Published On: 12/08/201624.9 min read

Acum două zile am făcut 25 de ani și nu-mi place. Adică îmi place că am putut învăța atâtea lucruri în tot timpul ăsta, însă nu-mi place că am crescut. Tu ce vârstă ai și ce lecții ai învățat până acum?

Nu mi-a plăcut niciodată urarea „La mulți ani!”. Nu! Eu vreau să mă blochez la vârsta pe care o am acum, nu să ajung un boșorog care abia se deplasează. Dar e doar o fantezie pe care o tot am și care, probabil, nu va deveni realitate.

Nu-mi serbez ziua de naștere. Nu fac nimic special și nu accept cadouri. Pentru că oamenii nu știu să facă cadouri. E ca atunci când cineva îți aduce un magnet de frigider sau mai știu eu ce bibelou. A doua zi îl arunc la gunoi pentru că nu e ceva care să-mi folosească, în mod util.

În schimb, prefer oricând o carte bună, indiferent că e vorba de antreprenoriat, productivitate sau că e jurnalul unui nebun. Prefer oricând o cană de ceai și o conversație de calitate. Și multe altele.

25 de lecții învățate până la 25 de ani

Nu pot spune că am învățat doar 25 de lecții, însă am zis să atribui câte o lecție fiecărui an ca să dea bine. Promit că la 30 de ani o să vin doar cu 5 lecții, care să fie în completarea listei acesteia.

1. oamenii din jurul nostru fac parte din noi

Mi-aduc aminte de o perioadă ce a avut loc între anii 2014 și 2015, pentru timp de 9 luni.

În perioada aceea am fost participant la un curs de dezvoltare personală cu metode actoricești. A fost o perioadă genială care mi-a ajuns la suflet numai după câteva săptămâni.

Am întâlnit oameni noi care reprezentau o mică comunitate. Era locul în care mă simțeam ca acasă, locul în care puteam să fiu eu. A fost locul în care am învățat să fiu eu și în care am descoperit cine sunt eu.

La jumătatea lui 2015, când s-a terminat totul, am avut parte de o secundă de tristețe. Însă atunci am înțeles că toate momentele respective nu vor dispărea, vor rămâne cu mine prin oamenii cu care am interacționat atunci și cu care continui să interacționez.

2. dacă îți dorești ceva cu adevărat, îl vei obține

Un maraton, un semimaraton și, mai mult de atât, un ultramaraton. Exact în ordinea asta.

Când vine vorba de capacitatea de a obține ce-mi doresc, mă gândesc aproape imediat la nebunia pe care am avut-o și o voi avea mereu. Altfel nu mă duceam să alerg toamna trecută 64 de km pe Transfăgărășan.

A fost greu? Foarte greu. Însă a fost atât de frumos încât greul a dispărut.

Mi-am dorit atât de tare să termin fiecare probă în parte încât nu mi-a păsat că antrenamentul meu n-a fost cel mai bun și că rămân fără picioare. Nu mi-a păsat că termin pe ultimul loc sau că există o mică posibilitate să mă atace vreun urs.

Mi-a păsat doar de faptul că eram acolo, că aveam parte de o experiență extraordinară și că aveam oportunitate de a o duce la capăt. Iar asta m-a făcut să obțin lucrul respectiv.

3. a te concentra pe obiectiv e mai greu decât a seta obiectivul

De mâine mă opresc din mâncat dulciuri. De mâine fac sport. De mâine citesc câte 10 pagini în fiecare zi. De mâine renunț la fumat. De mâine renunț la a spune „de mâine…”.

Asta-i cea mai ușoară parte. Pentru că nu depui niciun efort. Doar afirmi ceva. Ceva care nu are nicio valoare, pentru că nu îl duci mai departe.

Și-ți voi spune un lucru pe care nu vrei să-l auzi. Dacă faci lucruri fără valoare, tu nu vei avea niciodată valoare. Pentru că valoarea pe care le-o oferi altora, pentru care vei ajunge să fii plătit la un moment dat, se formează nu din afirmații, ci din experiențe.

