Published On: 15/09/20198.7 min read

De când mă știu, mi-am dorit dintotdeauna să fiu bun la a face lucruri și am considerat mereu că atât timp cât fac totul singur, ajung am parte de o viață bună.

Când eram mic, îmi aduc aminte că voiam să fac tot felul de lucruri însă nimeni nu mi se alătura. Și cu cât eram mai interesat în a face lucruri, cu atât mai puțină lume voia să petreacă timp cu mine. Pe scurt, cred că din cauza asta am ajuns să fac totul singur.

Însă sunt mai multe aspecte și o să încerc să vorbesc despre ele în articolul ăsta.

De-a lungul anilor, mi-am dezvoltat foarte multe abilități. Și cu fiecare abilitate, mi-am dezvoltat cel puțin o poveste.

Partea bună este că, fiecare abilitate pe care mi-am dezvoltat-o în trecut este ceva de care mă bucur în continuare în prezent. S-ar putea să nu le folosesc în mod activ în prezent, însă dacă am oportunitatea, cu siguranță voi profita de ea.

Fără a mă lăuda prea tare, uite câteva din abilitățile dezvoltate până acum: project management, coaching, digital marketing și marketing automation, copywriting, scriere și publicare de cărți, antreprenoriat, photoshop, web development, public speaking, fundraising.

Poate că lista de mai sus ți se pare interesantă, însă consider în continuare că mai am multe de învățat. De exemplu, vreau să învăț editare video, animarea de personaje și design grafic. Ăstea trei sunt lucruri pe care chiar mi-ar plăcea să le știu.

Mai mult de atât, am avut parte atât de avantaje, cât și dezavantaje.

De la zero la 100 când faci totul singur

Atunci când vine vorba de avantaje cu privire la lucrurile pe care le-am făcut singur, pot spune că sunt mândru de ele și că, în general, m-au ajutat să-mi clădesc încrederea în propriile forțe.

Creștere rapidă

Acesta consider că este cel mai important lucru de care ai parte atunci când faci totul de unul singur.

De exemplu, să presupunem că vrei să-ți faci pasiunea vizibilă, cu scopul de a o monetiza. Dacă pasiunea ta este croșetatul și faci eșarfe, atunci scopul tău ar trebui să fie să-ți vinzi eșarfele.

Ar trebui să te gândești la modalități prin care să le vinzi și, ca să menționez câteva, ar trebui să ai un website, o pagină de Facebook, să scrii descrieri pentru produsele tale, să faci poze profesioniste eșarfelor, și așa mai departe.

Va trebui să înveți toate lucrurile ăstea. Iar asta-i fantastic!

Dacă te gândești că e plictisitor, atunci nu vei putea să-ți vinzi nicio eșarfă. Dacă te gândești că sună epuizant, atunci fă un pas în spate.

Când înveți ceva nou, fie că presupune dezvoltarea unei singure abilități sau a 10 abilități, va trebui să fii conștient de viteza cu care înveți. Oamenii vor încerca întotdeauna să-ți pună niște termene limită, însă nu ar trebui să le iei în considerare.

În cazul meu, când am vrut să învăț ReactJS (un framework de JavaScript), cu scopul de a dezvolta aplicații complexe, oamenii îmi spuneau că îmi va lua câteva luni să ajung acolo. Însă după câteva luni, în care nu am avut prea multe rezultate, am decis să mă concentrez pe altceva. Atunci am realizat că trebuie să îmi setez singur termenele limită.

Sunt singura persoană în care trebuie să am încredere

A avea încredere în ceilalți este un lucru delicat pentru mine. Poate că are legătură cu copilăria… poate că nu.

Însă pentru faptul că am atât de multe abilități, pot să mă uit la ce am de făcut într-o manieră specifică și să fac ce am de făcut într-un timp care îmi este foarte clar. În cazul în care am încredere în cineva cu ce am eu de făcut, trebuie să-mi asum că ce am eu de făcut nu va fi făcut conform standardelor mele – sau mai rău, nu va fi făcut deloc.

Felul în care ne uităm la ceea ce face are foarte mare legătură cu standardele și timpul alocat.

În cazul meu, termenele limită sunt vitale, iar standardele sunt cruciale. Dacă faci ceva doar de dragul de a-l face, atunci posibil să te încadrezi în timpul alocat, însă nu va fi niciun standard asociat muncii tale. Dacă încerci din răsputeri să atingi un standard care nu e al tău, nu te vei încadra în timpul alocat.

Și nu mă compar cu alții. Pur și simplu încerc să nu am motive pentru care să am încredere în ceilalți cu orice este important pentru mine.

Când fac totul singur, sunt singura persoană în care trebuie să am încredere.

Sunt singurul pe care dau vina

Acest punct merge mână-n mână cu cel anterior. Atunci când lucrurile nu merg așa cum trebuie, sunt singurul pe care să dau vina.

