Published On: 08/04/20215.4 min read

Atât timp cât îți pui întrebările corecte, vei fi mai aproape de a descoperi adevărul.

Abilitatea de a pune întrebări în mod corespunzător este, probabil, soft skillul numărul unu pe care ar trebui să îl ai. Cu cât întrebările tale sunt mai bune, cu atât vei accesa mai ușor informațiile. Te va ajuta să te aventurezi în profunzimea nucleului tău, astfel încât să poți ajunge la acea parte din tine care dă sens vieții.

A-ți pune întrebările corecte este despre a acorda atenție detaliilor pe care apoi să le pui împreună, astfel încât să poți vedea o imagine diferită. Dar este greu, deoarece majoritatea detaliilor care merită atenție par a fi invizibile.

Pentru a putea găsi întrebarea corectă, va trebui să aduni toate detaliile legate de ceea ce cauți și să devii conștient de fiecare aspect al fiecărui detaliu – acest lucru este cu adevărat dificil.

Dintr-un alt punct de vedere, întrebarea corectă ar trebui privită ca un set de întrebări, gândite în așa fel încât răspunsurile lor să îți ofere soluția la tot ceea ce ți-ai propus să descoperi. Iar acesta ar trebui să fie adevărul.

Dacă cauți altceva decât adevărul, nu va trebui să pui nicio întrebare specifică. Trebuie doar să lași lucrurile să se întâmple în jurul haosului care este deja prezent în viața ta și vei descoperi haosul ca adevărul realității tale. Dar, în profunzime, în spatele realității tale (care face parte din societatea în care trăiești) și a convingerilor legate de întreaga ta existență, există adevărul care încă așteaptă întrebările corecte.

Atâta timp cât îți pui întrebările corecte, vei ajunge în cele din urmă într-un loc în care te vei înțelege. Și adevărul te va elibera de tot haosul pe care l-ai creat.

2 metode pentru a-ți pune întrebările corecte

A învăța cum să-ți pui întrebările corecte nu este un lucru dificil.

Prin urmare, iată 2 metode pe care le folosesc atunci când adresarea întrebărilor corecte pare să fie necesară. Metodele ăstea te vor ajuta să ai mai multă claritate și să înțelegi mai bine ce faci.

Prima metodă: 5W + 1H

Pentru a găsi întrebările corecte, va trebui să începi cu cele mai elementare întrebări. Ele încep cu cine, unde, ce, când, de ce și cum.

Să presupunem că tocmai ai avut un interviu și se pare că compania va dori să te angajeze. În cazul ăsta, ar trebui să cauți mai multe informații despre companie, astfel încât să știi dacă e potrivită pentru tine sau nu.

În procesul de cercetare, poți începe cu întrebări simple, cum ar fi:

 • Cine este CEO-ul companiei?
 • Unde se îndreaptă compania?
 • Care sunt obiectivele companiei?
 • Când ar trebui îndeplinite aceste obiective?
 • De ce aceste obiective specifice fac parte din viziunea companiei?
 • Cum pot contribui la atingerea acestor obiective?

După cum poți vedea, am început să descopăr mai mult despre obiective doar cu aceste 6 întrebări.

Dacă compania va răspunde întrebărilor, cu siguranță voi avea mai multă claritate asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul companiei. Dar este suficient?

Asta depinde de tine și de ceea ce vrei să știi. Dacă informațiile pe care le obții sunt satisfăcătoare, atunci minunat. Dacă nu, poți utiliza a doua metodă.

A doua metodă: Identificarea sistemului SMART

Tot ceea ce există poate fi definit de sistemul SMART.

SMART este un acronim și a fost folosit pentru stabilirea obiectivelor. Dar poate fi folosit oriunde. Îl poți folosi atunci când mergi la cumpărături sau când mergi la o alergare scurtă. Nu trebuie să fie legat de, să spunem, un obiectiv de 3 luni.

SMART înseamnă:

 • S – Specific: bine definit și clar
 • M – Măsurabil: include un criteriu specific pe care vrei să îl măsori
 • A – Accesibil: nu necesită resurse pe care nu le ai sau resurse pe care nu le poți obține
 • R – Relevant: este realist și relevant pentru orice vrei să faci
 • T – (în) Timp: are o cronologie definită, cu o dată de începere și o dată de încheiere

Având în vedere că lucrul ăsta este legat de stabilirea obiectivelor, cum îl poți folosi pentru a pune întrebările corecte?

Să continuăm cu exemplul anterior în care te aștepți să fii angajat.

Iată o listă de întrebări pe care le poți pune:

 • Poți împărtăși obiectivul principal pe care îl are compania pentru anul următor?
 • Care este principala unitate de măsură atunci când vine vorba de acest obiectiv?
 • Compania are resursele interne pentru a realiza acest obiectiv?
 • Având în vedere că obiectivul ar trebui atins până la sfârșitul anului, este acesta un termen real?

Dacă privești cu atenție întrebările, ele sunt conectate la sistemul SMART și le poți folosi pentru a descoperi informații detaliate despre ceea ce cauți.

Elementul cheie în a pune întrebările corecte

A pune întrebările corecte are legătură cu modul în care privești ceea ce încerci să descoperi.

Atunci când încerci să își descoperi pasiunile, a-ți adresa întrebările corecte este despre modul în care îți înțelegi pasiunile și scopul lor în viața ta.

Dacă crezi că ai nevoie de o pasiune pentru a nu te plictisi, îți poți adresa întrebări precum:

 • Ce activități pot face în următoarele zile?
 • Ce fac alții pentru a nu se plictisi?

Dacă crezi că ai nevoie de o pasiune pentru a câștiga mai mulți bani și să ai un stil de viață construit în jurul pasiunii respective, îți poți adresa întrebări precum:

 • Cum își câștigă banii oamenii pasionați?
 • Ce pasiuni sunt cele mai capabile să soluționeze o nevoie?
 • Câți bani pot câștiga prin aceste pasiuni?
 • Cum voi fi sigur că voi fi pasionat de aceste activități?

Elementul cheie în a pune întrebările corecte are mult de-a face cu o combinație de curiozitate și dorință. Curiozitatea de a fi interesat de lucruri noi și dorința de a le descoperi.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.