Published On: 16/10/20214.4 min read

Eșecul face parte din ecuație de fiecare dată când încerci ceva nou. Dacă te oprești după primul tău eșec și ignori să faci orice ai de făcut, atunci viața ta se va întâmpla doar în zona ta de confort. Dar abordarea zonei de confort poate fi un subiect pentru un articol viitor.

În schimb, aș vrea să mă concentrez un pic pe ideea eșecului și cum eșecul este pur și simplu rezultatul gândirii în momentele în care ar trebui să acționezi.

Imaginează-ți că îți setezi ceva la fel de simplu precum să înveți să gătești ceva nou sau ceva la fel de complex precum construirea unui site web. Dacă nu știi cum să le faci, cu cât te gândești mai mult la ele, cu atât ești mai aproape de eșec.

În același timp, atâta timp cât faci ceva care are legătură cu lucrurile pe care ți le-ai setat, te distanțezi de eșec. Cu cât faci mai mult, cu atât sunt mai mari șansele de a reuși.

Dar majoritatea oamenilor nu privesc eșecul în acest fel.

Ei privesc eșecul ca o activitate care nu se întâmplă conform așteptărilor lor. De ce ai crede că ai eșuat când, de fapt, ai reușit să faci ceva?

Din punctul meu de vedere, eșecul nu se întâmplă când faci ceva, indiferent că ceea ce faci are legătură sau nu cu așteptările tale. Eșuezi doar atunci când refuzi să faci ceva.

Pentru a te ajuta să faci mai mult și să eșuezi mai puțin, am creat această listă cu 11 idei pentru a te ajuta să înțelegi diferențele dintre a gândi, a face, și a încerca.

  • 01. A gândi este procesul prin care îmi creez starea pozitivă ce mă ajută să zâmbesc. A face este modalitatea prin care încordez mușchii faciali pentru a zâmbi.
  • 02. A încerca înseamnă a face lucrurile o singură dată. A face înseamnă a încerca până când obțin ceea ce îmi doresc.
  • 03. A încerca înseamnă a privi locul în care te afli. A gândi înseamnă a privi în locul în care ai fost ieri. A face înseamnă a privi în locul în care vei fi mâine.
  • 04. A face este una din cele mai puternice valori ale oamenilor care perseverează. Ceilalți, cei care nu perseverează, experimentează și rămân la nivelul la care doar au încercat să facă niște lucruri.
  • 05. A gândi este întotdeauna înainte de a face. După a face nu urmează din nou a gândi, ci a analiza.
  • 06. Să gândești în timp ce faci înseamnă să reduci din eficiență și să crești nivelul de procrastinare. Eficiența se reduce pentru că te focusezi pe două activități în loc de una. Nivelul de procrastinare crește pentru că gândurile pot fi aleatorii și te poți gândi la cât de frumos ar fi să călătorești, când tu, de fapt, ai de zidit.
  • 07. Dacă nu limitezi procesul de gândire, vei gândi pentru totdeauna. În medie, în fiecare zi, un om are între 70.000 și 80.000 de gânduri. Dacă lași gândurile să își facă de cap, vei rămâne blocat în procesul gândiri.
  • 08. Pentru a trece de la a gândi la a face, gândește cu voce tare. Spune „scriu titlul articolului” și scrie-l. Spune „fac coperta jurnalului” și fă-o. Spune „ies să alerg” și aleargă.
  • 09. Gândurile reprezintă o mocirlă în care se pot descoperi diamante. Vei descoperi diamantele doar în momentul în care vei transforma gândurile în acțiuni, iar acțiunile în rezultate.
  • 10. Procesul creativ izvorăște întotdeauna din subconștient, nu din conștient. Gândurile despre care am vorbit până acum sunt gânduri de care ești conștient – cele ale activității „a gândi”. Dacă vrei să fii creativ, începe să faci și oprește-te din gândit.
  • 11. Nu în ultimul rând, cel mai important, dacă te-ai hotărât să începi să faci, asumă-ți că te-ai hotărât să te oprești să gândești.

* toate aceste 11 idei sunt scoase din cartea numită „De la creier la inimă” și are un întreg capitol dedicat depășirii overthinkingului.

Sper ca toată această listă de 11 idei să te ajute să conștientizezi diferența dintre a gândi, a încerca și a face.

Este felul în care văd eu lucrurile. Totodată, este felul în care eu reușesc să trec dincolo de a gândi și a încerca atunci când trebuie să fac.

Pe final, te las cu o idee care sună în felul următor.

Dacă vrei să gândești, atunci gândește. Dacă vrei să încerci, atunci încearcă. Dacă vrei să faci, atunci fă. Însă, nu gândi când trebuie să faci – nu încerca când trebuie să faci. Asumă-ți că trebuie să acționezi și acționează!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.