Published On: 05/11/20164.2 min read

Toată nebunia asta a pornit în urma dorinței mele de a reîncepe alergările, pentru că nu mai alergasem de câteva luni. Iar la începutul lui octombrie am ieșit să alerg, fără să am o distanță anume în minte – probabil mă gândeam că o să alerg între 3 și 5 km. Am ajuns să am 200 kilometri în 30 zile. Asta da alergare.

Iar în timpul alergării, printre sumedenia de gânduri, mi-a venit și ideea unei provocări. „Oare cum ar fi să alerg pentru 30 de zile, în fiecare zi?” mi-am zis atunci. Mi-a plăcut la nebunie ideea, așa că am luat-o ca pe o provocare, pe care am și făcut-o publică.

Pe 3 octombrie am avut prima alergare și m-am gândit că ar fi interesant să pot să alerg în felul următor:

  • Prima săptămână (zilele 1-7) cel puțin 3 km în fiecare zi: minim 21 km;
  • A doua săptămână (zilele 8-14) cel puțin 5 km în fiecare zi: minim 35 km;
  • A treia săptămână (zilele 15-21) cel puțin 7 km în fiecare zi: minim 49 km;
  • A patra săptămână (zilele 22-28) cel puțin 9 km în fiecare zi: minim 63 km;
  • Zilele 29 și 30 cu cel puțin 11 km în fiecare zi: minim 22 km;

În total, calculatorul îmi zice 190 km. Ei bine, se pare că am ajuns să alerg 200 km.

Statistici

  • 30 zile de alergare
  • 200,6 km alergați
  • 21 ore și 9 minute
  • 15.325 calorii arse

Ce am învățat, ce aș face și ce n-aș mai face

Am învățat o grămadă de lucruri. În acest articol le voi împărtăși două cu tine, acelea pe care le consider cele mai importante. Dacă treci printr-o experiență asemănătoare, mi-ar plăcea să poți învăța aceleași lucruri.

1. Limitele sunt doar mentale

Din punct de vedere fizic, nu există o limită. Poate doar atunci când se rupe ceva, însă chiar și atunci cred că depinde de mental.

Am spus asta și în articolele anterioare și o s-o repet. Prin faptul că am alergat pentru 7 zile o anumită distanță în fiecare zi, am ajuns să-mi setez limita mentală la respectiva distanță.

Partea dificilă apărea când trebuia să resetez limita, în săptămâna următoare, și să creez confortul mental pentru o altă distanță. Având în vedere că am făcut asta de 4 ori într-o lună, cred că m-am cam jucat cu limitele mele.

Și pentru că m-am jucat atât de mult, consider că exercițiul mă va ajuta mai departe în viață.

Limitele mentale apar tot timpul în viețile noastre, în special când ne dorim să facem o schimbare sau să atingem niște obiective. Dacă de acum înainte îmi este măcar cu 1% mai ușor să îmi ating obiectivele sau să fac schimbări în viața mea, datorită acestei provocări, atunci sunt mulțumit.

2. Oboseala mentală influențează oboseala fizică

Înainte de toate, prin oboseală mentală înțeleg lipsă de chef, lipsă de energie, chiar și atitudine negativă sau lene.

Au fost momente în care mă duceam la alergat extraordinar de pozitiv și plin de chef, iar abia dacă simțeam durere sau oboseală. Într-o astfel de zi am alergat 9 km în 50 minute și 37 secunde – adică foarte bun pentru mine.

Însă, au fost zile în care îmi venea să stau în casă și să nu fac nimic. Într-o astfel de zi am alergat 9 km în 59 de minute.

Exercițiu practic care funcționează pentru mine: De fiecare dată când am o stare pe care nu mi-o doresc sau nu mă ajută în alergare, zâmbesc. Indiferent că are legătură cu durerea, cu plictiseala sau cu orice altceva, zâmbetul mă ajută.

3. Ce aș face și ce n-aș mai face

Aici voi fi foarte scurt.

  • Au fost momente în care m-am dus la alergare fără încălzire sau cu o încălzire neglijentă. Nu aș mai face asta. Încălzirea este foarte importantă și ar fi bine să dureze 15-20 minute.
  • Am alergat singur în tot acest timp. Poate că, 2-3 zile din cele 30 ar fi fost interesant să le alerg și cu alte persoane.

Acum că am terminat provocarea, ce urmează să fac?

În primul rând, iau o pauză de o săptămână de la alergări.

Voi continua să fac abdomene și flotări, însă se simte oboseala în picioare în momentul de față, așa că iau o pauză.

Înainte de provocarea asta, nu alergasem niciodată în fiecare zi și nici nu am de gând să mai fac asta în afara unei provocări. Așa că, după săptămâna de pauză, o să revin la 3 alergări pe săptămână, cel mai probabil.

Mai mult de atât, pentru anul care vine, am niște provocări deja setate. O bună parte din ele au legătură cu sportul.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.