Există două tipuri de sclavi în această lume. Cu siguranță o lume a sclaviei, dar e decizia ta să alegi ce fel de sclav vrei să fii.
„Sunt obosit!”
„M-am săturat să fiu la locul de muncă 8-10 ore în fiecare zi și să fac ceva ce urăsc. M-am săturat să fiu înconjurat de oameni neprofesioniști și nepregătiți, care par a fi întotdeauna neglijenți.”
Andrei și-a închis telefonul și a încercat să doarmă.
Scurta conversație pe care a avut-o cu managerul l-a făcut să se gândească la cât de bine ar fi dacă lucrurile ar fi fost diferite. Despre cât de mult și-ar fi dorit să poată face altceva, orice altceva, astfel încât să nu mai simtă că este întotdeauna blocat în aceeași situație.
Andrei a lucrat mai bine de 7 ani în domeniul financiar după ce a investit 5 ani și 7000 de euro în studiile sale. A fost unul dintre cei mai buni din departamentul companiei la care a lucrat – FNCES International, o companie cu peste 27.000 de angajați în întreaga lume.
Cu cât lucra mai mult, cu atât mai mult își dădea seama că ceea ce făcea ar fi trebuit să fie înlocuit și i-ar fi plăcut să călătorească și să experimenteze mai mult. Având în vedere că lucra 8-10 ore pe zi și trebuia să fie mereu la birou, libertatea lui de a încerca lucruri noi era foarte limitată.
De fiecare dată când a încercat să vorbească cu cineva despre asta, oamenii cu care vorbea credeau că este nebun și că nu trebuie să-și schimbe locul de muncă, deoarece era foarte bine plătit. Alții rezonau cu el, dar nu știau cum să-l ajute, pentru că mulți dintre ei erau blocați în aceeași situație.
Nu era săptămână în care Andrei nu s-a îndoit de convingerile sale.
- „Trebuie să fiu prezent în același loc, în fiecare zi, pentru a-mi putea face treaba?”
- ”Este ăsta singurul mod în care pot contribui la creșterea și dezvoltarea unei companii?”
- „Voi găsi vreodată un mediu de lucru care să-mi ofere mai multă libertate?”
Și întrebările nu au încetat să apară.
Andrei părea atât de frustrat de locul de muncă și de incapacitatea de a face alte lucruri, încât a crezut serios că ar trebui să schimbe ceva.
Și-a amintit că, cu mulți ani în urmă, avea un prieten care părea să facă totul bine de unul singur și să neglijeze regulile societății. Era genul de om pe care mulți îl invidiau sau îl urau pentru că avea curajul să fie diferit.
Chiar dacă era aproape miezul nopții, Andrei și-a sunat prietenul și a fost surprins să înțeleagă că lucrurile se pot schimba destul de ușor atâta timp cât știi ce vrei să faci și ești dispus să urmezi ceea ce vrei.
De îndată ce a închis telefonul, Andrei a scris ceva pe o foaie de hârtie și a adormit.
S-a trezit a doua zi dimineață și și-a amintit că avea un proiect important la muncă, proiect pe care nu-l putea ignora. Și era atât de important încât, în următoarele două săptămâni, uitase de orice altceva. Încă simțea că locul în care lucra nu era locul în care trebuia să fie și avea un sentiment de neliniște.
Lucra mereu cu același tip de oameni nepregătiți și simțea că în departamentul său nu erau destui oameni gata să pună în practică ideile complexe pe care le avea.
În următoarele două săptămâni, până când a finalizat (mai mult singur) proiectul la care lucra, Andrei s-a trezit în fiecare dimineață la 5:30 și a plecat de acasă la 6:30 pentru a ajunge la birou la 7:00 (sau chiar mai devreme). A lucrat aproape non-stop, până noaptea târziu, și a venit acasă după ora 22:00, când adormea aproape instantaneu.
