Dacă vrei să devii mai inteligent în fiecare zi, fă ce am făcut eu. Aproape 6 ani, între 2012 și 2018, am avut un mentor și el m-a ajutat cu multe lucruri.
El m-a ajutat să-mi îmbunătățesc abilitățile de public speaking, modul în care mă organizez, modul în care dezvolt proiecte și le prezint către diverși potențiali clienți, și multe altele. Într-un fel, datorită lui, privesc lucrurile diferit.
Îmi amintesc că atunci când am început, el mă întreba mereu „de ce?”. Ori de câte ori îi spuneam că vreau să fac ceva, să încep ceva nou, să cumpăr ceva nou sau orice altceva, el mă întreba „de ce?”.
În cele din urmă, am ajuns într-un punct în care am putut să mă întreb „de ce?” de fiecare dată când am vrut să fac ceva și asta m-a ajutat să devin mai specific cu orice.
Iată 3 motive pentru care să devii specific și să te întrebi „de ce?” te va face mai inteligent în fiecare zi.
1. Îți va oferi claritate, astfel încât să poți deveni mai inteligent în fiecare zi
Vei ști de ce faci lucrurile pe care le faci.
Deși s-ar putea să crezi că știi de ce, pariez că nu știi fiecare aspect a ceea ce faci.
Când ajungi în acel moment în care știi de ce faci ceea ce faci, te vei putea convinge să nu amâni lucrurile, să nu procrastinezi și să te concentrezi pe ce vrei să faci.
Mai important de atât, îți vei putea argumenta ideile atât de bine față de alții, încât majoritatea persoanelor negative te vor lăsa în pace.
Sunt sigur că ai pe cineva în viața ta care spune mereu că nu ar trebui să faci ceva riscant și că trebuie să urmezi întotdeauna planul mediocru al societății.
Sunt sigur că ai auzit următoarele lucruri până acum, cel puțin o dată:
- Nu începe [ceva legat de ce te pasionează], deoarece vei eșua și toată lumea va fi dezamăgită – chiar și tu.
- Asigură-te că ai o familie și ia-ți un loc de muncă de la 9 la 5, deoarece ăsta-i singurul mod în care vei avea un venit.
- Nu poți lucra de acasă și nu poți călători în întreaga lume. Doar puțini oameni pot și au avut noroc.
Practic, atunci când oamenii eșuează, le spun altora cât de imposibil e să îți urmezi visurile.
Când vei ști de ce faci ceea ce faci, vei avea claritatea care te va ajuta să îți argumentezi propriile decizii atât de bine încât ceilalți vor înceta să te deranjeze cu prostiile lor.
2. Îți va oferi o structură pentru gândurile tale
Dacă începi o idee și nu ești capabil să o finalizezi pentru că la scurt timp îți muți atenția pe altceva, a fi specific te va ajuta să rezolvi problema.
Când devii specific, știi de ce faci ceea ce faci.
Mai mult decât atât, știi cine ești, unde ești și unde vrei să mergi. Formula asta simplă se aplică în multe situații, de la cine ești ca persoană, la o idee complexă pe care vrei să o împărtășești cu ceilalți.
Te va ajuta să vezi lucrurile în mod specific în momentul prezent. La fel de mult, îți va oferi o perspectivă specifică pe termen lung.
Iată o situație. Să presupunem că ai o întâlnire mâine și că trebuie să împărtășești trei idei cu șeful tău:
- Prima idee: punctul principal, al doilea punct, al treilea punct
- A doua idee: punctul principal, al doilea punct
- A treia idee: punctul principal, al doilea punct, al treilea punct, al patrulea punct
Începi cu o scurtă introducere, apoi ajungi la punctul principal al primei idei. Dintr-o dată, șeful tău te întrerupe și apoi începi să împărtășești punctul principal al celei de-a doua idei.
Pe scurt, ajungi doar să împărtășești frânturi din informațiile pe care vrei să le transmiți, deoarece nu ai claritate asupra a ceea ce vrei să spui.
Și pun pariu că de obicei nu ai structura de mai sus când vine vorba de idei. Doar stai în fața oamenilor și le împărtășești ceea ce crezi că ar trebui împărtășit.
Dacă te decizi să începi să te întrebi „de ce?”, nici nu va trebui să te pregătești pentru a avea o astfel de structură în minte. Claritatea generată de întrebarea „de ce?” se va ocupa de asta.
3. Te va ajuta să construiești lucrurile fără niciun efort
Când un arhitect începe să proiecteze o casă, ar fi ciudat să o pornească proiectându-i tavanul înainte de orice altceva, nu?
Deși lucrul ăsta-i evident, un mare arhitect nici măcar nu se gândește la tavan când construiește o casă. El lasă tavanul să vină la el.
Când ai claritate, modul în care proiectezi pereții casei te va ajuta să proiectezi și tavanul, astfel încât nu trebuie să te concentrezi asupra lui.
Cu alte cuvinte, când ai claritate, nu trebuie să știi totul despre ce se întâmplă. Trebuie doar să ai o bază solidă a ceea ce vrei să spui și să faci, iar atunci totul se va alinia perfect la acea bază solidă.
Cum să devii mai inteligent în fiecare zi, fiind specific?
A te întreba „de ce?” este crucial și aș începe de acolo.
Dar iată încă un lucru pe care îl poți face pentru a te asigura că devii mai specific decât ești. Va necesita un efort destul de mare și trebuie să fii cu adevărat conștient de ceea ce spui.
Iată câteva propoziții. Să vedem dacă observi ce nu este în regulă cu ele.
- Poți să-mi dai chestia aia de acolo?
- Poți face și asta și aia. Nu contează.
- Vor veni și ei? Pentru că avem nevoie de acel lucru pentru a băga asta acolo.
În propozițiile de mai sus, există o mulțime de „asta” și „aia”. Dacă vrei să devii specific, poți începe prin a înlocui „asta” și „aia” cu semnificația lor reală.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.