Published On: 15/01/20217 min read

Este șeful tău cea mai influentă persoană la locul de muncă? Ai încredere în șeful tău? Are șeful tău grijă de anumite nevoi de bază ale angajaților lui în același mod în care tratează nevoile de bază ale partenerilor lor?

Dacă ai răspuns „DA” la toate aceste întrebări, atunci șeful tău are abilități puternice de coordonare și relaționare. Însă, în acest caz, ar fi fost numit lider, nu șef.

Când vine vorba de șeful unei companii, probabil că te gândești la acea persoană care are puterea, care nu îi tratează pe toți la fel și căreia nu îi pasă de sentimente. De obicei, șefului ți-e frică să îi vorbești pentru că poți fi pedepsit în cazul în care spui ceva greșit.

Din toate aceste motive și multe altele, nu ne urmăm șeful.

Singurul lucru care îl interesează pe un șef este creșterea afacerii. Ceea ce, cu alte cuvinte, înseamnă bani. De fapt, există șefi cărora le pasă atât de mult de bani, încât își folosesc angajații ca instrumente. În companiile învechite, cu o grămadă de activități ilegale în desfășurare, un șef îți va cere să semnezi o hârtie a unui contract dubios, astfel încât să poată avea pe cineva pe care să-l tragă la răspundere atunci când lucrurile nu merg cum trebuie.

De ce ar urma cineva o astfel de persoană?

Pe de altă parte, când vine vorba de a doua ta casă (locul de muncă), probabil că vrei să simți că ideile tale sunt luate în considerare, să te simți în siguranță și să poți crește. Dar toate aceste lucruri sunt rezultatul unui mediu influențat de un lider, nu domesticit de un șef.

5 nevoi de bază pe care șeful tău nu ți le va satisface

Nu ar fi uimitor dacă te-ai putea trezi în fiecare zi cu sentimentul că ești pe punctul de a schimba lumea? Nu ar fi minunat să avem un loc unde să putem avea impact asupra lucrurilor pe care le facem?

Cu siguranță, ar fi minunat. Dar, înainte de a putea face toate lucrurile ăstea, trebuie să găsim un loc în care munca noastră este apreciată, în care ne simțim în siguranță, avem libertate, creștem constant și toată lumea este tratată ca fiind egală.

1. Vrei ca șeful tău să-ți aprecieze munca

Într-un loc în care oamenilor le pasă doar de bani, munca nu este niciodată apreciată.

Dacă te uiți bine la ce sunt banii, îți vei da seama destul de repede că banii sunt doar rezultatul acțiunii cuiva. Dacă vrei să cumperi o mașină, astfel încât să poți livra mâncare, vei câștiga bani ca urmare a acestui fapt.

Într-un mediu în care oamenii prioritizează să câștige bani mai mult decât orice altceva, munca nu este niciodată apreciată.

De ce? Pur și simplu pentru că oamenii vor fi atenți doar la rezultatul oricărui lucru pe care îl faci, nu la efortul din spatele muncii tale. Un șef nu va putea niciodată să îți prețuiască munca atât timp cât apreciază banii mai mult decât orice altceva.

2. Vrei ca șeful tău să-ți ofere un mediu sigur

Sigur poate însemna fără violență sau abuz. Dar, în același timp, sigur înseamnă a avea certitudinea că primești salariul la sfârșitul lunii.

Mai mult decât atât, a face parte dintr-un mediu sigur înseamnă să împărtășești o viziune puternică cu cei cu care lucrezi. Dacă cei care fac parte dintr-o companie nu sunt aliniați la aceeași viziune și toată lumea merge în direcții diferite, în curând va exista haos.

A face parte dintr-un mediu sigur înseamnă să știi unde te duci și să ai certitudinea că te duci către locul potrivit.