În ziua în care proiectul a fost trimis clientului, Andrei a fost plăcut surprins să observe că ceasul era aproape 18:00, așa că a plecat acasă și s-a gândit la ce ar putea face cu orele rămase. Dar era atât de obosit încât a cumpărat o bere și a început să se gândească la un film pe care îl putea vedea.
Era joi seară și când a ajuns acasă, la 19:10, a observat haosul care era prezent în apartament. Nu fusese curat de două săptămâni și lui Andrei nu-i venea să creadă în ce haos reușise să doarmă în tot acest timp.
A renunțat la ideea de a viziona un film și a început să curețe apartamentul. A început cu bucătăria și chiuveta plină de vase. Apoi a intrat în sufragerie și a încercat să-și dea seama care dintre hainele aruncate pe canapea mai pot fi purtate și care nu. Dar și-a dat seama că nu-și mai amintește de cât timp au fost hainele așa – prin urmare le-a băgat pe toate în mașina de spălat.
A venit în dormitor să facă curățenie, dar când a văzut că este aproape ora 23:00, s-a gândit că trebuie să doarmă. A stat câteva secunde la birou pentru a-și odihni corpul și mintea, și a început să se gândească din nou la viața pe care o trăia și cu care era nemulțumit.
A crezut că trebuie să schimbe ceva, așa că a luat rapid prima hârtie pe care a găsit-o pentru a scrie cel puțin trei lucruri pe care trebuia să le schimbe începând de mâine. Dar nu a putut scrie nimic și a observat mesajul pe care îl scrisese în urmă cu două săptămâni, când vorbise cu prietenul său la telefon:
„Există două tipuri de sclavi în această lume. Cu siguranță o lume a sclaviei, dar e decizia ta să alegi ce fel de sclav vrei să fii.”
Cele două tipuri de oameni într-o lume a sclaviei: liberi și limitați
Sclavi limitați:
- Lucrează 8 ore în fiecare zi, în general de la 9 la 5;
- Primesc un salariu mic cu care sunt adesea mulțumiți;
- Doar muncesc și nu fac nimic mai mult – mulți dintre ei nu au interese sau pasiuni în afara locului de muncă;
- Sunt confortabili și nu doresc să evolueze, fiind mulțumiți de informațiile care ajung către ei, din întâmplare.
Sclavi liberi:
- Lucrează când vor, urmând lucruri specifice pe care trebuie să le facă;
- Nu trebuie să li se spună ce au de făcut pentru că au întotdeauna un spirit de inițiativă;
- Sunt mereu interesați să experimenteze lucruri noi care nu sunt neapărat legate de locul de muncă;
- Sunt mereu dornici să evolueze și să caute modalități de a lucra inteligent, astfel încât procesele de lucru să fie mai eficiente.
Diferențele sunt vizibile cu ochiul liber, atât în cele două liste, cât și în persoanele cu care ai putea lucra. Cel mai probabil, citind cele două liste, te pui, mai mult sau mai puțin, în una dintre ele.
Având în vedere că lucrurile sunt în mare parte așa și că este o lume a sclaviei, cum treci de la a fi un sclav limitat la a fi un sclav liber?
Există trei direcții care pot fi luate în considerare:
- Când ești sclav limitat și vrei să faci tranziția către sclav liber;
- Când ești sclav liber, dar lucrezi într-un mediu care te limitează;
- Când nu ai ales încă o direcție.
Cum se face tranziția de la a fi limitat la a fi liber într-o lume a sclaviei?
De cele mai multe ori nu există nicio cale. În această lume a sclaviei, a fi sclav liber înseamnă a avea un set de abilități pe care, de cele mai multe ori, nimeni nu te ajută să ți le dezvolți.
Trebuie să știi cum să te concentrezi și să înaintezi spre ce îți propui să faci. Trebuie să fii pragmatic și să știi să-ți folosești timpul. Trebuie să vrei să înveți lucruri noi pentru că ești creativ, nu pentru că riști să fii concediat dacă nu o faci.
