Published On: 12/07/202110.3 min read

Să trăiești în prezent este dificil. Dacă te gândești prea mult la trecutul sau viitorul tău, de fapt nu trăiești, ci mai degrabă devii parte a unei iluzii.

Am trăit în trecut sau în viitor aproape toată viața mea. Încă mai fac asta și ori de câte ori mă gândesc la trecut sau viitor, mă neliniștesc. Siguranța trecutului și dorințele puternice despre viitor sunt două elemente ale vieții oricărui om și fac dificilă conectarea la momentul prezent.

Alegem să ne retrăim trecutul prin emoțiile și sentimentele puternice pe care le-am simțit cu ceva timp în urmă. Fie că vorbim despre un sentiment pozitiv, cum ar fi să iubești pe cineva, fie că vorbim despre opusul său, să urăști pe cineva, dacă aceste sentimente au fost puternice în trecut, amintirea lor va face trecutul mai puternic decât momentul prezent.

Pe de altă parte, aspectul viitor al vieții noastre nu este atât de diferit. Fie dorim să avem sentimentul pozitiv în viața noastră, fie să fugim de sentimentul negativ pe care l-am simțit în trecut.

În acest fel, rămânem conectați constant la trecut și viitor și, zi de zi, uităm că odată trecutul nostru a fost un moment prezent, iar viitorul pe care îl vom avea este puternic afectat de momentul prezent. Prin urmare, totul se rezumă la cum trăiești în prezent. Ce faci acum, ce simți acum, ce gândești acum.

Ce faci acum …

Acțiunile pe care le faci acum sunt acțiunile care contează cu adevărat. La urma urmei, nu poți schimba ceea ce ai făcut în trecut și nu poți controla acum ce vei face peste două zile.

Când vine vorba de viitorul tău, cu cât încerci mai mult să controlezi viitorul cu acțiuni în momentul prezent, cu atât viitorul va fi mai plictisitor. De îndată ce încerci să îți controlezi viitorul, creezi așteptări cu privire la modul în care va fi acel viitor. Dar acea versiune pe care ți-o imaginezi este întotdeauna o iluzie, deoarece nu ești singurul care contribuie la viitorul tău.

Este ca și cum ai încerca să cumperi o înghețată astăzi pentru săptămâna viitoare și să nu ai un frigider pentru a o păstra, dar te aștepți totuși ca înghețata să poată fi mâncată peste o săptămână.

Dar dacă mă gândesc la cum va fi viața mea peste 10 ani?

De exemplu, să presupunem că vrei ca în 10 ani să cumperi o casă. În acest caz, decizia de cumpărare a unei case se ia în momentul prezent, cu așteptările de a avea o casă peste 10 ani. Dar o să începi să-ți construiești casa astăzi? Nu, nu chiar. În schimb, vei economisi bani, astfel încât să poți cumpăra casa dorită peste 10 ani.

A te gândi la viitoarea ta casă te deconectează de la momentul prezent. Economisirea banilor în fiecare zi te ține conectat la momentul prezent, deoarece este o acțiune a momentului prezent. Economisești bani astăzi, nu peste 10 ani.

Ce simți acum …

Dacă ai tendința să ai mintea prea ocupată cu trecutul sau viitorul tău, ceea ce simți acum este o iluzie. Nu e real. Nu face parte din momentul prezent.

Iată câteva exemple de sentimente legate de trecut sau viitor:

  • Te simți stresat, deoarece șeful tău te poate concedia în timpul întâlnirii de săptămâna viitoare.
  • Te simți copleșit pentru că ai prea multe evenimente la care trebuie să fii prezent pentru următoarele zile.
  • Te simți trist pentru că sora ta nu mai vorbește cu tine pentru că nu ți-ai ținut promisiunea.

Vrei să știi cum se simte un sentiment legat de momentul prezent?

  • Mă simt fericit pentru că pot face lucrurile pe care le fac acum.

Ceea ce simți acum nu ar trebui să fie altceva decât bucurie. Dacă îți amintești copilăria pentru o secundă, sigur te poți gândi la acele momente în care ai reușit să faci tot ce ți-ai dorit și ai fost fericit din cauza asta. În copilărie, nu aveai conceptul de viitor sau trecut.

La ce te gândești acum …

Ce gândești acum este adesea despre trecut sau viitor. Ce gândești acum nu este aproape niciodată despre acest moment.

Dacă ai ajuns la această parte a articolului, ai citit puțin peste 700 de cuvinte. De câte ori, în timpul acestei activități de lectură, mintea ta a mers într-un loc din trecutul sau viitorul tău și apoi s-a întors înapoi?

Dacă s-a întâmplat o dată sau de mai multe ori, nu trăiești în prezent.

Iată o altă întrebare: Ți-ai dat seama abia acum, când te-am întrebat despre asta?

Abilitatea de a identifica dacă și când trăiești în trecut sau în viitor fără ajutor extern este crucială pentru a învăța cum să trăiești în prezent.

Când ești conectat prea mult la ceea ce gândești, nu poți experimenta ceea ce se întâmplă cu adevărat

Să începem cu un exemplu simplu.

Ești acel tip de persoană care iubește vara și nu ai de gând să duci dorul unuia dintre orașele de pe lista ta de călătorie. În urmă cu două săptămâni, te-ai hotărât asupra celui mai popular oraș pe care nu l-ai vizitat încă, ai cumpărat un bilet de avion și iată-te, într-un oraș pe care abia aștepți să îl explorezi.

