Published On: 20/04/20215.3 min read

Orice vrei să faci, nu ar trebui să te vezi pe tine însuți ca fiind centrul activității respective. La început, nu este niciodată despre tine.

Dacă vrei să câștigi bani, atenția ar trebui să fie pe cei care urmează să îți dea banii. Dacă vrei să trăiești o viață mai bună, atenția ar trebui să fie pe cei care te vor ajuta să trăiești o viață mai bună. Dacă vrei să fii un mare lider, accentul ar trebui să fie pe cei care te vor urma.

Dacă privești această idee într-un mod simplu, înseamnă că rezultatul a ceea ce faci nu este niciodată pentru tine. Însă rezultatul acestui rezultat va fi al tău.

Aceeași idee poate fi aplicată oricărui lucru. De exemplu, să presupunem că porți o conversație cu un prieten care are nevoie de sfaturi pentru problemele sale. Dacă te concentrezi asupra ta, vei încerca întotdeauna să găsești soluția potrivită, asigurându-te că prietenul tău va auzi acea soluție și (probabil) vrei să te asiguri că soluția ta este implementată corect. Dacă te concentrezi pe prietenul tău, s-ar putea să afli că poate prietenul tău a găsit deja o soluție și poate că are nevoie să îl asculți.

Viața nu este niciodată despre tine și atunci când o faci despre tine, tot ceea ce este bun în viață dispare și se transformă în singurătate, tristețe, și frustrări. Nu fă viața despre tine. În schimb, fă-o despre alții, astfel încât să poți prospera ca urmare a creșterii lor.

Poate că nu are sens și sunt de acord cu asta. Dar nu totul în această lume ar trebui să aibă sens, deoarece nu totul este rațional. Nu este (încă) o lume a roboților.

Începe prin a decide ce vrei

Chiar dacă la început nu este niciodată despre tine, este întotdeauna important să știi ce vrei.

Astfel, stabilește care sunt lucrurile pe care vrei să le realizezi în viață. Poate vrei să faci bani. Poate vrei să scrii și să publici o carte. Poate vrei să alergi un maraton. Poate vrei să îți expui tablourile într-un muzeu.

Orice vrei să faci, asigură-te că e clar pentru tine.

A dori ceva de la viața ta este absolut normal. Cu toții avem atât nevoi, cât și dorințe.

Dacă ceea ce vrei nu dăunează altor oameni, dorința ta este mai mult decât acceptabilă. Prin urmare, începe prin a decide ce vrei.

Găsește-i pe cei care te pot ajuta să obții ce vrei

Imediat după ce știi ce vrei, găsește oameni care te pot ajuta să obții asta.

Să presupunem că vrei să alergi un maraton. În cazul ăsta, va trebui să găsești pe cineva care a alergat un maraton înainte sau poate un antrenor care să te ajute să te antrenezi mai bine pentru un maraton. Mai mult decât antrenamentul în sine, trebuie să înțelegi ce înseamnă să alergi un maraton – pentru cât timp trebuie să alergi, care este traseul, etc.

Să presupunem că vrei să scrii și publici o carte. Într-un astfel de caz, va trebui să decizi dacă vrei să câștigi bani prin vânzarea cărții și câți bani. Apoi găsește pe cineva care a publicat o carte (sau mai multe) în aceeași nișă de care tu ești interesat și înțelege cât de bine poate genera bani.

Când îi găsești pe cei care te pot ajuta să obții ce vrei, nu le cere imediat ajutorul, ci pune-le întrebări care să îi facă să înțeleagă că vrei să înveți de la ei.

În loc să spui „Poți să mă ajuți să public această carte pentru a putea face bani?”, fii interesat de munca lor și pune-le întrebări despre munca lor.

Înseamnă că va trebui să le citești cărțile și să dezvolți câteva întrebări care îi vor ajuta să îți împărtășească mai multe informații despre modul în care au scris, publicat și făcut bani.

Începe cu întrebări despre modul în care au venit cu ideea despre carte, cât le-a trebuit să scrie cartea și dacă au vreo metodă specifică pentru productivitate. Întreabă-i cine i-a ajutat să publice cartea și despre costurile implicate. Și așa mai departe.

În timp ce faci asta, asigură-te că îi ajuți.

Găsește modalități de a-i ajuta să obțină ceea ce își doresc

Dacă tot pui întrebări, în cele din urmă se vor sătura să răspundă.

În schimb, trebuie să te concentrezi pe crearea unei relații.

De exemplu, atunci când îi întrebi dacă vor scrie o altă carte în viitorul apropiat, întreabă-i dacă poți ajuta cu cercetarea, cu designul copertei sau cu orice știi că poți contribui. Folosește-ți abilitățile. Dacă spun „NU”, întreabă dacă există o modalitate prin care te poți implica.

Dacă te refuză în continuare, atunci mergi mai departe și încearcă să găsești pe altcineva care ar putea fi dispus să te lase să te implici.

Solicită ajutor

Să presupunem că ai reușit să te implici și că ai ajutat pe cineva cu cartea sa.

De la câteva luni la un an, te-ai oferit voluntar și ai făcut tot posibilul pentru a-i ajuta cu tot ce aveau nevoie.

Acum este rândul tău să ceri ajutor.

Poți spune ceva de genul „În ultimele luni, am folosit ceea ce am învățat aici și am început să lucrez la cartea mea. Este aproape finalizată și aș aprecia cu adevărat dacă ai putea să arunci o privire și să-mi oferi feedback. ”

În majoritatea cazurilor, aceasta este o abordare eficientă și vei începe să lucrezi cu oameni care fac lucrurile pe care și tu vrei să le faci.

Nu vei plăti niciun ban, dar va trebui să aloci mult timp. De asemenea, lucrează pentru ei la fel de mult pe cât ai lucra pentru tine.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.