Published On: 13/09/202110.4 min read

Să dai uitare trecutului este dificil pentru că te asociezi cu trecutul tău mai mult decât cu prezentul tău. Dar este normal pentru că, în timp ce viața ta se întâmplă în momentul prezent, tot ceea ce ai trăit vreodată este arhivat în trecutul tău.

Îmi este dificil să dau uitare trecutului și încerc asta de ceva vreme.

Este corect să spunem că tot ce s-a întâmplat în trecutul nostru face parte din cât de în siguranță alegem să fim acum. Dacă ai fost vreodată păcălit de cineva, nu vrei să te lași păcălit din nou, așa că te folosești de experiența din trecut, în momentul prezent, pentru a te asigura că ești în siguranță.

Din păcate, asta nu este tot. Pentru a te asigura că nu repeți greșelile din trecut, păstrezi emoțiile negative din trecutul tău, în momentul prezent, și asta creează anxietate.

Prin urmare, vei găsi mai jos 12 motive pe care le-am integrat într-o listă personală pentru că vreau să dau uitare trecutului și să devin conștient de puterea pe care o are trecutul meu asupra mea.

Dar înainte de a începe, aș dori să îți împărtășesc un secret.

Sunt sigur că ai avut momente fantastice în trecutul tău, care acum sunt amintiri pozitive. Nu vrei să le dai uitare și nu nici nu este recomandat. Acestea fiind spuse, în loc să îți privești trecutul doar dintr-un singur punct de vedere, schimbă-ți perspectiva și privește-ți trecutul structurat ca două lucruri diferite: trecutul pozitiv și trecutul negativ.

În acest fel, vei avea o claritate mai bună cu privire la ce ar trebui să păstrezi și la ce să renunți.

1. Trecutul tău nu mai contează

Când mă gândesc la toate experiențele anterioare, îmi dau seama că nu mai contează. Nu contează dacă am fost rău sau unii oameni m-au tratat rău. Nu contează dacă am greșit sau am eșuat.

Toate aceste lucruri negative nu mai contează.

În schimb, dacă vrei să păstrezi ceva din trecutul tău, păstrează acele lucruri pe care le-ai făcut bine. Am alergat și am terminat un ultra-maraton, am scris și publicat 5 cărți, am ajutat mulți oameni să crească și așa mai departe. Lucrurile bune din trecutul meu mă ajută să înțeleg cine sunt acum.

Să știi cine ești, îți oferă claritate asupra identității tale și acest lucru este foarte important atunci când vine vorba de a avea o viață bună.

2. Trecutul tău are control zero asupra acțiunilor tale actuale

În timp ce trecutul tău este conectat la acțiunile tale actuale și le poate influența, nu are control asupra a ceea ce faci în momentul prezent.

De exemplu, dacă te-ai îngrășat în ultimul an, nu trecutul tău te face să te îngrași, ci acțiunile tale actuale. Ceea ce faci astăzi este ceea ce te face să te îngrași în continuare.

Dacă vrei să ai o perspectivă diferită asupra puterii pe care o are trecutul tău asupra acțiunilor tale prezente, gândește-te la trecutul tău ca fiind cineva care îți dă sfaturi în mod constant. Deși nu poți controla sfaturile pe care le primești, poți controla întotdeauna ceea ce faci cu sfaturile pe care le primești.

Influența pe care o are trecutul tău asupra ta nu este altceva decât un simplu sfat. Ceea ce faci cu el depinde doar de tine. Concentrează-te asupra acțiunilor tale din prezent și, în cele din urmă, vei da uitare trecutului tău.

3. Trecutul tău te face să-ți faci griji mai mult decât te face fericit

Îți aduci aminte secretul pe care ți l-am împărtășit la începutul acestui articol? Trecutul tău general este structurat în negativ și pozitiv.

Atâta timp cât trecutul tău negativ este mai puternic decât trecutul tău pozitiv, trecutul tău general te va face mereu să te simți trist. Dacă ai dificultăți în a da uitare trecutului tău, cel mai probabil trecutul tău negativ este mai puternic decât cel pozitiv.

Prin urmare, îți recomand să citești din nou primul punct al acestui articol și să încerci să dai uitare trecutului tău negativ.

O modalitate prin care poți face asta este să creezi o listă cu cât de multe lucruri îți poți aminti din trecut și apoi, lângă fiecare element din listă, să pui un P (pentru trecutul pozitiv) sau un N (pentru trecutul negativ). Apoi, încearcă să înțelegi că amintirile care au N în dreptul lor nu te ajută să trăiești viața așa cum îți dorești.

4. Trecutul tău negativ este format din emoții și experiențe negative

Deși acest lucru are mult sens, oamenii încă își păstrează trecutul și fac tot posibilul să nu-l dea uitării.

De îndată ce îți dai seama că sentimentele negative pe care le ai în acest moment sunt conectate la experiențele și emoțiile negative pe care le-ai avut în urmă cu ceva timp, mintea ta va deveni goală și vei simți că plutești.

Trecutul tău negativ este format din emoții și experiențe negative iar prezentul tău este influențat de trecutul tău negativ … atât timp cât îi dai voie să influențeze prezentul. Majoritatea oamenilor lasă această influență să se întâmple. Prin urmare, trăiești în trecutul tău negativ în loc de momentul prezent.

5. Trecutul tău nu mai face parte din realitate

Oricare ar fi lucrurile prin care ai trecut anterior, acestea nu mai sunt reale.

