Published On: 05/10/20205.9 min read

Putem privi curajul și frica dintr-o perspectivă matematică. Indiferent cum folosim aceste două elemente, rezultatul va fi întotdeauna 100. Altfel spus, curaj + frică = 100. De aceea curajul nu este absența fricii. Funcționează când curajul este 30 și frica este 70, când curajul este 50 și frica este 50, sau când curajul este 67 și frica 33.

Acest lucru mă face să cred că atât curajul, cât și frica sunt prezente în același timp și împreună creează un fel de echilibru.

Dacă mă uit înapoi la experiențele pe care le-am trăit, nu cred că le-am privit vreodată așa. Când te afli în centrul situației, ceea ce simți nu este curaj, ci frică. Ăsta-i adevărul.

De exemplu, când am vorbit în fața oamenilor pentru prima dată, nu am simțit curaj. Am simțit frica pe care o aveam. Dar, în același timp, dacă mă uit la polul opus al fricii și la lucrurile care mi-au dat un sentiment pozitiv, ele au apărut după ce am știut de ce vreau să vorbesc în fața oamenilor și ce vreau să spun … cel puțin la început.

Apoi au apărut alte lucruri. Am început să acord mai multă atenție la ceea ce le spuneam celor din fața mea și la felul în care spuneam asta. Am început să acord mai multă atenție interacțiunii pe care o aveam cu ei. În cele din urmă, am ajuns la un punct în care înțeleg că, cu cât intensitatea fricii era mai mică, cu atât aveam mai multă libertate de a acorda atenție lucrurilor care contau.

Oricât curajul nu este absența fricii, cred că curajul înseamnă să ai libertatea de a lua decizii fără a te teme. Sau fără ca teama să te facă orb în ceea ce privește deciziile tale.

Dacă aruncăm o privire la abordarea matematică pe care am menționat-o la începutul acestui articol, nu cred că există o situație în care fie frica, fie curajul să fie 100, în timp ce cealaltă este 0.

După cum spune titlul, curajul nu este absența fricii sau invers. În schimb, cred că există situații în care frica este mai mare decât curajul sau curajul este mai mare decât frica. Dar nu va exista niciodată o extremă absolută.

Nu vei fi niciodată numai curajos și niciodată nu îți va fi doar frică. Chiar dacă, când te gândești la frică și situațiile conexe fricii, poți spune „Mi-era atât de teamă că nu puteam face nimic”.

De ce crezi că curajul nu este absența fricii?

Modul în care privim lucrurile afectează intensitatea fricii și curajului nostru. Din cauza asta, este foarte important să știm de ce facem ceea ce facem – când știm asta, ne ghidăm, într-un fel, perspectiva.

Să presupunem că ți-e frică să vorbești în fața oamenilor și că nu poți spune un cuvânt când ai peste 20 de persoane în față. Pur și simplu îngheți și sentimentul de frică este atât de puternic încât nu contează cât de mare este dorința de a vorbi în public.

În acel moment, dacă ai claritate cu privire la motivele pentru care vrei să vorbești în fața oamenilor, nu vei simți frica la fel de puternic și această claritate te va ajuta cel puțin să faci încă un pas înainte.

A avea claritate înseamnă:

  • Să știi DE CE vrei să vorbești în fața oamenilor;
  • Să știi CE vrei să le spui acelor oameni;
  • Să știi CUM vrei să o spui;
  • Să știi CÂND și UNDE vrei să vorbești în fața oamenilor.

Acestea sunt informații importante pe care trebuie să le cunoști și să le cunoști foarte bine. În caz contrar, toată acea teamă pe care o ai (care este pur emoțională) nu poate fi cu adevărat ghidată. Frica va fi întotdeauna prezentă și nu cred că va dispărea vreodată – de aceea curajul nu este absența fricii.

Dacă te uiți la neuroștiință și la studiile din spatele neuroștiinței, vei observa că creierul nostru are două componente: cea emoțională și cea rațională.

Când vine vorba de frică, aceasta este pur emoțională. De multe ori, temerile noastre sunt nejustificate, ceea ce înseamnă că le lipsește componenta rațională. Pentru a reduce intensitatea fricii, trebuie să învățăm să ghidăm emoția cu ceva care este rațional. Prin urmare, trebuie să folosim componenta rațională pentru a o ghida pe cea emoțională.

Antrenament regulat

Cred că vom avea întotdeauna momente în viața noastră în care ne vom teme mai mult decât vom fi curajoși. Toate acele momente ar trebui privite ca oportunități și să beneficiezi de ele, mai ales când intensitatea fricii nu este atât de mare.

La urma urmei, abilitatea de a-ți depăși temerile face parte dintr-un comportament, care face parte dintr-un obicei: obiceiul de a-ți înfrunta temerile.

Cred cu adevărat că exact acele momente în care frica pe care o simți nu este atât de puternică sunt momente în care ai ocazia să avansezi către fricile tale și să-ți creezi comportamentul de a face acest lucru, care va deveni un obicei mai târziu.

Acest obicei te va ajuta în momente precum:

  • Susținerea unei prezentări în fața șefului;
  • Cererea în căsătorie a persoanei iubite;
  • Purtarea unei discuții dificile cu un prieten.

Când vine vorba de situații incomode în care este prezent și sentimentul de frică (într-o doză mai mică sau mai mare), este foarte important să mergi spre temerea ta în loc să fugi de ea. Nu este ca și cum, după trei ani în care ți-a fost frică să îți exprimi gândurile în fața unei persoane care are o autoritate mai mare decât tine, încetezi brusc să te temi și ajungi să-i faci o prezentare de două ore șefului tău și el va fi uimit. Nu așa funcționează.

Prin urmare, este important să înaintezi cu pași mici și să încerci să faci față sentimentului de teamă în doze mici. În cele din urmă, vei întâlni situații în care intensitatea fricii va fi mai mare decât în orice alt moment anterior, dar vei putea să o ghidezi prin experiențele din trecut și cu ajutorul componentei raționale a creierului (cu toate informațiile pe care le-ai adunat acolo).

Așa ajungi să fii curajos.

Se va întâmpla în timp și este mai bine să faci pași mici în loc să te scufunzi într-o situație în care intensitatea fricii depășește limitele tale, să te blochezi și să decizi că este mai bine să renunți.

Doar amintește-ți: curajul nu este absența fricii.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.