Published On: 03/08/20216.3 min read

Să trăiești o viață în care să faci lucruri de care ești pasionat e esențial dacă dorești să te bucuri de ceea ce a mai rămas din viața ta. Înseamnă să găsești bucurie în orice faci, ceea ce este complet intern și nimeni nu îți poate spune cum să te bucuri de ceva. Prin urmare, în timp ce modul în care îți descoperi pasiunile poate fi ghidat, să te bucuri de activitățile pe care le identifici drept pasiuni depinde în totalitate de tine.

Înseamnă să te bucuri de lucrurile pe care îți place să le faci. Și pentru că vei putea să te bucuri de ceva numai după ce te conectezi la acel lucru, cred că e mai bine dacă începem cu modul în care îți descoperi pasiunile.

Când vine vorba de a avea o pasiune sau de a fi pasionat de ceva, cel mai bun lucru pe care l-ai putea face este să experimentezi. Dacă nu experimentezi diferite tipuri de activități, atunci nu vei putea descoperi care sunt activitățile care te pasionează.

Da, pot exista unele activități care știi că nu-ți plac doar uitându-te la ele și nu simți că ai face vreodată așa ceva.

În cazul meu, bungee jumpingul este o astfel de activitate. Nu mă văd sărind de pe un pod doar ca să simt adrenalina care-mi trece prin corp.

Însă e ok. Nu trebuie să experimentezi aceste tipuri de activități dacă nu vrei. Există o mulțime de tipuri de activități din care poți alege. Și de aici ar trebui să începi.

Cum să-ți descoperi pasiunile în 3 pași simpli

Dacă te-ai întrebat „care sunt pasiunile mele?”, atunci acești 3 pași te vor apropia de a te înțelege mai bine și de a ști de ce ești pasionat.

Pasul 1. Creează o listă de activități

Presupunând că vrei să-ți descoperi pasiunile și vrei să trăiești viața făcând lucruri de care ești pasionat, primul pas este simplu și constă în crearea unei liste de activități cu care să experimentezi.

Dacă nu ai o listă de activități, nu ai nimic de descoperit, ceea ce înseamnă că acest pas este foarte important. Prin urmare, fă-ți o listă cu 20-30 de activități pe care vrei să le experimentezi și vezi cum te simți.

Scris, pictură, dans, alergare și așa mai departe.

În 2017 mi-am propus 12 provocări și mi-am provocat stilul de viață pentru tot anul. Mi-am propus să fac ceva în fiecare zi pentru tot anul. Deși am reușit doar 65% din ceea ce mi-am propus atunci, rezultatele au fost peste așteptări, am învățat multe și am descoperit multe lucruri noi despre mine.

Poți citi despre provocările mele din 2017 într-o carte pe care am scris-o, numită Provocări de 30 de zile.

Pasul 2. Stabilește un interval de timp și un număr de zile

Să presupunem că ai o listă cu 20 de activități. Este recomandat să încerci fiecare activitate din listă timp de cel puțin 3 zile la rând. De asemenea, nu ar trebui să o faci pentru mai mult de 30 de minute în fiecare zi, mai ales dacă le experimentezi 7 zile la rând sau mai mult.

În fiecare zi, după și în timp ce experimentezi ceea ce îți propui, ar trebui să notezi cum te-a făcut să te simți și orice consideri relevant.

Când întregul experiment s-a terminat, aruncă o privire înapoi la ceea ce ai scris și încearcă să înțelegi cum fiecare activitate te-a făcut să te simți. Cum te simți este cel mai important KPI atunci când vine vorba de cum îți descoperi pasiunile.

Pasul 3. Bucură-te

A fi pasionat de ceva înseamnă că, atâta timp cât ești implicat în acea activitate specifică, te vei distra, te vei simți grozav, vei zâmbi și vei râde, vei uita de orice altceva și vei fi fericit.

Atâta timp cât te bucuri de ceea ce faci, nu ai nevoie de nimic altceva în viață.

Vei auzi oamenii spunând că trebuie să generezi bani cu ceea ce faci. Deși acest lucru este complet posibil, este doar opțional.

Vei auzi oamenii spunând că nu poți fi întotdeauna fericit. Dacă trăiești o viață în care ești pasionat, vei fi întotdeauna fericit.

Îți spun că poți să fii pasionat, să găsești bucurie, să câștigi bani din pasiunile tale și să nu îți pese ce spun toți ceilalți.

Cum să trăiești o viață în care ești pasionat

Pentru a îți descoperi pasiunile, nu ai nevoie de ceva special cum ar fi, să zicem, un test. Tot ce ai nevoie este timpul și dorința de a experimenta.

Prin urmare, nu te opri după ce descoperi una din pasiunile tale. Nu va fi suficient.

Tu, eu și toți ceilalți – cu toții avem o limită când vine vorba de câtă bucurie putem obține dintr-o singură activitate. Nu poți scrie 10 ore pe zi și să o faci în fiecare zi timp de 20 de ani. Nu poți alerga 10 ore pe zi și să o faci în fiecare zi timp de 20 de ani. Nu poți cânta 10 ore pe zi și să o faci în fiecare zi timp de 20 de ani.

Da, există unele excepții. Poate că sunt oameni care pot scrie, alerga sau cânta atât de mult. Cred că Isaac Asimov a fost unul dintre acei scriitori care au făcut-o, având în vedere că a scris peste 7 milioane de cuvinte în timpul vieții sale. Dar chiar și atunci, consider că este sănătos dacă ai câteva pasiuni diferite cu care să jonglezi.

Atâta timp cât nu îți păstrezi atenția asupra a ceva, îi acorzi timp și spațiu pentru a respira, astfel încât atunci când te întoarci la acel ceva, arată diferit și te poate inspira diferit.

Fii practic și învață cum să-ți descoperi pasiunile

Dacă vrei să abordezi mai mult acest subiect și să înțelegi cum să îți cunoști adevăratele pasiuni, poți verifica una din uneltele disponibile.

Unealtă: Cum să îți descoperi pasiunile

Cum să îți descoperi pasiunile

Sunt 4 activități practice incluse în această unealtă și oricine poate beneficia de pe urma acestora: antreprenori, freelanceri, manageri, angajați, părinți, etc. Unealta este structurată în 3 părți, iar la sfârșitul fiecărei părți vei găsi activități practice specifice. Exercițiile asociate acestei unelte sunt următoarele:

  • Primul exercițiu: Pornește de la dorință
  • Al doilea exercițiu: Unde să experimentezi
  • Al treilea exercițiu: Experimentul 7 zile 6 luni
  • Al patrulea exercițiu: Importanța pasiunilor

Formatul fișierelor: PDF Editabil

[add_to_cart id=”7286″]

Această unealtă te va ajuta să…

1. Îți descoperi resursele necesare și disponibile pentru a-ți descoperi pasiunile.

2. Înțelegi cum curiozitatea și dorința influențează procesul prin care îți descoperi pasiunile.

3. Înveți cum să folosești un tip de gândire experimental pentru a-ți descoperi pasiunile.

4. Înțelegi lumea mai bine prin intermediul pasiunilor tale.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.