Published On: 02/11/201614.8 min read

Mă tot gândesc la importanța experiențelor pe care un om le are într-o viață. Mă tot gândesc la importanța fiecăreia pentru dezvoltarea emoțională, mentală, spirituală, fizică a fiecărui individ în parte. Și conștientizez că fiecare experiență în parte este cu adevărat importantă, cu beneficii unice, diferite. Așa că am făcut o listă cu provocări pentru anul 2017

Și cu cât experiențele sunt mai provocatoare, cu atât rezultatele vor avea un impact mai puternic asupra dezvoltărilor amintite anterior. Așa că lasă anul 2017 să te provoace. Eu îl voi lăsa și mă voi bucura de fiecare experiență în parte.

Într-un articol îți prezentam 3 argumente pentru care provocările te fac mai inteligent. Acolo găsești câteva motive pentru care iau decizia ca anul 2017 să fie un an diferit pentru mine.
Desigur, motivele mai sunt și altele, însă sunt unele specifice și ți le voi prezenta în cadrul fiecărei provocări în parte.

Așadar, ce doresc să fac?

Îmi doresc ca anul 2017 să fie unul plin. Astfel că, pentru fiecare lună a anului 2017 îmi voi seta o provocare, scopul fiind s-o duc la bun sfârșit și să învăț anumite lucruri. Dacă dorești, poți să „împrumuți” lista mea de provocări și să ți-o însușești.

Provocări în 2017

Cuprins: Ianuarie | Februarie | Martie | Aprilie | Mai | Iunie | Iulie | August | Septembrie | Octombrie | Noiembrie | Decembrie

Provocări Ianuarie 2017 – 31 de zile cu dușuri reci de 3 minute

Probabil că 1 ianuarie va fi pentru foarte multă lume cu distracție și nebuneli. Pentru mine va începe cu un duș rece și va continua, cu aceleași dușuri reci, până în ultima zi din luna ianuarie.

Ce doresc să obțin – Trezire spontană și rezistență la frig
Ce trebuie să investesc – 3 minute în fiecare zi, sub un duș cu apă rece, împreună cu o trezire mai devreme de ora 7.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 31). De asemenea, voi face minim 2 clipuri și voi scrie statusuri pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.
Program – Trezit dimineața la 6:30; duș începând cu ora 7.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi sta 6 minute sub dușul rece în fiecare zi.
PPS: Dușurile reci, făcute pur și simplu, parcă nu-și au farmecul, așa că imediat după fiecare duș rece m-am decis să am o alergare de 3 km.
Rezultat clar al lunii ianuarie: 114 minute sub dușuri reci și 93 km alergați.

Provocări Februarie 2017 – 28 de zile cu alergări de 10 km

Urăsc frigul și, mai mult de atât, urăsc să alerg pe frig. În ultimii 2 ani am oprit mereu antrenamentele de alergat în timpul iernii. Cred că, de data asta, e timpul să schimb ceva.

Ce doresc să obțin – Să slăbesc, să tonific musculatura, să măresc rezistența la frig.
Ce trebuie să investesc – Undeva la 1h30m în fiecare zi, în alergare, oriunde afară.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 29). De asemenea, voi face minim 2 clipuri și voi scrie statusuri pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.
Program – Trezit dimineața la 6:30; alergare începând cu ora 7.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi alerga 20 km în fiecare zi.
PPS: Pentru a nu lăsa dușurile reci doar luna trecută, am ales să adaug și luna aceasta, după fiecare alergare, un duș cu apă rece de 3 minute.
Rezultat clar al lunii februarie: 350 km alergați și 84 minute de dușuri reci.

Provocări Martie 2017 – 31 de zile cu două ore de citit cărți în limba engleză

Pot spune că citesc destul de des cărți, însă nu zilnic și sunt momente în care citesc 2-3 ore, poate chiar mai mult. Însă sunt momente în care citesc și 15-20 minute. Desigur, îmi arunc un ochi în articole pe net în fiecare zi, însă consider că, în cărți, informația este la o calitate mult mai ridicată, cu un volum mai mare de resurse și cu o continuitate precisă.

Ce doresc să obțin – Un control mai bun asupra cuvintelor.
Ce trebuie să investesc – Două ore zilnic în citit, plus 100-200 lei în achiziționarea cărților pe care să le citesc.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 31). De asemenea, voi face minim 2 clipuri și voi scrie statusuri pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile. În plus, voi nota minim 3 idei din fiecare carte și le voi prezenta în ultima zi, în articol.
Program – Trezit dimineața la 6:30; citit începând cu ora 7.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi citi 4 ore în fiecare zi.
Rezultat clar al lunii martie: 76 de ore de citit cărți în limba engleză.

