Published On: 06/11/20195.5 min read

În interacțiunile pe care le-am avut cu oamenii, am observat că atunci când aceștia au parte de un obstacol, oamenii se condiționează la acel obstacol. Însă uneori nici măcar nu-i prezent un obstacol și este posibil să ajungi să te condiționezi.

Adesea, simpla condiționare la ceva ne face să ne limităm și să limităm orice putem descoperi.

Când mă aflu într-o astfel de situație, încerc să devin conștient de lucrul la care m-am condiționat (indiferent că-i un obstacol sau orice altceva) astfel încât să devin atent la lucrurile care au rămas nedescoperite.

Obstacolele și felul în care te condiționezi la acestea îți limitează dezvoltarea și, eventual, din cauza condiționării ajungi să rămâi blocat într-o zonă de confort care nu are nicio legătură cu stilul de viață pe care vrei să-l trăiești.

Uite 5 situații comune în care te condiționezi și în care este posibil să te regăsești.

1. Dacă nu îți termini studiile, crezi că ești prost

În această situație, finalizarea studiilor te poate face să crezi că ești prost. Pe de altă parte, finalizarea studiilor te poate face să crezi că ești inteligent.

Însă ambele direcții pot fi greșite.

Am avut parte de foarte multe reacții negative din partea altor persoane atunci când am luat decizia să renunț la facultate. Pur și simplu voiam să învăț lucruri pe cont propriu, în felul în care eu credeam că e cel mai benefic pentru mine.

În același timp, am văzut foarte mulți oameni care și-au finalizat studiile și care apoi erau într-o situație în care nu-și puteau găsi de muncă. Eventual, acești oameni ajung într-un punct în care nu înțeleg cum efortul depus în niște ani într-un sistem de învățământ nu-i ajută deloc.

2. Dacă săruți pe cineva, crezi că ești într-o relație

Se întâmplă ca atunci când nu știi ce vrei, să vrei primul lucru care pare să fie bun pentru tine.

Atunci când vezi pe cineva și îți place de acea persoană, puteți ajunge să vă sărutați. Astfel, poți ajunge să crezi că acel sărut înseamnă mai mult decât este de fapt, fără să știi, de fapt, ce simte cealaltă persoană.

În felul acesta, ce pare să fie un lucru frumos va deveni un obstacol pentru că relația nu este dorită de ambele persoane implicate. În același timp, doar pentru că tu crezi că este un lucru bun, nu înseamnă că ești într-o relație.

Prin condiționarea pasului următor (relația) la ceea ce s-a întâmplat (sărutul), elimini posibilitatea ca orice altceva să se întâmple. În felul acesta, ajungi să ai așteptări care s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu ce îți dorești de fapt. Poți vedea cum, dacă încetezi să te condiționezi, ajungi într-o situație mai bună?

3. Dacă ai o problemă emoțională sau mintală, crezi că ești nebun

N-am menționat asta până acum, însă am fost diagnosticat recent cu borderline personality disorder.

Când le spun oamenilor despre această problemă și despre felul în care îmi afectează viața, majoritatea se uită ciudat la mine, ca și cum aș fi un nebun.

Însă mai trist de atât este când descoperi că ai o problemă precum aceasta și îți spui singur că ești nebun.

Viața pe care o trăiești nu este limitată la problemele tale și nu ar trebui să te condiționezi la ele. În cazul în care te condiționezi, îți va limita întreaga experiență de viață la problemele pe care le ai, lucru care e stupid. Viața pe care o trăiești e mai mare decât problemele de care ai parte.

Dacă ești într-o astfel de situație (în care crezi că tot ce trăiești este conectat la problemele pe care le ai), ar fi ideal să realizezi că, de fapt, nu ești nebun. Încearcă să-ți definești problema și să găsești o soluție.

4. Dacă nu ai bani, crezi că nu ești de succes

Acesta este cea mai comună metodă de condiționare pe care o vei întâlni. Și probabil că ai ajuns să te condiționezi astfel până acum – poate chiar în trecutul apropiat.

Se întâmplă să avem anumite momente în care ne pierdem locul de muncă sau când ratăm o oportunitate de business. Sau poate că nu știm cum să facem bani.

Am întâlnit oameni care sunt foarte pasionați de dans, scris, pictat, etc – abilități care pot fi monetizate. Însă nu înseamnă neapărat că știau cum să atragă oameni care să plătească pentru abilitatea pe care o aveau.

În felul acesta, ajungi să îți condiționezi succesul de cât de mulți bani faci, în loc să-l condiționezi de cât de bune sunt abilitățile tale. D-asta e important să încetezi să te condiționezi.

Chiar dacă trăim într-o societate care vede o conexiune clară între bani și succes, ăsta-i un mit. De la un punct încolo, indiferent că faci 1000 de euro sau 10000 de euro, vei folosi aceleași abilități, cu același timp investit.

În caz că ești într-o astfel de situație, ar fi ideal să nu tragi nicio concluzie la succesul pe care ți-l asociezi și să nu îți condiționezi succesul de cât de mulți bani faci.

5. Dacă ești prea gras, crezi că nimeni nu te place

Poți înlocui cuvântul „gras” cu orice altceva care are legătură cu aspectul fizic.

Sunt foarte mulți oameni obsedați de felul în care arată corpul lor și se gândesc că două kilograme în plus îi va face să arate neacceptabil. De fapt, este doar felul în care ei se văd și nu are nicio legătură cu ceilalți.

De cele mai multe ori, celorlalți nici nu le pasă.

Dacă ești un om normal și nu vrei o carieră de bodybuilder, ar trebui să conștientizezi că atunci când te uiți la cei din jurul tău, nu-ți pasă dacă ceilalți s-au îngrășat. Probabil nici nu-ți va păsa.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.