Mi s-a întâmplat de multe ori să zic că „de mâine…” și a doua zi să nu fac nimic în privința respectivă. Dar mi-am dat seama că dacă nu o fac, nu pot testa. Nu pot să-mi dau seama dacă funcționează sau nu.

Și dacă nu știu ce funcționează, atunci nu o să știu cum să ofer valoare. Nu o să îi pot ghida pe ceilalți către a lua deciziile care să-i scutească de un efort lipsit de rezultat.

4. să te deschizi în fața oamenilor este cel mai dificil lucru, însă aduce cele mai mari recompense

Mi-aduc aminte că anul trecut am avut o săptămână în care am vorbit de trei ori în fața oamenilor.

Aveam propriile ateliere ce se desfășurau săptămânal, era conferința Craiova2Online și, în același timp, fusesem invitat la un eveniment cu liceeni despre voluntariat.

Mi-a plăcut la nebunie săptămâna aceea, însă trebuia să fac un lucru cu care nu eram deloc confortabil. Trebuia să mă deschid în fața oamenilor. Îmi place să fac asta, însă nu mă simt confortabil făcând asta.

Partea bună e că atunci când faci asta, chiar dacă confortul lipsește, vei avea parte de feedback și participanții îți vor spune cum ai fost și cum te-ai descurcat. De obicei, muncesc mult înainte de a mă duce să vorbesc în fața oamenilor, iar asta mă face să primesc feedback pozitiv și mă ajută să trec peste momentul de disconfort.

Acel feedback reprezintă cele mai minunate recompense de care am parte când vorbesc în fața oamenilor. Faptul că îmi spun că informația pe care au primit-o le este de ajutor mă face să cred că am putut fi alături de ei.

5. a-i ajuta pe ceilalți este întotdeauna prioritar, altfel vei ajunge singur, trist și uitat de lume

Am ajuns recent la o concluzie care sună în felul următor: Dacă implici oamenii în propria viață, oamenii te vor ajuta să-ți îmbunătățești viața. În schimb, dacă îi implici în propria afacere, te vor ajuta să-ți îmbunătățești afacerea.

Și am ajuns la concluzia aceasta căutând și testând diverse metode prin care să pot să-mi ating obiectivele.

Dar dacă ar fi să privesc cealaltă parte a monedei, ar însemna că dacă cineva se implică în viața / afacerea ta, asta înseamnă că sunt șanse mari să-l păstrezi alături de tine, nu? Pentru că nu vrei ca un om care este alături de tine să dispară.

Ceea ce mă face să cred că a-i ajuta pe ceilalți este prioritar. Și dacă fac astfel, voi avea ca rezultat ajutorul lor. În schimb, dacă încerc să mă ajut pe mine voi ajunge să fiu singur, trist și uitat de lume.

6. ceea ce astăzi mi se pare greu, mâine mi se va părea atât de ușor încât voi râde de mine

Doar ce am aruncat o privire pe textele mele din trecut. Era anul 2009 și scriam un text despre prieteni și despre încrederea acordată lor.

Textul respectiv are cel mult 150 de cuvinte și țin minte că atunci mi s-a părut extraordinar de mare. Acum mă bufnește râsul. Spun asta pentru că de-a lungul anilor am învățat atât de multe încât am depăşit cu mult stagiul respectiv. Și am ajuns să scriu o carte care are în jur de 26.000 de cuvinte.

Însă nu vreau să te sperii. Te încurajez să îți pui ideile în practică. Te încurajez să scrii dacă vreodată te-ai gândit la asta.

Chiar dacă acum ție ți se pare că mai mult de 5-10 cuvinte nu poți scrie și tot ce poți să scrii sunt niște liste, atunci foarte bine. Însă scrie! Cu cât vei lucra mai mult, cu atât vei evolua mai mult.

