Banii, fericirea, succesele, un job mai bun și toate lucrurile pe care ți le dorești în viața ta nu sunt nimic mai mult decât niște rezultate finale. În schimb, acțiunile sunt cele care îți vor aduce acele rezultate.
De cele mai multe ori suntem atât de doritori să ajungem la rezultat încât alocăm mai multă atenție lui, decât acțiunii care ar trebui să ne ducă acolo. De foarte multe ori suntem orbiţi de rezultate și parcă așteptăm un miracol, în loc să acționăm.
Și cu cât oferim mai multă atenție rezultatelor, cu atât ajungem să ne îndepărtăm de ele. Pentru că nu rezultatele ne fac să avem rezultate, ci acțiunile ne fac să avem rezultate.
Nu intra în mirajul general de rezultate finale
Nu spun că rezultatele ar trebui să fie ignorate. Însă rezultatele pe care le ai sunt doar niște „check pointuri” pe care le atingi în urma a ceea ce faci.
Dacă înțelegi lucrul acesta, nu vei mai renunța de fiecare dată când ai parte de un eșec. Pentru că, până la urmă, rezultatul acțiunilor tale poate fi un eșec. Poți să muncești pentru câteva luni sau câțiva ani la un proiect și rezultatul final să fie un eșec.
Nu e ca și cum în cadrul activităților tale ai avea o singură acțiune. Fiecare acțiune pe care o ai ajunge să-ți aducă un rezultat. Însă, de obicei, acțiunile noastre sunt prea micuțe și avem incapacitatea de a vedea fiecare mic rezultat.
Așa că ne holbăm după rezultatul final, pe care ni l-am setat atunci când am început să acționăm.
„Vreau un job care să-mi aducă mai mulți bani”
Am auzit asta de multe ori. Este un obiectiv setat greșit pentru că este format din două rezultate finale și zero acțiuni. Atât noul job cât și cantitatea mai mare de bani reprezintă rezultate ale unor acțiuni pe care trebuie să le ai.
De fapt, din „statementul” obiectivelor lipsește partea de acțiuni. Obiectivelor le lipsește partea în care afirmi că vei face ceva. Și pentru că lipsește acțiunea, va lipsi și rezultatul.
Creierul este un mușchi ce trebuie antrenat. Fie că o crezi sau nu, afirmațiile (fie ele pozitive sau negative) schimbă structura de gândire a creierului. Dacă de fiecare dată când îți setezi un nou obiectiv, îl conectezi și la o acțiune, creierul va lua în calcul acțiunea respectivă și va găsi modalități prin care să te facă să muncești.
În loc să spui că vrei un job nou, spune că vrei să muncești mai mult, să-ți îmbunătățești CV-ul și să înveți lucruri noi pentru a avea un job nou.
În loc să spui că vrei mai mulți bani, spune că îți vei deschide propria afacere, că vei învăța să vinzi, că îți vei dezvolta abilități noi, că îți vei consolida și dezvolta brandul personal pentru a avea mai mulți bani.
Nu crea așteptări legate de rezultate
Dacă în obiectivele tale există doar rezultate finale, atunci probabil ai și așteptări. Dacă vrei un job nou care să-ți aducă mai mulți bani, pe lângă faptul că ai conectat două rezultate, ai și creat așteptările celor două rezultate.
Te aștepți ca noul job să-ți aducă mai mulți bani. Și din extraordinar de multe motive, un job nou s-ar putea să nu-ți aducă mai mulți bani. Dacă nu știi să-ți negociezi salariul, s-ar putea să nu ai nici măcar același salariu ca la fostul job.
În schimb, așteptările trebuie să fie legate de acțiuni. Creează-ți așteptarea că dacă muncești îndeajuns de mult și ajungi competent în ceea ce vrei să faci, atunci va urma și un job bun, eventual și cu o remunerație mai mare.
Sunt sigur că în momentul de față muncești pentru atingerea unui vis. Oricare ar fi visul respectiv, înțelege că el reprezintă un rezultat.
Dacă ar fi să-ți dau exemplul personal, visul meu din momentul de față este să-mi pot printa cartea pe care tocmai am terminat-o de scris. În acest caz, obiectivul meu ar suna ceva de genul următor: „vreau să strâng fondurile necesare pentru a printa cartea”.
În schimb, i-am atribuit acestui rezultat, o acțiune: „trebuie să promovez cât de mult pot eu campania de crowdfunding a cărții, astfel încât să strâng fondurile necesare pentru a printa cartea”.
Același lucru ți-l recomand și ție!
Oricare ar fi rezultatul pe care ți-l dorești, atribuie-i o acțiune specifică.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.