Published On: 02/08/20165.8 min read

Generația mea, care a terminat facultatea acum câțiva ani, habar n-are ce vrea. Și cred că debusolarea asta o să continue pe măsură ce o să fim absorbiți din ce în ce mai mult de tehnologie și internet.

Cu cât avem acces mai ușor acces la informație, cu atât considerăm că suntem mai inteligenți. Lucru care nu-i tocmai rău, însă ne face să avem impresia că nu mai trebuie să ne mutăm fundul de pe canapea.

Mă bucură să văd liceeni și studenți care se implică în acțiuni de voluntariat, crezând că astfel o să ajungă să facă multe și să rupă târgu-n două, însă voluntariatul doar te ajută să ieși din carapace și îți pune în brațe conexiuni. Dacă rămâi în voluntariat, te blochezi într-un stil de viață care nu o să te ducă mai departe de angajare.

Tu ce faci după ce termini facultatea?

Vrei să te angajezi? Foarte bine. Dar de ce?

Te angajezi ca să ce? Ca să îți câștigi niște bani, ca să poți supraviețui și ca să nu mai stai pe capul părinților?

Scopul vieții nu este acela de a supraviețui. Dacă nu ajuți pe nimeni din jurul tău să se îmbunătățească, mai bine dispari, te evaporezi, ne părăsești definitiv. Iar ca să îi poți ajuta pe ceilalți, înainte de toate trebuie să te poți ajuta pe tine.

Și să presupunem că te-ai angajat. Ce îți dorești să obții?

Dacă ești cu ochii doar după bani, atunci n-o să-ți meargă.

O să atragi în jurul tău doar angajatori care sunt cu ochii după bani și care își doresc cât mai mult pentru ei, ceea ce înseamnă că ție o să-ți dea foarte puțin. Doar atât cât să supraviețuiești.

De ce anume ar trebui să ții cont dacă îți dorești să te angajezi?

În primul rând, nu te angaja doar ca să poți supraviețui.

Sunt destule metode prin care poți face rost de bani. Pe blogul lui Laurențiu am găsit un articol interesant din care poți să-ți extragi câteva idei: Cum să faci bani pe timpul studenției – 5 sfaturi concrete.

În al doilea rând, angajează-te doar dacă ai oportunitatea de a lucra cot la cot cu persoanele cu rol decizional.

Astfel vei învăța nu doar cum să îți faci treaba cât mai bine, ci totodată vei învăța cum se iau decizii într-o companie, care este procesul necesar luării unei decizii, ce oameni se implică în luarea unei decizii și așa mai departe.

În al treilea rând, adună experiență!

Nimeni nu o să te angajeze dacă ai CV-ul gol. Nimeni!

Implică-te încă din liceul în activități de voluntariat. Dezvoltă din facultate proiecte cu care să te mândrești și care să te reprezinte. Toate acestea îți vor oferi niște bile albe în plus care vor asigura jobul dorit.

7 decizii de carieră care sunt mai importante decât facultatea

1. Începe-ți propria afacere

Nu-i senzație mai frumoasă decât să știi că ești propriul tău șef.

Să-ți începi propria afacere îți va ridica moralul și te va ajuta să capeți foarte multă experiență. Și cel mai nasol lucru care s-ar putea întâmpla este ca respectiva afacere să nu meargă, însă ceea ce vei învăța va fi mult mai important decât orice reușită.

2. Implică-te într-un startup

Vei învăța ce înseamnă să dezvolți cu adevărat.

Vei învăța ce înseamnă să ai o idee și să o transform în ceva viabil. Vei învăța cum să promovezi ideea și cum să o ambalezi astfel încât nu doar să fie pe placul celorlalți, ci să soluționeze totodată o nevoie.

Antreprenorii sunt unele din cele mai bune persoane de la care poți învăța ceva. Iar într-un startup vei găsi atât antreprenori, cât și oameni care au o mentalitate diferită de marea majoritate.

3. Fii autodidact

Întinde mâna după lucrurile de care ai nevoie. Nu aștepta să vină către tine de unele singure.

A trece prin facultatea prin care treci și a obține o diplomă nu o să te ajute niciodată cu experiența de care ai nevoie pentru a te angaja. Dacă vrei lucruri frumoase în viață (printre care un post bine plătit, într-o companie de top) atunci va trebui să fii autodidact.

Dezvoltă-ți abilități precum vorbitul în public, marketing, leadership, și orice altceva consideri că ți-ar mai trebui în industria în care îți dorești să activezi.

4. Fă-ți un plan, oricât de mic, și ține-te de el

Planurile îți oferă claritate și direcție de acțiune.

Și leagă de ele obiectivele pe care le ai. Dacă știi unde vrei să ajungi, atunci creează-ți un plan care să te ajute să nu te abați de la drum. Vei observa că îți va fi mult mai ușor să te îndrepți către punctul final și că, pe durata drumului, vei știi exact ce îți dorești.

5. Scrie o carte

Nu trebuie să fii expert pentru a scrie o carte.

Tot ce trebuie să faci este să-ți notezi, într-un loc anume, toate experiențele importante de care ai avut parte de-a lungul vieții tale și până în prezent. Te va ajuta să te cunoști mai bine și îți va deschide mai multe uși decât facultatea.

Recent am scris o carte și am ales s-o lansez printr-o campanie de crowdfunding, ce a avut succes. Află mai multe despre Ghidul Antreprenorului Online.

6. Fii liber profesionist pentru a-ți explora abilitățile

Freelancingul este foarte apropiat de antreprenoriat.

Vei lucra foarte mult pe proiecte și va trebui să înveți să-ți vinzi abilitățile atât de bine astfel încât să poți postul dorit pe noi proiecte pe care să te implici. Vei învăța să negociezi și vei dobândi abilități care te vor transforma într-o nouă persoană.

7. Învață o limbă nouă

Acest lucru nu este mereu extraordinar de plăcut, însă este extraordinar de benefic.

Poți învăța o limbă străină pe care, mai apoi, s-o predai mai departe sau să o folosești pentru a obține postul dorit în țara în care îți doreai de mult timp să ajungi.

PS: Facultatea nu-i atât de importantă. Companiile vor oameni serioși care să facă treabă bună, nu neapărat oameni cu un carton care nu reprezintă mai nimic.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.