Published On: 22/07/20216.9 min read

Suntem ființe umane emoționale și tot ceea ce este rațional este iluzia care ne face să ne simțim în control. A avea o astfel de iluzie în viața ta, în fiecare zi, este cea mai bună scuză pentru a fugi constant de lucrurile reale din viața ta.

Imaginează-ți că ești la un festival și aștepți ca trupa ta preferată să vină pe scenă pentru a cânta melodia preferată. De îndată ce auzi numele trupei tale preferate, începi să te entuziasmezi și simți un sentiment uimitor de bucurie chiar în capul pieptului.

Pentru a face acest lucru și mai interesant, imaginează-ți chiar înainte ca trupa ta preferată să înceapă să cânte melodia preferată, opresc totul pentru o secundă și invită un fan aleatoriu pe scenă. Persoana asta ești tu. Imediat după ce îl vezi pe solist arătând cu degetul către tine, începi să te simți anxios și nu ești sigur ce se întâmplă. Nu mai poți gândi și simți că totul este ireal. Întregul corp îți tremură și încerci să dai sens fiecărei secunde. Dar este pur și simplu imposibil. Odată ajuns pe scenă, începi să țipi înapoi către prietenii tăi din primul rând și, pentru o secundă, îți dai seama ce se întâmplă: ai cea mai bună zi din viața ta.

Dacă ți s-a întâmplat asta vreodată, atunci știi cât de real este. Ai senzația că știi că s-a întâmplat în fiecare secundă. Și cu cât trece mai mult timp, cu atât vei uita mai multe detalii despre acel moment specific. Dar pentru că s-a simțit atât de real, mintea ta va completa detaliile pentru tine.

La polul opus, imaginează-ți că mergi la locul de muncă și îți începi ziua ca de obicei. Te trezești la 7 dimineața, îți faci o cafea, faci un duș, bei cafeaua, îți comanzi un taxi și așa mai departe … Dar imediat ce ajungi la birou, șeful tău vine la tine și îți spune că ești concediat. Fără nici un motiv. Ești concediat și cu asta basta. Încerci să dai sens întregului lucru, dar nu poți. Chiar și la trei zile după ce s-a întâmplat, încă nu are sens. Ești încă deprimat și simți că ai pierdut o mare parte din viața ta.

Dacă ai fost concediat vreodată, atunci știi cât de rău e lucrul ăsta. Pur și simplu e de rahat, mai ales dacă crezi că nu merită să fii concediat.

Gândindu-ne la aceste două situații, ambele au sens, nu?

Aceste două situații sunt atât de puternice din punct de vedere emoțional încât probabil că nu le vei uita niciodată. Dar mai important decât că nu le putem uita e că, atunci când s-au întâmplat, să fugi de ele nu era o opțiune.

Ai avut cea mai bună zi din viața ta în timpul festivalului și ai avut cel mai rău moment din viață când ai fost concediat fără niciun motiv. Și oricât de bună sau rea ar fi situația, ai stat acolo curajos și ai decis să faci față emoțiilor în loc să fugi.

Dar există câteva tipuri de situații care se află chiar în mijlocul acestor două extreme și toate declanșează același lucru: disconfort. Uite care sunt lucrurile reale de care oamenii fug de obicei.

Oamenii fug de cadouri sau complimente

Majoritatea oamenilor nu știu cum să primească cadouri sau complimente.

Când cineva îți spune că îi place ceva la tine, cum răspunzi?

Când cineva îți oferă ceva fără niciun motiv special, cum răspunzi?

Dacă nu te simți confortabil cu oameni de bun simț în jurul tău, atunci o să te oprești, o să meditezi și, în cele din urmă, o să fugi. Ești atât de incomod cu faptul că oamenii se poartă frumos cu tine, încât nu știi cum să te comporți și fuga devine cea mai bună opțiune.

Dacă te afli în această situație, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să spui „mulțumesc” și să mergi mai departe.

Pe de altă parte, un lucru rău pe care l-ai putea face este să spui „nu mă simt prea bine în legătură cu asta” sau, și mai rău, ar fi să nu spui nimic și să nu mai vorbești niciodată cu acea persoană.

Mai mult, dacă te simți ciudat când primești un cadou de la cineva pe care nu îl cunoști cu adevărat și te simțiți ciudat în legătură cu acesta, nu îl fă pe celălalt să se simtă prost în legătură cu asta. La urma urmei, este doar un gest frumos și asta ar trebui să înțelegi.

Felul în care te simți depinde doar de tine. Dacă un gest pozitiv te face să te simți prost, atunci poate că ar trebui să încerci să înțelegi de ce te simți astfel, în loc să pedepsești gestul.

A face greșeli

Mediul perfect. Mancarea perfectă. Oamenii perfecți. Cuvinte perfecte. Momente perfecte. Haine perfecte. Corpuri perfecte. Acțiuni perfecte.

Nu există așa ceva. Dar dacă crezi că lucrurile ar trebui să fie perfecte, ori de câte ori vei face o greșeală (sau ori de câte ori nu vei vedea perfecțiunea pe care o cauți), îți vei îndrepta atenția către altceva.

Perfecțiunea pe care o cauți nu unul din lucrurile reale din viața ta. Este doar o iluzie parte a imaginației tale.

Decizii și conversații dificile

Să discuți cu un prieten despre cum nu ți-ai putut ține promisiunea. Să decizi între a obține un loc de muncă sau a încerca să-ți câștigi existența din pasiunea ta. Să vorbești clar și răspicat despre temerile tale în fața unei mulțimi pline de oameni. Să faci ce trebuie pentru cei care nici măcar nu se pot apăra.

Deciziile și conversațiile dificile sunt … grele, neplăcute, ușor de evitat. Dar sunt reale. În timp ce deciziile și conversațiile dificile fac viața uneori să fie insuportabilă, rezultatul deciziilor și conversațiilor dificile este ceea ce face viața plăcută.

Atâta timp cât fugi de decizii și conversații dificile, vei avea o viață dificilă.

Fuga de lucrurile mărunte

Nu te simți de succes pentru că vezi un număr pe ecran, ci pentru că în cele din urmă ai reușit să îți vinzi prima carte.

Nu te simți iubită pentru că soțul tău ți-a adus flori, ci pentru că te tratează frumos în fiecare zi.

Numerele și acțiunile nu îți oferă niciun sentiment. Nu ești fericit pentru că ai câștigat 25 lei din vânzarea primei cărți, dar ideea că cineva a fost interesat de cartea ta și ți-a cumpărat cartea e ce te face fericit. Nu te simți iubit pentru că ai flori pe masă, ci pentru că florile respective sunt un gest care se întâmplă zilnic.

Aceste lucruri mici sunt atât de ușor de trecut cu vederea, dar sunt ceea ce contează. Nici măcar nu te vei simți de succes, iubit, fericit dacă nu poți observa aceste lucrurile mărunte.

Toate lucrurile reale sunt cele care îți fac viața grozavă. Nu mai fugi de ele și începe să le acorzi atenție. Învață cum să te bucuri de cadourile pe care le primești, cum să te distrezi când greșești, cum să porți conversații dificile și să iei decizii dificile, și cum să nu devii orb când vine vorba de lucruri mărunte.

Care sunt lucrurile reale din viața ta de care fugi constant?

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.