Published On: 05/08/20196.2 min read

Sunt un idealist și consider că oamenii de business care lucrează cu alți oameni ar trebui să aibă anumite convingeri și comportamente.

Poate că văd pe oricine care lucrează cu oameni ca pe un lider și ăsta-i locul în care ar trebui să existe un echilibru în mintea mea. Cel puțin pentru a mă plia pe paradigma și regulile societății.

Însă nu vreau să fac asta. Vreau ca lucrurile să fie diferite. Vreau să trăiesc într-o lume unde oamenilor le pasă de oameni, unde oamenii nu sunt egoiști și convingerea lor principală nu are legătură cu felul în care banii ne influențează fericirea.

Așadar, uite 5 lucruri pe care oamenii de business le fac, și cu care nu sunt de acord.

1. Dezvoltarea continuă a serviciilor și produselor în timp ce ignoră procesul de comunicare

Am văzut foarte multe companii care sunt concentrate pe dezvoltarea următorului produs. Am văzut antreprenori care și-au chemat cei mai de încredere oameni pentru a gândi noi modalități de a face bani.

Și de cele mai multe ori le reușește. Aceștia dezvoltă următorul produs. Aceștia ajung să facă mai mulți bani. Însă cei care investesc timp și bani în lucrurile dezvoltate de companii și antreprenori, de cele mai multe ori nu știu ce cumpără.

Impactul emoțional al procesului de vânzare este prea mult bazat pe emoție și prea puțin bazat pe comunicare. Oamenii care cumpără simt că produsul respectiv este ce au nevoie și astfel îl cumpără, însă nu știu cu adevărat de ce îl cumpără.

La fel de mult cum cred că antreprenorii și companiile ar trebui să comunice mai onest atunci când vând ceva, la fel de bine cred că atunci când ar face asta ar pierde bani.

Dacă procesul tău de vânzare este compus în mare parte doar din factori emoționali, atunci când vei încerca să vinzi oamenilor ceva de care ei chiar au nevoie, vei începe să realizezi cum ceea ce le este vândut nu-i mai ajută la fel de mult. Pur și simplu pentru că acel produs a fost dezvoltat să genereze bani, nu să ajute oameni.

2. Atenția exagerată a oamenilor de business oferită rezultatelor în timp ce ignoră oamenii care livrează rezultatele

Consider că leadershipul este despre a-ți păsa de oamenii care te ajută să-ți îndeplinești viziunea, oricare ar fi viziunea ta.

Vrei să ai un business care va fi în Forbes 500 în următorii 5 ani? Fantastic! Atunci ajută-ți oamenii care lucrează pentru tine să te ajute să ajungi acolo.

Vrei să ai o agenție care ajută companiile să transmită încredere și să impacteze lumea într-o manieră pozitivă? Fantastic! Atunci ajută-ți oamenii care lucrează pentru tine să te ajute să ajungi acolo.

Și când spun să-i ajuți mă refer să fii suportiv. Ar trebui să-ți pese de ei și să-i tratezi așa cum ți-ai trata copiii.

3. Dorința anormală de a oferi sfaturi și de trăi viețile celorlalți prin sfaturile pe care le oferă, în loc să-și trăiască propria viață

Am văzut asta de un milion de ori și o să continui s-o văd de încă un milion de ori.

Oamenii vor fi întotdeauna capabili să ofere sfaturi oamenilor. Însă când vine vorba de schimbarea propriei vieți, oamenii n-o pot face.

Suntem fantastic de pricepuți când vine vorba de observarea și analiza vieților celorlalți, ca apoi să oferim informație care le-ar schimba în mod miraculos viața dacă e pusă în practică.

Fix un rahat…

Dacă ești atât de bun la a oferi sfaturi, de ce nu-ți analizezi propria viață și îți oferi ție sfatul respectiv? Pur și simplu pentru că e mai ușor să trăiești viețile altora prin sfaturile pe care le oferi.

Este modalitatea prin care pseudo-intelectualii se consideră inteligenți. Și se consideră atât de inteligenți încât nu pot să facă efortul de a-și schimba viața.

4. Focusul intens pe care oamenii de business îl acordă vânzării, nu ajutorului

În urmă cu câteva zile, mi-am lansat primul curs online. Și pentru că am vrut să nu mă opresc doar la un curs (mai am alte câteva subiecte pe care vreau să le abordez) am decis să încep să lucrez la un alt curs, care va fi despre cum să construiești un website fără să ai abilități de programare.

Dacă vrei să faci asta, ai nevoie de un host (un loc în care să pui toate fișierele site-ului) și pentru acel host trebuie să plătești lunar sau anual.

Ei bine, încercam să nu plătesc pentru host și voiam să găsesc o companie care să se implice. Așadar, aveam nevoie din partea unei companii de hosting de o sponsorizare în valoare de 100 de euro sau mai puțin – cât aș fi plătit eu pentru 3 luni de hosting, astfel încât să pot face cursul.

Când am contactat una din cele mai mari companii de hosting, au spus că sunt niște profesioniști și că ei nu-și oferă serviciile gratuit. Tare amuzant…

Nu au luat în considerare faptul că cursul meu poate ajunge la mii de oameni și că compania lor de hosting ar fi fost promovată prin intermediul cursului. Singurul lucru de care le-a păsat au fost banii și cum pot face bani în acel moment.

5. Asocierea nedreaptă dintre oameni și rezultatele acestora, cu incapaciteatea de înțelegere a valorilor, perspectivelor și experiențelor oamenilor

Oamenilor le place să pedepsească oameni. Cea mai ușoară metodă de a pedepsi pe cineva este prin prisma rezultatelor pe care le au.

Dacă cineva în echipa ta nu și-a atins obiectivul, atunci îi pedepsești. Și îi pedepsești atât de tare pentru că vrei să te asiguri că nu se va mai repeta în viitor.

Și continui să pedepsești sau să premiezi oamenii în funcție de rezultatele lor, indiferent de cât de bune sau rele au fost rezultatele. Și nu-ți pasă ce se întâmplă dincolo de rezultate pentru că rezultatele sunt singurul lucru care te interesează.

Oamenii sunt mai mult decât rezultatele pe care le au.

Oamenii au valori și dacă lucrezi cu oamenii, ar trebui să încerci să le înțelegi valorile. Oamenii au istoricuri și experiențe anterioare, iar dacă nu-ți pasă de unde vin oamenii, atunci nu-ți pasă de oameni.

Mai important de atât, oamenii au vieți personale. Da, ca să vezi… Au alte lucruri de care trebuie să se ocupe în afara prețiosului tău birou. Și fie că vrei sau nu, lucrurile care se întâmplă în afara prețiosului tău birou le influențează rezultatele, atât negativ cât și pozitiv.

Cu siguranță, sunt mai multe lucruri care mă supără la oamenii de business și pe care mi-ar plăcea să le văd schimbate. Însă singurul lucru pe care îl pot face este să mă asigur că cei din jurul meu sunt în direcția care trebuie.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.