Setarea de obiective SMART a fost întotdeauna o parte importantă a vieții mele.
De fapt, obiectivele sunt atât de prezente în viața mea încât orice fac are legătură cu un obiectiv. Mă uit întotdeauna după tipare, setez întotdeauna numere și strategii, verific mereu cum lucrurile evoluează.
Da, atât de nebun sunt…
În articolul de astăzi, împărtășesc cu tine puțin din nebunia mea pentru că ești pe cale să descoperi cele mai importante 5 lucruri pe care le am în minte atunci când îmi setez obiective SMART.
1. Când setez obiective SMART, vizualizez lucrurile chiar și pentru următorii 3 ani
În urmă cu câțiva ani, m-am înrolat într-un curs de freelancing și acolo era un business plan. Încă îl folosesc datorită structurii pe care o are.
Acest business plan este structurat astfel:
- Viziune pe 3 ani
- Plan pe un an
- Acțiuni cheie pe 3 luni
- Pași săptămânali
Când îmi setez un obiectiv SMART, întotdeauna am această structură în minte. Mă ajută să înțeleg importanța obiectivului și, în același timp, îmi clarifică diverse lucruri.
Atunci când am o astfel de structură (pași, acțiuni cheie, plan, și viziune) îmi este ușor să ajustez obiectivul și mă asigur că procesul de setare a obiectivului este așa cum trebuie. Nu vreau să am o viziune pe un an sau acțiuni cheie pe 3 ani. Ar fi ciudat și nepotrivit.
2. Cu cât mai puțin ajutor extern, cu atât mai bine
Desigur, consider că a cere ajutor e benefic.
Însă, în același timp consider că dacă fac totul singur, atunci procesul meu de creștere va fi la potențialul său maxim.
De exemplu, să presupunem că vrei să înveți cum să construiești un business. Dacă vei cere ajutor la început, nu vei învăța atât de multe ca atunci când ai fi construit business-ul de unul singur.
Va fi dificil, cu siguranță. Însă, în același timp, vei internaliza mai multă informație și, eventual, te vei dezvolta mai sănătos.
Nu spun că nu ar trebui să ceri ajutor. Spun că ar trebui să ceri ajutor doar atunci ai neapărată nevoie de el.
3. Întotdeauna îmi scriu obiectivele pe o coală de hârtie
Un obiectiv SMART scris pe hârtie are șanse mai mari să fie atins.
Atunci când scriu ceva pe hârtie (cred că asta se aplică multor oameni, nu doar mie), îmi amintesc mai ușor lucrurile scrise. Și cu cât îmi amintesc mai mult ce am de făcut, cu atât sunt șanse mai mari să acționez în direcția respectivă.
Îmi este dificil să mă concentrez pe diferite task-uri, mai ales dacă durează mai mult de 15 minute. Haha. Însă a fi capabil să-mi amintesc constant că am de făcut ceva într-o direcție specifică mă ajută să mă întorc la lucrurile importante pentru mine.
4. Tratez obiectivul SMART ca pe un experiment
Orice aș vrea să fac și oricare ar fi obiectivul pe care-l setez, întotdeauna îl tratez ca pe un experiment.
Dacă îl tratez ca pe ceva care trebuie neapărat dus la bun sfârșit, atunci când eșuez voi fi dezamăgit. În schimb, atunci când tratez obiectivul SMART ca pe un experiment, în cazul în care eșuez sunt atent la învățăturile din spatele eșecului.
Până la urmă, îmi pasă de experiența pe care o am, nu de rezultatul acelei experiențe. Vezi tu, atunci când setez obiective SMART, înțeleg că-s două tipuri de rezultate: cel pe care îl obții atunci când atingi obiectivul și cel pe care îl obții când reușești ceva cu lucrurile pe care le înveți.
Sunt mai interesat în al doilea rezultat. Și probabil că și tu ar trebui să fii, în caz că vrei să crești chiar și atunci când eșuezi.
5. Întotdeauna măsor
Când scriu un articol și-l postez pe blog, măsor câți oameni au citit articolul.
Când ies la o alergare, măsor câți kilometri am alergat.
Când mă duc la magazin să cumpăr de mâncare, măsor câți bani am cheltuit.
A măsura este întotdeauna despre a ține cont de fiecare pas pe care-l fac, astfel încât să pot ajusta întreaga strategie și să pot atinge obiectivul cu mai multă ușurință.
Nu ar trebui să-ți solicite prea mult efort. Doar asigură-te că ai un carnețel și că îți notezi acolo analizele zilnice.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.