7.  a fi diferit e bine, însă nu-i ușor

Am fost nevoit să învăț să accept că cu cât stereotipul din care fac parte este mai puțin comun, cu atât o să găsesc mai puțini oameni asemenea mie, cu care să mă pot înțelege.

Privesc oamenii atunci când le comunic ideile mele. De cele mai multe ori oamenii stau pe gânduri și rumegă bine de tot ceea ce le zic. Însă, mai mult de atât, oamenii se uită ciudat, strâmbă din nas și chiar refuză să audă până la capăt.

Poate că uneori spun lucrurilor pe nume. Alteori ideile mele sunt prea ciudate pentru ei.

Aș fi putut alege să mă schimb, însă nu-i nici măcar o soluție. Atât timp cât există cel puțin un om cu care rezonez, mă bucur că pot să-mi împărtășesc ideile mele cu cineva. Poate că, la rândul lui, omul respectiv e în aceeași situație. Dacă m-aș schimba, ar rămâne singur.

8. banii sunt doar o unealtă

Însă lumea superficială în care trăim a transformat banii într-o nevoie. Și pentru că nu era îndeajuns, a transformat banii într-o soluție pentru aceeași nevoie.

Am colaborat cu mulți oameni. Am ajuns să am colaborări calitative. Însă multe din ele au dispărut pentru că principiile lor se băteau în cap cu ale mele.

Atât timp cât am considerat mereu că muncesc pentru a oferi ceva comunității din care fac parte, nu pot să lucrez cu oameni care doresc mereu să bage-n buzunar. De fapt, doar asta doresc.

Am văzut oameni care se considerau de succes, însă nu erau în stare să plătească niște chestii minore, care însumau câteva sute de euro. Și veneau mereu cu scuza că „de mâine..”.

Așa că replica mea e mereu „de mâine să-ți cauți un partener nou, că eu am zburat!”. Veneau mereu înapoi dorindu-și mai multe, pentru că ofeream valoare și aduceam rezultate.

Au fost atât de orbiți de bani încât rezultatele lor au fost aduse de oamenii care puteau să vadă dincolo de bani. Și când oamenii au plecat, rezultatele au dispărut și ele.

9. îmi va fi dor mereu de emoții, însă de cele mai multe ori trebuie să trec peste

Gagica aia mișto cu care am fost împreună acum ceva timp. Sau proiectul ăla foarte tare care s-a oprit brusc din motive ciudate. Acum reprezintă niște emoții la care încă mă gândesc.

Însă e o regulă care se aplică în peste 90% din situațiile vieții unui om și sună așa: New is always better!

Orice lucru nou de care ai parte va fi mai bun decât cel vechi. Dintr-un motiv foarte simplu. Dacă în momentul prezent te întorci în trecut și ai parte de lucrul de care ai avut parte acum câțiva ani, vei rămâne blocat în trecut.

Mă gândesc la cum eram acum câțiva ani. Nu pot spune că nu-mi place, pot spune doar că nu-mi place la fel de mult ca persoana care sunt acum.

Dacă trecutul ți se pare mai bun ca prezentul, atunci înseamnă că ai făcut ceva greșit în intervalul de timp dintre trecut și prezent. Vezi unde ai greșit, revino în acel moment, ia o altă decizie și continuă de acolo.

10. fiecare pas făcut acum definește lucrurile de care vei avea parte la sfârșitul fiecărui moment

Nu ajungeam niciodată să alerg 64 de km pe Transfăgărășan dacă nu mă apucam de alergat, în primă fază, pentru maraton și dacă nu începeam cu un plan mic de antrenament.

Nu ajungeam niciodată să scriu o carte dacă nu scriam textele ălea mici de 150 de cuvinte.

Nu ajungeam niciodată să vorbesc în public dacă nu începeam să îmi organizez propriile mele evenimente și nu mă duceam la conferințe să văd ce mama naiba fac oamenii ăia pe scenă.

