Published On: 23/11/20194.7 min read

Cu siguranță, oamenii se pot schimba. Pentru o secundă, imaginează-ți că ești într-o situație în care trebuie să rămâi calm însă reacționezi cu mulți nervi. Sau că trebuie să asculți însă vorbești constant.

Dă-mi voie să te ajut.

Uite o situație:

Să presupunem că tu și prietenul tău aveți un pact care vă forțează pe amândoi să nu mâncați dulciuri pentru o lună întreagă. Tu ești acel tip de persoană care face întotdeauna ce își propune, indiferent de cât de dificil ar fi. Însă prietenul tău nu este.

Trec două săptămâni și vezi prietenul, într-un supermarket, cumpărând ciocolată. Știi că urmează să rupă pactul și te decizi să-ți confrunți prietenul, chiar acolo, în supermarket. Te duci la el și îi zici „Salut”, și chiar înainte ca prietenul tău să poată spună ceva, începi să zbieri și aproape că îți jignești prietenul pentru că a cumpărat o ciocolată.

Uite o altă situație:

Să presupunem că ești căsătorit și că ai avut o zi fantastică la birou. Abia aștepți să ajungi acasă și să povestești partenerului de viață despre cât de minunată a fost ziua ta.

Atunci când ajungi acasă, simți că ceva este în neregulă și vezi că partenerul nu este prea fericit. Însă ignori toate lucrurile ăstea și începi să vorbești despre cât de bună a fost ziua ta. Vorbești și tot vorbești până când partenerul tău nu mai poate să se abțină și începe să plângă. Iar tu te întrebi de ce…

Atât timp cât rămâi la fel, oamenii se pot schimba însă n-o vor face

Ai putea spune că ambele situații au legătură cu comunicarea.

În prima situație, în loc să ridici vocea, puteai să rămâi calm și să spui ce te deranjează. În a doua situație, în loc să continui să vorbești despre ziua ta, puteai să vorbești despre ziua partenerului de viață.

Însă este mai mult decât comunicare. Este despre comportamentul tău.

Atât timp cât ai același comportament, oamenii din viața ta nu se vor schimba.

Prietenii tăi nu vor începe dintr-o dată să-și țină promisiunile, chiar dacă ar putea avea dificultăți cu lucrurile pe care le stabiliți împreună, dacă nu îi faci să înțeleagă că îți pasă mai mult de ei decât de un pact stupid. Iar partenerul tău de viață nu va deveni dintr-o dată bucuros cu privire la cât de bună a fost ziua ta, dacă ziua partenerului a fost de tot rahatul.

Nu vei putea să descoperi cealaltă parte a monedei dacă continui să te comporți la fel.

Îți poți imagina o schimbare în situațiile precedente dacă tu nu te schimbi deloc?

Atât timp cât rămâi la fel, situația nu se îmbunătățește

Însă, cu siguranță, poate să devină din ce în ce mai rea.

Dacă comportamentul tău nu te ajută să întreții relațiile pe care le ai, vei ajunge să nu mai ai relații.

Până la urmă, nu te poți aștepta ca cei din jurul tău să înghită, zi după zi, rahaturile pe care le faci. Da, unele din lucrurile pe care le facem sunt rele și fac parte din comportamentul nostru.

A-ți ridica vocea fără a ști opinia celeilalte persoane face parte dintr-un comportament negativ. A vorbi într-una despre ziua ta în timp ce ignori durerea celuilalt face parte dintr-un comportament negativ.

Îți pasă de cei care sunt în viața ta? Atunci oprește-te!

Încetează să te gândești că totul este despre tine și acordă atenție nevoilor celorlalți.

Atât timp cât rămâi la fel, vei deveni din ce în ce mai dificil

Nu vrei să fii acel tip de persoană care este doar egoistă.

Nu vrei să ajungi într-un loc în care oamenii vorbesc cu tine doar pentru că au nevoie de ceva de la tine.

Nu vrei să ajungi să ai acea energie ciudată în jurul tău care le spune oamenilor că nu pot avea încredere în tine.

Sunt sigur că nu vrei niciunul din aceste lucruri. Însă dacă rămâi la fel, cei care fac parte din viața ta nu se vor schimba.

Adesea facem greșeala să ne gândim că nu suntem noi și că cei din jurul nostru trebuie să se schimbe. Însă noi suntem cei care trebuie să ne schimbăm dacă vrem să vedem că ceilalți se schimbă.

Dacă vrei să vezi că oamenii se pot schimba, uite ce trebuie să faci

Sunt două căi: cea dificilă și cea ușoară.

Cea dificilă este despre a deveni conștient de lucrurile care te fac egoist și să faci ceva în privința asta. Investește energie în relațiile pe care le ai cu oamenii din viața ta și asigură-te că ceilalți au parte de atenția ta. Aceștia au emoții și emoțiile lor au nevoie de atenție. Este un proces îndelungat care va necesita ca tu să-ți muți atenția de pe tine pe ceilalți.

Calea ușoară este mult mai simplă. Trebuie doar să încetezi să fii nesimțit.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.