Provocări Aprilie 2017 – 30 de zile cu 3000 de cuvinte scrise

Iubesc să scriu și mereu mi-a plăcut faptul că exprimarea în scris îmi oferă libertatea și timpul de a alege cuvintele potrivite pentru a transmite un mesaj. 3000 de cuvinte înseamnă undeva la 6 pagini de Word (cu font 11, Arial). Și am de gând să fac asta în fiecare zi a lunii aprilie.
Va fi greu pentru că, cele 3000 de cuvinte scrise zilnic, vor fi calculate doar în cazul în care voi scrie pentru cărțile pe care le am în plan. Orice articol sau text aș scrie, care nu e destinat cărților, va fi extra și nu va fi luat în considerare.

Ce doresc să obțin – Cel puțin o carte scrisă
Ce trebuie să investesc – Undeva la 5 ore de scris în fiecare zi
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 30). De asemenea, voi face minim 2 clipuri și voi scrie statusuri pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.
Program – Trezit dimineața la 6:30; scris începând cu ora 7.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi scrie 6000 cuvinte în fiecare zi.
Rezultat clar al lunii aprilie: 111000 de cuvinte scrise.

Provocări Mai 2017 – 31 de zile cu o poveste

Cred că nu sunt singurul nebun care iubește poveștile. Tocmai d-asta, în luna mai a anului 2017, voi aduna povești. Însă nu de la oricine, ci de la oamenii străzii. Consider că fiecare om are câte o mică poveste pe care s-o împărtășească, măcar una.
Consider că poveștile oamenilor străzii ajung mai greu la mulțime, ăsta fiind totodată motivul principal pentru care am ales această provocare. De asemenea, pentru fiecare poveste, voi răsplăti omul respectiv cu o masă.

Ce doresc să obțin – Povești inspiraționale, motivaționale.
Ce trebuie să investesc – Undeva la 30 minute zilnic, cu un om al străzi, și probabil un minim de 300-400 lei pentru a le oferi ceva de mâncare.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 31). De asemenea, voi face minim 2 clipuri, voi scrie statusuri și voi posta poze pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.
Program – Trezit dimineața la 6:30; căutat povești între orele 14:00 și 17:00.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi obține 2 povești în fiecare zi.
Rezultat clar al lunii mai: 38 de povești inspiraționale, motivaționale.

Provocări Iunie 2017 – 30 de zile cu pedalări de 50km

Cu toate că-mi place să alerg ca nebunul și să mă duc la maratoane și ultramaratoane, cu pedalatul nu mă împac atât de bine. În sensul că pedalatul mi se pare mai mult o activitate de relaxare, ci nu una în care să-mi antrenez musculatura.
De obicei, după 5-10 km de pedalat mă plictisesc sau mă satur, considerând că îmi este îndeajuns. Îmi aleg această provocare pentru că vreau să-mi testez limitele și să văd cât de dificil poate fi.

Ce doresc să obțin – Tonifiere musculară, să ies pe bicicletă afară din oraș, conștientizarea limitelor.
Ce trebuie să investesc – Probabil între 2 și 4 ore de pedalat.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 30). De asemenea, voi face minim 2 clipuri, voi scrie statusuri și voi posta poze pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.
Program – Trezit dimineața la 6:30; pedalat începând cu ora 7.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi pedala 100km în fiecare zi.
Rezultat clar al lunii iunie: voi pedala 1850km.

Provocări Iulie 2017 – 30 de zile cu câte o oră de meditare

Consider că a medita înseamnă a fi conștient de ceea ce se întâmplă. Însă nu sunt conștient deloc. Iar tot ceea ce fac este construit pe baza experiențelor din trecut.
Pe tot parcursul lunii iulie, voi avea în fiecare zi două momente de meditare, de 30 de minute fiecare, unul când mă trezesc, iar altul înainte să adorm, în care voi fi eu cu gândurile mele.

Ce doresc să obțin -Să mă cunosc mai bine, să am mai multă claritate în acțiuni.
Ce trebuie să investesc – O oră de meditare în fiecare zi.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 30). De asemenea, voi face minim 2 clipuri și voi scrie statusuri pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile. În plus, voi nota minim o idee din fiecare moment de meditare.
Program – Trezit dimineața la 6:30; meditat începând cu ora 7 și seara începând cu ora 22.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi medita pentru 2 ore în fiecare zi.
Rezultat clar al lunii iulie: 37 de ore de meditare.

Provocări August 2017 – 31 de zile cu câte două ore de învățat o limbă străină

De ceva timp îmi stă gândul la învățarea unei noi limbi străine, în momentul de față știind decât engleza. Așadar, luna august va fi dedicată uneia din cele 3 limbi pe care îmi doresc să le învăț (franceză, spaniolă sau germană).