Viața e formată din momente – unele mai bune, altele mai rele. Însă partea bună este că momentele sunt urmate de momente, și din fiecare învățăm câte ceva.

Dacă momentul în care ești acum nu este pe placul tău, stai liniștit și oferă-i timp să ajungă la sfârșit. Iar apoi, bucură-te de următorul. S-ar putea să fie cel mai bun moment din viața ta.

11. dacă doare, continuă să strângi din dinți

Mă gândesc la două momente. Alergare și carieră.

Sunt perioade în alergare în care începe să apară durerea. Fie de picior, fie de splină, fie o altă durere. Și durerea asta fizică este tare amuzantă, pentru că atunci când te oprești din a face ceea ce o cauzează, durerea dispare.

Însă, dacă te oprești, ți-ai omorât obiectivul, ți-ai dat peste cap planul de antrenament. Mai amuzant de atât e că durerea dispare și dacă continui, pentru că organismul se obișnuiește cu ea și nu mai trimite semnale către creier.

Când vorbim de carieră, durerile sunt mai mult emoționale.

La sfârșitul lui 2015 ajunsesem în punctul în care nu mai știam ce voiam să fac cu abilitatea mea de a scrie. Eram sătul să scriu pentru alții, despre perdele și mașini de spălat. Atât de sătul încât îmi doream să mă opresc, însă mâncarea nu se pune singură pe masă.

Și am renunțat. Și am realizat că am făcut o prostie. Și m-am întors înapoi cu gânduri proaspete.

De fapt, n-a fost o renunțare, cu toate că de la ideea asta am pornit. Ci a fost doar o pauză de care am avut nevoie.

12. fii optimist, doar vrei să ai parte de lucruri pozitive în viață, nu?

Pot să înțeleg că dacă ai avut parte de un lucru negativ, în momentul acela să te simți dezamăgit și să îți scadă nivelul de entuziasm și fericire.

Dar în mama ei de treabă, vrei ca lucrurile să fie iar bune sau dacă au fost nasoale o dată, trebuie în continuare să fie nasoale?

Tu chiar consideri că dacă ai avut parte de o experiență ai învățat ceva? Ești amuzant.

Dacă o dată ai găsit un ou stricat, asta nu înseamnă că toate ouăle vor fi stricate. Dacă o dată un măr a avut viermi, asta nu înseamnă că toate merele vor avea viermi.

În schimb, când vine vorba de experiențe de viață, consideri că dacă o dată a mers prost, de fiecare dată va merge prost. Greșit!

Dacă o dai în bară o singură dată, asta nu înseamnă că o vei da în bară și data viitoare. Trebuie doar să-ți iei puțin timp și să te gândești ce altceva s-ar fi putut întâmpla. Iar apoi, să treci prin o experiență asemănătoare și să cauți lucrurile noi la care te-ai gândit.

13. dacă forțezi lucrurile, le vei pierde

Răbdarea e de aur, iar entuziasmul omoară răbdarea.

În momentul în care mă gândesc la entuziasm, mă gândesc la toate momentele din viața mea. În schimb, dacă mă gândesc la răbdare, mă gândesc că nu aș mai fi avut parte de niciun moment.

De cele mai multe ori am vrut să fac lucrurile să se întâmple imediat și le-am pierdut. Alteori am avut parte de cele mai minunate experiențe.

Însă prefer să le pierd. Prefer să pierd lucrurile care nu vor să fie lângă mine din prima secundă. Prefer să pierd oamenii care se pierd în procesul gândirii și rabdă până în ultima secundă.

Pentru că, în același timp, voi avea parte de acei oameni care sunt ca mine. Care se avântă în ceea ce vor să facă. Care se implică nebunește pentru că au văzut o chestie mică ce i-a făcut să zâmbească.

De fapt, în final, n-am pierdut nimic. Doar am câștigat ceea ce n-am putut pierde.