Și cred că asta e fantastic!

Dorința de a da vina pe cineva doar ca eu să nu mai mă simt responsabil… apare destul de des. Și chiar dacă m-ar face să mă simt confortabil (să dau vina pe altcineva doar ca eu să nu trebuiască să mă ocup de asta), a-mi asuma vina mă face să îmi dau seama că sunt responsabil.

Imediat după, mă uit la lucrurile pe care le-am greșit și caut soluții.

Am lucrat anterior cu oameni (nu pentru că mi-am dorit, ci pentru că am fost nevoit) și am văzut cum oamenii dau vina pe oricine altcineva numai pe ei însăși nu. Însă atunci când faci parte dintr-o echipă și ceva nu merge conform planului, atunci e vina întregii echipe pentru că întreaga echipă a contribuit la respectiva activitate.

Însă oamenii se văd integrați în ceva doar atunci când lucrurile sunt de succes pentru că le place să fie asociați cu succesul din spatele unor activități sau oameni.

Am o privire de ansamblu asupra întregului proces

A fi capabil să gândesc un proiect complex de unul singur și să-l implementez tot singur, mă face să mă simt bine.

Am fost întotdeauna interesat de felul în care lucrurile funcționează și mereu mi-am dorit să învăț despre mecanica lucrurilor pe care nu le poți observa din prima.

De exemplu, am început să învăț programare pentru că mi-am dorit să știu cum pot crea un website, chiar dacă sunt foarte multe platforme care te ajută să faci un site fără să știi programare.

Când fac asta, ajung să înțeleg tot procesul și asta mă ajută să construiesc și mai multe lucruri, în direcții pe care nu le-am abordat anterior.

Dezavantajele în a face totul singur

Oricât de mult îmi place să fac totul singur, sunt câteva lucruri care nu-mi plac, dar cu care am devenit confortabil.

Fără brainstorming

Atunci când faci totul singur, înseamnă că nu ai pe nimeni cu care să gândești proiectul.

Într-un articol precedent, am vorbit despre cercul de cunoștințe și importanța acestuia pentru a accesa informație nouă. Asta face brainstormingul – îți oferă accesul la informație nouă, care nu se află în cercul tău de cunoștințe.

Atunci când lucrezi singur, îți poți lua adio de la brainstorming.

Sunt momente când mi-ar plăcea să am pe cineva cu care să îmi împărtășesc ideile. Însă trebuie să accept că am decis să fac totul singur și că nu am persoane cu care să fac brainstorming.

Și chiar dacă am câțiva prieteni care m-ar putea ajuta, nu e același lucru ca atunci când ai pe cineva care-ți cunoaște proiectul la fel de bine ca și tine și poate să îți ofere informații valoroase.

Până la urmă, două creiere sunt mai bune ca unul. Cu atât mai mult dacă cele două creiere sunt conectate la același proiect pentru o perioadă îndelungată.

Dacă faci totul singur înseamnă că ești singur

Atunci când faci totul singur, ești singur. Punct.

Ai putea spune că faci lucrurile singur doar când vine vorba de business, însă atunci când lucrezi singur, îți educi gândirea și comportamentele să funcționeze doar când ești singur. Și vei folosi aceleași lucruri (gândire și comportamente) și atunci când vine vorba de viața personală.

Așadar, vei ajunge să fii singur nu doar când muncești, ci și dincolo de locul de muncă.

Când spun singur, nu spun că nu vei avea pe nimeni lângă tine. Mai degrabă că vei face lucrurile de unul singur – cumpărături, gătit, și așa mai departe. Iar dacă nu ești confortabil cu a petrece timp doar cu tine, va fi dificil să faci totul singur.

În cazul meu, mie-mi place mult să petrec timp doar cu mine și chiar îmi place liniștea. Pentru mine, nu-i deloc dificil să fiu singur.

Ritmul lent de lucru

La fel de mult cum vei duce dorul brainstormingului, vei simți că înaintezi prea încet.

Atunci când vrei ca lucrurile să se întâmple repede, trebuie să-ți aduci aminte să ai răbdare. Până la urmă, nu e un sprint, ci un maraton.

Sunt momente în care vreau să fac lucrurile în cel mai eficient mod posibil, însă îmi aduc aminte că astfel pun prea multă presiune pe mine și îmi dau seama că nu pot lucra la ritmul pe care mi-l doresc.

De exemplu, nu pot să-mi pregătesc toate cărțile pentru print într-o singură zi. Voi avea nevoie de cel puțin o săptămână. Însă atunci când am început să fac asta, voiam să le am gata într-o singură zi pe toate.

Dacă faci totul singur, adu-ți aminte că de fapt faci totul singur și că nu te ajută nimeni. Ține minte asta și încearcă să te relaxezi.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.