Tocmai ai ajuns în orașul pe care ai dorit întotdeauna să-l vizitezi. Îți lași rucsacul unde te-ai cazat, faci un duș și pleci imediat să te plimbi. Ți-ai rezervat locul timp de 4 zile și, în fiecare zi, îți începi ziua la 7 dimineața, faci un duș, mănânci ceva și imediat după aceea ieși la plimbare. Te întorci mai târziu seara și pentru că ești atât de obosit, faci un duș și adormi destul de ușor.

Când călătoria de 4 zile se termină, te întorci acasă.

Aceasta este o poveste destul de nereușită, nu? Nu îți oferă detalii despre ce faci acolo.

Iată o altă parte a poveștii.

În a doua zi, în timp ce rătăceai pe străzi, vezi de la distanță un loc mic care vindea doar înghețată. Te apropii de magazin, gândindu-te la toate aromele noi pe care nu le-ai încercat până acum. Cu cât te apropii mai mult de magazin, cu atât te gândești mai mult la înghețată și numai la înghețată. Intri înăuntru și îți dai seama că există peste 20 de tipuri de arome din care poți alege. Îți cumperi înghețata numită Crunchy-Dragon Fruit-Vanilla și pleci.

Îți ia în jur de 5 până la 10 minute să termini înghețata și te simți cel mai fericit. Păcat că ai mers prea departe de magazin pentru că simțeai că vrei să mai cumperi încă una.

Aceste detalii fac ca povestea să fie un pic mai bună, nu? Să schimbăm puțin povestea.

Imediat după ce ai cumpărat înghețata, ajungi în afara magazinului și începi să o mănânci. Deschizi gura, îți scoți limba și începi să lingi înghețata. Da, pe ambele părți. Cu cât te gândești mai mult la asta, cu atât îți dai seama cât de urâtă este activitatea și, de îndată ce te vezi ca protagonist al unui film porno, îți scapă imediat înghețata și începi să te simți ciudat.

Îmi pare rău pentru imaginea pe care ți-am pus-o în cap, dar mă ajută să pun în evidență o idee.

Cu cât te gândești mai mult la lucrurile pe care le faci, cu atât le trăiești mai puțin, chiar dacă lucrurile pe care le faci fac parte din momentul prezent.

Să trăiești în prezent este greu

Având în vedere cât de haotică poate fi viața, trăirea doar în momentul prezent pare imposibilă. Dar putem încerca să facem acest lucru posibil doar prin conștientizarea momentelor în care suntem atenți la trecutul sau viitorul nostru.

A trăi în momentul prezent este o activitate atât de fragilă încât este atât de ușor să te distragi și să rupi legătura pe care o ai cu momentul prezent.

Dacă de obicei conduci, gândește-te la ultima dată când un idiot ți-a tăiat calea și ai început să țipi la el. Acela ești tu, deconectat de la momentul prezent și care devii unul cu un moment care s-a întâmplat în urmă cu câteva secunde.

Gândește-te la ceva ce ți-a spus cineva și care te-a deranjat atât de mult încât ai schimbat subiectul în totalitate pentru că nu mai voiai să abordezi deloc subiectul respectiv. În acel moment, ai decis să te concentrezi pe altceva decât momentul prezent.

De obicei, ne deconectăm de la momentul prezent când durerea pe care o simțim în momentul prezent este prea mare și decidem că nu vrem să ne ocupăm de ea în momentul prezent. În acel moment, ne îndreptăm atenția asupra trecutului sau viitorului nostru din două motive:

  • Ne concentrăm asupra trecutului nostru datorită clarității pe care o avem asupra lui sau ne concentrăm asupra viitorului nostru datorită sentimentului plăcut pe care îl oferă.
  • Chiar dacă trecutul sau viitorul nostru ne pot oferi o doză de durere, este un tip de durere pe care îl cunoaștem și pe care l-am mai experimentat, de aceea îl alegem în locul durerii oferite de momentul prezent, care este neclară.

Cum să te reconectezi la momentul prezent

Există un lucru care se întâmplă întotdeauna în momentul prezent iar acesta este respirația.

Respiri chiar acum în timp ce citești asta și respirația ta este conectată la fiecare secundă a momentului prezent. Dar respirația inconștientă nu este modalitatea de a te reconecta la momentul prezent.

Prin urmare, iată pașii pe care îi folosesc pentru a respira corect și fac acest exercițiu de respirație ori de câte ori am ocazia, mai ales în ultimele câteva săptămâni.

Pasul 1: Inspiră și expiră

Inspirația se întâmplă când tragi aer pe nas și respirația se întâmplă când scoți aer pe gură.

Pasul 2: Timpul pentru inspirație și expirație

Inspiră până când ai plămânii plini de oxigen, apoi păstrează oxigenul în plămâni câteva secunde și, după aceea, expiră. Când expiri, fă-o lent. Ca indicație, expirația ar trebui să dureze de două ori mai mult decât inspirația.

Pasul 3: Două tipuri de respirație: în piept și în burtă

Când inspiri și pieptul tău este cel care primește volum, inspiri într-un mod greșit. În schimb, pentru a inspira corect, concentrează-te pe burtă.

Pasul 4: Poziție confortabilă

Pentru a respira corect, asigură-te că stai într-o poziție confortabilă. Imediat după, asigură-te că atingi pământul cu tălpile.

Pasul 5: Închide ochii (opțional)

Închiderea ochilor poate fi utilă, deoarece orice privești poate reprezenta o distragere a atenției.

Dacă nu ai făcut acest tip de respirație până acum, îți promit că va funcționa și este un pas către conectarea la momentul prezent și să începi din nou să trăiești în prezent. Asigură-te că o faci zilnic, cel puțin de câteva ori pe zi.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.