Published On: 02/10/20164.5 min read

Astăzi m-am gândit să vin către tine cu un articol care să te ajute, într-un mod foarte specific. Am făcut o listă cu cele mai des adresate întrebări pe care le ofer oamenilor atunci când apelează la mine. Îmi doresc să-ți fie de ajutor și să le folosești pentru oricare ar fi problema ta.

1. Care este situația în care mă aflu, cum am ajuns aici și în ce fel sunt implicat?

Încearcă să-ți aduci momentul în care a început s-o ia totul razna și motivele pentru care ai ajuns acolo. Analizează implicarea ta la nivel emoțional și încearcă să fii conștient de ea.

2. Sunt singura persoană implicată sau sunt mai multe?

Familie, prieteni, societate – ești singura persoană implicată în problema ta actuală sau există mai multe persoane implicate în exact aceeași situație?

3. În ce măsură sunt responsabil de situația în care mă aflu?

Dacă nu găsești responsabilitate pentru crearea situației în care te afli, în cazul în care te afectează, atunci ar trebui să consideri că ai responsabilitatea de a o soluționa.

4. Ce am încercat să fac pentru a soluționa problema?

De cele mai multe ori, oamenii se blochează în a gândi soluția. Uneori chiar găsesc soluția, însă de foarte puține ori o și pun în practică.

5. De ce nu am încercat sau de ce m-am oprit din a căuta soluții problemei?

Poate că ești prea copleșit de situație sau poate că nu te simți pregătit să depășești situația. Cu cât petreci mai mult timp în problema pe care o ai, cu atât vei pierde mai mult timp.

6. Care sunt persoanele cărora le pot cere ajutorul?

Caută în jurul tău persoane avizate cărora le poți cere ajutorul, indiferent că vorbim de un mentor, coach sau chiar psiholog.

7. Dacă nimic nu pare să funcționeze, ce este de făcut?

În cazul în care consideri că ai încercat totul, atunci gândește-te din nou. Indiferent cât de blocat ai fi în situația ta, este imposibil să fi încercat absolut orice.

8. Ce obiceiuri pozitive am în stilul meu de viață care să mă ajute să trec mai ușor peste problemă?

Dormi mai mult, trezește-te mai devreme, practică un sport, fii pasionat, iubește, mănâncă sănătos. Lista de obiceiuri pozitive poate să cuprindă multe alte activități – cu o căutare pe Google te poți inspira foarte ușor.

9. Dacă am mai avut o astfel de problemă până acum, cum am rezolvat-o și de ce nu funcționează aceeași soluție?

Analizează momentele tale din trecut. Este posibil să fii trecut prin aceeași situație (sau una asemănătoare) cândva în momentele tale de până acum.

10. Ce cărți pot citi pentru a soluționa problema?

Fiecare carte pe care am citit-o până acum, mi-a oferit o idee de calitate pe care am putut s-o implementez în stilul meu de viață. Fie a venit ca o soluție la o problemă, fie a fost o unealtă sau o metodă practică prin care să îmi fac viața mai bună.

11. Ce trebuie să fac, începând de astăzi, pentru tot restul vieții, pentru a nu repeta greșeala care m-a adus în această problemă?

Gândește-te (sau cere-le ajutorul celorlalți) la un pas, cât mai mic, pe care să-l faci în fiecare zi și care să nu îți mănânce mai mult de 5 minute, care să te ajute să treci peste problema pe care o ai.

12. Dacă ar fi să analizez gândirea mea din ultima săptămână, este aceasta una pozitivă sau negativă?

Perspectivele pe care le ai, asupra a tot ceea ce se întâmplă în jurul tău, sunt la fel de importante precum aerul pe care în respiri. Scriam în articolul anterior despre dualitate. În viața ta vor exista atât lucruri pozitive, cât și negative. Tu ești cel care alege care sunt mai importante.

13. Care sunt rutinele care fac parte din viața mea? În ce fel afectează acestea problema?

Rutinele sunt precum obiceiurile pozitive, doar că rutinele te țin pe loc și te seacă de energie. Găsește acele lucruri pe care le faci des și care îți impactează negativ viața. Elimină-le, unul câte unul.

14. Dacă nu pot soluționa problema momentan, cum îmi pot lua gândul de la ea?

S-ar putea ca în momentul de față să nu ai nicio soluție. Dacă ești într-o astfel de situație, atunci găsește (pentru perioade scurte de timp) activități care să îți facă mintea să zboare.

15. Cum mă va face să mă simt rezolvarea problemei?

Dacă ești de părere că rezolvarea problemei te va face să te simți mai bine, mai fericit, mai împăcat, atunci s-ar putea să ajungi dezamăgit. Fii specific și definește cuvintele „bine”, „fericit” sau „împăcat”.

În cazul în care aceste întrebări ți-au fost de folos, atunci ajută-mă cu un share, te rog. Îți mulțumesc!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.