Toate aceste lucruri sunt interne și o companie în care este promovată sclavia limitată nu va oferi sprijin în aceste direcții.
Singura posibilitate este să ți le dezvolți singur. Și există multe obstacole aici, cum ar fi:
- Va trebui să lucrezi la proiecte pe care să ți le propui singur, în afara companiei, fiind nevoie să sacrifici timpul și energia pe care le-ai fi investit în alte direcții;
- Dacă lucrurile merg în direcția în care îți dorești, la un moment dat vei deveni frustrat pentru că vei deveni un sclav liber și vor exista doar sclavi limitați în jurul tău;
- Va trebui să faci efortul tranziției, ceea ce, de fapt, înseamnă să îți schimbi stilul de viață.
Din ceea ce am observat, durează între 6 luni și 2 ani pentru a face o astfel de schimbare și, de cele mai multe ori, o astfel de schimbare vine cu multă frustrare.
Nu știu dacă înțelegi impactul unei astfel de schimbări, dar nu numai că vei deveni parte a unui alt mediu de lucru, dar vei schimba și mulți dintre prietenii pe care îi ai. Este chiar posibil să ajungi în punctul în care să vrei sa divorțezi.
A fi un sclav liber înseamnă a vedea lucrurile complet diferit de modul în care le vede un sclav limitat. Și dacă partenerul tău nu vrea să facă o astfel de schimbare, la sfârșitul tranziției vei fi un om diferit, probabil singur.
Cum scapi de un mediu care te limitează?
Aici lucrurile sunt mult mai simple pentru că ești deja genul de om pe care l-am descris mai sus, care vrea să învețe, să experimenteze și să crească constant. Dar, din păcate, ai ajuns într-un mediu de lucru în care oamenii nu sunt ca tine.
Iată două lucruri de făcut:
- Economisești bani, astfel încât să poți demisiona și să poți trăi 6-12 luni doar din economii până când vei găsi mediul de lucru pe care îl cauți.
- Fă cât mai multe cercetări posibile și află dacă există astfel de medii de lucru în orașul sau țara în care locuiești. Te va ajuta să fii conștient de schimbarea pe care urmează să o faci.
Alegerea unei direcții într-o lume a sclaviei: limitat sau liber?
De cele mai multe ori, alegerea direcției nu este decizia noastră.
De cele mai multe ori, alegem să facem ceva pentru că suntem îndrumați spre asta. Și pun pariu că ai prieteni care au fost îndrumați de părinții lor să aleagă un loc de muncă în medicină. Într-o astfel de situație, părinții iau decizia că copilul lor trebuie să fie un sclav limitat.
Astfel, industria și domeniul de activitate pe care urmează să îl alegi (dacă ai încă sub 20 de ani și nu ai luat decizia) sunt foarte importante.
Dacă vrei să fii un sclav liber, industria este mai puțin importantă decât domeniul de activitate. Poți lucra în domeniul medicinii și poți fi redactor pentru o companie care dezvoltă o pastilă magică care îi ajută pe toți să piardă în greutate fără efecte secundare.
Alegerea pe care o faci despre cariera ta este adesea ghidată de persoanele greșite. Părinți sau profesori care au pierdut legătura cu realitatea și gândesc în termeni vechi. Și dacă te gândești că și ei au fost învățați la rândul lor de părinți sau profesori, ajungi la concluzia că informațiile care vin către tine sunt vechi de zeci de ani, chiar sute de ani.
Ghidajul părinților și a profesorilor este, în majoritatea cazurilor, depășit și nu merită luat în considerare.
Dacă vrei să fii sclav liber și să ai libertatea să lucrezi când și unde vrei, alege să-ți dezvolți cariera în următoarele direcții:
- Programmer
- Marketer
- Designer
- Scriitor/editor
- Customer support
- Digital instructor
- Social Media Manager
Lista poate continua, dar orice ai alege să faci, asigură-te că ești un sclav liber în această lume a sclaviei.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.