Unii oameni au dificultăți în a spune NU, chiar dacă nu își doresc să facă lucrul care tocmai le-a fost solicitat. Dacă și tu ai astfel de dificultăți, este pentru că nu te-a învățat nimeni cum să spui NU.
În urmă cu câteva săptămâni, eram la un fel de petrecere care includea o lecție de dans de două ore. A început în jurul orei 8 PM și eram puțin cam obosit. După 30 de minute de dans, am decis că vreau să iau o pauză și în cele din urmă nu am mai continuat să dansez. Însă oamenii n-au fost de acord.
Încercau din greu să mă facă să dansez, începuseră să ridice vocea la mine și să-mi spună că ar trebui să dansez. Câteva fete chiar m-au invitat la dans și, atunci când am refuzat, întregul grup a insistat că gestul meu nu a fost politicos.
În ziua următoare am realizat două lucruri:
- Oamenii vor vrea întotdeauna ca tu să faci ceva, chiar dacă tu nu vrei, pur și simplu pentru că ei cred că tu ar trebui să-l faci;
- Ideea de a spune NU are două fețe: cea în care vrei să spui NU altei persoane și cea în care trebuie să accepți când cineva îți spune NU. Cumva, sunt legate.
Le voi lua pe rând și le voi discuta câte puțin – voi încerca să te ajut să înțelegi ce se întâmplă și de ce cuvântul NU are atât de multă putere.
Oamenii vor vrea întotdeauna ca tu să faci ceva
Primul lucru care-mi vine în minte este abilitatea fantastică de a oferi un sfat când tu, cel care oferi sfatul, nu ești capabil să-l pui în practică.
Probabil că ai avut în viața ta oameni care ți-au recomandat să faci ceva și ei nu erau capabili să implementeze acel sfat în viața lor, chiar dacă părea să fie un sfat grozav pentru ei înșiși.
Îmi amintesc că în urmă cu câțiva ani încercam să slăbesc și primeam tot felul de sfaturi de la oameni care nu reușeau nici măcar să alerge 1 km.
Având în vedere toate aceste lucruri, de ce marea majoritate a oamenilor par să fie cunoscători atunci când vine vorba de a oferi un sfat, însă atunci când trebuie pus în practică respectivul sfat, doar puțini știu ce au de făcut?
În timp ce există foarte multe motive și studii care ne pot arăta de ce suntem mai înclinați spre a oferi sfaturi în loc să punem respectivele sfaturi în practică, consider că este mai important să ne adresăm această întrebare.
Așadar, de ce simți că poți să oferi sfaturi cuiva însă nu poți să pui respectivul sfat în practică? Ești conștient că faci asta?
Unul din motive ar fi faptul că a oferi un sfat nu necesită niciun efort fizic. Prin urmare, este mai ușor.
Un alt motiv ar fi că atunci când vine vorba de propria viață, suntem prea atașați de ea și când o privim cu atenție, o vedem cu o complexitate mai mare decât este în realitate. Aceste lucruri fac dificilă generarea unei soluții practice.
Oricare ar fi motivul, dacă îți este ușor să oferi sfaturi celorlalți oameni și îți este dificil să implementezi sfaturile respective în propria viață, atunci trăiești o iluzie.
Această iluzie este rezultatul a două lucruri:
- Tu crezi că îi ajuți pe ceilalți. Asta-i o iluzie. Pentru a putea oferi sfaturi adecvate, întâi trebuie să înțelegi cu adevărat prin ce trece persoana cealaltă. În majoritatea timpului, oferim sfaturi fără să înțelegem mai mult decât ce vedem.
- Al doilea. Îți pierzi timpul și energia. Dacă nu ajuți cu adevărat, înseamnă că ar trebui să găsești alte lucruri pe care să le faci cu timpul și energia ta. În ultimii ani, am început să mă concentrez mai mult pe problemele mele pentru simplul fapt că m-am oprit din a-i ajuta pe ceilalți. Și prin faptul că m-am concentrat mai mult pe problemele mele, după un timp am fost capabil să-i ajut pe ceilalți mai bine pentru că eram mult mai experimentat cu rezolvarea problemelor.
Mi se pare trist felul în care oamenii încearcă să-i ajute pe alți oameni însă nu sunt capabili să se ajute pe ei înșiși.
IMPORTANT DE REȚINUT
Înțelege că în marea majoritate a timpului nu ajuți, ci doar oferi sfaturi menite să ajute. Marea majoritate a sfaturilor nu sunt de ajutor pentru că nu sunt conectate la realitatea persoanei pe care încerci să o ajuți. Dacă nu înțelegi cu adevărat persoana pe care încerci să o ajuți, atunci nu ajuți.
