Published On: 10/05/20183.7 min read

Când vine vorba de meditație, scopul general al acesteia poate fi exprimat în câteva feluri diferite. Acesta poate fi relaxare, auto-cunoaștere, conștientizare de sine, și așa mai departe. Însă, cele mai multe puncte de vedere spun că meditația de dimineață ar trebui să te ajute să-ți eliberezi mintea de gânduri.

Pentru Tim Ferriss, „meditația sau practica mindfulness, este despre scăderea reactivității emoționale, astfel încât să îți poți crea în mod proactiv ziua și să îți creezi viața; versus, doar a fi un reflex care uneori nu funcționează”.

Pentru Tony Robbins, meditația „este despre de a indica și a stimula emoții care permit activarea pentru restul zilei”.

Însă am impresia că meditația de dimineață este promovată de cele mai multe ori ca un proces în care îți golești mintea de gânduri. Și de fiecare dată când citesc asta, mă întreb de ce ar trebui să scap de toate gândurile pe care le am în timp ce meditez.

Importanța gândurilor atunci când construim ceva

Fiecare din noi trăiește în niște bule – bule pe care le-am construit de-a lungul unor ani de experiențe personale și profesionale. De asemenea, chiar dacă crezi că lucrurile sunt într-un fel sau altul, în profunzimea acestora se află doar felul în care gândești. Asta se întâmplă pentru că fiecare cuvânt pe care-l scoți pe gură este produs de un gând manifestat (conștient sau nu) în mintea ta.

De exemplu, poți crede că oamenii sunt responsabili pentru acțiunile lor însă atunci când vorbești despre asta, de fapt încerci să vezi cine a greșit și a cui e vina (nu cine a fost responsabil) pentru ce s-a întâmplat.

Chiar și ce simțim este generat de gândurile pe care le avem.

„Every moment that you are alive, your brain uses concepts to simulate the outside world. Without concepts, you are experientially blind. With concepts, your brain simulates so invisibly and automatically that vision, hearing, and your other senses seem like re- exes rather than constructions.”sursa aici

Așadar, dacă gândurile noastre sunt atât de importante, de ce majoritatea încearcă să scape de ele în meditația de dimineață?

Oamenii nu își evită gândurile doar atunci când meditează – oamenii fac asta în fiecare zi. Poate că gândurile tale te neliniștesc sau poate că nu te simți confortabil gândindu-te la anumite lucruri.

Cum arată procesul meu de meditație de dimineață

Scopul pentru meditația mea de dimineață este să mă cunosc mai bine. Așadar, nu fac asta în fiecare zi, ci doar atunci când simt că am nevoie să înțeleg mai bine ce se întâmplă în viața mea.

Totodată, dimineața mea include un pas detașare, mai exact ultimul.

Pasul 1: Mă trezesc dimineața și nu fac nimic pentru 5-15 minute

A nu face nimic mă ajută să mă trezesc cum trebuie și să fiu conștient de faptul că am început o nouă zi.

Pasul 2: Aleg un subiect care mă deranjează

Un subiect și numai unul. Acesta poate să fie ceva precum „de ce nu am ____?” sau „de ce cred că _____ e stupid?”. Pe scurt, orice începe cu „de ce”.

Să mă concentrez pe lucrurile pozitive nu ar fi prea folositor în acest caz. Scopul este să înțeleg de ce nu îmi plac lucrurile care nu-mi plac. Sau de ce mă deranjează lucrurile care mă deranjează.

Pasul 3: Încerc să răspund la întrebarea „de ce” iar apoi să o adresez din nou

Repet acest proces până sunt satisfăcut cu ce descopăr. „De ce?” este cea mai puternică întrebare. Folosește-o inteligent.

Pasul 4: Încerc să mă detașez de tot și să ajung într-un loc cu liniște profundă

Toate procesele de meditație ar trebui să se finalizeze cu pasul ăsta. Însă multe încep cu el.

De ce ar trebui să te concentrezi pe un singur gând?

Pentru a-ți înțelege problemele.

De obicei, acel gând este negativ sau este conectat la niște frustrări. Dacă nu te concentrezi pe el și te gândești la mai multe lucruri în același timp, vei ajunge să te simți copleșit.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.