Published On: 16/11/20179.1 min read

Ai avut parte până acum de situații neplăcute, nu? Sunt sigur că da – cu toții am avut.

Iar primul lucru pe care probabil te-ai gândit să-l faci a fost să ieși cât mai repede din situația respectivă. Însă cu cât fugi mai mult, cu atât te va afecta mai tare când vei avea parte de aceleași situații neplăcute pentru a doua oară.

Din păcate, va fi o a doua oară.

De exemplu, îți găsești un loc de muncă și la scurt timp începi să-l urăști. Iar apoi îți dai demisia. Cine spune că următorul nu va fi și mai nasol?

În articolul de astăzi voi împărtăși cu tine câteva perspective care te vor ajuta să-ți schimbi gândirea și să fii mai conștient de felul în care poți ieși pașnic din situații neplăcute.

Însă înainte de asta, apasă play. Iar apoi continuă să citești.

1. Dacă urăști ceea ce faci, fă-o cu zâmbetul pe buze

Dacă tot am folosit mai devreme, ca exemplu, locul de muncă, voi continua în aceeași direcție.

În viață, nu ajungi să faci doar ceea ce îți place. Sunt oameni cu care va trebui să ai discuții neplăcute. Vei avea proiecte sau sarcini care nu-ți vor plăcea. Sau pur și simplu vei fi ocupat făcând lucruri pentru locul de muncă și nu vei mai avea timp pentru tine.

Toate aceste scenarii sunt situații neplăcute.

Așadar, cum definim neplăcut aici?

Ei bine, asta depinde de tine. Declanșatorul care te face să te simți inconfortabil într-o situație specifică poate fi recunoscut doar de tine. Nimeni altcineva nu ți-l poate arăta.

Descoperirea declanșatorului te va ajuta să devii mai conștient de situațiile neplăcute de care vei avea parte în viitor.

Imediat după, va trebui să te forțezi să zâmbești.

De ce să te forțezi să zâmbești?

E un singur lucru în care am crezut mereu atunci când vine vorba de puterea zâmbetului. Oricând ne simțim bine, zâmbim – facem asta de când ne naștem și până când murim. Astfel, zâmbetul este conectat la toate momentele noastre bune.

Așadar, de ce să nu zâmbești și atunci când ai parte de situații neplăcute, astfel încât să îți îmbunătățești starea de spirit?

Când vine vorba de lucrurile care nu ne plac, acestea ne afectează starea de spirit și ne fac triști, depresivi, sau nefericiți. Fix în acele momente trebuie să ne forțăm să zâmbim.

Ca să recapitulez, avem aici doi pași:

  • Când ai parte de situații neplăcute, găsește declanșatorul;
  • După ce găsești declanșatorul, forțează-te să zâmbești.

Însă amintește-ți să nu te pedepsești dacă nu-ți iese din prima. Dacă nu ești obișnuit să zâmbești spontan, fără motiv, la început se va simți ciudat și vei crede că e prostesc.

2. Dacă te simți nervos, oferă iubire

Situațiile neplăcute ne fac uneori să devenim nervoși. Se întâmplă adesea când suntem responsabili de problemele celorlalți.

De exemplu, se poate simți foarte neplăcut când părinții tăi au un credit la o bancă pe care tu trebuie să-l plătești, pentru că ești singurul copil, iar ei nu-și permit. Creditul respectiv nu este problema ta cu siguranță, însă te simți responsabil.

Aceste situații ar face pe oricine să se simtă nervos și pot să se transforme în niște depresii neplăcute.

Așadar, ce faci pentru a evita frustrările și nervii? Începi să oferi iubire.

Cei care te enervează nu o fac intenționat. Marea majoritate încearcă să te ajute sau pur și simplu își împărtășesc perspectivele.

Ar fi foarte egoist să forțezi pe toată lumea să gândească ca tine sau să te ajute în felul în care te aștepți să fii ajutat.

Oamenii sunt diferiți în feluri unice – cu cât înțelegi asta mai repede, cu atât vei putea să-ți îmbunătățești viața mai repede.

3. Când vrei să mergi singur, construiește o echipă

Poate că ești obsedat cu construirea lucrurilor. Sau poate simți că vrei să începi ceva nou.

La început, vei vrea să faci lucrurile singur, mai ales dacă ești încăpățânat. Eu sunt și nu există niciun dubiu când vine vorba de a începe lucrurile singur.

Însă, la un moment dat, va veni momentul în care vei întâlni oameni de calitate – acela este momentul în care va trebui să acorzi atenție.

Oamenii vin și pleacă și pun pariu că nu îți pasă prea mult de aceia care nu ies în evidență. Însă ce se întâmplă cu restul?

Mi se întâmplă din când în când să merg la un eveniment și să întâlnesc pe cineva cu un vibe fantastic. Nu știu exact ce este, însă este un sentiment plăcut (și diferit) cu privire la persoana respectiva. Simt că ar trebui să o cunosc și să construim ceva împreună.

