Published On: 05/07/20194.5 min read

Nu contează dacă te-ai născut cu abilități fantastice și că ești cel mai inteligent om de pe planetă pentru că talentul tău este supraevaluat. Există alte lucruri mult mai importante pe care ar trebui să le iei în considerare dacă îți pasă cu adevărat de cum te dezvolți.

Treaba este că oamenii vor încerca întotdeauna să-ți omoare talentul pentru un motiv sau altul. Poate pentru că nu înțeleg ceea ce faci. Poate pentru că sunt invidioși și nu vor să te mai vadă făcând ceea ce faci. Poate pentru că pur și simplu nu le place ceea ce faci.

Cum spuneam… motive variate.

Având lucrurile ăstea în minte, să spunem că ești născut cu o voce fantastică și că ești capabil să cânți dincolo de așteptările lui Simon Cowell. Și pentru că oamenii sunt răi, nu va conta cât de bine cânți. Tot ce vor vrea oamenii să facă e să te oprească.

Dacă nu îți cunoști valoarea și nu ai un scop, celorlalți le va fi foarte ușor să te oprească din a-ți împărtăși talentul cu restul lumii.

Talentul este supraevaluat și a fost mereu promovat ca elementul principal al succesului

Cu cât te uiți mai mult în trecut, observi din ce în ce mai mult cât de important era talentul. Nu se mai aplică în prezent.

Recent, am găsit un episod în podcastul lui Jordan B Peterson unde Akira the Don a fost invitat și aceștia spun că, în momentul de față, trebuie să investești 15-16 ore în muncă în fiecare zi. Ceea ce înseamnă că talentul nu mai este principalul element al succesului.

Mai mult de atât, sunt multe alte aspecte pe care ar trebui să te concentrezi. Dacă ai o voce superbă, să ți-o antrenezi în fiecare zi s-ar putea să nu fie îndeajuns. Va trebui să înveți cum să te promovezi pe diferite platforme digitale și cum să îți comunici ideile adecvat.

Suntem în punctul în care brandul personal este cea mai puternică unealtă la care cineva poate avea acces. Dacă știi cum să preiei controlul asupra brandului personal, vei putea să ai un business în jurul tău fără ca acesta să se simtă un business – se va simți mai mult ca un stil de viață conectat la o independență financiară.

Succesul este mai mult decât talent.

Succesul este ceea ce faci pentru a te asigura că talentul tău rămâne la standardele pieței și, în același timp, succesul este felul în care livrezi talentul către piață.

Nu contează dacă ești bogat sau sărac. Nu contează dacă poți face ceva sau nu. Tot ce contează este munca continuă și procesul specific de comunicare dintre tine și piața ta.

Până la urmă, talentul nu reprezintă nimic fără un venit financiar. Talentul tău va muri dacă nu te poți concentra pe el pentru că ai un loc de muncă de la 9 la 5. Mai mult de atât, talentul tău nu reprezintă nimic dacă doar tu știi despre el. Așa că asigură-te că îl împărtășești cu cât mai mulți oameni. Încă mai crezi că talentul nu este supraevaluat?

Încă întâlnesc oameni care sunt, de exemplu, pictori fantastici, însă își păstrează picturile pentru ei. Poate că le este teamă să-și împărtășească creațiile cu restul lumii sau poate că singura modalitate prin care pot fi fericiți este să aibă un loc de muncă de la 9 la 5 și să urmeze regulile societății.

Te încurajez să gândești diferit și să pui la îndoială presupunerile pe care le ai.

Importanța în a avea o gândire experimentală

A te decide să experimentezi într-o direcție specifică este mult mai important decât a avea un talent. În același timp, a experimenta este mai important decât a face research constant pentru din ce în ce mai multă informație.

În timp ce a avea acces la punctul de vedere al celorlalți poate fi valoros, cred că a avea o gândire experimentală este mai perspicace (îți oferă informații reale și relevante pentru situația ta) și mai valoros pentru procesul tău de învățare.

Când decizi că vrei să îți împărtășești talentul cu restul oamenilor, probabil că nu știi ce să faci. Iar aici apare valoarea gândiri experimentale.

Și… e important să începi mărunt.

Setează-ți că vrei să împărtășești o bucată din munca ta în fiecare zi pentru următoarele 30 de zile și vezi ce se întâmplă. Analizează rezultatele și apoi setează-ți o regulă – ceva precum „fiecare pictură pe care o împărtășesc de acum înainte va veni cu o melodie de 10 secunde, astfel încât oamenii să asculte muzică atunci când admiră pictura. Iar apoi, analizează din nou și măsoară-ți rezultatele.

A avea o buclă de feedback construită în jurul muncii tale te va ajuta să înțelegi mai bine ce faci și cine sunt oamenii interesați în munca ta.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.