebuie să le înveți anul ăsta pentru a îți asigura o continuitate a carierei sau pentru a schimba traiectoria carierei?

 1. ____________
 2. ____________
 3. ____________
 4. ____________
 5. ____________

Recomandările mele: dezvoltă-ți o abilitate nouă, învață să-ți negociezi salariul sau contractul, învață cum să găsești un loc de muncă mai bun.

Cum ai de gând să îți începi anul pentru a te asigura că nu renunți la planurile tale după câteva zile sau săptămâni?

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.