Detașarea de sine nu înseamnă a ignora ceea ce se întâmplă în jurul tău, ci a decide ce să înțelegi din ce întâmplă în jurul tău pentru a putea învăța cum să fii o persoană mai bună.
Imaginează-ți că tocmai ai primit vești proaste. Câteva vești cu adevărat proaste. Poate că cel mai bun prieten al tău tocmai a murit. Sau soția ta a pierdut viitorul copil într-un accident de mașină.
În astfel de momente, cel mai probabil vei reacționa cu furie și vei ajunge deprimat. Și chiar acolo, în mijlocul momentului, tot ce știi este mânie și furie. Și cu cât te simți mai supărat, cu atât vei putea să raționalizezi mai puțin ceea ce se întâmplă.
Am ajuns la acel moment din viața mea în care are sens să mă detașez de tot pentru a mă asigura că emoțiile pe care le simt nu sunt prea intense. Și fac asta pentru că vreau să pot înțelege corect sentimentele și emoțiile de care am parte.
Pentru atât de mult timp m-am luptat să-mi înțeleg emoțiile și să mă înțeleg pe mine.
Pentru atât de mult timp am fost impulsiv și am acționat într-un mod care se afla la polul opus al comunicării decente.
Dar, în ultimele luni, am început să experimentez detașarea de sine și trebuie să spun că a funcționat destul de bine. Are mult de-a face cu modul în care privesc ceea ce se întâmplă în jurul meu și cu relația dintre mine și tot ceea ce mă înconjoară.
Prin urmare, aș dori să îți împărtășesc câteva lucruri pe care le-am făcut și rezultatele pe care le-am obținut în ultimele luni.
1. Prin detașarea de sine m-am oprit din urmărirea oamenilor și a lucrurilor
Obișnuiam să depun foarte mult efort când era vorba de lucrurile pe care mi le doream.
Dacă îmi plăcea cu adevărat de cineva, insistam să petrecem cât mai mult timp împreună. Dacă voiam să încep un proiect cu cineva, insistam să îl începem. Și chiar nu a contat dacă toate șansele erau împotriva mea – am continuat să o fac.
Îmi amintesc că odată am vrut să implic un prieten în ceva și prima sarcină pe care a trebuit să o facă prietenul meu a fost să-mi trimită o descriere a lui și a abilităților sale. Mai mult de o lună am insistat și el nu mi-a trimis niciodată aceste informații, chiar dacă a vrut să facă parte din proiect.
În același timp, îmi amintesc că am vrut să cumpăr ceva atât de mult încât, după ce am ajuns în sfârșit să-l am, mi-am pierdut interesul aproape instantaneu.
Urmărirea oamenilor sau a lucrurilor este foarte nocivă pentru sănătatea ta mintală. În timp ce faci asta, o mare parte din energia ta mintală este investită în acea direcție.
Dar acum nu prea mai fac asta. Și se simte bine.
Dacă vreau să petrec timp cu cineva, îl întreb o dată sau de două ori și dacă nu suntem pe aceeași lungime de undă, merg mai departe. Da, sună atât de simplu, dar înainte mi se părea foarte greu. Emoțiile pe care le simțeam erau atât de puternice încât nu eram în stare să renunț la ele.
Și, ca rezultat, am început să cunosc oameni noi și nici măcar nu trebuie să depun prea mult efort.
2. Fac întotdeauna un pas înapoi, indiferent ce s-ar întâmpla
Ori de câte ori se întâmplă ceva, îmi amintesc întotdeauna să fac un pas înapoi. Și este atât de dificil!
Imaginează-ți că ești îndrăgostit de cineva și că te surprinde cu ceva cu adevărat frumos. Chiar acolo, în acel moment, trebuie să îți oprești emoția și să faci un pas înapoi.
Dar, în același timp, trebuie totuși să acționezi entuziasmat pentru că nu vrei să îi faci pe ceilalți să creadă că nu le apreciezi efortul.
A face acest lucru te va ajuta să înțelegi ce simți și de ce te simți astfel. Și, deși nu este atât de util pentru sentimentele pozitive, are rezultate uimitoare atunci când ai sentimente negative.
