Scriu acest articol în speranța că, la un moment dat în viață, îți vei muta curul de pe canapea și vei începe să faci sport, să te concentrezi pe alergare.
În ultimi ani am tot menționat câteva lucruri despre alergare pe acest blog și am tot vorbit despre competițiile (puține la număr, dar cu un impact important asupra mea) la care am fost.
În articolul de astăzi vorbesc despre fiecare în parte, în ordinea lor cronologică, și despre ce am învățat din fiecare și cum m-a ajutat fiecare lucru în munca mea, indiferent că a fost copywriting, coaching, training sau orice altceva.
Octombrie 2013, primul maraton – 42 km
În octombrie 2013 am alergat primul maraton.
Mă antrenasem doar pentru 3 luni și am reușit să-l termin în 5 ore și 36 de minute. Și mi-a plăcut la nebunie asta, pentru că aveam (și încă am) cu ce să mă laud. Însă doar dacă mă laud, n-am rezolvat nimic și nimeni n-a învățat nimic.
Mi s-a părut că este o performanță extraordinară pentru cineva care nu mai alergase până atunci.
Citește aici articolul pe care l-am scris după maraton: Cum am terminat un maraton cu 3 luni de antrenament.
Uitându-mă în urmă, la experiența respectivă, pot spune că primul maraton m-a învățat ce înseamnă concentrarea. Era prima experiență „nebunească” din viața mea și oamenii din jurul meu tot veneau cu argumente pentru care să nu fac asta.
Așa că a fost nevoie să nu-i bag în seamă și să mă concentrez pe obiectivul meu, pe ceea ce îmi doream să experimentez și să obțin.
Mai 2014, primul semimaraton – 21 km
În mai 2014 am alergat primul semimaraton.
Din perspectiva multora este foarte ciudat că am început cu un 42 și am continuat cu un 21, însă acest lucru m-a învățat ceva foarte important: relaxarea.
Aveam de depus jumătate de efort față de maraton, ceea ce însemnase că nu-mi bătusem prea mult capul cu antrenamentul sau cu alergarea în timpul cursei. Eram relaxat și știam că pot termina proba fără nicio problemă.
Imediat după cursă am scris un articol: 21 de gânduri despre alergare.
Țin minte că mi se părea aiurea să scriu despre o experiență pe care nu o consideram importantă. Atunci, imediat după alergarea semimaratonului, aveam impresia că nu făcusem mare brânză. Însă abia la câteva luni am realizat că învățasem să mă relaxez.
Septembrie 2015, primul ultramaraton – 64 km
În septembrie 2015 am alergat primul ultramaraton.
A fost o nebunie și deja eram obişnuit cu părerile altora, acelea care se băteau cap în cap cu dorința mea de a trece prin experiența respectivă. Însă știam că va fi mult mai greu decât la ambele curse anterioare.
Am avut nevoie atât de concentrarea de la maraton, cât și de relaxarea de la semimaraton pentru a învăța ce este disciplina.
A trebuit să fiu mai calculat ca niciodată și să îmi păstrez în minte calculele făcute pentru a putea termina proba, altfel n-aveam nicio șansă să termin pentru că nu eram antrenat. Abia dacă alergasem niște kilometri în cadrul antrenamentului meu pentru cursa asta nebunească.
Imediat după cursă am scris un articol: Totul e mental! Despre alergarea de 64km pe Transfăgărășan.
Dacă nu aveam grijă la fiecare pas pe care-l fac și nu mă asiguram că e făcut cum trebuie, nu terminam cursa în timp util. Și prin fiecare pas nu mă refer la pașii alergați, ci la timpul pe care l-am alocat celor 3 bucăți de câte 21 de km fiecare.
Cum am folosit concentrarea, relaxarea și disciplina în business
Acestea sunt trei elemente care mi-au adus ceva pe care multă lume consider că îl caută, și anume echilibru.
Am învățat că dacă muncesc ca 12 ore pe zi, în fiecare zi, s-ar putea să o iau razna. Așa că relaxarea mă ajută să iau mereu o pauză, atunci când trebuie, astfel încât să-mi reîncarc doza de creativitate și inspirație.
Am învățat că oricât de mult aș lenevi uneori, singura activitate care îmi va aduce ceva de mâncare este munca. Așa că am fost nevoit să mă concentrez cât mai bine pe munca mea, astfel încât să nu o lălăi și să finalizez sarcinile cât mai repede, pentru a putea avea timp de relaxare.
Și în cele din urmă am învățat cum să repet procesul cu multă disciplină. În caz contrar, probabil că ar fi apărut haosul și aș fi luat-o de mult pe arătură.
Acestea sunt 3 lucruri luate din alergare și implementate în business.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.