Published On: 07/06/20208.9 min read

Când parcurgem un proces de învățare, astfel încât să putem înțelege cum să devenim o persoană mai bună, există câțiva factori importanți care trebuie luați în considerare. Sunt întotdeauna prezenți și sunt următorii:

 1. Cât de mult știm despre un subiect anume
 2. Ce resurse avem disponibile și cât de relevante și valoroase sunt acestea
 3. Îndrumările pe care le primim și experiența persoanei care ne îndrumă

Toți acești factori pot lipsi, dar cu cât ne lipsește mai mult din fiecare, cu atât vom realiza mai puțin după ce vom termina un proces de învățare.

Îi voi lua unul câte unul și apoi, în cele din urmă, voi vorbi despre modul în care îți poți da seama că începi să devii blocat într-un proces de învățare și cum poți avansa de la un proces de învățare la altul.

1. Cât de mult știm despre un subiect anume

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îți dai o notă de la 1 la 10.

Dacă îți acorzi o notă între 1 și 5, înseamnă că ești un student începător și trebuie să începi cu informațiile pentru începători.

Dacă îți acorzi o notă între 5 și 8, înseamnă că ești un student intermediar și trebuie să începi cu informațiile intermediare.

Dacă îți acorzi o notă între 8 și 10, înseamnă că ești un student avansat și trebuie să începi cu informațiile avansate.

Înainte de a merge mai departe, sunt câteva lucruri pe care vreau să le menționez aici.

A. Înainte de toate, ar trebui să te consideri student

Am menționat cuvântul student și ar trebui să te consideri unul. Dacă te vezi ca un student, cresc șansele să îți placă să înveți și să te concentrezi asupra a ceea ce trebuie să înveți. Este vorba despre asocierea dintre tine, ca persoană, și cuvântul student, și despre comportamentele și mentalitatea din spatele acestui cuvânt.

B. Dacă ți-ai acordat o notă între 5 sau 8, înseamnă că te găsești avansând la următoarea categorie

Între notele 5 și 8 se găsesc două categorii de studenți. Dacă crezi că ăsta-i nivelul cunoștințelor tale actuale, înseamnă că trebuie totuși să parcurgi câteva lucruri pentru începători pentru a ajunge la cel intermediar sau câteva lucruri intermediare pentru a ajunge la cel avansat.

După ce decizi cât de mult știi despre subiect, este timpul să cauți resurse.

2. Ce resurse avem disponibile și cât de relevante și valoroase sunt acestea

Când vine vorba de învățare, resursele pe care le folosești pentru a învăța ceva sunt vitale.

Dacă începi să lucrezi cu resursele nepotrivite, acestea te pot duce pe o cale greșită sau chiar îți pot furniza informații incorecte.

De aceea, atunci când te decizi asupra unei resurse specifice pe care vrei s-o folosești pentru a învăța mai multe, este ideal să parcurgi pașii următori:

A. Fă o listă de articole, cursuri, și cărți

Să presupunem că vrei să înveți să desenezi.

Înainte de a începe procesul de învățare, asigură-te că aduni articole, cursuri, și cărți despre cum să devii un desenator mai bun. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

Apoi, ar trebui să structurezi resursele.

Doar cu o căutare simplă pe Google, pot găsi 8 tipuri diferite de desene:

 • Line drawing
 • Doodling
 • Cartoon
 • Pointillism
 • Photorealism
 • Architectural
 • Anamorphic
 • Fashion

Apoi, ar trebui să îți structurezi resursele pentru aceste categorii și, mai important, să alegi o categorie.

Nu încerca să înveți din fiecare. Alege o categorie și asigură-te că rămâi cu ea cel puțin câteva săptămâni până la câteva luni.

B. Creează o listă de experți

Poate că abia începi sau că ești intermediar.

Sincer vorbind, nu văd un expert găsind valoare în această parte a articolului pur și simplu pentru că atunci când ești expert, probabil că îți cunoști procesul de învățare destul de bine.

După ce ai o listă de 5 până la 10 experți, trimite-le un e-mail cu resursele pe care le ai pentru o anumită categorie, spune-le unde ești (nivelul cunoștințelor tale) și întreabă-i ce părere au despre resursele tale.

C. Concluzionează și ia o decizie

Vei primi răspunsuri diferite de la diferiți experți.

Va trebui să ai răbdare și să nu te grăbești să alegi o resursă după ce un singur expert îți va răspunde la e-mail. Cu cât primești mai multe răspunsuri, cu atât vei putea alege mai bine resursa de învățare, astfel încât procesul de învățare să fie valoros.

De exemplu, dacă 4 experți din 10 îți recomandă un anumit curs de line drawing, atunci înseamnă că poate merită să arunci o privire la cursul respectiv. Dar dacă 8 din 10 vă recomandă un canal YouTube, atunci cu siguranță va trebui să parcurgi majoritatea videoclipurilor din acel canal.

