Published On: 19/09/20168.1 min read

Era o modă când eram mai mic, care încă se mai practică. Toată lumea avea impresia că antreprenorii au bani și că, pentru ei, banii cresc în copaci. Antreprenoriatul n-are legătură cu banii.

Pentru multă lume, antreprenoriatul este asociat cu banii și doar atât. Antreprenorul face bani și atât, nimic mai mult. Când, de fapt, antreprenorul nu face bani, ci banii sunt un rezultat a ceea ce face.

Nu cred că am auzit vreodată pe cineva spunând că Ionescu este mai antreprenor decât Georgescu, în același timp având în vedere că în mintea multor oameni antreprenoriatul are legătură directă cu banii. Lucru care face să mă gândesc că din punctul unora de vedere toți antreprenorii câștigă la fel.

Iar dacă în mintea ta antreprenoriatul are legătură directă cu banii, țin să te anunț că antreprenoriatul cam acolo se termină.

Înainte de bani există partea de semnare a contractului. Înaintea acesteia există o negociere. Înainte de negociere există abordarea clientului și experiență pe piață, înainte de experiență există multă muncă. Iar înainte de muncă există pasiune.

Și petru că de cele mai multe ori pasiunea este o valoare, în continuare o să vorbesc despre asta.

Valori pe care antreprenorii le au

Dacă ar fi să fac o listă (în ordine alfabetică), atunci lista ar cuprinde următoarele valori: acțiune, ambiție, bogăție, compasiune, corectitudine, curaj, disciplină, dragoste, echilibru, entuziasm, hotărâre, inteligență, muncă în echipă, pasiune, perseverență, respect, sănătate și stabilitate.

Poate mai sunt și altele, însă când mă gândesc la antreprenori, cam acestea sunt valorile cu care îi asociez.

Din câte observi, banii nici nu intră-n ecuație, în schimb sunt alte valori care, atunci când sunt activate, ajung să genereze bani. Câteva dintre aceste valori ar fi următoarele: acțiune, bogăție, curaj, disciplină, inteligență, muncă în echipă, pasiune.

Desigur, antreprenorii se gândesc la bani, însă privesc banii ca pe o unealtă prin care să-și poată trăi viața așa cum vor. Banii sunt o unealtă ce asigură un anumit stil de viață, nu un scop.

Niciun antreprenor nu pleacă la drum zicând „o să fac bani cu orice preț”

Nu, pentru așa ceva există politica sau alte domenii unde banii cu orice preț se fac călcând în picioare multe din valorile expuse mai sus.

Oamenii își doresc să fie antreprenori pentru că au nevoie de bani în plus. Și au nevoie de bani în plus pentru a putea satisface niște nevoi, fie ale lor, fie ale celor apropiați.

Fie vor să călătorească și să exploreze. Fie vor să învețe și să se dezvolte pe ei înșiși. Fie vor să-și ajute copii să aibă parte de o educație bună sau de lucruri de calitate în viață. Pe scurt, vor să aibă parte de stilul de viață pe care și-l doresc.

Iar furtul sau minciuna nu fac parte din stilul de viață pe care un antreprenor și-l dorește.

Banii sunt un rezultat care apare după … timp (de obicei ani)

Banii sunt un rezultat al acțiunilor tale, ca antreprenor.

Prin acțiuni înțeleg tot ceea ce faci în fiecare zi și care are legătură cu domeniul în care vrei să-ți deschizi o afacere.

Dacă vrei să îți deschizi o afacere ce are legătură cu prelucrarea lemnului, atunci acțiunile tale ar trebui să aibă legătură cu lemnul. Indiferent că bați două cuie, în fiecare zi, într-un lemn, sau că tai, în fiecare zi, o bucată de lemn în două, aceste acțiuni vor ajunge să conteze.

În cele din urmă banii vor fi unul din rezultatele tale, însă va trebui să ai răbdare.

În cazul meu, banii au fost un rezultat ce a apărut după 5 ani. În 2009 am scris pentru prima dată ceva pe internet, acel ceva considerându-l mai mult decât un comentariu pe un forum. Era un text – ce-i drept, cam scurt, de 150 de cuvinte.

A fost nevoie de 5 ani, în care m-am mișcat așa cum am putut, pentru a ajunge să cunosc ce înseamnă freelancingul și să-mi câștig existența din scris. În februarie 2013 am câștigat primii bani din scris – lunar peste salariul minim pe economie.

Antreprenoriatul este un stil de viață

A fi vegetarian este un stil de viață. Care are la bază niște decizii sau frustrări.

