Published On: 14/06/20203.8 min read

Viața-i durere și suferință și nu alegem când urmează să ne doară – doar ne bucurăm de iluzia controlului.

Oamenii au dorit întotdeauna să dețină controlul asupra vieții lor. De aceea, majoritatea dintre noi aleargă după sume mari de bani – credem că a câștiga tone de bani ne va oferi controlul asupra fericirii noastre.

Deși acest lucru poate fi cumva adevărat, fericirea oferită de bani va dispărea când cineva apropiat va muri. Da, această situație este un pic extremă și ceea ce încerc să spun este următorul lucru: încercarea de a controla ceva (în cazul anterior: fericirea) este o iluzie, deoarece nu poți avea întotdeauna acel ceva (fericirea).

Da, îți poți construi o viață în care să fii fericit de cele mai multe ori, dar cu cât încerci mai mult să forțezi fericirea, cu atât te doare mai mult și te vei pedepsi când nu se va întâmpla.

Iluzia controlului nu este altceva decât durere

Văd asta peste tot și îți voi da două exemple.

1. Comunicare și relații

O mulțime de oameni doar aud ceea ce încearcă să spună alții. Nici măcar nu se deranjează să asculte. Și fac asta pentru că au câteva idei pe care vor să le exprime atât de mult încât nu își pot permite să piardă controlul asupra ideilor lor.

Pentru o vreme, se simt minunat. Se simt cu adevărat puternici pentru că au reușit să-și exprime gândurile și nimic nu i-a oprit, nici măcar ceea ce încerca să spună persoana din fața lor.

Deși ai putea crede că acest lucru este bun pentru că ți-ai exprimat gândurile, este de fapt rău.

Vezi tu, când încerci atât de mult să controlezi ceva atât de simplu precum exprimarea gândurilor, ajungi să nu îi mai asculți pe ceilalți. Toată energia ta va fi alocată subiectului în jurul căruia sunt orientate gândurile tale. Și cu cât vrei mai mult să îți exprimi gândurile cu voce tare, cu atât îi vei asculta mai puțin pe ceilalți.

2. Succes și eșec

Știi acel moment în care încerci să înveți ceva și nu-ți merge din prima așa cum vrei?

Ce zici de acel moment în care încerci să înveți ceva și eșuezi în primele 5 sau 10 încercări?

Este dureros, nu?

Doar că încerci să ascunzi durerea. Însă se va întoarce la tine, într-o altă formă de frustrare:

  • „Am încercat să învăț marketing, dar după două săptămâni de învățare m-am oprit pentru că simțeam că nu învăț nimic.”
  • „Am încercat să pictez un peisaj, dar după ce am pierdut 5 ore de muncă și am irosit 8 hârtii, m-am oprit pentru că am crezut că nu merită.”
  • „Am încercat să scriu o carte, dar de fiecare dată când încep să scriu simt că nu am nimic de spus.”

Aș putea continua exemplele, dar cred că îmi înțelegi ideea.

Ideea este că ai putea încerca să îți ascunzi durerea, dar aceasta nu va dispărea niciodată. Dacă vrei să înveți marketing și renunți după două săptămâni, luni sau orice altă perioadă, vei simți o durere diferită și aceasta este durerea de a fi un ratat.

Nu alegi când doare – asta-i iluzia controlului

Ori de câte ori încerci să faci durerea să dispară, nu faci altceva decât să privești acolo unde nu e durere. Dar ai acces la locuri limitate unde poți privi și, în cele din urmă, va trebui să te confrunți cu fricile din trecut.

Deși ignorarea fricilor este rea, înfruntarea fricilor poate fi la fel de rea.

Nu îți recomand să te confrunți cu propriile frici, cel puțin nu fără ajutor profesional. Poate fi prea greu și, să te confrunți cu propriile frici, poate pune prea multă presiune emoțională pe umerii tăi dacă nu știi cum să o faci. Dacă vrei să îți confrunți fricile, te rog să apelezi la ajutorul unui terapeut.

În schimb, încearcă să-ți recunoști și înțelegi fricile.

Devino conștient de prezența lor în viața ta și asigură-te că ești conștient de ele și că le înțelegi. Nu trebuie să iei nicio măsură pentru început. Pur și simplu nu fugi de ele.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.