14. a-ți pune ideile de business în practică e cel mai bun experiment pe care-l poți face, indiferent că ajungi să câștigi 10 lei sau 10.000 de lei

Aici am o poveste tare amuzantă, care implică prezervative.

Era anul 2012 când, împreună cu un prieten, căutam metode prin care să facem rost de niște bani. Căutam pe internet tot felul de metode și, sărind puțin către sfârșitul poveștii, am ajuns să găsim modalitatea.

Cumpăram prezervative la un anumit preț și le vindeam mai scumpe.

N-a ținut prea mult, pentru că era greu să găsim furnizori care să ne ofere prezervative la un preț mic, însă țin minte că datorită unui furnizor care ni le-a oferit la un preț mic, am reușit să avem un profit de 1000 de lei.

15. dacă ai un vis și renunți la el, vei transforma visul în regret

Când ești copil ai foarte multe visuri care pot fi atinse imediat. Fie vrei să mănânci o înghețată, fie vrei o jucărie nouă. Și pentru că sunt multe, poți renunța ușor la unele. Sau dacă plângi îndeajuns de mult, poate le primești.

În schimb, când ești mare, în marea majoritate a cazurilor ai un singur vis. Și dacă renunți la el se alege praful.

În momentul în care renunți la visul tău, renunți la tine. Renunți la tot ceea ce ești tu, ca om, pentru că alt vis nu mai există. Iar dacă nu ai un vis pentru care să lupți, e ca și cum nu ai mai avea un motiv pentru care să continui. E dureros.

Indiferent care ar fi visul tău, investește în el, în fiecare zi, câteva minute. Nu contează că sunt doar 10 minute, investește-le!

16. e bine să fii idiot, mai ales dacă ai prieteni care să te însoțească

Da, idiot. Și nu, oamenii care au multe idei nu se numesc idioți, ci creativi.

A fi idiot înseamnă a te comporta prostește. Dacă te comporți prostește și faci asta singur, o să creadă lumea că ești dus cu pluta și nu va avea niciun farmec. În schimb, dacă ai un prieten lângă tine cu care să faci asta, atunci vei râde de fiecare dată.

Toți suntem idioți. Adică toți vrem să avem parte de momentele ălea în care să ne comportăm prostește. Însă unii oameni nu au cu cine, așa că atrag atenția asupra acestui fapt acelora care au cu cine.

Fii un idiot! Bucură-te de viață alături de câțiva prieteni.

17. școala, așa cum o știm, e un rahat

Am stat de vorbă cu antreprenori, angajatori, angajați. Toți consideră că diploma pe care o primești la sfârșit de facultate nu e bună de nimic. Cu toate acestea, sistemul (căruia i-aș atribui același adjectiv ca și școlii) cere acea diplomă. Sau cel puțin așa te face să crezi.

Am trecut trei ani prin facultate și n-am o diplomă. Nu-mi trebuie pentru ce fac eu și n-o să-ți trebuiască nici ție. Tot ce ai nevoie este experiența, pe care ți-o faci singur.

Pe pagina în care îți ofer câteva cuvinte despre mine, găsești lista mea de activități importante de care am avut parte până acum. Crezi că facultatea m-a ajutat să obțin toate lucrurile acelea? Educația este foarte importantă, însă școala nu educă. Părinții educă, ONG-urile educă, antreprenorii educă. Școala face un rahat!

18. brandul personal îți va aduce lucrurile la care visezi

Din 2012 și până astăzi am avut parte de foarte multe lucruri pe care mi le-am dorit. Și ghici de unde a pornit totul?

Totul a pornit din momentul în care am vrut să-mi fac pasiunea vizibilă pe internet și m-am afișat ca fiind un optimist. Atunci habar n-aveam că urma să fac un pas important pentru brandul personal. Însă a fost cel mai important pas pe care l-am făcut vreodată.

E pasul care m-a ajutat să cunosc oameni, să colaborez cu ei și să dezvolt o mică afacere în jurul meu. Ba mai mult de atât, e pasul care m-a dus către alergare, către scris, către vorbit în public.

