Published On: 27/06/20163.1 min read

Dacă vorbim despre oameni, putem să vorbim despre tot felul de oameni. Despre oameni inteligenți, deștepți, proști, urâți, carismatici, plictisitori – despre tot felul de oameni. Prostia-i doar o etichetă.

Când ajungem să punem eticheta aceasta pe un om, o facem pentru că avem anumite tipare în minte și asociem oamenii respectivi cu tiparele pe care le avem.

Până la urmă, când întâlnim îndeajuns de mulți oameni care sunt carismatici, atunci credem că întreaga lume este carismatică. Dacă ajungem să întâlnim foarte mulți oameni care sunt deștepți, atunci credem că întreaga lume este deșteaptă.

În schimb, am văzut că se întâmplă un lucru: foarte multă lume afirmă că oamenii sunt proști.

Ceea ce înseamnă că în jurul nostru întâlnim tot felul de oameni care nu au atât de multe capacități intelectuale precum cei care afirmă lucrurile respective. Pe scurt, întâlnim oameni care sunt mai proști ca noi.

Însă, cum ajungem din a vedea carisma, prostia, inteligența sau frumusețea unui om, în a nu vedea doar unul din lucrurile acestea, ci a vedea mai mult de atât?

Pentru că un om nu este doar prost, inteligent sau frumos. Are și alte caracteristici care pot să iasă în evidență.

Omul nu este o etichetă, ci doar prostia

Omul este unic în întreaga lui complexitate.

Cum ajungem de la a eticheta un om, la a vedea toate etichetele pe care le are?

1. Schimbă perspectiva

Ar trebui să nu mai repetăm atât de mult că oamenii sunt proști, inteligenți sau că oamenii sunt într-un anumit fel.

Oamenii nu sunt într-un anumit fel, oamenii sunt în zeci de mii de feluri.

2. Schimbă afirmația

Ar trebui să înlocuim expresia „oameni sunt …” cu „hai să descopăr cum este omul din fața mea”.

Prima expresie ne limitează și ne blochează informația pe care o avem în legătură cu oamenii care ne înconjoară. Mai mult de atât, suntem superficiali. Toți!

Și vedem o etichetă atunci când ne uităm la un om din cauza acelor tipare care s-au format de-a lungul vieții pe care am trăit-o până în prezent.

3. Aruncă o privire în propria ogradă

Încetează să mai arunci cu pietre peste gard.
Așa cum punem o etichetă pe ceilalți, ar trebui să punem o etichetă și pe noi și să spunem că dacă ceilalți sunt proști, suntem și noi proști.

Însă la noi nu vedem doar prostia. La noi vedem și celelalte lucruri, astfel încât să ne facă să ne simțim bine cu privire la propria noastră persoană.

În loc să îți spui că ești minunat și frumos și așa mai departe, ca să fii la același nivel de egalitate cu ceilalți, ar trebui să îți asumi o singură etichetă. Dar asta-i imposibil.

Tu ești mult mai important ca ceilalți, ceea ce înseamnă că ți se cuvin mai multe etichete, nu?

Total greșit. Până la urmă, asumă-ți faptul că ceilalți sunt egali cu tine. Și asumă-ți faptul că dacă tu consideri că meriți mai multe etichete, atunci și ceilalți merită mai multe etichete.

Din momentul în care îți asumi lucrul acesta, din momentul în care consideri că ceilalți vor fi mai mult decât proști, atunci îți vei crea oportunitatea de a descoperi cu adevărat cine sunt ceilalți.

Până la urmă, asta ar trebui să te intereseze. Cel puțin, în cazul în care vrei să ai parte de niște lucruri minunate în viață.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.