Pentru a face acest lucru și mai ușor de înțeles, să presupunem că vrei să te antrenezi pentru un maraton. Dacă te antrenezi numai când este vreme minunată, riști să nu termini maratonul sau chiar să te rănești în timpul competiției, dacă vremea va fi foarte rea.
Revenind, este important să faci un pas înapoi ori de câte ori simți ceva, astfel încât să poți înțelege ce se întâmplă.
În acest fel, în viitor, când vei experimenta situații neplăcute, le vei înfrunta adecvat, fără mânie și depresii.
3. Învăț cum să fiu o persoană mai bună atunci când mă opresc din a judeca oamenii
Viața este grea pentru noi toți. Dar nu o vedem așa.
Credem că suntem speciali și, de asemenea, credem că, în comparație cu restul oamenilor, viața noastră este cea mai grea.
Ei bine, dacă compari cât de grea este viața ta cu cât de grea este viața altora, te judeci atât pe tine, cât și pe ceilalți. Deci, te rog, oprește-te.
În schimb, ori de câte ori începi să judeci alte persoane, fă un pas înapoi și dă-ți seama că ceea ce gândești cu privire la situația lor poate fi doar în capul tău. Da, este posibil să nu îți placă ceea ce se întâmplă și îți poate strica ziua, proiectul sau orice altceva. Dar, în general, ceilalți nu se trezesc în fiecare zi încercând să distrugă zilele altora.
Ori de câte ori simt că vreau să judec pe cineva, mă opresc și mă forțez să mă gândesc la alte lucruri care pot fi adevărate în acea situație. Chiar dacă nu sunt, mă face să realizez că primul lucru care mi-a venit în minte în legătură cu situația acelei persoane ar putea fi diferit și nu știu cu adevărat ce se întâmplă.
Prin urmare, dacă nu știu sigur ce se întâmplă, ce îmi dă dreptul să fac o declarație despre alte persoane?
Când vei înceta să judeci oamenii, vei putea în sfârșit să îți dai seama câtă energie îți rămâne pentru a face alte lucruri. Va fi cu adevărat o ușurare masivă.
4. Mă concentrez mai mult pe ceea ce îmi doresc în viața mea
Cu cât acorzi mai puțin timp altora, cu atât ai mai mult timp pentru tine.
Având în vedere că toate lucrurile legate de detașarea de sine îți vor oferi mai mult timp și energie, vei ajunge să te concentrezi mai mult pe tine.
Prin urmare, am început să mănânc mai sănătos și să fiu mai activ. De asemenea, am început să aflu mai multe despre investiții financiare, psihologie și marketing. Și în acest Crăciun vreau să-mi cumpăr un pian.
5. Am încetat să-mi mai pese de fiecare mic detaliu
Cu cât ajungi să lucrezi mai mult cu oamenii, cu atât îți vei da seama că oamenii sunt diferiți și fiecare face lucrurile diferit.
Și cu cât lucrezi mai mult cu lucruri care se fac într-o manieră unică, cu atât îți va păsa mai puțin de detaliile mici din proces și îți va păsa mai mult de rezultatul final.
Aceasta este situația în care mă aflu acum.
Și mai mult, mă face să mă concentrez asupra lucrurilor importante și m-a ajutat să prioritizez lucrurile din viața mea. Pe scurt, neacordând atâta atenție fiecărui mic detaliu, am ajuns să am mai multă claritate asupra a ceea ce vreau în viață.
Cum să fii o persoană mai bună cu matematică simplă: 1 + 1 = 5
În concluzie, voi spune acest lucru: există oameni care au niște convingeri puternice asupra unor lucruri care nu au niciun sens.
Când vei ajunge în acel moment în care ești de acord cu ei, astfel încât aceștia să se oprească din vorbit, fără a investi niciun fel de efort, vei putea să te detașezi de toate lucrurile care nu sunt importante pentru tine.
Și atunci vei fi liber. Emoțional, spiritual, și fizic.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.