3. Îndrumările pe care le primim și experiența persoanei care ne îndrumă

Este foarte important să găsești pe cineva (un mentor) care să te poată ghida în procesul de învățare.

Un mentor te poate ajuta să eviți greșelile și îți poate oferi informații despre cum să atingi mai repede obiectivul pe care ți l-ai stabilit, cu privire la lucrurile pe care vrei să le înveți.

Dar găsirea unui mentor nu este ușoară și poate dura câteva luni sau chiar ani pentru a găsi unul.

Având în vedere că la un pas anterior trebuia să contactezi experți, este posibil ca unul dintre acești experți să devină mentorul tău.

Cu toate acestea, cum îți alegi mentorul?

În cazul meu, mă uit la două lucruri: experiență și valori.

A. Experiența este importantă atunci când înveți cum să devii o persoană mai bună

Pentru mine, experiența este cu adevărat importantă. La urma urmei, dacă decid să fiu ghidat de cineva, aș vrea ca acea persoană să aibă o experiență zdravănă în domeniul pe care încerc să învăț mai multe.

B. Valorile sunt și mai importante

Nu este suficient doar să ai o experiență zdravănă. De exemplu, dacă mentorul apreciază un stil de viață pozitiv și libertatea în muncă (ceea ce apreciez și eu) înseamnă că îmi va fi mai ușor să învăț lucruri de la acel mentor.

Atunci când devii blocat și vrei să avansezi la următorul proces de învățare

Pe măsură ce învățăm lucruri, ajungem în acel moment în care simțim că nu învățăm atât de mult pe cât ne așteptăm. Sau lucrurile pe care le învățăm devin mai dificil de înțeles.

Dacă te afli în această situație, următorul lucru îți va fi util.

Imaginează-ți o scală de la 1 la 100, cu unități de învățare de 10, la fel ca cea din imaginea de mai jos.

Pentru a avea sens, voi lua ca exemplu procesul de învățare din spatele învățării unei noi limbi.

Să presupunem că limba ta maternă este orice altceva decât engleza și că vrei să înveți engleza.

Această scală de învățare, de la 1 la 100, este destinată învățării limbii engleze cu Duolingo.

Când înveți o limbă cu Duolingo, înveți gramatica și asta este practic. Dacă ai încercat vreodată să înveți o limbă cu Duolingo și apoi ai încercat să vorbești engleza cu cineva, probabil că te-ai simțit inconfortabil, deoarece nu ai vorbit de fapt cu nimeni în timp ce învățai limba engleză cu Duolingo.

Aceasta înseamnă că, cu cât vei ajunge mai aproape de 100 pe scara de învățare de mai sus, cu atât vei simți mai puțin că înveți limba engleză. Dar, în același timp, nu te poți simți confortabil vorbind engleza, deoarece Duolingo nu te ajută în acest sens.

Să presupunem că ajungem la ultima unitate de învățare de 10 și acolo simțim că nu mai putem avansa folosind Duolingo. Acolo avem acel sentiment de „a fi blocat”.

Iată o altă scală de învățare de 100.

Avem o nouă scală de învățare pentru învățarea limbii engleze prin vorbire. Și această scală de învățare include întreaga scală de învățare Duolingo. Nu poți vorbi engleza dacă nu îi cunoști gramatica.

În același timp, nu trebuie să cunoști perfect gramatica limbii engleze pentru a vorbi limba, nu?

De aceea, cred că la scara anterioară ar trebui să te oprești după 7 sau 8 unități de învățare.

După cum poți vedea, pe noua scală de învățare, Duolingo reprezintă doar 2 unități de învățare din 10.

În cazul în care dorești să înveți rapid o altă limbă și nu te simți confortabil vorbind cu alții, dar ai ajuns la acest punct în care trebuie să vorbești pentru a te îmbunătăți, următorul sfat îți va fi de ajutor.

Ascultă podcast-uri, melodii sau orice altceva în limba respectivă. Asigură-te că cei care o vorbesc sunt nativi. Sfatul este să faci pauze regulate și să repeți cu voce tare ceea ce auzi. Nu încerca să o faci pentru mai mult de 3 până la 5 cuvinte la rând – nu trebuie să fie o propoziție completă.

Dar asta nu este tot.

Iată o altă scală de învățare de 100.

Abia se mai observă Duolingo, nu?

Al treilea pas pentru îmbunătățirea limbii engleze poate fi scrierea limbii. Te va ajuta să înțelegi mai bine limba și îți va oferi claritate asupra cuvintelor pe care le folosești în general.

Ceea ce încerc să spun cu aceste scale de învățare este următorul lucru: nu încerca să devii cel mai bun la ceva, deoarece acel lucru poate face întotdeauna parte din altceva mai mare.

În schimb, încearcă să ajungi la punctul în care ceea ce încerci să înveți te poate ajuta să treci la faza următoare.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.