Published On: 28/11/20217.4 min read

Să-ți pierzi cel mai bun prieten este de departe una din cele mai neplăcute pierderi pe care o poți trăi.

În acest articol, nu voi vorbi despre moartea cuiva pe care îl consideri cel mai bun prieten. În schimb, voi aborda acel moment în care tu și prietenul tău cel mai bun nu mai faceți parte unul din viața celuilalt.

O modalitate în care să privești un astfel de moment ar fi să-l privești la fel ca atunci când pierzi orice altă persoană din viața ta. Poți spune că s-a întâmplat pentru că respectiva persoană nu a fost persoana potrivită pentru felul în care îți dorești să-ți trăiești viața.

Însă atunci când se întâmplă cu cel mai bun prieten, totul pare să fie diferit.

Atunci când îți pierzi cel mai bun prieten, nu ai cum să crezi că nu era persoana potrivită pentru tine. Cu cât cel mai bun prieten a fost parte din viața ta mai mult, cu atât va fi mai important. Aceștia știau totul despre tine – secretele tale, ce te face fericit, ce te întristează, ce îți place, ce nu-ți place, cine ești și ce ești. Te cunoșteau mai bine decât te cunoști tu.

Iar acum, această persoană care are toată această informație valoroasă despre tine nu mai face parte din viața ta.

Să privim toată această situație dintr-o perspectivă optimistă.

Ce înseamnă să fii optimist atunci când îți pierzi cel mai bun prieten?

Cel mai bun lucru aici este că prietenul tău încă este în viață iar asta este primul și cel mai important lucru pe care ar trebui să-l ai în vedere atunci când îți pierzi cel mai bun prieten.

Vom discuta despre ce înseamnă să fii optimist atunci când te confrunți cu moartea cuiva apropiat în alt articol. Momentan, să ne întoarcem la subiectul articolului curent.

Acum că am început de la ideea că cel mai bun prieten încă este în viață, trebuie să înțelegem cum l-ai pierdut.

  • S-a întâmplat pentru că s-a mutat în cealaltă parte a lumii și, puțin câte puțin, s-a creat îndeajuns de multă distanță între voi încât să nu mai vorbiți?
  • Sau s-a întâmplat pentru că unul din voi a făcut ceva rău celuilalt?

Însă înainte să răspunzi acestor întrebări, uite una cu mai multă importanță: încă îți dorești ca prietenul tău cel mai bun să facă parte în continuare din viața ta?

Dacă nu, atunci poți sări peste următoarele paragrafe și să citești de la „Cum să îți găsești următorul cel mai bun prieten?”.

Dacă da, hai să vedem ce opțiuni ai.

În cazul în care viața s-a manifestat, cum îți recuperezi cel mai bun prieten?

Posibil ca tu sau cel mai bun prieten să vă fi mutat într-o altă țară, iar într-o astfel de situație singurul lucru pe care îl poți face este să accepți situația. Același lucru este valabil pentru atunci când unul din voi începe să aibă o familie și să investească timp în creșterea copilului.

Cel mai bun prieten îți este în continuare cel mai bun prieten și nu ar trebui să-l dai afară din viața ta sau să consideri că a plecat. Acceptarea este dificilă și poate să pună presiune pe amândoi. Și este dificilă pentru că lucrurile nu vor mai fi niciodată cum au fost.

Nu veți mai avea același timp disponibil pe care să-l petreceți împreună. Veți avea diferite responsabilități care vă vor face să prioritizați alte lucruri mai mult decât să vă prioritizați unul pe celalalt.

Însă acceptarea că lucrurile s-au schimbat îți va oferi oportunitatea să te bucuri de momentele pe care le-ați avut împreună și să te uiți la viitorul în care veți putea să creați noi momente de istorie, atunci când veți fi amândoi disponibili.

Dacă îți pasă în continuare de relație și vrei să o salvezi, atunci nu trebuie să te gândești în termeni de recuperare a celui mai bun prieten, ci în termeni de întreținere a relației în moduri în care se aplică felului în care relația a devenit.

În cazul în care ai făcut ceva rău prietenului tău

Înainte de toate, cât de rău este ce ai făcut?

Mai mult de atât, de cât efort va fi nevoie pentru ca prietenul tău cel mai bun să te ierte?

Cu cât îți cunoști mai bine cel mai bun prieten, cu atât vei știi mai bine dacă e dispus să dea uitării lucrul pe care l-ai făcut.

Dacă ești la celălalt capăt la relației, aceleași întrebări sunt valabile pentru tine. Așadar, dacă cel mai bun prieten ți-a greșit, ești dispus să accepți că a făcut o greșeală și să treci peste?

Cum să îți găsești următorul cel mai bun prieten?

Dacă nu-ți dorești fostul cel mai bun prieten înapoi în viața ta, atunci poate că ar trebui să-ți muți atenția pe altceva.

Știu că nu este plăcut absolut deloc să-ți pierzi cel mai bun prieten – am trecut prin asta. Însă dacă consideri că nu mai este persoana potrivită pentru tine, atunci poate că decizia cea mai bună este să îți cauți următorul cel mai bun prieten.

Așadar, sunt câteva lucruri cărora le-aș acorda atenție precum nevoile pe care cel mai bun prieten ți le satisfăcea, cum să găsești pe altcineva și să înțelegi de ce aceste nevoi trebuie să fie satisfăcute de altcineva și nu de tine, și poate chiar să-ți regândești prieteniile în general.

Dacă ceva a fost greșit în relația pe care o aveai cu cel mai bun prieten, poate că e ceva ce ai putea învăța din ea astfel încât să ai relații mai bune în viitor.

Așadar, să le luăm pe rând și să vedem ce putem face.

Care sunt nevoile tale?

Când vine vorba de relațiile pe care ți le dorești, un lucru pe care îl poți face este să te gândești la relațiile tale din trecut și la ce îți ofereau ceilalți.

Așadar, gândește-te la cel mai bun prieten pe care l-ai avut și întreabă-te:

  • Te susținea?
  • Te încuraja?
  • Te provoca să fii mai bun?

Orice ar fi făcut acel prieten și oricum ar fi adăugat valoare vieții tale, notează-ți. În felul ăsta, vei știi care sunt lucrurile importante pentru tine și acestea vor conta foarte mult atunci când vei alege următorul cel mai bun prieten.

De ce nu îți poți satisface singur nevoile?

Având în vedere nevoile de care ar fi trebuit să fi mai conștient anterior, ce le face atât de complicate încât ai nevoie de o altă persoană pentru a ți le satisface?

În cazul în care cel mai bun prieten te încuraja, de ce ai nevoie de o altă persoană să te încurajeze să continui să muncești, să-ți faci treaba, sau orice altceva te încurajau?

Pe scurt, de ce nu o poți face singur? Care este diferența atunci când altcineva o face?

Nu spun că este greșit să ai nevoile satisfăcute de altcineva. Tot ce spun este că ar trebui să fii atent la impactul pe care îl au ceilalți în viața ta. Iar atunci când se întâmplă și lași pe cineva să aibă respectivul impact, să știi de ce și cum se întâmplă.

Ce poți să oferi următorului cel mai bun prieten?

Așa cum tu ai avut nevoile satisfăcute de cineva, cu siguranță și tu ai făcut asta la rândul tău pentru altcineva.

Ești conștient? Știi de ce cel mai bun prieten te-a păstrat în viața lui pentru atât timp?

Atunci când știi ce poți oferi, îți va fi foarte ușor să îți găsești următorul cel mai bun prieten. Până la urmă, este important să știi ceea ce cauți și ce poți să oferi pentru a avea ce îți dorești.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.