Când vorbim de două persoane care sunt diferite, vorbim de diferențe și în lucrurile pe care ei le reprezintă sau de care sunt reprezentați.
Însă, diferența care contează este cea pe care o vedem când ne uităm la aceeași persoană, din două perspective. Așadar, articolul de astăzi nu este despre diferența dintre mine și tine. Ci despre diferența dintre David și David văzut prin ochii celorlalți.
Înainte să începi să citești mai departe, de fiecare dată când vezi numele meu, gândește-te că este vorba despre tine. E un exercițiu care te va ajuta să te descoperi puțin mai bine.
David vs. David
Felul în care ceilalți mă văd ar trebui să fie felul în care eu mă văd. Oare se întâmplă mereu așa?
Puțin probabil, pentru că perspectiva mea asupra unor lucruri este diferită de perspectiva celorlalți asupra acelorași lucruri.
Dacă eu consider că succesul are legătură cu dezvoltarea abilităților, ceilalți ar putea considera succesul ca fiind reprezentat de câți bani ai.
Așadar, cum ajung ceilalți să vadă că succesul nu are legătură doar cu banii, astfel încât să-mi poată lua în considerare câtuși de puțin perspectivele?
Acționând. Pentru că nu este vorba doar de perspective, ci despre ce fac eu pentru a le transmite celorlalți perspectivele mele.
Nu, nu vorbesc de a convinge sau de a manipula. Vorbesc doar de a informa.
Să presupunem că eu consider că omul ar trebui să mănânce un tort pe zi pentru a avea o viață fericită. Dacă aș acționa în direcția respectivă și aș mânca un tort pe zi, puțin probabil să-i conving pe ceilalți că asta trebuie făcut. Mai mult ca sigur vor considera că am luat-o razna. Vor ști că sunt ciudatul ăla care mănâncă un tort pe zi. Însă vor considera despre mine lucruri pe care eu le știu despre mine.
Incapacitatea introvertitului de a se transpune
Am fost foarte retras și timid. Și tot ce făceam era să gândesc prea mult și să spun doar ce consider că este esențial. Uneori nici măcar atât nu spuneam.
Trăiam în bula mea și lucrurile erau bune pentru mine. Nu spun că n-ar fi trebuit să fie. Însă trăind în bula mea, fără să fac nimic altceva, lumea nu știa cine sunt.
Mai important de atât, nu spun că lumea ar trebui să știe cine este David.
Însă dacă consider că feedback-ul celorlalți este important, iar eu văd lucrurile diferit față de ceilalți și cred cu tărie în ideile mele, atunci va apărea o discrepanță.
Am devenit debusolat pentru că oricât de mult credeam în ideile mele, cei din jurul meu nu știau nici cel mai mic detaliu al ideilor mele. Așadar, ei considerau că îmi spun lucruri care să îmi fie de folos. Și acolo a intervenit debusolarea.
Debusolarea provenită din incapacitatea de a alege una din cele două perspective.
Prăpastia dintre cele două perspective
Pentru ani buni am considerat că trebuie să aleg.
Fie am de ales să fiu așa cum consider eu că sunt, fie să aleg cum ceilalți consideră că sunt. Însă nu-i vorba de a alege una din cele două perspective. În schimb, este vorba de a alege să comunic.
„Dacă te afli la răscruce de drumuri și nu alegi niciun traseu, vei rămâne pe loc.”
Considerând că am de ales, nu am ales nimic. Nu pentru că nu aș fi vrut, ci pentru că lucrurile se băteau cap în cap.
Dacă alegeam să fiu cum considerau ceilalți că sunt, nu mai eram ce consideram că sunt. Dacă alegeam să fiu cum eram, ceilalți „mă certau” mai mereu.
Și am văzut lucrurile așa pentru o bună perioadă de timp. Nu știam care David este cel bun.
Însă, așa cum ziceam, în loc să aleg una din perspective, am ales să comunic. Am decis că este nevoie ca ceilalți să cunoască acel David pe care îl cunosc eu.