Trecutul tău este doar o iluzie pe care o păstrezi doar pentru că se simte real, dar nu mai este real. Sentimentul pe care îl ai când te gândești la trecutul tău are mai multă claritate în comparație cu cel pe care îl ai atunci când te gândești la prezentul tău. Prin urmare, este absolut normal să îți prețuiești trecutul mai mult decât prezentul. Dar asta nu îl face real și nici parte din realitate.

Cu cât îți trăiești mai mult viața gândindu-te cât de bune erau lucrurile cu ceva timp în urmă, cu atât te deconectezi mai mult de momentul prezent. În cele din urmă, viața ta va deveni o iluzie pentru că vei fi mai conectat la trecut.

6. Sunt doar amintiri eronate

Amintirile tale nu sunt atât de demne de încredere pe cât crezi.

De fapt, amintirile tale sunt atât de delicate încât le rescrii în mod constant, deoarece este absolut imposibil să-ți amintești totul exact așa cum a fost. De aceea, dacă descrii acum ceva care ți s-a întâmplat în urmă două zile și apoi vei descrie același eveniment peste doi ani, modul în care vei descrie același eveniment în două momente diferite te va face să crezi că te referi la două evenimente diferite.

Acest lucru se aplică atât trecutului tău pozitiv, cât și celui negativ. Îți rescrii mereu amintirile pentru că vrei să deții controlul asupra lor. Dar nu sunt complet reale. Prin urmare, când vine vorba de amintirile din trecutul tău negativ, nu numai că nu sunt de încredere, însă nici nu sunt reale.

7. Trecutul tău te ține pe loc

Am descoperit recent că trecutul meu mă ține pe loc când încerc să construiesc relații mai bune cu oamenii. Nu știu ce parte din trecutul meu face asta, dar este foarte enervant.

Și pentru că nu este atât de clar ce lucruri din trecutul meu îmi afectează comportamentul actual, ar fi imposibil să încerc să-l rezolv. Dacă nu știu pentru ce anume caut o soluție, încercarea de a face lucrurile mai bune ar fi o nebunie. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care l-aș putea face acum este să renunț la tot ce s-a întâmplat în trecutul meu și să merg mai departe. Este cel mai bun mod de a da uitare trecutului.

8. Trecutul tău nu definește cine ești

Deși trecutul tău te poate ajuta să ai o identitate clară în momentul prezent, nu definește cine ești.

Cine ești astăzi nu sunt acțiunile pe care le-ai avut în trecut. Da, poți folosi lucrurile pe care le-ai făcut în trecut pentru a îmbunătăți persoana care ești astăzi, dar nu te definește.

În schimb, iată o listă de lucruri care te definesc:

  • Atitudinea ta
  • Rabdarea ta
  • Compasiunea ta
  • Implicarea ta
  • Entuziasmul tău

Cu siguranță, există mult mai multe lucruri care definesc cine ești. Si ghici ce? Toate fac parte din momentul prezent.

9. Trecutul tău negativ te face să te simți nedemn să devii o versiune mai bună a ta

Cu cât trecutul tău este format din mai multe evenimente negative, cu atât vei simți că viața ta este construită în general în jurul evenimentelor negative.

Dar viața este mai mult decât negativă și pozitivă. Viața este mai mult decât alb-negru. Viața este mai mult decât urcușuri și coborâșuri. Viața ta – viața pe care o trăiești în prezent – este cel mai uimitor cadou pe care l-ai primit și nu va exista altceva mai bun decât viața pe care o trăiești în prezent.

De îndată ce înțelegi acest lucru, mintea ta devine deschisă către alte lucruri, nu doar la posibilele evenimente negative.

10. Trecutul tău te deconectează de momentul prezent și te conectează la un viitor fals

Atâta timp cât te alimentezi în continuare cu iluziile din trecutul tău negativ, ești deconectat de momentul prezent. Mai mult decât atât, viitorul pe care speri să-l ai va fi fals.

Dacă lucrurile pe care le faci acum sunt ghidate de ceva care nu este real (trecutul tău), atunci viitorul tău va fi la fel de real ca trecutul tău.

De exemplu, dacă încerci să îți construiești relațiile actuale cu convingerile pe care le ai din trecutul tău negativ, viitorul tău va fi la fel de negativ ca trecutul tău.

Dă uitare trecutului și bucură-te de viața care ți-a rămas de trăit. Sau continuă să îți trăiești trecutul pe repeat, în fiecare zi, pentru tot restul vieții. Depinde de tine.

11. Trecutul tău negativ este o iluzie care îți declanșează doar trăsăturile rele

De exemplu, poate că nu îți este clar acum, dar dacă ai fost nerăbdător în trecut și nu ai reușit încă să dai uitare trecutului, vei fi nerăbdător și în viitor.

Să presupunem că grăbești lucrurile în mod constant și nu acordzi niciodată timp de respiro celor din jurul tău. Acesta nu este un comportament sănătos și, atâta timp cât continui să îl ai, relațiile tale vor fi construite pe o fundație nesănătoasă.

Și mai mult, atâta timp cât nu poți renunța la toate momentele în care ai fost nerăbdător în trecut, vei continua să fii nerăbdător în viitor.

Dă uitare trecutului și găsește trăsături bune la tine, care te ajută să-ți trăiești viața mai bine.

12. Trecutul tău nu poate fi schimbat

Motivul evident pentru care ar trebui să dai uitare trecutului este că nu poate fi schimbat. Punct.

Nu poți face nimic în legătură cu trecutul tău așa că lasă trecutul să se manifeste în trecut, nu în momentul prezent.

Detașează-te de trecut și acceptă-l. Ăsta este modul sănătos de a-l aborda.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.