Ai avut vreodată un astfel de sentiment?

Dacă răspunsul este „da”, sper că ai păstrat respectiva persoană în viața ta și că ai făcut ceva în privința ei. Pentru că ăsta-i primul pas către construirea unei echipe.

Următorul ar fi să te detașezi de obsesia ta de a face lucrurile perfect. Din momentul în care îți decizi să creezi o echipă în jurul tău, aceștia vor face treaba în felul lor. Dacă intervii, îți pierzi echipa.

Lucrurile încep să se dezvolte dacă te dai deoparte din calea lor. În loc să încerci să controlezi fiecare lucru mărunt, încurajează-ți oamenii să fie varianta lor cea mai bună.

4. Dacă ești dependent, fii curios și descoperă lucruri noi

Pentru mine, jocurile video reprezentau o dependență.

În momentul acesta, aș putea să mă joc jocuri video 24/7. Însă am ales să fac multe alte lucruri.

Într-o perioadă de 12 luni, scriu cărți, mă antrenez pentru maratoane, ajut oamenii să-și depășească obstacole, îmi setez tot felul de provocări, și multe altele. La fel de bine, în urmă cu două săptămâni am început un nou job pe o poziție de digital strategist.

Nu încerc să mă laud. Tot ce încerc să spun este că momentul prezent ar fi fost altul dacă aș fi continuat să mă joc jocuri video.

În schimb, am ales să fiu curios și să descopăr multe alte lucruri.

Însă cel mai important lucru pe care l-am descoperit sunt eu.

Dacă, în timpul unei perioade mai mare de un an, faci același lucru din nou și din nou, te poți numi dependent. Da, se pune și dacă singurul lucru pe care-l faci este să te duci la locul de muncă. Ești dependent de locul de muncă.

Uite un motiv specific pentru care să renunți la dependențele tale, în cazul în care căutai unul: cu cât faci mai mult un singur lucru, cu atât ai mai puțină energie pentru alte lucruri pe care ai vrea să le faci.

Viața este făcută să avem parte de multe experiențe. Nu fi dependent de una singură.

5. Dacă nu reușești, mulțumește-te cu mai puțin

Uneori, ne dorim atât de tare să fim de succes, încât ajungem să ne rănim.

Însă e stupid. Ar trebui să fim recunoscători pentru că am ajuns atât de departe în călătoria noastră. Ar trebui să fim bucuroși pentru fiecare pas pe care-l facem către succesul nostru.

General vorbind, ar trebui să fim mai relaxați.

Una din definițiile mele pentru succes, până nu de mult, era următoarea: vreau să ajut pe toată lumea și să fiu cunoscut de toată lumea.

Este o definiție stupidă mai ales pentru că vine de la o persoană obsedată cu setarea obiectivelor. Iar acel obiectiv nu este deloc specific.

Iar apoi m-a lovit. Am ajutat câțiva oameni până acum și în continuare ajut. Poate că aș fi putut face mai mult, însă nu este ca și cum nu am făcut nimic. De ce să mă simt rău în privința asta?

Mă simțeam rău fără să am un argument bun pentru felul în care mă simțeam – probabil că așteptările mele erau prea sus.

Dacă te regăsești în această situație, atunci întreabă-te următorul lucru: de ce vrei atât de tare să fii de succes atât de devreme?

Și încă un lucru.

Recent, am descoperit citatul ăsta care mă ajută să fiu și mai relaxat. Sper să te ajute și pe tine.

A quiet and modest life brings more joy than a pursuit of success bound with constant unrest.” – Albert Einstein

6. Dacă simți că nimic nu se întâmplă, fii răbdător

Uite o lecție pe care am tot învățat-o în ultimii doi ani.

Dacă forțezi lucrurile, acele lucruri care ar trebui să se întâmple în mod natural nu se vor întâmpla niciodată.

Este un alt lucru care m-a ajutat să mă relaxez. Am fost (și în continuare sunt) foarte încăpățânat și impulsiv. Însă cu cât învăț mai multe despre arta răbdării, cu atât ajung să am un echilibru mai bun.

Din nou, cred că are legătură cu așteptările.

Dacă te aștepți să se întâmple prea repede, s-ar putea să nu se întâmple deloc. Mai mult de atât, cât de multă atenție oferi pașilor mici pe care îi faci?

Consider că se întâmplă două lucruri.

Primul. Nu faci niciun pas, nici cel mai mic pas de pe Pământ, către obiectivele tale. Ceea ce înseamnă că ești un (scuzați expresia) nenorocit leneș.

Al doilea. Nu ești capabil să vezi pașii pe care-i faci pentru că așteptările tale sunt prea mari.

Acestea fiind spuse, fie trebuie să începi să faci ceva, fie trebuie să acorzi mai multă atenție lucrurilor mărunte pe care le faci și să fii mândru de ele.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.