„Succesul înseamnă să spui ce faci și să faci ceea ce spui”
Orice ar reprezenta succesul pentru tine, cred că în citatul ales pentru acest subtitlu este vorba de succesul relațiilor intrapersonale. Mai mult de atât, este vorba de liniștea de care ai parte datorită echilibrului creat.
Fugi la începutul articolului și citește din nou exemplul cu tortul. Nu-i vorba despre a alege una din cele două perspective (fie a ta, fie a celorlalți), ci despre a spune ceea ce faci (că mănânci un tort pe zi) și a face ceea ce spui (că mănânci un tort pe zi).
Astfel, într-un final, dacă o spui de îndeajuns de multe ori, oamenii vor înțelege.
Vor descoperi cine ești tu, iar această descoperire va înlocui ceea ce cred oamenii despre tine, cu ce crezi tu despre tine.
Exercițiul celor 3 cuvinte
În urmă cu câteva luni am făcut un exercițiu care să mă ajute să văd ce cred ceilalți despre mine.
Așadar, am luat câțiva (destul de mulți) prieteni de pe Facebook la întrebări. Cerința mea către ei a sunat în felul următor:
„Zi-mi, te rog, care sunt primele 3 cuvinte care-ți vin în minte atunci când te gândești la mine.”
Iar răspunsurile au fost următoarele:
- Vlad Tănase – potențial, determinare, persistență
- Alina Ivanovici – independent, entuziasmat, rebel
- Roxana Iancu – optimist, sănătos fizic, inovator
- Andrei Ilie – antreprenor, vivace, liber
- Ana Pîrvulescu – pasiune, voință, încăpățânare
- Adelina Boroș – pozitivitate, comunicare, fun
- Lucian Răduță – scriitor, transmaraton, provocări
- Oana Maniga – sportiv, ambițios, optimist
- Ariel Constantinof – optimism, evreu, do-er
- Laurențiu Mihai – motivație/optimism, muncă, ambiție
- Silviu Păunescu – dedicare, rațiune, maturitate
- Luiza Mitu – timid, ieșire din sine, căutare
- Bianca Alexandra – ambițios, optimist, pasionat
- Dragoș Ștefănescu – approachable, authentic, ambitious
- Cosmin Nicușor Firu – „prea”, optimist, mainstream
- Rima Jalba – activ, arogant, ambițios
- Loli Cârstea – pozitiv, energic, curios
- Laura Preotesoiu – alergare, motivație, smile
- Andrei Ursu – ambițios, alergător, eucadavid
- Victoria Deiu – ambițios, implicat, optimist
- Andra Nicula – ambiție, pasiune, curaj
- Diana Alexandra – sociabil, descurcăreț, oltean
- Cosmin Cîmparu – energic, nebun, antreprenor
- Ioana Radu – hotărât, încrezător, idealist
- Oana Man – tinerețe, optimism, seriozitate
În continuare, m-am gândit că ar fi interesant dacă aș putea să le grupez, așa că am încercat să le pun pe categorii.
După ce am făcut o mică numărătoare, am observat că cele mai prezente au fost următoarele:
- Optimist, de 8 ori;
- Ambițios, de 8 ori;
- Pasiune, de 3 ori;
- Alergare, de 2 ori.
Mai jos, ai câteva schițe pe care le-am făcut atunci.
Din câte observi, există a 5-a categorie, unde au rămas câteva lucruri pe care nu le-am putut pune sub un context. Nu-i nimic rău în asta.
Concluzia exercițiului?
Ei bine, ce am primit de la ceilalți este foarte apropiat de lucrurile pe care mă așteptam să le primesc. Așadar, ceilalți mă văd așa cum mă văd și eu. Lucru care mă bucură.
Ce îți recomand să faci?
Fă exercițiul, iar după ce ai strâns, de la cel puțin 10 oameni câte 3 cuvinte, revino și citește articolul. Te va ajuta să înțelegi mai bine exercițiul și felul în care transmiți ceea ce ești tu către cei din jurul tău.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.