Dacă nu alegeam să investesc în brandul personal naiba știe ce s-ar fi întâmplat. Prefer să nu mă gândesc la ce s-ar fi întâmplat și, în schimb, să mă gândesc la ce s-a întâmplat și la ce se va mai întâmpla de acum înainte.

19. un mentor de la care să înveți face cât 100 de cărți

În anul 2012 întâlneam primul meu mentor pentru că îmi doream să învăț să vorbesc mai bine în public.

Mi-am dezvoltat respectiva abilitate și, mai mult de atât, am învățat multe alte lucruri. De fapt, modul de gândire pe care îl am acum se datorează în mare parte mentorului, lucru pe care nu cred că l-aș fi învățat din cărți.

Mai mult de atât, experiența de viață și de business a unui om de 40 de ani va fi mai importantă decât orice informație citită. Cărțile ne ajută să ne formăm idei și să ne eficientizăm munca, însă nu ne vor ghida niciodată, așa cum o face un mentor, către atingerea obiectivelor.

20. dacă nu măsori, nu ai rezultate

Dacă de mâine începi, pe bune, să nu mai mănânci dulciuri sau să citești câte 10 pagini pe zi, măsoară asta.

Și cea mai simplă metodă prin care poți măsura asta este un calendar de activități. Poate că la un moment dat vei mai mânca dulciuri sau vei uita de cele 10 pagini. Acela va fi momentul în care te vei pedepsi și vei avea tendința să renunți.

Însă n-a zis nimeni că o să se întâmple brusc. Probabil o vei da în bară de câteva ori, dar chiar și așa, important este să continui.

Ei bine, calendarul de activități te va ajuta să rămâi înfipt în activitățile tale. Dacă timp de 3 săptămâni nu mănânci dulciuri și a 22 zi mănânci, s-ar putea să nu-ți convină.

Atunci este momentul în care trebuie să te uiți pe calendar și să conștientizezi că ai muncit foarte mult. Toată munca aceea te va face să treci peste faptul că ai greșit o dată și să continui să muncești.

21. antreprenoriatul nu se rezumă la a face bani, ci la a fi un inventator care spune o poveste

Cel care face bani se numește vânzător. Vinzi ceva ca să primești ceva.

Antreprenorul e cel care creează și care știe să ofere lumii creația sa într-un mod aparte.

Dacă vrei bani rapizi, atunci ești un vânzător. În schimb, dacă îți dorești să clădești ceva, dacă îți dorești să aduci o schimbare în bine, dacă îți dorești să îi ajuți pe ceilalți, atunci ești un antreprenor. Viziunea pe termen lung este unul din elementele care fac diferența.

22. maturizarea e precum o palmă care nu doar că te lovește, dar îți ia și toate jucăriile

N-am un anumit moment în minte, ci doar o senzație.

O senzație prin care parcă copilul din mine e puțin mai trist ca acum câțiva ani. Și habar n-am dacă e de bine sau nu, știu doar că e, că se întâmplă.

23. dezvoltarea personală n-are legătură cu ce citești, ci cu ce pui în practică

Cu cât citești mai mult, cu atât consideri că ești mai inteligent.

Cu cât consideri că ești mai inteligent, cu atât o să crezi că ești mai bun ca ceilalți și că tu nu trebuie să-ți muți fundul de pe canapea pentru a face lucruri.

Însă, când ieși afară, în lumea reală, o să-ți dai seama că ceea ce ți se întâmplă nu are legătură cu ceea ce citești în cărți. Acela este momentul în care testezi.

Autorii cărților îți oferă rezultate la care au ajuns în urma testelor pe care le-au făcut. Rezultate care s-ar putea să se bată cap în cap cu ale tale, în urma testelor tale.

Dacă doar citești, ești la același nivel cu acel om care se uită ca un zombie la niște filme sau emisiuni de proastă calitate. Mută-ți curul afară și pune în practică ce citești!