Ce doresc să obțin – Să înțeleg limba respectivă și s-o cunosc la un nivel basic, cât să mă pot înțelege cu oamenii.
Ce trebuie să investesc – Două ore de învățat o limbă străină în fiecare zi.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 31). De asemenea, voi face minim 2 clipuri și voi scrie statusuri pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.
Program – Trezit dimineața la 6:30; învățat limbă străină începând cu ora 7.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi învăța limba străină aleasă pentru 4 ore în fiecare zi.
Rezultat clar al lunii august: 76 de ore de învățat o limbă străină.

Provocări Septembrie 2017 – 30 de zile cu câte două ore de desen

Habar n-am să desenez și cred că aici va apărea adevărata provocare. Pentru că, în cele 30 de zile ale lunii septembrie, nu-mi doresc doar să desenez ceva random, ci vreau să fac un comic book.
Când eram mic, aveam tot felul de reviste de benzi desenate cu Donald Duck. Și e ca și cum mi-ar fi rămas undeva pe subconștientul retinei, pentru că încă le pot vizualiza. Așadar, în luna septembrie voi aloca câte două ore în fiecare zi desenatului și creării unei povești, astfel încât, la sfârșitul lunii, să am un comic book creat.

Ce doresc să obțin – Un comic book cu o poveste inspirațională.
Ce trebuie să investesc – Două ore de desenat pe zi, plus o doză mare de creativitate în crearea poveștii.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 30). De asemenea, voi face minim 2 clipuri, voi scrie statusuri și voi posta poze pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.
Program – Trezit dimineața la 6:30; desenat începând cu ora 7.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi desena pentru 4 ore în fiecare zi.
Rezultat clar al lunii septembrie: 74 ore de desenat.

Provocări Octombrie 2017 – 31 de zile cu 1000 de scări urcate și coborâte, în alergare

Se vede că-mi place sportul, nu? Este a 3-a provocare a anului care implică sport și pot spune că nici pentru asta nu sunt pregătit. Însă motivele pentru care mi-o atribui sunt aceleași ca și în cazul celorlalte.

Ce doresc să obțin – Tonifiere musculară, să slăbesc.
Ce trebuie să investesc – Probabil 2-3 ore zilnic, în care să urc și să cobor scări, în alergare.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 30). De asemenea, voi face minim 2 clipuri, voi scrie statusuri și voi posta poze pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.
Program – Trezit dimineața la 6:30; scări începând cu ora 7.

PS: În ultima săptămână din lună îmi voi dubla provocarea și voi urca și coborî 2000 de scări, în alergare, în fiecare zi.
Rezultat clar al lunii octombrie: 38.000 de scări urcate și coborâte, în alergare.

Provocări Noiembrie 2017 – 30 de zile cu pomodoro

Pomodoro e o tehnică de eficientizare a finalizării task-urilor, care elimină multitaskingul și te ajută să te focalizezi pe un singur task, pe intervale exacte de timp. Așadar, luna noiembrie va fi dedicată eficientizării timpului meu.

Ce doresc să obțin – Eficientizare și un timp mai bun în realizarea task-urilor.
Ce trebuie să investesc – Atenție sporită în ceea ce fac.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 30). De asemenea, voi scrie statusuri pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.

Rezultat clar al lunii noiembrie: claritate și înțelegere asupra timpului investit.

Provocări Decembrie 2017 – 31 de zile cu câte o oră de cercetare ale unor destinații de călătorie

N-am plecat prea mult la drum până acum, însă îmi doresc asta. Astfel că luna decembrie va fi luna în care voi căuta, zilnic, timp de o oră, câte o destinație în care să ajung în următorii 3 ani.

Ce doresc să obțin – Destinații de călătorii, locuri ascunse sau uitate de lume, cu o energie interesantă, pe care să le vizitez undeva în viitorul apropiat.
Ce trebuie să investesc – O oră de cercetare zilnică.
Cum măsor / raportez – Voi scrie 3 articole: unul după primele 3 zile ale provocării, încă unul la jumătatea acesteia (ziua 15) și un al treilea la sfârșitul provocării (ziua 30). De asemenea, voi scrie statusuri pe Facebook legat de felul în care se desfășoară lucrurile.

PS: În ultima zi din lună, pe 31 decembrie, îmi voi lua o zi liberă de la toate provocările. Se numește GRATIFICARE.
Rezultat clar al lunii decembrie: găsirea a 30 de locații pe care să le vizitez în cel mult 3 ani.

Scop final

Fiecare lună are o activitate care este experimentată intens, iar la sfârșitul anului vreau să descopăr beneficiile fiecărei activități în parte și să aleg să le practic, în continuare, și în 2017, pe acelea care mi-au adus lucruri bune în viață.

Probabil crezi că sunt nebun. Ei bine, și eu cred că sunt nebun, însă ăsta nu-i neapărat un lucru rău. Ba chiar sunt de părere că toată nebunia asta îmi va schimba viața și că mă va duce către niște experiențe al căror rezultat nu pot nici măcar să-l vizualizez.

Acestea fiind spuse, aștept cu nerăbdare anul 2017.

Provocări de 30 de zile

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.