Unii oameni se urăsc atât de mult încât, atunci când vine vorba să se ajute pe ei înșiși, ar prefera să nu facă nimic. Însă când vine vorba de a-i ajuta pe ceilalți, s-ar implica fantastic de mult pentru că nu există nimic ce poate fi urât.
Însă este o capcană pentru că, pentru a putea ajuta pe cineva, trebuie să cunoști cu adevărat acea persoană. Altfel, cum ai de gând să ajuți? Și este o capcană periculoasă pentru că ceilalți s-ar putea să nu fie dispuși să te lase în viețile lor. Așadar, ajungi într-un loc în care încerci constant să ajuți însă nu reușești cu adevărat să ajuți.
Dacă ne întoarcem la punctul din care am plecat, putem spune că oamenii sunt mai înclinați spre a-ți spune ce ai de făcut deoarece nu se simt confotabil să-și spună lor înșiși ce au de făcut.
Pentru a privi acest lucru dintr-o altă perspectivă, citește următorul paragraf ca și cum ai vorbi despre tine și te-ai descrie.
Pot spune că mă cunosc foarte bine și îmi cunosc problemele mai bine decât oricine altcineva. Mai mult decât atât, am încercat (fără prea mult succes) să-mi rezolv problemele și poate m-am săturat să încerc. Prin urmare, toate experiențele mele anterioare legate de mine, în care am încercat să-mi rezolv problemele, creează acest moment prezent în care sunt mai confortabil să îi ajut pe alții decât să mă ajut pe mine.
Dar asta-i o iluzie, pentru că alții poate că nu vor ajutorul tău sau poate că viața lor are chiar mai multe probleme decât ai tu. Și cu cât au mai multe probleme, cu atât le va fi mai greu să se deschidă cuiva și să se lase ajutați.
Cum să spui NU și să accepți NU
Cred că a spune NU are foarte mare legătură cu claritatea pe care o ai.
Dacă știi de ce spui NU, atunci chiar nu mai contează de ce vor vrea ceilalți ca tu să faci ceva.
Însă a știi de ce spui NU necesită foarte mult efort care nu are nimic de-a face cu momentul prezent. De exemplu, dacă îți cer să-mi împrumuți 10.000 LEI, abilitatea ta de a spune NU nu are nimic comun cu momentul în care îți cer împrumutul. În schimb, are legătură cu cât de bine te cunoști, cât de bine îți cunoști bugetul (dacă îți permiți sau nu să împrumuți bani altei persoane), și cât de conștient ești de relația pe care o ai cu mine. Până la urmă, nu vei împrumuta pur și simplu bani unui străin sau cuiva în care nu ai încredere.
Așadar, a învăța cum să spui NU are foarte mult în comun cu claritatea pe care o ai asupra întregii tale vieți. Iar acea claritate te va ajuta să înțelegi cum să spui NU și să decizi că un NU este un NU, nu un POATE.
Pe de altă parte, a accepta NU are foarte puțin sau nimic în comun cu claritatea, ci mai degrabă este conectat la detașare.
Când cineva îți spune NU și tu nu-l poți accepta, înseamnă că într-un fel ești atașat la acel lucru specific pe care îl soliciți. Cu cât îl urmărești mai mult, cu atât îți va fi mai greu să te detașezi și, în cele din urmă, să accepți NU.
Desigur, sunt situații în care a urmări ceva poate fi bun. Însă la fel de mult, poate fi dăunător. Iar aici apare în ecuație ceva și mai important: abilitatea de a analiza cât de mult urmărești lucrul pe care ți-l dorești și să decizi când să te detașezi.
Dacă te detașezi prea repede și de obicei renunți după ce încerci o singură dată, atunci s-ar putea să pierzi câteva oportunități deoarece uneori trebuie să încerci mai mult de o dată pentru a avea rezultatele pe care ți le dorești. Dacă investești prea mult efort și de obicei urmărești lucrul pe care ți-l dorești până când îl ai, atunci s-ar putea să pierzi câteva oportunități pentru că acorzi atenție doar lucrului pe care îl urmărești și ignori orice altceva ar putea apărea.
Oamenii îți vor spune întotdeauna ce ar trebui să faci
Având în vedere toate aceste lucruri, oamenii vor avea întotdeauna motivele pentru care tu ar trebui să faci sau să nu faci ceva. Iar asta nu poți controla. În schimb, poți controla felul în care vezi lucrurile, claritatea pe care o ai asupra întregii tale vieți, și cât de bine poți echilibra cele două elemente importante: dorința de a avea ceva și detașarea.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.