24. cere ajutorul în mod public – de cele mai multe ori va veni de la persoane necunoscute

Doar ce s-a terminat campania de crowdfunding pentru carte. Am rămas cu gura căscată în momentul în care a fost finanțată – adică cu vreo două săptămâni înainte de deadline.

Am cerut ajutorul, în mod public, pentru a-mi finanța cartea și am fost ajutat de oameni pe care nu îi cunosc. Habar n-am cine sunt mulți dintre cei care m-au ajutat, însă mă bucur că au făcut-o. Le mulțumesc mult pentru ajutorul oferit.

De asemenea, mă bucur că am luat decizia de a cere ajutor în mod public. A fost o experiență minunată.

25. fă sport, în mod sigur îți va schimba viața

Orașul în care locuiesc (Craiova) este destul de mic. Ca să-l străbați, dintr-o parte în alta, ai nevoie de câteva ore de mers pe jos.

În anul 2014, într-o seară în care am ieșit în oraș, am văzut pe stradă un alergător. Tipul era cam la fel de înalt ca mine, însă cred că avea cu 50 de kg în plus. Și nu l-am văzut doar o dată alergând, ci de mai multe ori.

Așa că, într-o seară, l-am oprit pentru un minut, să-l întreb de ce aleargă și cât de mult.

Mi-a spus că vrea să dea jos burta și că aleargă, în fiecare seară, de la el de acasă până aproape de mall și înapoi, adică vreo 5 km după calculele mele.

Recent, acum vreo două săptămâni, l-am văzut din nou. Cred că are aceeași burtă pe care o am și eu. În doi ani, omul ăsta a slăbit câteva zeci de kilograme, doar cu câte 5 km alergați în fiecare seară.

Nu știu dacă conștientizează, însă a alergat peste 3000 de km. Uimitor!

Recapitulare:

  1. oamenii din jurul nostru fac parte din noi
  2. dacă îți dorești ceva cu adevărat, îl vei obține
  3. a te concentra pe obiectiv e mai greu decât a seta obiectivul
  4. să te deschizi în fața oamenilor este cel mai dificil lucru, însă aduce cele mai mari recompense
  5. a-i ajuta pe ceilalți este întotdeauna prioritar, altfel vei ajunge singur, trist și uitat de lume
  6. ceea ce astăzi mi se pare greu, mâine mi se va părea atât de ușor încât voi râde de mine
  7. a fi diferit e bine, însă nu-i ușor
  8. banii sunt doar o unealtă
  9. îmi va fi dor mereu de emoții, însă de cele mai multe ori trebuie să trec peste
  10. fiecare pas făcut acum definește lucrurile de care vei avea parte la sfârșitul fiecărui moment
  11. dacă doare, continuă să strângi din dinți
  12. fii optimist, doar vrei să ai parte de lucruri pozitive în viață, nu?
  13. dacă forțezi lucrurile, le vei pierde
  14. a-ți pune ideile de business în practică e cel mai bun experiment pe care-l poți face, indiferent că ajungi să câștigi 10 lei sau 10.000 de lei
  15. dacă ai un vis și renunți la el, vei transforma visul în regret
  16. e bine să fii idiot, mai ales dacă ai prieteni care să te însoțească
  17. școala, așa cum o știm, e un rahat
  18. brandul personal îți va aduce lucrurile la care visezi
  19. un mentor de la care să înveți face cât 100 de cărți
  20. dacă nu măsori, nu ai rezultate
  21. antreprenoriatul nu se rezumă la a face bani, ci la a fi un inventator care spune o poveste
  22. maturizarea e precum o palmă care nu doar că te lovește, dar îți ia și toate jucăriile
  23. dezvoltarea personală n-are legătură cu ce citești, ci cu ce pui în practică
  24. cere ajutorul în mod public – de cele mai multe ori va veni de la persoane necunoscute
  25. fă sport, în mod sigur îți va schimba viața

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.