Published On: 25/09/20219.9 min read

Când vine vorba de relațiile importante pe care le ai în viața ta, poți crede că cele importante sunt cu prietenii și familia ta. De fapt, prietenii și familia fac parte dintr-o singură categorie și le vom aborda pe toate.

Pentru a înțelege mai bine relațiile importante din viața ta, am decis să le împart în două mari direcții:

  • Prima include creierul, corpul și persoana;
  • A doua te include pe tine, pe ceilalți și universul.

Vom începe cu prima direcție și vom vedea care sunt relațiile importante pe care le ai acolo, apoi vom trece la a doua și vom face același lucru.

Relațiile importante cu creierul, corpul și persoana ta

Creierul tău este cel care deține informațiile pe care le primești din exteriorul și din interiorul corpului tău. Corpul tău este ceea ce îți ajută creierul să transforme gândurile în acțiune. Persoana ta este legătura dintre gânduri și sentimente, combinată cu valorile, nevoile și dorințele tale.

În acest prim caz, când te gândești la tine, te identifici mai mult cu creierul tău, corpul tău sau cu persoana ta?

Sau, altfel spus, gândește-te la activitățile pe care le desfășori săptămânal. În aceste activități este implicat mai mult creierul tău, corpul tău sau cu persoana ta?

De exemplu, dacă în ultima lună ai scris articole, ai folosit Microsoft Excel, ai construit site-uri web, ai meditat, ai citit, atunci înseamnă că creierul tău este cel mai activ dintre cele trei și acolo este relația ta principală. Acorzi prioritate creierului tău față de corpul și persoana ta, iar creierul este ceea ce îți controlează viața.

Dacă în ultima lună ai alergat, ai dansat, ai pictat, ai făcut drumeții, atunci înseamnă că corpul tău este cel mai activ dintre cele trei și acolo este relația ta principală. Acorzi prioritate corpului tău în locul creierului și al persoanei, iar corpul tău este ceea ce îți controlează viața.

Dacă în ultima lună ai fost implicat emoțional în ceea ce se întâmplă în jurul tău și te-ai conectat la ceea ce ai făcut, atunci înseamnă că persoana ta este cea mai activă dintre cele trei și acolo este relația ta principală. Acorzi prioritate persoanei tale față de creierul și corpul tău, iar persoana ta este ceea ce îți controlează viața.

Există activități în care creierul tău e mai solicitat decât corpul tău și invers, dar depinde de tine să îți dai seama pe care dintre cele două le ignori.

În același timp, există multe momente în care faci ceva, fizic sau mental, fără a fi deloc conectat la ceea ce faci.

Prin urmare, este nevoie de un echilibru între relațiile importante din viața ta.

✅ Atunci când relația ta principală este cu creierul tău, dar încerci să faci ceva cu corpul tău

Va fi foarte neplăcut, deoarece, deși vei avea nevoie în principal de corpul tău, creierul tău va avea controlul.

Imaginează-ți că încerci să dansezi și că te gândești la pașii de bază într-o coregrafie de 2 minute. Imaginează-ți că încerci să alergi un maraton și că te gândești la fiecare pas pe care îl faci înspre alergarea celor 42 de kilometri.

Cu cât gândești mai mult când trebuie să faci ceva, cu atât îți va fi mai greu să faci acel lucru specific. Asta se întâmplă atunci când relația ta principală este cu creierul tău, dar dintr-o dată trebuie să ai o relație de calitate și cu corpul tău.

✅ Atunci când relația ta principală este cu creierul tău, dar încerci să faci ceva cu persoana ta

Vei încerca să definești conceptul de conexiune folosind corpul și acolo va apărea dificultatea. A avea relația principală cu creierul tău și a nu avea o relație cu persoana ta este ceea ce îl va face pe creier să preia controlul asupra persoanei tale și să încerce să pună etichete pe fiecare emoție sau sentiment.

Imaginează-ți că te îndrăgostești de cineva și că nu simți nimic, ci doar ai informații despre ceea ce este dragostea cu privire la acea persoană.

Cu cât încerci mai mult să te conectezi cu ceilalți prin intermediul creierului tău și doar așa, cu atât îți va fi mai greu să ai o relație cu ceilalți. Acțiunile tale vor fi mecanice și deloc naturale.

✅ Atunci când relația ta principală este cu corpul tău, dar încerci să faci ceva cu creierul tău

Vei avea această energie uimitoare care te va împinge către tot felul de activități. Dar dacă creierul tău nu este acolo pentru a ghida drumul, vei ajunge să îți irosești energia în toate aceste activități fără a înțelege unde mergi.

Imaginează-ți că alergi un maraton, dar nu poți să rămâi pe traseu pentru că ajutorul creierului nu este prezent. Cu cât alergi mai mult, cu atât îți va lua mai mult timp să revii pe traseu, dacă relația ta cu creierul tău este slabă sau inexistentă.

