Published On: 11/12/20215.5 min read

Când vine vorba de felul în care te ajuți pe tine, există resurse nelimitate. Poți să citești oricât de multe cărți vrei, poți să găsești cursuri care să te solicite constant între câteva zile și câteva săptămâni. Pe scurt, poți oricând să găsești activități practice prin care să te îmbunătățești.

Pe de altă parte, când vine vorba de felul în care îi ajuți pe ceilalți, nu există cărți – dezvoltarea personală n-a fost niciodată despre a-i ajuta pe ceilalți. Întreaga industrie de dezvoltare personală este focusată pe ce putem face pentru a deveni mai buni și, ca rezultat, devenim egoiști pentru că începem să ne focusăm pe noi și nimic mai mult.

Scopul acestui articol este să-ți ofere un punct de plecare pentru a înțelege că dacă vrei să te ajuți cu adevărat, trebuie să-i ajuți și pe ceilalți în același timp. Până la urmă, trăim într-o societate și a fi parte dintr-o societate înseamnă a face lucruri împreună.

Când vine vorba de actul de a ajuta, sunt întotdeauna cel puțin două persoane implicate: cea care solicită ajutor și cea care oferă ajutor. AMBELE PERSOANE AR TREBUI SĂ FIE IMPLICATE ÎN PAȘII CARE URMEAZĂ.

Dacă soliciți ajutorul unui prieten, atunci arată-i acest articol. Dacă cineva îți solicită ajutorul, atunci arată-i acest articol. Funcționează în abele direcții și lucrul pe care acest articol îl face este că așează ambele persoane în aceeași direcție a solicitării și oferirii de ajutor.

Pasul 1. Începe cu o definiție puternică

Înainte de a oferi sau solicita ajutor, este important ca ambele persoane implicate să definească ajutorul.

Așadar, scrie care este ajutorul de care ai nevoie și care este ajutorul pe care îl oferi.

Am nevoie de ajutor pentru _____

Ofer ajutor pentru _____

Pasul 2. Construiește un cadru pentru oferirea și solicitarea de ajutor

Un astfel de cadru este foarte de ajutor când vine vorba de definirea unei activități specifice. Cu ajutorul acestui cadru, setezi scopul activității și câteva reguli care vor face activitatea disponibilă doar în anumite situații specifice.

Așadar, când vine vorba de oferirea și solicitarea de ajutor, definește următoarele două lucruri:

  • SCOP: Care este motivul pentru care oferi ajutor sau soliciți ajutor?
  • REGULI: În ce condiții soliciți ajutor sau oferi ajutor?

La SCOP, motivul pentru care soliciți ajutor, poate fi unul din următoarele:

  • Solicit ajutor pentru că nu am îndeajuns de multe cunoștințe;
  • Solicit ajutor pentru că nu am timp;
  • Solicit ajutor pentru că mă aflu într-o situație în care am nevoie urgent de asistență.

Aceleași motive pot fi valabile atunci când oferi ajutor. Poți oferi ajutor pentru că persoana pe care o ajuți nu are îndeajuns de multe cunoștințe, nu are timp, sau are nevoie urgentă de asistență.

La REGULI, există trei momente pe care trebuie să le luăm în considerare:

  • Trecutul: Ce am făcut până în momentul în care am solicitat sau oferit ajutor?

În cazul în care soliciți ajutor, care sunt lucrurile pe care le-ai făcut, până în momentul prezent, și care au legătură cu activitatea pentru care soliciți ajutor? Ce rezultate ai avut? Descrie felul în care ai încercat să îmbunătățești situația.

În cazul în care oferi ajutor, persoana care primește ajutorul tău ar trebui să răspundă la întrebările din paragraful anterior. Care sunt lucrurile pe care le-au făcut până acum? Ce rezultate au avut? Întreabă-i cum au încercat să își îmbunătățească situația.

  • Prezentul: Care sunt lucrurile pe care pot sau nu le pot face acum și unde solicit sau ofer ajutor în mod specific?

În cazul în care soliciți ajutor, gândește-te la momentul prezent și scrie lucrurile pe care nu le poți face. În jurul acestor lucruri vei solicita ajutorul.

În cazul în care oferi ajutor, gândește-te la momentul prezent și scrie lucrurile pe care le poți face acum pentru a oferi ajutor specific.

  • Viitorul: Până când și unde voi solicita sau oferi ajutor?

În cazul în care soliciți ajutor, fii specific cu privire la resursele de care ai nevoie și pentru cât timp. În cazul în care oferi ajutor, fii specific cu privire la resursele pe care le investești și pentru cât timp.

Pasul 3. Ajutorul oferit și nesolicitat provoacă schimbări nedorite

De exemplu, atunci când încerci să ajuți pe cineva să slăbească, fără ca ajutorul respectiv să-ți fie solicitat și fără să-ți pese dacă persoana pe care încerci s-o ajuți vrea să își schimbe stilul de viață, două lucruri se pot întâmpla:

  • Oferi ajutor și observi că cealaltă persoană are zero rezultate – acest lucru va impacta negativ ambele persoane implicate;
  • Pentru că ajutorul tău nu este dorit, persoana care se presupune că ar trebui să facă ceva cu ajutorul tău s-ar putea să nu se impice deloc și tu (cel care oferi ajutor) devii frustrat din acest motiv.

Ajutorul oferit și nesolicitat provoacă schimbări nedorite.

Oricând dorești să oferi ajutor cuiva și acea persoană nu are nevoie sau nu vrea ajutorul tău (chiar dacă tu ȘTII și VEZI că suferă), doar OPREȘTE-TE, fă un pas în spate, și așteaptă. Într-o astfel de situație, a aștepta este cel mai bun lucru pe care îl poți face. Așteaptă până când își dau seama că au nevoie de ajutorul tău.

Care este cel mai rău lucru pe care îl poți face?

Ei bine, sunt câteva. Ai putea să-ți ridici vocea și să forțezi cealaltă persoană să accepte ajutorul. Ai putea spune că fie îți acceptă ajutorul, fie încep să-și trăiască viața așa cum crezi tu că ar trebui să o facă. Mai sunt și altele…

Toate aceste lucruri au un singur sfârșit și numai unul: relația se va sfârși.

Așadar, înțelege că ajutorul oferit și nesolicitat provoacă schimbări nedorite și fă absolut nimic.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.