3. Vrei ca șeful tău să-ți ofere libertate

Pentru unii oameni, să aibă libertatea să facă ceea ce doresc este mai important decât să aibă un salariu mare. Pentru majoritatea oamenilor, capacitatea de a face lucrurile în felul lor este un aspect important al procesului lor de creștere.

Când faci parte dintr-un mediu în care șeful tău îți spune în permanență ce să faci și cum să o faci, vei ajunge în cele din urmă într-un punct în care creierul tău va fi atât de inactiv, încât va muri. Drept urmare, nu vei putea să ajungi să fii performant și s-ar putea să ajungi să rămâi fără job.

Acesta este un paradox bine cunoscut – șeful tău nu vrea să-ți ofere libertatea de care ai nevoie pentru a-ți face treaba (una dintre cele mai frecvente nevoi de bază) deoarece consideră că metodele lui sunt cele mai bune metode și, în același timp, vrea ca tu să crești și să performezi. Îmi pare rău, însă nu este posibil.

4. Vrei ca șeful tău să investească în ceea ce este relevant pentru dezvoltarea carierei tale

Așa cum am menționat anterior, șeful tău se concentrează în principal pe a câștiga bani. Prin urmare, s-ar putea să îi pese mai puțin de cât de mult te dezvolți. Chiar dacă dezvoltarea ta este importantă pentru a câștiga mai mulți bani, șefului tău s-ar putea să nu îi pese, în cazul în care dezvoltarea ta necesită bani.

Ceea ce majoritatea șefilor nu înțeleg este următorul lucru: business = oameni.

Conceptul de business to business este o aberație, pur și simplu pentru că o afacere este condusă de oameni. Dar, deoarece acest lucru este greu de înțeles, un șef se va concentra întotdeauna pe modul de îmbunătățire a afacerii, nu pe oamenii care conduc afacerea.

5. Vrei ca șeful tău să te trateze așa cum se tratează pe el însuși

Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Nu vei vedea niciodată angajați care au birouri mari. Nu vei vedea niciodată angajații unei companii mâncând la aceeași masă cu un șef.

Un șef își vede angajații diferiți față de propria persoană și, prin urmare, consideră că aceștia ar trebui tratați diferit. Dar singura diferență se reduce la responsabilitățile pe care fiecare persoană le are într-o companie. În afară de asta, toată lumea este acolo pentru a-și face treaba și toată lumea ar trebui să urmeze aceeași viziune. Într-un fel, cei care fac parte din aceeași organizație sunt la fel și ar trebui tratați la fel.

Toate aceste nevoi de bază nu vor fi satisfăcute niciodată de un șef

Un șef nu-ți va prețui niciodată munca, deoarece nu îi pasă de munca ta. Îi pasă de rezultatul muncii tale.

Un șef nu îți va oferi niciodată un mediu sigur. Un mediu sigur este unul pe care de obicei nu îl pot manipula sau controla.

Un șef nu îți va oferi niciodată libertate, deoarece libertatea reprezintă o amenințare la adresa autorității pe care șeful o are. Dacă există o amenințare la adresa statutului șefului tău, acesta va face tot posibilul pentru a o elimina.

Un șef nu va investi niciodată în ceea ce este relevant pentru cariera ta. Pentru a face acest lucru, va trebui să știi cum să îți negociezi dezvoltarea și să o transformi într-un lucru pe care șeful tău îl înțelege ca fiind valoros pentru a câștiga mai mulți bani.

Un șef nu te va trata niciodată așa cum se tratează el însuși. La urma urmei, nu ești tu șeful. În cazul în care vrei să ai satisfăcute toate aceste 5 nevoi de bază la locul de muncă, atunci ar trebui să cauți pe cineva care să ți le poată oferi. Iar acesta este un lider.

Câte dintre aceste nevoi de bază sunt luate în considerare la locul tău de muncă? Ai simțit vreodată că vrei să schimbi locul de muncă pentru că cel puțin una din aceste nevoi de bază nu a fost satisfăcută?

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.