Published On: 17/12/20176.8 min read

Recent, am realizat că sunt înconjurat de oameni pe care îi pot ajuta. Cred că am început să devin genul de om care poate vedea obstacolele celorlalți, astfel că încerc să-i ajut. Însă m-am întrebat ce înseamnă să am răbdare în ceea ce privește ajutorul pe care-l ofer celorlalți.

În timp ce analizam obstacolele unui prieten, în urmă cu câteva zile, am descoperit ceva în legătură cu răbdarea. Ceva ce m-a ajutat mai bine să înțeleg cum să am răbdare.

Nu am avut niciodată răbdare

Mereu am fost genul de persoană care a vrut să facă lucrurile cât mai repede posibil.

Nu am înțeles niciodată de ce ar trebui să mă opresc, să aștept, și să las lucrurile să se întâmple. Eram atât de sigur că eu sunt cel care ar trebui să facă lucrurile să se întâmple în loc să le las să se manifeste.

Îmi aduc aminte că îndepărtam oamenii din viața mea deoarece încercam să-i forțez să facă lucruri care i-ar fi ajutat să-și depășească obstacolele. Nu doar că-i ridicol, însă a forța lucrurile să se întâmple e cel mai rău lucru pe care-l poți face. Voi vorbi despre asta imediat.

Ce înseamnă să ai răbdare?

A avea răbdare este abilitatea de a te detașa de lucruri în timp ce le faci să se întâmple.

Nu vei putea niciodată să ajuți pe cineva dacă forțezi acea persoană să facă lucrurile așa cum crezi tu că ar trebui să le facă. Ăsta eram eu.

Nu vei putea niciodată să ai un business dacă îți forțezi clienții să lucreze cu tine și negociezi agresiv termenii colaborării. Ăsta eram eu.

Nu vei putea niciodată să te bucuri de viață dacă încerci să forțezi lucrurile să se întâmple – lucruri precum întâlniri, prietenii, carieră, și așa mai departe. Da, tot eu.

Și cred că ai fost în cel puțin una din aceste trei situații.

Însă e ceva ce nu poți vedea atunci când forțezi lucrurile fără să te detașezi de ele. Nu poți vedea cât de disperat ești. Eu n-am putut vedea asta la mine.

Vrem atât de tare să avem lucrul pe care îl dorim încât încercăm să-i controlăm destinul. Semnarea unui contract, crearea unei prietenii, luarea unui job – în oricare din aceste situații arăți ca o persoană disperată dacă încerci să forțezi lucrurile să se întâmple.

Iar ăsta nici măcar nu-i cel mai rău lucru …

Cu cât forțezi mai mult lucrurile, cu atât vei deveni acea persoană care forțează lucruri.

Dacă inițial începusei să arăți ca o persoană disperată după ce ai forțat de 10 ori același lucru, chiar dacă nu aveai niciun rezultat, după un timp oamenii vor simți că ești o persoană disperată din prima interacțiune cu tine.

Cum se întâmplă asta?

O persoană care aleargă în fiecare zi pentru restul zilelor sale, este un atlet, un maratonist.

O persoană care pictează, cântă sau desenează în fiecare zi pentru restul zilelor sale, este un artist.

O persoană care forțează lucruri în fiecare zi pentru restul zilelor sale, este o persoană disperată.

Fiecare lucru pe care-l faci contează mai mult decât îți imaginezi. Și contează pentru că te schimbă în ceva, indiferent de cât de mult sau puțin îți dorești schimbarea respectivă.

Nu vei putea niciodată să faci ceva demn de admirație deoarece oamenii te vor vedea ca pe o persoană care forțează lucrurile înainte să încerci să spui ceva. Și te vei înconjura doar cu oameni care sunt la fel de disperați ca și tine.

Asta e ce îți dorești?

Ai direcția A și direcția B. Ce alegi?

Nimic. Nu alegi nimic. Dacă alegi, pierzi.

În acest moment, ești pe un traseu, numit cursul vieții – al vieții tale.

Să presupunem că la locul tău de muncă, șeful îți spune că trebuie să îți dai demisia. Nu contează de ce – poate fi orice motiv.

Însă imediat ce îți spune, îți oferă două opțiuni: poți să-ți găsești singur un loc de muncă sau șeful tău te poate ajuta să-ți găsești un loc de muncă.

Dacă alegi, pierzi.

De ce?

Consider că lucrurile se întâmplă pentru un motiv. Oricare ar fi acel motiv, locul tău nu a fost acolo, în acea companie, făcând ceea ce făceai, pentru probabil câțiva ani.

Atunci când se întâmplă ca în final să îți continui viața, dacă alegi ceva imediat, ignori orice altceva s-ar putea întâmpla.

Pe scurt, cine spune că a găsi un alt loc de muncă este opțiunea? Mai mult de atât, cine spune că tu sau șeful tău poate fi salvarea către un loc de muncă? Din momentul în care alegi ceva, ignori orice altceva s-ar putea întâmpla.

Ai curajul să cauți altceva sau continui să trăiești viața cu care ești obișnuit?

Desigur, probabil crezi că ar trebui să alegi ceva imediat pentru că…

  1. Dacă nu alegi acum, vei pierde oportunitatea

Care oportunitate?

Dacă lucrurile apar în viața ta imediat după ce le ceri să fie prezente, asta nu-i oportunitate. Este doar rezultatul unei temeri.

Oportunitățile valoroase se arată doar atunci când nu alegi. Vei ajunge să ai parte de diamante în viața ta doar dacă ai îndeajuns de multă răbdare.

Altfel, te vei alege cu aceleași diamante false ca și până acum.

  1. Dacă aștept prea mult, procrastinez

Dacă crezi că a avea răbdare are ceva în comun cu a aștepta, atunci ai înțeles totul pe dos.

A spune NU tuturor lucrurilor care îți apar în cale ca un rezultat al faptului că nu-ți este frică să pierzi oportunitatea nu are nimic de-a face cu procrastinarea. A spune NU și a nu face nimic are legătură cu procrastinarea.

Repet ce am spus mai sus: A avea răbdare este abilitatea de a te detașa de lucruri în timp ce le faci să se întâmple. Ultima parte (le faci să se întâmple) nu include a aștepta sau a fi leneș – însă include a lucra din plin.

Ești un control freak!

Cu cât admiți mai repede asta, cu atât vei învăța mai repede cum să ai răbdare.

A fi disperat, a nu putea să aștepți, a forța lucrurile, și orice altceva am menționat în acest articol are la bază o temere. Și pentru că nu vrei să trăiești temerea respectivă, încerci să controlezi fiecare lucru mărunt care urmează să se întâmple.

Îți este teamă că vei pierde clienții dacă nu-i convingi să semneze contractul cât mai repede.

Îți este teamă că soțul sau soția te va părăsi dacă nu le spui în fiecare zi cât de mult îi iubești.

Însă în felul ăsta îi alungi. Și faci asta pentru că îți este prea teamă. Și îți este prea teamă pentru că nu ți-ai luat timp să înțelegi ce se întâmplă.

Ești atât de disperat să faci lucrurile să întâmple încât alegi primul lucru care-ți vine în minte și îl forțezi.

Continuă să faci asta – în felul ăsta vei irosi fiecare secundă din viața ta

Puterea răbdării și ce înseamnă să ai răbdare

Vrei să știi care este puterea răbdării?

Nu pot să-ți spun. Însă dacă ești îndeajuns de răbdător, viața îți va arăta și vei descoperi de unul singur.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.