Published On: 28/04/20215.9 min read

Există o mulțime de oameni, de 30 sau 40 de ani, care nu știu ce să facă cu viața lor și le lipsește acea claritate mentală necesară pentru supraviețuire.

O poți vedea în modul în care vorbesc despre viitorul lor și în modul în care își schimbă locul de muncă la fiecare 1 sau 2 ani. Majoritatea acestor oameni nu au avut niciodată șansa de a-și explora pasiunile și de a înțelege că viața este mai complexă decât modul în care o putem percepe cu mintea noastră limitată.

Majoritatea oamenilor își termină studiile, își iau un loc de muncă, au o familie, și consideră că astfel își trăiesc viața. Nu e de mirare că nu au claritate mentală, deoarece nu au experimentat niciodată ceea ce viața are de oferit.

Ce-ar fi dacă, în loc să-ți termini studiile, te hotărăști să le amâni și să vezi dacă ai nevoie cu adevărat de diploma respectivă pentru a obține un loc de muncă. Poate descoperi cum să înveți noi abilități fără ajutorul școlii.

Ce-ar fi dacă, în loc să accepți primul loc de muncă care ți se oferă, decizi să-ți folosești abilitățile pe care le-ai învățat până acum pentru a-ți crea propriul stil de viață.

Ce-ar fi dacă…

Dar majorității oamenilor le lipsește curiozitatea necesară care îi ajută să descopere răspunsurile din spatele ‘ce-ar fi dacă …’. Această curiozitate este crucială deoarece creează diversitatea care te va ajuta să vezi lumea așa cum este. Cu cât vei ști mai multe despre lume, cu atât vei avea mai multă claritate mentală asupra vieții tale.

Prin urmare, nu îți propune să faci toate lucrurile pe care le fac toți ceilalți. Nu pentru că sunt rele, ci pentru că te vei limita la un stil de viață care nu are nimic de oferit. În schimb, setează-ți să descoperi viața așa cum este și lasă viața să îți ofere lucrurile de care ai nevoie, astfel încât să poți crește.

Importanța curiozității

A fi curios e foarte important. Abilitatea de a fi curios a devenit atât de importantă încât este un element cheie nu numai pentru mai multă claritate mentală, ci și pentru supraviețuirea noastră.

Dacă nu ești curios, nu înveți. Punct.

Cu cât decizi să investești mai mult în descoperirea lucrurilor, cu atât vei învăța mai mult și cu atât vei înțelege mai bine ce se întâmplă în jurul tău.

Pentru a înțelege corect importanța curiozității, iată o situație ipotetică.

Imaginează-ți că tocmai ai absolvit facultatea și nu știi cu adevărat ce vrei să faci în continuare. În timpul facultății și al liceului, nimeni nu te-a încurajat să încerci ceva, așa că doar ai studiat ceea ce trebuia să studiezi și nimic mai mult.

La două luni după ce termini facultatea, primești un e-mail de la unul dintre colegii tăi și îți spune că are un loc de muncă pentru tine. Principala ta responsabilitate în acel loc de muncă va fi să ______.

Cum răspunzi?

Ei bine, poți spune că nu am menționat responsabilitatea, așa că nu știi cum să răspunzi. Asta se întâmplă atunci când nu ești curios și nu experimentezi diferite activități.

Nu contează cu adevărat care este responsabilitatea principală atunci când nu ești pregătit cu adevărat să faci ceva.

Ar fi putut fi oricare dintre următoarele:

  • Să vorbești în fața oamenilor;
  • Să apelezi oameni pentru a genera potențiali clienți;
  • Să dezvolți site-uri web pentru clienții existenți.

Dacă nu ai curiozitatea de a explora diferite tipuri de activități, nu vei știi ce să faci. Prin urmare, îți va lipsi claritatea mentală necesară pentru supraviețuire.

Importanța diversității pentru claritate mentală

Diversitatea se întâmplă numai după ce ești curios.

Nu poți ajunge să experimentezi un număr diferit de activități dacă nu ești curios să o experimentezi pe prima.

Pentru a înțelege corect importanța diversității, iată o situație ipotetică.

Să presupunem că ai 25-30 de ani. De fapt, acest lucru este disponibil pentru majoritatea vârstelor, dar să continuăm cu acest interval de vârstă.

Ai o carieră stabilă și știi ce trebuie să faci la locul de muncă. Salariul tău este mai mult decât decent și nu simți că trebuie să cauți alt loc de muncă în curând.

Prin urmare, îți găsești 3 până la 4 ore de timp liber în fiecare zi, după ce termini munca. Și pentru că ai timp liber, decizi să încerci ceva nou (orice îți vine în minte) și după ce îl experimentezi, simți că asta ar trebui să faci și o faci în continuare.

Într-un astfel de caz, diversitatea nu este prezentă în viața ta. Ai avut curiozitatea de a experimenta ceva nou, dar diversitatea lipsește.

Cum te va afecta acest lucru?

În momentul actual nu îți va afecta deloc viața. Vei fi fericit să faci orice ai ales să faci. De asemenea, vei avea timp, bani și alte resurse disponibile pentru a investi în orice ai ales să faci și acest lucru te va face și mai fericit.

Dar va veni un moment în viața ta în care va trebui să faci unele modificări, iar aceste modificări nu vor fi mici.

Poate va trebui să îți schimbi cariera, poate orașul, poate familia sau prietenii. Atunci va avea importanță diversitatea în viața ta, deoarece îți va oferi acea claritate mentală necesară pentru orice schimbare.

Vezi tu, când îți schimbați viața, trebuie să îți vezi brusc (de obicei în câteva zile) viața dintr-o perspectivă complet nouă. În cazul în care nu poți face acest lucru, te vei chinui să te adaptezi și poți ajunge la frustrări.

Diversitatea este ceea ce te va ajuta să accepți schimbarea.

Și acest lucru este foarte simplu.

Versiunea ta care este programator (activitatea principală) și care a decis să învețe să danseze (singura activitate secundară ca rezultat al curiozității) are o perspectivă limitată asupra a ceea ce se întâmplă în lume.

Versiunea ta care este programator (activitatea principală) și care a decis să încerce dansul, pictura, actoria, alergarea unui maraton, cântatul, scrisul și așa mai departe, va avea o perspectivă mai largă asupra a ceea ce se întâmplă în lume.

Cu cât experimentezi mai multe activități, cu atât acea claritate mentală necesară pentru schimbare va fi mai puternică. Prin urmare, te vei putea adapta la lucruri care, la început, se pot simți scăpate de control.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.