✅ Atunci când relația ta principală este cu corpul tău, dar încerci să faci ceva cu persoana ta

Vei avea impulsul de a încerca să fii prieten cu ceilalți și să te conectezi emoțional cu ei, dar corpul tău nu te va lăsa. Atâta timp cât corpul tău vrea să exprime sentimente, dar nu știe ce să exprime (deoarece relația ta cu persoana ta este slabă sau inexistentă), nu vei putea să te apropii de ceilalți.

Imaginează-ți că vrei să îmbrățișezi pe cineva, dar de fiecare dată când încerci, corpul tău preia controlul și te face să pleci.

Cu cât încerci să te conectezi cu ceilalți fără a înțelege sentimentele de care are nevoie persoana ta, cu atât vei deveni mai frustrat, deoarece corpul tău nu îți va permite să te apropi de cei cu care încerci să te conectezi.

✅ Atunci când relația ta principală este cu persoana ta, dar încerci să faci ceva cu corpul sau creierul tău

Vei încerca să îți exprimi sentimentele prin gesturi, dar de îndată ce încerci ceva, ești văzut ca o persoană ciudată, deoarece gesturile tale nu vor corespunde așteptărilor celorlalți cu privire la felul în care ar trebui să te comporți social.

Imaginează-ți că încerci să săruți pe cineva la prima întâlnire, după primele 5 minute, doar pentru că simți ceva special la întâlnire. Dacă ai fi avut o relație cu corpul tău, sărutul ar fi doar o chestiune de gândire, deoarece corpul tău te-ar fi oprit. Dacă ai fi avut și o relație cu creierul tău, ai fi înțeles că alții ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se simți aproape de tine.

Cu cât îți lași mai mult emoțiile să-ți controleze creierul și corpul, cu atât îți va fi mai greu să ai relații excelente și importante în viața ta, pentru că ceilalți te vor vedea instabil din punct de vedere emoțional.

Sper că acum te privești pe tine însuți cu o perspectivă mai bună și că vei lua în considerare creierul, corpul și persoana ta atunci când încerci să te îmbunătățești, astfel încât să poți avea un echilibru interior și să îmbunătățești relațiile importante din viața ta.

Să înaintăm către a doua direcție.

Relațiile importante cu tine, ceilalți și universul

Tu, ceilalți și universul sunt alte trei relații importante pe care le ai.

Relația pe care o ai cu tine, relația pe care o ai cu ceilalți și relația pe care o ai cu universul (sau natura) – toate acestea sunt relații importante.

Am discutat înainte de relația pe care o ai cu tine însuți, prin creier, corp și persoană.

Relația pe care o ai cu ceilalți influențează și relația pe care o ai cu tine însuți.

De exemplu, când vine vorba de așteptările pe care le ai de la ceilalți, dacă aceștia nu îți ating așteptările, începi brusc să ai o stare proastă. Prin urmare, relația pe care o ai cu ceilalți influențează relația pe care o ai cu tine însuți.

Sau, un alt exemplu, dacă simți că trebuie să te atașezi prea mult de ceilalți și simți că ai nevoie să petreci mereu timp cu ceilalți, atunci asta înseamnă că ai nevoie de existența altora pentru a putea defini propria existență. Dacă alții nu sunt în jurul tău și nu ești înconjurat în mod constant de oameni, te simți din ce în ce mai puțin viu.

Dar atâta timp cât ai o relație excelentă cu tine însuți (creierul, corpul și persoana ta), alții nu vor mai putea influența relația pe care o ai cu tine însuți.

Și, în sfârșit, există relația pe care o ai cu universul sau natura.

Dacă vrei să testezi cât de bună este relația pe care o ai cu universul sau natura, mergi într-un loc plin de copaci și încearcă să vezi dacă îți place. Sau petrece timpul urmărind răsăritul sau apusul soarelui. Dacă te bucuri de acest tip de activități, atunci relația ta cu universul sau natura este așa cum ar trebui să fie.

Cum să te asiguri că paharul tău este întotdeauna plin

În viață, nu ajungem să avem niciodată un dezechilibru complet.

Vei avea întotdeauna o relație cu cel puțin una din următoarele: creier, corp sau persoană. În același timp, vei avea întotdeauna o relație cu una dintre următoarele: tu, ceilalți sau universul.

Atâta timp cât relația ta cu tine este grozavă (și aici mă refer la toate cele trei componente interne: creier, corp, persoană), nu contează cu adevărat dacă relația cu ceilalți este proastă, deoarece poți reveni oricând la relația pe care o ai cu tine.

De exemplu, imaginează-ți că stabilești cu cineva să vă întâlniți într-un parc și întârzie 35 de minute. Dacă de obicei nu ești o persoană răbdătoare și urăști când alții întârzie, relația pe care o ai cu ei va afecta relația pe care o ai cu tine.

În acel moment, trebuie să încetezi să te concentrezi pe cât de mult întârzie ceilalți (cu alte cuvinte, detașează-te de relația pe care o ai cu ei) și începe să te concentrezi pe relația pe care o ai cu tine sau cu universul. Pe scurt, începe să citești ceva sau să admiri natura. Îți va lua mintea de la ceva ce nu poți controla.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.