Nu te naști vegetarian, ci ajungi să devii vegetarian după anumite experiențe care-ți schimbă perspectivele asupra mâncării pe care o consumi zilnic. Și în fiecare zi înveți despre ce alimente sunt bune, și mereu descoperi lucruri noi despre vegetarieni, deci despre tine.

A fi alergător este un stil de viață. Care are la bază niște decizii sau frustrări.

Cu toate că ne naștem pentru a alerga, de la un moment dat în colo (după ce se termină copilăria) nu mai facem asta. Cei care fac din alergare un stil de viață au parte de anumite experiențe care le schimbă perspectivele. Și în fiecare zi înveți despre cum să alergi mai bine, despre ce adidași sunt potriviți alergării tale, și mereu descoperi lucruri noi despre alergători, deci despre tine.

Ghici ce? A fi antreprenor este tot un stil de viață. La rândul lui, are la bază niște decizii sau frustrări.

Nu te naşti antreprenor, ci ajungi să devii antreprenor după anumite experiențe care-ți schimbă perspectiva asupra vieții pe care o duci. Poate ești nemulțumit de banii care îți intră lunar pe card. Sau de oamenii cu care îți petreci timpul. Și ajungi să fii atât de nemulțumit încât vrei să schimbi acele lucruri.

Așa că începi să studiezi. Și tot studiezi până când ai parte de îndeajuns de multe informații care te pot ajuta să începi ceva nou și, în cele din urmă, să ai mica ta afacere.

Antreprenoriatul este un stil de viață. Iar ca orice alt stil de viață, antreprenoriatul se învață.

Nu vei fi niciodată un antreprenor

Mai sus vorbeam de câteva valori pe care un antreprenor le are. Însă, dacă te regăsești în acea listă, asta nu înseamnă că ești antreprenor, pentru că este o valoare acolo pe care pun pariu că ești de părere c-o ai, dar lipsește cu desăvârșire.

Acțiunea!

Acordă atenție visurilor tale, ideilor tale, gândurilor tale. Acordă atenție acestora și spune-mi cât de des iei atitudine și acționezi?

Gândește-te la ultimele lucruri pe care ți-ai dorit să le faci. Sau, mai grav de atât, la ultimele lucruri pe care ți-ai dorit să le ai. Cât de mult ai acționat în direcțiile respective?

Antreprenorii acționează de fiecare dată când își propun ceva, iar pentru ei nu există „a încerca”, ci „ a face”.

Dacă tu încerci în loc să faci, atunci nu vei fi niciodată un antreprenor. Niciodată!

Mult mai important ca banii sunt eșecurile primilor ani de antreprenoriat

Țin minte că în primii ani am avut parte de o grămadă de lucruri neplăcute.

Și aici mă refer atât la primii ani din momentul în care m-am apucat de scris, cât și din momentul în care am câștigat bani din asta.

Am avut parte de foarte multe frustrări. Am fost supărat. Am avut nervi și îmi venea să strâng pe cineva de gât – de obicei pe client, că doar ei sunt mereu de vină.

Însă, din toate lucrurile ălea neplăcute, am învățat atât de multe lucruri.

Am învățat cum să gestionez oameni și situații. Am învățat cum să îmi organizez activitățile și cum să negociez. Am învățat cum să îmi vând abilitățile. Și lista de lucruri învățate poate continua. Cert este că eșecurile primilor ani te vor forma și te vor face să vezi mult mai clar drumul pe care urmează să pășești atunci când vei ajunge la maturitate, ca antreprenor.

Cele mai importante 3 lucruri pentru mine, ca antreprenor

Aici se cam încheie articolul. Așa că, pe final, mi-ar plăcea să te las cu 3 lucruri pe care le consider importante.

1. Oamenii

Oamenii sunt vitali. Fără de ei, nu pot să am parte de nimic. Iar datorită lor am parte de oportunitățile de învățare și de stilul de viață pe care mi-l doresc.

Oamenii și felul în care reușesc să colaborez cu ei este cel mai important element, pentru mine, ca antreprenor. Iar la baza unei colaborări calitative are loc multă comunicare și înțelegere.

2. Oportunitățile de învățare

Întotdeauna învățăm de la oameni. Indiferent că e vorba de un curs, o conferință, o carte sau un articol. Mereu vom prelua informație de calitate de la oamenii din jurul nostru, mult mai ușor decât o preluăm din propriile experiențe.

3. Stilul de viață

Mie-mi place să muncesc din cafenele, din parcuri, din tren, etc. Mereu am încercat să descopăr locuri noi unde să lucrez pentru că o atmosferă nouă nu doar că mă face să mă simt bine, dar mă și face să mă focusez pe munca mea. E ca și cum aș avea parte de un catalizator foarte bun.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.