Published On: 11/06/20216.7 min read

Depresia poate fi cauzată de multe lucruri și poate fi de diferite tipuri. Prin urmare, înainte să îți depășești depresia trebuie să depui efort pentru a o înțelege mai bine.

Când mă uit la viața mea, observ că depresiile mele din trecut (și uneori chiar actuale) sunt declanșate de o diferență între așteptările mele și lumea reală.

Sunt un idealist și pun întotdeauna un standard înalt pe toate lucrurile la care mă uit. Asta m-a făcut să-mi fie foarte greu să stau departe de depresie. După cum a spus un prieten, oamenii minunați au așteptări mari de la ei și asta vine cu o presiune extremă.

Cred cu adevărat că oricare ar fi lucrul cu care te confrunți acum, declanșatorul e reprezentat de diferența dintre ceea ce te aștepți să se întâmple și ceea ce se întâmplă cu adevărat. Cu cât așteptarea este mai mare, cu atât este mai puternică depresia atunci când așteptarea nu este îndeplinită.

Vei găsi în articol modalități de a vă depăși depresia și toate au doar două scopuri:

  • Te ajută să te gândești mai puțin la viitorul neașteptat;
  • Te ajută să te conectezi mai bine la momentul prezent.

Dar, înainte de asta, să aruncăm o privire la ceea ce poate provoca depresie.

4 lucruri obișnuite care provoacă depresie

Există o mulțime de lucruri care pot provoca depresie, dar am decis să enumăr doar câteva, poate pe cele mai frecvente. Scopul acestui articol nu este de a face o listă a cauzelor depresiei, dar crearea unui pic de conștientizare pare să fie potrivită.

1. Despărțirile

Despărțirile sunt cu adevărat nasoale și dacă ai fost îndrăgostit înainte, probabil că ești de acord.

La urma urmei, despărțirea este locul ăla în care eforturile din trecut legate de acea relație nu numai că se termină, dar încep să nu aibă niciun sens. Cu cât trece mai mult timp după despărțire, cu atât te vindeci mai mult, dar în același timp, cu atât eforturile tale din trecut încep să dispară.

Cu cât lucrurile pe care decizi să le faci împreună cu partenerul sunt mai importante, lucruri precum să aveți o casă și o familie, cu atât te vor afecta mai mult atunci când va avea loc despărțirea.

Se spune că cu cât experimentezi mai mult ceva, cu atât vei deveni mai bun la acel lucru. Ei bine, în acest caz, sper că vei avea cât mai puțină experiență posibilă în ceea ce privește despărțirile, pur și simplu pentru că sunt nașpa cu adevărat.

2. Moartea

Moartea cuiva apropiat poate provoca depresii puternice. Cu cât ești mai aproape de persoana respectivă, cu atât sunt mai mari șansele de a te deprima după ce vor muri.

Un alt factor important atunci când vine vorba de moarte este modul în care s-a întâmplat. Este o mare diferență între a avea pe cineva apropiat să moară într-un accident de mașină în comparație cu sinuciderea.

3. Să nu ai o slujbă pe care o iubești

Aceasta este o cauză de depresie subevaluată și majoritatea dintre noi devenim deprimați în principal din această cauză.

Decidem să luăm un loc de muncă care oferă un salariu ridicat și rămânem acolo pentru salariu. Cu alte cuvinte, cineva ne cumpără atenția și ne pune toată atenția pe munca pe care trebuie să o facem. Prin urmare, nu va mai rămâne nicio atenție de acordat sănătății mintale, nevoilor, și dorințelor noastre.

4. Singurătatea

A fi singur este o cauză comună a depresiei și este probabil cea mai dureroasă.

Singurătatea este ceea ce va crea în cele din urmă o gaură neagră adâncă în sufletul tău pe care nu o vei putea elimina niciodată. Cu cât ești mai singuratic, cu atât îți va fi mai greu să scapi de asta.

Există un studiu minunat legat de singurătate și fericire. Se numește Harvard Study of Adult Development și este o cercetare constantă de peste 80 de ani. De fapt, studiul este încă în desfășurare și până acum s-a concluzionat cu o idee simplă: viața bună este construită cu relații bune.

Prin urmare, dacă ai grijă de relațiile tale, relațiile tale vor avea grijă de viața ta.

4 pași simpli prin care să-ți depășești depresia

Când vine vorba de depășirea depresiei, trebuie să știi două lucruri:

  • Nu există nicio modalitate de a depăși vreo depresie în doar câteva zile sau săptămâni. Vei avea nevoie de luni (poate chiar de ani) pentru a depăși în mod corespunzător orice depresie pe care o ai. Prin urmare, fii răbdător. Dacă durează mai puțin, nu vorbim de depresie.
  • Va fi mai ușor dacă soliciți ajutor profesionist. Deși punerea în practică a pașilor pe care îi vei găsi aici poate fi utilă și, în cele din urmă, te va duce la punctul în care nu există depresie, lucrul cu un profesionist va face procesul mai eficient.

Acestea fiind spuse, să mergem mai departe și să vedem care sunt pașii care te ajută să-ți depășești depresia.

1. Ieși din casă

Ieși afară, fă altceva decât să rămâi nemișcat. Vizitează un prieten într-un oraș apropiat, plimbă-te prin cartier, mergi în parc.

Simpla ieșire din casă te va ajuta să te gândești la altceva decât la gândurile tale. Cu cât te concentrezi mai mult pe cât de rea este viața ta, cu atât vei avea mai multe motive pentru cât de rea este viața ta. Foarte puține din aceste motive sunt cu adevărat reale iar intensitatea crescută din spatele gândurilor apare doar din cauza depresiei.

Și chiar dacă viața ta este rea, nu vrei să te concentrezi pe asta. La urma urmei, vrei ca viața ta să se îmbunătățească, nu? Concentrează-te pe asta.

2. Învață să gătești

A învăța să gătești este o modalitate excelentă pentru atunci când vrei să-ți depășești depresia.

Pe lângă faptul că te ajută să îți concentrezi mintea pe altceva decât depresia în sine, te răsplătește, de asemenea, cu o doză excelentă de dopamină, deoarece nu numai că îți hrănești corpul, dar îți alimentezi și nevoia de supraviețuire.

De asemenea, va fi foarte greu să fii trist sau deprimat atunci când casa miroase a fursecuri.

3. Aleargă

Nu, nu departe de problemele tale. Asta nu va ajuta.

Dar pur și simplu ieși și aleargă câțiva kilometri. Alergarea vine cu un mare impuls de serotină și această neurochimicală te ajută să faci față depresiei mai bine. În curând îți va plăcea să alergi doar pentru că te va face fericit.

4. Dușuri reci

Dacă vrei un sistem bazat pe recompensă rapidă, dușurile reci sunt uimitoare. Și te ajută fantastic de bine să-ți depășești depresia.

În 2017, am avut 12 provocări lunare, una pentru fiecare lună, iar ianuarie a fost luna dușurilor reci. 3 minute de dușuri reci, în fiecare zi, timp de 30 de zile.

Atunci am descoperit acest mic secret uimitor. Decizia de a rămâne sub apa rece timp de 3 minute și capacitatea de a face acest lucru s-a simțit ca un mare succes. Este probabil cel mai simplu și rapid mod de a te simți de succes.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.